Když pizza, tak pravá italská

Ulehčujete si doma práci a na pizzu místo „originálu“ použijete listové těsto, na které navršíte kolečka junioru, posypete 30% eidamem a bohatě polijete kečupem? Tak takhle byste návštěvu ze slunné Itálie rozhodně neuctili!

Receptů na „italský koláč“ existuje bezpočet, ale valná většina má k originálu daleko. Správné těsto na křehkou kynutou placku totiž obsahuje jen čtyři základní suroviny: mouku, vodu, sůl a kvasnice, někdy se přidává i trocha oleje. Aby se povedlo, musí nejen nakynout, ale i dobře „uzrát“. To ideálně trvá 24 hodin. Proto těsto připravte den předem a pak dejte na noc do lednice.

Takto ošetřené bude po upečení voňavé, křupavé a lehce stravitelné.

Pokud však potřebujete péct hned, nechte stejné těsto kynout při pokojové teplotě aspoň 2 hodiny.

Italské těsto na pizzu krok za krokem

Ingredience na dvě placky: 1 lžíce jemného cukru•2 lžičky sušených či 15 g čerstvých kvasnic•0,17 l vlažné vody•450g nebělené pšeničné mouky na pizzu nebo hladké pšeničné mouky•½ lžičky jemné mořské soli•3 lžíce panenského olivového oleje•kukuřičná krupice

1. Cukr a kvasnice dejte do misky, přilijte vodu a nechte v teple vzejít. Pokud nezačnou kvasnice do 5 minut „pracovat“, začněte znovu! V míse smíchejte mouku, sůl, olej, zbytek vody a vzešlé kvasnice. Míchejte robotem, až se těsto spojí a táhne. Přeložte na pomoučněný vál a ještě asi 10 minut důkladně rukama hněťte.

Podle potřeby lze přidat vodu i mouku, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí a je suché na dotek.

2. Olejem vytřete mísu a vložte do ní kouli těsta. Několikrát přetočte, aby se celé omastilo. Pak na vrchu nařízněte mělký kříž, zakryjte utěrkou a i s mísou vložte do mikrotenového sáčku. Nechte při pokojové teplotě asi 1 a ½ hodiny kynout (nebo do dvojnásobku objemu). Lepší je nechat těsto pomalu kynout v lednici až do druhého dne.

Pak těsto rukou „zbouchněte“ do původního objemu a rozdělte na dvě části.

Takto zpracované lze dát i zamrazit.

3. Nejprve zpracujte jednu půlku. Sevřenou dlaní roztlačte těsto od středu do kruhové placky. Můžete použít i váleček. Stále pracujte od středu ven! Placka má mít průměr cca 30 cm, výšku asi milimetr a lehce zvýšené okraje.

4. Základ pizzy je připravený k plnění. Povrch potřete olejem a poklaďte dalšími surovinami. Polotovar pak položte na horký plech poprášený kukuřičnou krupicí. Peče se 10–15 minut na nejspodnější mřížce rozpálené trouby (minimálně 250 °C).

Tip: Pokud máte v troubě pizza kámen, pečte samozřejmě na něm. Můžete také zkusit jako zruční Italové nasypat mouku rovnou na vál, doprostřed nalít vodu, přidat vzešlé kvasnice a postupně těsto ručně zpracovat. Placku roztáhnete vyhazováním do vzduchu a následně chytáním na pěst. To opakujte tak dlouho, až se natáhne na požadovanou velikost.

Základní obloha

• Sugo či polpa – dřeň vyzrálých drcených rajčat, nejlépe z plechovky (NE kečup!)

• Sýr – mozarella (nejlépe buvolí), ale i parmezán a další druhy podle chuti

• Zelenina – bazalka, olivy, kapary, česnek, cibule, lilek, artyčoky, čerstvá rajčata

• Ostatní suroviny – salám, šunka, ančovičky, žampiony, vejce – zkrátka, co máte rádi

Druhy italské pizzy

• Napoletana – neapolská s mozzarellou, olivovým olejem, rajčatovým sugem, čerstvou bazalkou a ančovičkami

• Alla marinara – po námořnicku s černými olivami, kapary, rajčatovým sugem a ančovičkami

• Margherita – podle královny Markéty s rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

• Ai funghi – s žampiony, rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

• Capricciosa – s mozzarellou, sugem, žampiony, italskou sušenou šunkou (mohou být i mořské plody), artyčoky, vařeným vejcem a černými olivami

• Quattro stagioni – „čtyři roční období“ je stejná jako capricciosa, jen s tím rozdílem, že se žampiony, šunka, artyčoky a vejce kladou do každé čtvrtky koláče zvlášť, mozzarella a olivy se kladou na celou pizzu

• Quattro formaggi – základem je 30% smetana místo suga, přidává se niva, mozarella, uzený sýr a parmezán

• Salámová – s plátky pikantního italského salámu

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dokonalé útočiště pro popovou princeznu
rezidenceonline.cz

Dokonalé útočiště pro...

Při své dlouhé cestě světem showbyznysu si...
Zlom v asistovaných sebevraždách: Kolumbie schválila eutanazii pacientovi, který netrpěl smrtelnou nemocí
21stoleti.cz

Zlom v asistovaných...

V pátek 7. ledna se v Kolumbii uskutečnila první...
Démoni ji dostali do Bohnic
nasehvezdy.cz

Démoni ji dostali do Bohnic

Hrála v Ulici, Ordinaci,...
Sjezdové tratě v Rakousku: Které jsou skvělé?
epochanacestach.cz

Sjezdové tratě v Rakousku:...

Tak třeba Arlberg!...
Japonský debakl u Okinawy: Sázka na největší loď světa selhala
epochaplus.cz

Japonský debakl u Okinawy: Sázka...

Když Američané na jaře roku 1945 dobývají...
Obětovala herečka lásku úspěšné kariéře?
nasehvezdy.cz

Obětovala herečka lásku...

Ještě před pár lety EVU...
PRU58 lunch menu
iluxus.cz

PRU58 lunch menu

Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je...
Viděli jsme snad únos mimozemšťany?
skutecnepribehy.cz

Viděli jsme snad únos...

Ta podivná příhoda se mi...
Hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Hovězí po burgundsku

Tento pokrm je zkrátka klasika všech klasik. Suroviny...
Kam zmizel D. B. Cooper i s tučným výkupným?
epochaplus.cz

Kam zmizel D. B. Cooper i...

Dne 24. listopadu 2021 uběhlo přesně 50 let...
Bájná země Lyonesse: Atlantida Britských ostrovů
enigmaplus.cz

Bájná země Lyonesse:...

Odvážný král Artuš, mocný čaroděj Merlin a bájný hrad Camelot,...
Hypogeum Hal Saflieni: Skrývá maltské pohřebiště největší tajemství všech dob?
epochalnisvet.cz

Hypogeum Hal Saflieni: Skrývá...

Jde o nejstarší podzemní chrám naší...
0 shares