Tradiční slovenská hustá polévka připravovaná z kysaného zelí je nejlepší druhý den, když se rozleží.
Suroviny na 4 porce – 500 g kysaného zelí – 250 g uzeného masa – 200 g pikantní klobásy – 100 g sušených hub – 1 cibule – ½ lžičky sušeného česneku – 1 bobkový list – sůl, pepř – 30 g hladké mouky – slunečnicový olej
Postup
1. Kysané zelí, maso, bobkový list a sušené houby vložte do hrnce, zalijte trochou vody a nechte dusit na mírném plameni do změknutí masa.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na trošce oleje. Zaprašte hladkou moukou a umíchejte jíšku. Přilijte trochu vývaru ze zelňačky, promíchejte a pak jíšku přidejte do hrnce s polévkou.
3. Přidejte nakrájenou klobásu a vařte, dokud se chutě nepropojí. Osolte, opepřete a nakonec přidejte sušený česnek.