Domácí tažené těsto je sice pracnější než pečení závinu z kupovaného listového, ale chuť a vůně moučníku za trochu námahy navíc stojí.
Těsto
250 g hladké mouky
50 g másla
2 vejce
3 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
špetka soli
Náplň
400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou
4 hrsti strouhanky
100 g másla
2 hrsti rozinek
2 hrsti sekaných vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
cukr krystal podle chuti
skořice
1 citron
50 ml mléka na potírání
Postup
- Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s na jemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.
- Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou, na ni klademe ochucená jablka (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.
- Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20g) a mlékem. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout na suchém a chladném místě a teprve potom krájíme a podáváme na talíře. Nejlépe chutná druhý den.
Komentáře