Domů     Klíčky jsou malý zázrak přírody
Klíčky jsou malý zázrak přírody
14.10.2020

Dají se koupit, ale lepší je, když si je sami vypěstujete. Doma na okně. Neváhejte, v čerstvých klíčcích získáte bohatý zdroj minerálních látek, vitaminů, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin.

Klíčky byste si měli zamilovat. Klíčením se v semínku zvyšuje obsah vitaminů a dalších prospěšných látek až o dvě stě procent! Kromě toho, že jsou zdraví prospěšné a nabijí vás energií, jsou lehce stravitelné, nejsou kalorické a mají skvělou chuť.

Co použít?

Semínka k naklíčení si kupte v prodejně zdravé výživy, případně v zahradnictví, ale zde jen taková, která jsou přímo určena k naklíčení. Rozhodně se vyhněte semenům určeným k výsevu – jsou ošetřena chemikáliemi.

Klíčit je možné téměř všechna neloupaná semena obilovin, luštěnin, olejnin a zeleniny. Každý klíček má jinou chuť a také jinak působí. Například:

Vojtěška alfaalfa zpomaluje proces stárnutí a posiluje imunitní systém. Klíčky alfaalfy obsahují až 40 % bílkovin.

Naklíčená čočka obsahuje hojně železa, mědi, zinku  a velké množství  vitaminu B6. Pomáhá tvorbě  červených krvinek. Výborně se hodí do polévek.

Mizuna mimo jiné obsahuje potřebnou vlákninu a provitamin A. Má minimum cukrů, výrazně jemnou chuť po špenátu a je vhodná i pro začátečníky, protože snadno klíčí.

Klíčky rukoly pomáhají čistit krev, působí skvěle na játra a posilují vitalitu. Jsou plné vitaminu C a kyseliny listové.

Méně známé jsou klíčky červeného zelí. Přitom prospívají zdraví, jejich hlavním benefitem je podpora zdravého vývoje buněk. A navíc červeně olistěné výhonky zpestří pokrm i barevně.

Klíčky ředkvičky červené pomáhají při  pročišťování žaludečního traktu od bakterií a plísní, i při dezinfekci ústní dutiny a nosohltanu.

Brokolice svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje ostatní klíčky. Pro svou jemně kořeněnou chuť je výborná na namazaný chléb i jako doplněk všech večeří.

Jak si klíčky připravit?

Semínko rostliny má obrovskou sílu a k probuzení mu stačí voda a světlo. Nejprve semínka propláchněte, a pak vložte do skleničky s vodou (v poměru 3 díly vody a 1 díl

semínek). Nechte je nabobtnat. Různá semena se probouzejí různě dlouho – některému stačí půl hodiny, jiné potřebuje celý den. Většina se ve vodě nechá přes noc.

Vodu slijte. Semena opět propláchněte. Nelekněte se, pokud bude mít voda kašovitou nebo gelovou konzistenci. Je to dáno tím, že některé klíčky (například rukola nebo řeřicha) mají vyšší schopnost vodu vázat.

Tip: Vodu, kterou slijete z namočených semínek, použijte k zalévání pokojových rostlin. Tento roztok je totiž bohatý na živiny.

Propláchnutá semínka vložte na misku s buničinou. Až do doby sklizně semínka několikrát za den proplachujte čistou vodu nebo roste pomocí rozstřikovače. Udržujte je vlhké, ne mokré. Dbejte také na dostatečné proudění vzduchu, aby semena nezplesnivěla.

Ke svému růstu klíčky potřebují stabilní teplotu mezi 20,5 – 22,5 °C a světlo. Naopak je chraňte před přímým sluncem.

Tip: K naklíčení si můžete pořídit speciální klíčící misky nebo klíčící lahve s okapem.

Nebojte se, když na klíčku objevíte slupky – jsou jejich přirozenou součástí. Jakmile klíček vyroste, slupka z něj spadne. Pomoci tomu můžete i tak, že je znovu opláchnete nebo je promnete v misce s vodou mezi prsty. Ale vůbec nevadí, když slupky sníte.

Asi tak po čtyřech dnech (u každého druhu je to jiné) je úroda připravena ke sklizni. Vhodné k jídlu jsou klíčky tehdy, když dosáhly velikosti 2 – 3x větší než semeno. Klíčky stříhejte přímo na misce. Kořínky se vyhazují.

Pokud byste chtěli místo klíčků jíst výhonky, trvá to o něco déle. Ale pozor na správné načasování. Později výhonky zhořknou a už by vám nechutnaly. Pokud nesníte klíčky hned, uchovejte je v lednici.

Na co si dát pozor

Není klíček jako klíček. Zatímco ty „správné“ si vypěstujete ze semínek, opatrní buďte na klíčky, které se vám objeví v uskladněné zelenině nebo v luštěninách ve spíži. Takové klíčky byste jíst raději neměli (rozhodně ne ty z brambor, jsou jedovaté!).

Některé klíčky je doporučeno blanšírovat (velmi krátce povařit ve vodě). Je to šetrný způsob zpracování, takže se nemusíte bát, že byste tím zničili látky v klíčcích obsažené.

U luštěnin blanšírujeme 3 – 6 minut klíčky fazolí, hrachu.

Čočku a sóju pak jen půl minuty.

Při 1-2 minutovém blanšírování obilovin máte jistotu, že spolehlivě usmrtíte případné škodlivé bakterie z povrchu zrna.

Losos s italskými těstovinami

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Vynikající recept, který vtipně doplní pokrm z lososa o zelené klíčky, to jen potvrzuje.

Pro dvě osoby potřebujete: 2 porce lososa * lžíci olivového oleje * italské těstoviny tagliatelle (asi 200 g) * 4 rajčata * máslo * sůl * špetku oregana * klíčky bazalky

Omyté porce lososa osolte a vložte na pánev s olivovým olejem. Nechte chvilku orestovat.

Připravte těstoviny tagliatelle. Vložte je do vroucí osolené vody a uvařte „al dente“ (na skus). Přeceďte, nechte okapat a vmíchejte do nich kousek másla, aby se neslepily.

Na dno zapékací mísy vlijte šťávu z pánve, dno mísy poklaďte na kolečka nakrájenými rajčaty, posypte oregánem a osolte, přidejte těstoviny a navrch položte porce lososa. Zapečte v rozpálené troubě.

Na talíři těsně před podáváním ozdobte čerstvými klíčky bazalky. Pro zlepšení chuti můžete losos zakápnout citronovou šťávou.

Text: Dana Pešková, Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
iluxus.cz
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
Plenky, lahvička, přebalovací podložka, ubrousky, svačina, oblíbená hračka – všechny nezbytnosti, které dost možná každý den využíváte, je praktické mít vždy pohromadě. A právě proto se naprostou
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
21stoleti.cz
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
Co by se stalo, kdyby se všichni obyvatelé planety v jeden okamžik rozhodli zapnout každou žárovku, lampu i reflektor? Vypadá to jako otázka, která vrtá hlavou dětem v předškolním věku, ale zamysleli
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
enigmaplus.cz
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
Jen málokteré místo na Zemi oplývá tak negativní pověstí jako Davelisova jeskyně v Řecku. „Příběhy vyprávějí o tajemných zvucích a světlech, nepřirozených změnách teploty, přízracích a podivných bytos
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
epochaplus.cz
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
Když někdo zívne, v ospalce se mění postupně skoro všichni v místnosti. To je známá věc. Ovšem věděli jste o tom, že tato řetězová reakce rozhodně nekončí jen u lidí? Zívání po nás opakují především psi. Zajímavý jev zaměstnává hlavy vědců už řadu let a ještě donedávna převládal názor, že čtyřnozí společníci tak zkrátka vyjadřují
Levandulová léčivá limonáda
tisicereceptu.cz
Levandulová léčivá limonáda
Vůně levandule je opojná, uklidní vám nervy a pomůže při problémech s nespavostí a při bolestech hlavy. Ingredience malá hrstka čerstvě natrhaných a opláchnutých květů levandule 1 šálek třtinov
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
nasehvezdy.cz
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
Moderátorka Iveta Lutovská (42), která ještě nedávno zářila po boku sympatického partnera Vojtěcha (49), je podle všeho zase sama. „Já jsem v tomhle staromódní, ale mám pocit, že do vztahu patří d
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
historyplus.cz
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
Homera Collyera objeví policisté v křesle. Po smrti je asi deset hodin, jak určí pitva. Jen o pár metrů dál leží na zemi jeho bratr Langley. Také je mrtvý! Jeho tělo se však najde až po několika týdnech během vyklízení desítek tun odpadu, který oba bratři v průběhu let ve svém domě nashromáždili!   S
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
skutecnepribehy.cz
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
Dostihla mě lehká mrtvice, která donedávna neměla vliv na mé zdraví. Po čase od příhody jsem však začala slyšet hlasy. Donedávna jsem žila normální život. Máme s Pavlem dvě děti, které jsou dnes už dospělé. Vlastně už jsme s manželem prarodiči. Mohla bych žít normálně, nebýt jedné zásadní změny, která mi nabourala mysl. Bylo toho na mě moc Živím se jako
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
nejsemsama.cz
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
Podzim má své kouzlo, ale zároveň umí být pěkně ošidný. Stačí, když se málo obléknete, zapomenete si deštník, a problém je na světě. Pokud navíc nejste úplně v kondici, může se z prochladnutí rychle vyvinout nachlazení nebo rýma. Jakými tradičními prostředky si s těmito chorobami nejlépe poradíte? Horká voda Cítíte se divně, škrábe vás v krku a bolí hlava? Jestliže nemoc