Domů     Koláče jako od babičky: A přitom bez lepku
Koláče jako od babičky: A přitom bez lepku

Celiakie – při vyřčení této diagnózy, která znamená nesnášenlivost lepku, se mnohým podlomí kolena z představy, co všechno teď nebudou smět jíst. Přesvědčíme vás, že i bezlepková dieta zahrnuje spoustu dobrot, třeba koláče jako od babičky.

Když Ivana Šmatová poprvé vytáhla z trouby pekáč plný bezlepkových buchet, všem chutnaly mnohem více než klasické, lepkové.

Následovala sice doba pokusů a omylů s různými druhy mouky, poměrů surovin a nových kombinací, ale výsledkem byly skvostné „moučníky bez lepku“. A přesně tak pojmenovala také svou knihu receptů, z níž vám nabízíme pár návodů na koláče.

Několik rad do začátku

*Pořiďte si citlivou kuchyňskou váhu, protože při přípravě bezlepkového pečiva je třeba všechny ingredience pečlivě odvážit a přesně dodržet recepturu. Je to velmi důležité, protože bezlepkové těsto se chová jinak než lepkové.

*Na pečení a vaření je dobré používat speciálně vyrobené bezlepkové moučné směsi – svými vlastnostmi se nejvíc podobají pšeničné mouce.

*Pokud budete péct z tzv. jednodruhových mouk (kukuřičná, kokosová, sojová, rýžová atd.), počítejte s tím, že tyto mouky dodávají jídlu svou typickou chuť.

* Bezlepková mouka více saje vodu, proto je třeba jí použít asi o 1/10 méně, ve srovnání s receptem z pšeničné mouky, nebo dát více vody. Totéž platí pro prášek do pečiva – místo obvyklé poloviny dáme celý 1 sáček.

*Bezlepková mouka drží těsto méně při sobě, takže se hotový výrobek více drobí. Můžete to zlepšit, když do těsta přidáte trochu oleje, ořechů, jogurtu, medu nebo 1 vejce.

*Plech na pečení nevysypávejte sojovou moukou – připaluje se a hořkne.

*Hotové pečivo uchovávejte v lednici (rychleji se kazí), nebo ho naporcované dejte zamrazit.

Zásady bezlepkového pečení

Jak udělat z bezlepkové směsi správné těsto, se naučíte jen tím, že to budete znovu a znovu zkoušet. Pamatujte si, že na to, jak dopadne pečení, má vliv spousta faktorů: Těsto musíte dobře a rovnoměrně prohníst a nechat kynout při nepříliš vysoké teplotě.

Rozvážně také musíte pracovat s vodou. Těsta bez lepku jsou mnohem volnější až mazlavější, a když dáte příliš mnoho tekutiny, může se zbortit.

Experimentujte

Při bezlepkovém pečení se nebojte experimentovat a používat různé druhy mouky. Každá má jedinečnou chuť – pohanková, kokosová, kukuřičná, … Díky nim bude mít vaše „sladké pečení“ pokaždé jiný rozměr.

Co možná o bezlepkových moukách nevíte

Kokosová

Má podobnou konzistenci jako mouka pšeničná. Je vhodnou náhradou smetany v omáčkách a zeleninových pokrmech nebo vhodným přídavkem či náhradou v běžných pokrmech. Je přirozeně sladká, takže můžete dávat méně rýžového sirupu, medu nebo dalších sladidel.

Pokud ji uložíte do vzduchotěsné nádoby, vydrží při pokojové teplotě několik měsíců. Roční trvanlivosti dosáhnete jejím zmrazením.

Kukuřičná

Používá se tam, kde není potřeba vysoké pojivosti – do moučníků z vařených obilovin, do placek, palačinek. Má výborné chuťové vlastnosti, dobře zahušťuje, ale má hrubší konzistenci. Není vhodné ji kupovat do zásoby ve velkém. Je tučná, žlukne a hořkne. Větší množství uchovávejte v chladničce.

Pohanková

Bábovka a další pečivo budou z této mouky působit „lehce“. Vhodná je do vánočního či jiného cukroví, kde je třeba použít jemně mletou pohankovou mouku -výsledek vás příjemně překvapí. Použít ji můžete také na zavářku do polévek.

Rýžová

Používá se hlavně jako zahušťovadlo, protože zvyšuje objem a pojivost.

Jáhlová (prosná)

Peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky, zahušťují se omáčky…

Mřížák

Potřebujete:

300 g bezlepkové mouky

50 g moučkového cukru

1/2 balíčku prášku do pečiva

130 g másla

2 vejce

1 vanilkový cukr

2 lžíce mléka

špetku soli

švestková povidla

Postup

Ze všech surovin postupným přidáváním vypracujte těsto. Jednu třetinu oddělte a ze dvou třetin vyválejte plát, který opatrně a pečlivě rozprostřete na mírně vymazaný plech. Na těsto rozetřete povidla.

Z třetiny odloženého těsta vykrajujte cca 1 cm široké pruhy, které příčně pokladete na koláč. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi na 150-180 °C. Vychladlý koláč můžete poprášit moučkovým cukrem.

Lahodný švestkový koláč

Potřebujete

280 g samokypřicí bezlepkové mouky

125 g másla

160 g cukru

1 vejce

špetku soli

500 ml mléka

1 citronový pudink

1/4 lžičky tlučeného hřebíčku

750 g švestek

3 bílky

1/2 lžičky skořice

Postup

Z mouky, másla, 60 g cukru, vejce a soli zpracujte těsto. Vytvarujte ho do koule, zabalte do fólie a uložte na 30 min do chladu. V hrnci svařte mléko, vmíchejte pudink, přidejte tlučený hřebíček a za stálého míchání krátce povařte.

Sejměte ze sporáku a nechte vychladnout. Těsto vyválejte na pomoučněném válu na placku o průměru 30 cm. Formu o stejném průměru vymastěte, vyložte těstem a vytvarujte vyšší okraj. Omyté a osušené švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.

Z bílků, cukru a skořice ušlehejte pevný sníh, zamíchejte do pudinku a směs rozetřete na těsto. Poklaďte švestkami, které do směsi lehce vmáčkněte. Pečte asi 35 min při teplotě 180 °C.

Koláč líné ženy

Potřebujete

Těsto

3 sklenice bezlepkové mouky

1 sklenice moučkového cukru

1 sklenice mléka

2 vejce

1/2 sklenice oleje

1 prášek do pečiva

špetku soli

špetku xantanové gumy

ovoce

Drobenka

50 g másla

50 g kukuřičné mouky

50 g práškového cukru

Postup

Všechny suroviny smíchejte a vlijte na plech s pečicím papírem. Posypte ovocem a drobenkou.

Drobenka

Mouku smíchejte s cukrem, pokapte rozpuštěným máslem a opatrně promíchejte, až se utvoří drobné hrudky. Pečte v předem vyhřáté troubě.

Jablkový koláč

Potřebujete

3 hrnky samokypřicí bezlepkové mouky

1 hrnek moučkového cukru

250 g másla

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

špetku soli

Náplň

1 kg jablek

200 g cukru krupice

1 lžičku mleté skořice

rozinky

Postup

Do mouky přidejte změklé máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a sůl. Zadělejte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Jednu polovinu rozválejte a pomocí

válečku přeneste na vymazaný plech a rozprostřete na něj jablečnou náplň.

Vyválejte druhou polovinu těsta a přikryjte jí náplň, propíchejte vidličkou a upečte.

Náplň

Očištěná a nakrájená jablka smíchejte s cukrem a duste doměkka. Pak do nich zamíchejte rozinky a přisypte skořici.

Tvarohový překládaný koláč

Potřebujete

250 g světlé bezlepkové mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

200 g nízkotučného tvarohu

160 g margarínu

mouku na zpracování

Náplň

máslo

kukuřičnou strouhanku

cukr

ořechy

na drobno nakrájená jablíčka

Postup

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, přidejte tvaroh a margarín a zpracujte vláčné těsto. To opatrně rozválejte na moukou poprášeném vále na tloušťku 1-2 cm a rozkrojte na tři díly.

Jeden díl vložte do formy, pokapte rozpuštěným máslem, posypte strouhankou, cukrem, jablky a ořechy. Na ně položte druhý díl a opět obložte. Nakonec přiložte třetí plát. Potřete máslem a dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Knížku Hany Šmatové Moučníky bez lepku vydalo nakladatelství Grada. Najdete v ní spoustu receptů na vytvoření jednoduchých buchet, chutných řezů, slavnostních dortů i vánočního cukroví.

Text: Laura Skrčená, Foto: Shutterstock

Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tvarohové muffiny s borůvkami
tisicereceptu.cz
Tvarohové muffiny s borůvkami
Sladká svačinka se ke kávičce nebo šálku výborného čaje hodí každý den. Suroviny na 12 kusů 200 g hladké mouky 50 g polohrubé mouky 50 g krystalového cukru 50 g kokosového cukru 1 prášek do
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
nasehvezdy.cz
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
Co se v rodině Jany Paulové (70) děje? Mladší dcera herečky známé ze seriálu Jedna rodina, Anežka, se totiž nečekaně vrátila do Česka, právě pod křídla mámy. Dosud roky žila tato překladatelka z fr
Zapečené plněné brambory
nejsemsama.cz
Zapečené plněné brambory
Brambory můžete naplnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm. Potřebujete: ✿ 4 velké brambory ✿ 100 g slaniny ✿ 100 g nastrouhaného tvrdého sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ 2 jarní cibulky ✿ sůl, pepř ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ 2 snítky tymiánu 1. Brambory vydrhněte kartáčkem a vložte do hrnce se studenou, osolenou vodou. Vařte asi 15–20 minut do poloměkka.
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
21stoleti.cz
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
Jihomoravský kraj, dlouhá léta proslulý precizní strojírenskou výrobou a mikroelektronikou, se v posledních letech proměnil v jedno z nejživějších evropských center kosmického průmyslu. A minulý týden
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
enigmaplus.cz
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
  Posvátné kopce má řada národů a ani Češi nejsou výjimkou. Na Říp měl podle pověsti přijít praotec Čech, aby zde usadil svůj lid, v Blaníku pak spí kníže Václav se svými rytíři, připraveni př
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
iluxus.cz
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
Nový showroom Lamborghini Praha byl slavnostně otevřen 26. listopadu za účasti nejvyšších představitelů značky: předsedy představenstva společnosti Automobili Lamborghini Stephana Winkelmanna a Federi
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
epochalnisvet.cz
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
Jako většina mýtů a legend, i ta o pohádkových jednorožcích má reálný základ. Ano, bájné stvoření s dlouhým rohem uprostřed hlavy opravdu žilo. A není to ani tak dávno.   Jednorožec sibiřský, kterého poprvé popíše v roce 1809 německý paleontolog Gotthelf Fischer von Waldheim (1771–1853), dorazí do Evropy asi před 2,5 miliony let. Žije na
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
historyplus.cz
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
Odpad z Majaku se dlouho ukládal do okolních jezer. Když sovětským inženýrům dojde, co všechno mohou nebezpečné látky způsobit, nechají v utajovaném závodě vybudovat podzemní zásobníky na vyhořelé palivo. Jenže ani ty jedné z největších jaderných havárií v dějinách nezabrání! Druhá světová válka skončila, Japonci 2. září 1945 podepsali bezpodmínečnou kapitulaci. K uznání porážky je
Zpackaná oslava mu otevřela oči
skutecnepribehy.cz
Zpackaná oslava mu otevřela oči
Strojila jsem se na oslavu, kde se můj bývalý chystal představit přítelkyni, kvůli které mě opustil. Vůbec jsem se netěšila. Hodinová ručička se sunula ke trojce, pospíchala jsem. Přesto jsem ještě popadesáté letěla k zrcadlu, abych se ujistila, že vypadám, řekněme, přijatelně. Ale když mi bylo osmnáct, bylo to lepší. Na druhou stranu, tehdy jsem určitě nebyla elegantní. Zato
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
epochaplus.cz
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
Tichomořské proudy unáší tuny plastového odpadu někam na stejné místo. Opravdu se tam hromadí do plastových kopců jako nějaký nový kontinent? Při informaci, že na místě zvaném Velká tichomořská odpadková skvrna, a někdy také s nadsázkou Sedmý kontinent, se nachází hrubým odhadem až 100 milionů tun plastu, se takový obraz přímo nabízí. Kam oko dohlédne samý