Domů     Kávové mlsání
Kávové mlsání
od 2.3.2021

Kdo má rád kávu, určitě jí nepohrdne i v jiné podobě. I ti, kteří ji nemusejí, si občas rádi dopřejí její vůni v nějakém tom dezertu. A tak jsme pro vás připravili pár receptů pro inspiraci.

Coffee Jelly

Oblíbený nápoj si můžete vychutnat také jako dezert. V Japonsku si na něm pochutnávají v podobě Coffee Jelly. Nejedná se o nic jiného než o slazenou instantní kávu, do které dáte rozpustit želatinu, kterou necháte zatuhnout. Nejčastěji se toto želé podává se šlehačkou, zmrzlinou či čokoládovou polevou.

Affogato

Spojení vanilkové zmrzliny a silné chuti espressa se ve sklenici báječně snoubí. Tuto italskou pochoutku si však můžete zkusit vyrobit i doma. Kupte si kvalitní vanilkovou zmrzlinu, připravte porci kávy a tou zalijte připravený kopeček zmrzliny. (Můžete si dát klidně dva.)

Koktejl

40 ml vodky, 30 ml espressa, 20 ml kávového likéru

1) Skleničku naplníme drceným ledem a necháme chladit. Šejkr naplníme ledem, přidáme 40 ml vodky, 30 ml espressa, 20 ml kávového likéru a protřepeme.

2) Koktejl podáváme ve vychlazené sklenici a zdobíme zrnky kávy.

Likér

2 slazená kondenzovaná mléka (Salko, konzerva po 397 g), 250 ml silné černé kávy, 100 ml rumu

1) Kondenzované mléko v uzavřené plechovce vložíme do hrnce s vodou a vaříme zvolna tři hodiny.

2) Plechovky vyjmeme, necháme vychladnout, otevřeme a zkaramelizované mléko smícháme v mixeru se silnou vlažnou kávou a rumem. Vychladíme a podáváme.

Čokoládové tartaletky

(16 porcí)

Na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g cukru, 200 g změklého másla nebo margarínu, 1 vejce

Na náplň: 400 ml smetany ke šlehání, 50 g másla , 3 lžičky tekutého medu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 zarovnaná lžička instantní kávy, 2 balíčky polevy tmavé

Na ozdobení

1 balíček polevy světlé, gelová potravinářská barva růžová, 250 g čerstvých malin

Ještě potřebujeme: plech na pečení, 16 formiček na tartaletky (průměr 10 cm), elektrický ruční šlehač

cukrářský sáček s hladkou trubičkou

1) Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto naneseme do vymazaných a moukou vysypaných formiček a uhladíme.

reklama

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut( elektrická trouba 170 °C , horkovzdušná trouba 150 °C, plynová trouba stupeň 3).

2) Korpusy necháme asi 5 minut zchladnout, poté je z formiček vyklopíme a necháme vychladnout.

3) Na přípravu náplně nalijeme do kastrůlku smetanu. Přidáme máslo, med, vanilkový cukr a kávu a za stálého míchání zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Stáhneme z plotny a do směsi nalámeme polevy. Mícháme, dokud se polevy nerozpustí.

Necháme zchladnout a uložíme asi na 3 hodiny do chladničky, nejlépe však přes noc.

Lahodné kostky

(24 porcí)

Na těsto: 4 vejce, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 zarovnaná lžička instantní kávy

Na sušenkovou náplň: 1 balíček polevy tmavé, 200 g máslových sušenek

Na smetanovou náplň: 1 balíček polevy tmavé, 750 ml vychlazené smetany ke šlehání, 3 balíčky Smeta-fixu, 80 g cukru, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vlažné vody

Na ozdobení: 1 balíček polevy tmavé, 1 zarovnaná lžička instantní kávy

Ještě potřebujeme: plech na pečení (30 x 40 cm), papír na pečení

Příprava

1) Na přípravu těsta vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Smícháme mouku, kypřicí prášek, proseté kakao, kávu a ručně vmícháme do vaječné pěny. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.

reklama

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 11 minut (elektrická trouba 200 °C, horkovzdušná trouba 180 °C, plynová trouba stupeň 4)

2) Plát necháme i s papírem na pečení vychladnout na kuchyňské mřížce. Vychladlý plát položíme na plech a stáhneme papír na pečení.

3) Na přípravu sušenkové náplně rozpustíme polevu podle návodu na obalu. Sušenky vložíme do mikrotenového sáčku, dobře uzavřeme a válečkem rozdrtíme. Polevu smícháme se sušenkami a rovnoměrně rozetřeme na korpus.

4) Na přípravu smetanové náplně rozpustíme polevu podle návodu na obalu. Smetanu, ztužovač a cukr ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obalu a ihned vmícháme do šlehačky.

reklama

5) Do jedné poloviny náplně opatrně ručně vmícháme rozpuštěnou polevu a rovnoměrně rozetřeme na sušenkovou náplň. Zbytek náplně rovnoměrně rozetřeme na čokoládovou náplň a uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.

6) Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obalu, vylijeme na pečicí papír, nožem rozetřeme a necháme ztuhnout. Polevu nakrájíme na 24 dílů. Před podáváním moučník nakrájíme na 24 kostek, ozdobíme dílky polevy a posypeme instantní kávou.

Domácí kávová zmrzlina s ořechy

500 ml mléka, 250 ml smetany, 250 ml kondenzovaného mléka, 2 žloutky, 100 ml kávového likéru, 1 lžíce instantní kávy, drcené ořechy

1) Nejdříve žloutky ušleháme s cukrem. V hrnci zahřejeme mléko se smetanou a kávou. Trošku mléka dáme stranou a zamícháme ke žloutkům. Poté přilijeme i zbytek.

2) Směs za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přidáme kondenzované mléko a kávový likér.

3) Směs nalijeme do misky a dáme zmrazit. Po třech hodinách vždy promícháme. Takto opakujeme ještě dvakrát.

4) Nakonec zmrzlinu posypeme ořechy.

Aby nám chutnala

Je jasné, že hlavním předpokladem je kvalita. Ale také druh, protože každému chutná něco jiného.

Existují tři základní druhy kávovníku – arabica, robusta a liberica. Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň. Je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu. Je také aromatičtější než robusta a méně hořká.

Jste-li gurmány, sáhněte po arabice, za chuťový zážitek si ovšem připlatíte. Robusta obsahuje dvakrát až třikrát více kofeinu než arabica, je silnější a tmavší. Káva, kterou si kupujeme, je většinou směsí arabiky a robusty.

Jejich poměr určuje množství kofeinu, jemnost chuti a výslednou cenu. Liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii a poptávka po ní je velmi malá.

Jaká by tedy měla být?

Poznáte to jednoduše. Zrnka by neměla být nedopražená (příliš světlá) ani přepražená (příliš tmavá či mastná).

Neměla by mezi nimi být žádná zdeformovaná zrna ani úlomky. Zrna by měla být celistvá, stejné velikosti i barvy. Neměla by být olejnatá.

Důležité je silné aroma a vůně. Pokud vám káva nevoní, nebude vám ani chutnat.

Meleme

Staré známé pravidlo říká, že nic nechutná tak jako čerstvě umletá káva. Potřebujeme tedy kvalitní mlýnek s možností nastavení hrubosti.

Ruční, nebo elektrický?

Pokud denně melete velké množství kávy, zvolte elektrický, který udělá vše za vás. Dejte si ale velký pozor na kvalitu, protože ty horší mají tendenci přepalovat kávu a kazit tak její chuť. Pokud melete jen pro sebe, určitě kupte ruční mlýnek.

Stojí daleko méně peněz a mletí je kvalitnější. Kávu nikdy nespálíte a můžete si také snadno nastavit hrubost mletí, která je pro dobrý šálek zásadní. Další výhodou je vůně, která se při mletí line po celé místnosti.

Jak poznat ten pravý?

Zaměřte se na mlecí mechanismus mlýnku. U elektrických se často setkáme s noži. Velký rozdíl je ale mezi keramickými, které se zdaleka nezahřívají tolik jako ocelové. Jak už jsme psali výše, kávu nikdy nesmíte spálit.

Pro rovnoměrné namletí je nejlepší koupit elektrický mlýnek s mlecími kameny. Pokud máte ruční mlýnek, máte vyhráno, protože ten má mlecí kameny vždycky.

Velmi hrubé mletí

Hodí se pro přípravu kávy studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin. Svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl.

Hrubé

Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy.

Jemné

Konzistence po semletí je někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou a je určena pro použití v moka konvičce.

Velmi jemné

Hodí se pro espresso. Pokud je káva příliš hrubá, espresso bude slabé. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť.

Extra jemné

Je skvělé pro džezvu a přípravu arabské (turecké) kávy.

Text Eva Hořánková

Foto PX FUEL, Dr. Oetker, tescorecepty.cz, PC FUEL

Štítky:
reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto