Domů     Když pizza, tak pravá italská
Když pizza, tak pravá italská
31.12.2019

Ulehčujete si doma práci a na pizzu místo „originálu“ použijete listové těsto, na které navršíte kolečka junioru, posypete 30% eidamem a bohatě polijete kečupem? Tak takhle byste návštěvu ze slunné Itálie rozhodně neuctili!

Receptů na „italský koláč“ existuje bezpočet, ale valná většina má k originálu daleko. Správné těsto na křehkou kynutou placku totiž obsahuje jen čtyři základní suroviny: mouku, vodu, sůl a kvasnice, někdy se přidává i trocha oleje.

Aby se povedlo, musí nejen nakynout, ale i dobře „uzrát“. To ideálně trvá 24 hodin. Proto těsto připravte den předem a pak dejte na noc do lednice. Takto ošetřené bude po upečení voňavé, křupavé a lehce stravitelné.

Pokud však potřebujete péct hned, nechte stejné těsto kynout při pokojové teplotě aspoň 2 hodiny.

Italské těsto na pizzu krok za krokem

Ingredience na dvě placky: 1 lžíce jemného cukru•2 lžičky sušených či 15 g čerstvých kvasnic•0,17 l vlažné vody•450g nebělené pšeničné mouky na pizzu nebo hladké pšeničné mouky•½ lžičky jemné mořské soli•3 lžíce panenského olivového oleje•kukuřičná krupice

1. Cukr a kvasnice dejte do misky, přilijte vodu a nechte v teple vzejít. Pokud nezačnou kvasnice do 5 minut „pracovat“, začněte znovu! V míse smíchejte mouku, sůl, olej, zbytek vody a vzešlé kvasnice. Míchejte robotem, až se těsto spojí a táhne.

Přeložte na pomoučněný vál a ještě asi 10 minut důkladně rukama hněťte. Podle potřeby lze přidat vodu i mouku, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí a je suché na dotek.

2. Olejem vytřete mísu a vložte do ní kouli těsta. Několikrát přetočte, aby se celé omastilo. Pak na vrchu nařízněte mělký kříž, zakryjte utěrkou a i s mísou vložte do mikrotenového sáčku.

Nechte při pokojové teplotě asi 1 a ½ hodiny kynout (nebo do dvojnásobku objemu). Lepší je nechat těsto pomalu kynout v lednici až do druhého dne. Pak těsto rukou „zbouchněte“ do původního objemu a rozdělte na dvě části. Takto zpracované lze dát i zamrazit.

3. Nejprve zpracujte jednu půlku. Sevřenou dlaní roztlačte těsto od středu do kruhové placky. Můžete použít i váleček. Stále pracujte od středu ven! Placka má mít průměr cca 30 cm, výšku asi milimetr a lehce zvýšené okraje.

4. Základ pizzy je připravený k plnění. Povrch potřete olejem a poklaďte dalšími surovinami. Polotovar pak položte na horký plech poprášený kukuřičnou krupicí. Peče se 10–15 minut na nejspodnější mřížce rozpálené trouby (minimálně 250 °C).

Tip: Pokud máte v troubě pizza kámen, pečte samozřejmě na něm. Můžete také zkusit jako zruční Italové nasypat mouku rovnou na vál, doprostřed nalít vodu, přidat vzešlé kvasnice a postupně těsto ručně zpracovat.

Placku roztáhnete vyhazováním do vzduchu a následně chytáním na pěst. To opakujte tak dlouho, až se natáhne na požadovanou velikost.

Základní obloha

• Sugo či polpa – dřeň vyzrálých drcených rajčat, nejlépe z plechovky (NE kečup!)

• Sýr – mozarella (nejlépe buvolí), ale i parmezán a další druhy podle chuti

• Zelenina – bazalka, olivy, kapary, česnek, cibule, lilek, artyčoky, čerstvá rajčata

• Ostatní suroviny – salám, šunka, ančovičky, žampiony, vejce – zkrátka, co máte rádi

Druhy italské pizzy

• Napoletana – neapolská s mozzarellou, olivovým olejem, rajčatovým sugem, čerstvou bazalkou a ančovičkami

• Alla marinara – po námořnicku s černými olivami, kapary, rajčatovým sugem a ančovičkami

• Margherita – podle královny Markéty s rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

• Ai funghi – s žampiony, rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

• Capricciosa – s mozzarellou, sugem, žampiony, italskou sušenou šunkou (mohou být i mořské plody), artyčoky, vařeným vejcem a černými olivami

• Quattro stagioni – „čtyři roční období“ je stejná jako capricciosa, jen s tím rozdílem, že se žampiony, šunka, artyčoky a vejce kladou do každé čtvrtky koláče zvlášť, mozzarella a olivy se kladou na celou pizzu

• Quattro formaggi – základem je 30% smetana místo suga, přidává se niva, mozarella, uzený sýr a parmezán

• Salámová – s plátky pikantního italského salámu

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
8.12.2023
Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou. V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtí
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto heslem se snaží přečkat zimu krtci. Zimní spánek si totiž nemohou dovolit, brání tomu jejich metabolismus, který patří mezi vůbec nejaktivnější mezi savci.
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
epochanacestach.cz
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
Ať už sem vystoupáme severním, nebo jižním schodištěm, nebo využijeme unikátního výtahu, čeká nás na Chlumku nejen výjimečná architektonická a církevní památka, ale také překvapivě daleký výhled do okolní krajiny. Baronka Marie Maxmiliana Slavatová z Chlumu a Košumberka neměla ve druhé polovině 17. století jednoduchý život. Přišla o všechny děti, přežila prvního manžela a v druhém manželství
Ptákem roku se stal rehek domácí
21stoleti.cz
Ptákem roku se stal rehek domácí
Rehek domácí je malý pěvec lidově též zvaný kominíček. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu př
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Silný vývar z hovězí oháňky
tisicereceptu.cz
Silný vývar z hovězí oháňky
Chcete si udělat skutečně silný vývar? Použijte hovězí oháňku a spoustu petržele. Suroviny 1 kg hovězí oháňky 1 velká cibule 2 velké mrkve ½ menšího celeru 5 kuliček nového koření 6 kuliček
Dcera jí připravila hořké zklamání
nasehvezdy.cz
Dcera jí připravila hořké zklamání
Už dříve se nechala herečka Dana Batulková (65) slyšet, že dceru Marianu (29) kvůli své vytíženosti tak trochu zanedbala. Neumí prý ani uvařit. A prádlo si nechává prát a žehlit u babičky Prachařo
První český filmař strašil diváky výstřelem
epochaplus.cz
První český filmař strašil diváky výstřelem
Obrázky míhající se na plátně. Magie filmu. Kdy a za jakých okolností se zrodila? Překvapivě první pokusy proběhnou už v 17. století, i když ke skutečnému filmu mají ještě opravdu hodně daleko.   Předchůdce kina, „magickou lucernu“ v podobě přístroje vybaveného objektivem schopným promítnout obraz na stěnu, představuje roku 1671 v Římě německý jezuita Athanasius Kircher (1601/1620–1680). Mezi
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
nasehvezdy.cz
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
„Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Kar
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
Společnost DS Automobiles představila od svého vzniku velké množství nových modelů v Muzeu Louvre a jeho okolí, pod jeho pyramidou a v Tuilerijských zahradách. Exkluzivní prezentace a výjimečné výstav
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
enigmaplus.cz
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
Ježíš Nazaretský se s největší pravděpodobností nenarodil 24. prosince. Kromě dne však zřejmě nesouhlasí ani rok Ježíšova narození, protože náš kalendář nevznikl ihned po narození Krista, nýbrž až o n
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
tisicereceptu.cz
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
Zdravější varianta oblíbených vánočních perníčků. Mouku nahradí jemné ovesné vločky a klasický cukr vyměňte za hnědý kokosový. Budete překvapeni, jak skvěle chutná kombinace arašídového másla a perník
Choval se jako nějaký blázen!
skutecnepribehy.cz
Choval se jako nějaký blázen!
Býval to takový tichý hoch. Nesmělý a bázlivý. Teď je z něho hrubián. Hovoří sprostě a nejraději by se pral. Můj syn se změnil k nepoznání. Vždycky nám dělal jen a jen samou radost. Už jeho narození byl malý zázrak. Dlouho jsem nemohla mít děti, tak jsme byli s manželem, i a prarodiče z obou stran, štěstím bez sebe. Všichni jsme ho rozmazlovali, nemohli