Domů     Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
21.6.2020

Železnou zásobu nezbytných potravin na chatu nebo chalupu má skoro každý. Také když vyrazíme pod stan, nebo prostě někam, kde není lednička, hodí se nám vědět, jak dlouho vydrží proviant, který s sebou vezeme.

Vejce

Vejce vydrží při běžné teplotě 18 dní, potom už musí do lednice. To platí pro vejce z domácího chovu i z obchodu za jedné podmínky: nesmí být omytá. Kdo se snaží vejce ze strachu před salmonelou pro jistotu omýt, naopak poruší ochrannou funkci skořápky. Omytá vejce tedy musíme skladovat v chladničce okamžitě.

Skladování vajíček má ještě jednu zvláštnost. Jakmile byla jednou v chladničce, už je v chladu musíme udržovat, dokud je nespotřebujeme.

Je to proto, že by na skořápce mohla po vyjmutí z lednice kondenzovat voda, ta by mohla proniknout do vejce a kdybychom byli smolaři, mohli bychom to odnést na zdraví.

Pro všechny případy bychom měli vědět, že vejce můžeme jíst i ještě asi tři týdny po uplynutí data minimální trvanlivosti.

Abychom měli jistotu, že jsou ještě v pořádku, použijeme notoricky známý trik zvaný „plave, nebo neplave?“ Plovoucí vejce je staršího data, takže použít jen na pečení nebo vaření.

Chléb a další pečivo

Veka a světlý chléb vydrží při běžném skladování 1 – 3 dny, ale rozhodně bychom ho neměli nechat zapařit v igelitovém pytlíku. Radši chleba okoralý, než plesnivý. Normální chléb má trvanlivost 3 -5 dní, chléb pšeničný celozrnný 4 dny.

Žitný chléb můžeme jíst ještě po 5 – 7 dnech. Toastový chléb můžeme mít do zásoby týden. Naprosto nejdéle vydrží samozřejmě knekebrot nebo suchary. Ty si můžeme s sebou sbalit i na cestu kolem světa, dají se jíst i za rok.

Maso

Maso je nejrizikovější částí našich zásob. Syrové maso se rychle kazí, takže ani na dovolené si nemůžeme dovolit ho neskladovat správně, tj.

při teplotě trvale pod 7°C. A to platí pro všechny způsoby balení masa, je jedno, jestli je balené v ochranné atmosféře, vakuu nebo jinak. V létě opatrně s datem spotřeby, uvedeném na balíčcích s masem. Nespoléhejte se na ně!

Platí jen v případě, že byly po celou dobu skladování dodrženy správné podmínky. To znamená, že se maso nikde neohřívalo v nákupní tašce nebo cestou autem, že máte i na chatě lednici nebo opravdu ledový potok, který používáte na chlazení a tak dále.

Nejchoulostivějším druhem masa je maso mleté. Pochopitelně, protože má největší povrch, takže zárodky se tu mají nejlíp. Mleté maso spotřebujte v den, kdy jste ho koupili.

Když to nejde, a nemůžete ho ani zamrazit, radši jídlo uvařte doma a na chatě jen ohřejte.

Maso pokrájené na kostky (třeba na guláš) zachováte v lednici den, pečeně a steaky asi čtyři dny v ledničce. Vnitřnosti vydrží 1 – 2 dny.

Zásoby v mrazáku zůstanou poživatelné podstatně déle. Hovězí a telecí 8 měsíců, vepřové maso a mleté maso vydrží, byť hluboce zmrazené, výrazně kratší dobu, jen 2 – 3 měsíce.

Ryby

Ryby a mořské plody se kazí velmi rychle a potřebují speciální zacházení. Mořské plody si na chalupu asi vozí málokdo a nebývají v naší zeměpisné šířce běžnou součástí železné zásoby, ale ryby si leckdo nachytá i sám.

A když se zadaří a ryb je víc, než sníme hned, musíme je (vykuchané) zamrazit nebo skladovat v lednici. Anebo je samozřejmě zpracovat jinak, ale to už rybáři znají.

Mléko

Trvanlivé mléko se nezkazí až tři měsíce, čerstvé, neotevřené mléko jen 7 – 8 dní. Otevřené mléko je třeba spotřebovat do tří dnů. Nespoléhejte e na to, že mléko zkysne, tedy pokud nemáte skutečné čerstvé mléko.

Vysoce pasterizovaná mléka, ať už si říkají čerstvé nebo trvanlivé, nejspíš dřív shnijí, než zkysnou.

Jogurty

Jogurty prostě patří do chladu, a pak s vámi budou tak dlouho, jak je uvedeno na víčku.

Pod stanem si jich moc neužijeme, tedy jestli opět nesáhneme k posvědčenému chlazení v potoce (pro hygienicky citlivé táborníky samozřejmě v uzavřeném plechovém kyblíku, aby voda neomývala víčka).

Nebo si budeme muset koupit trvanlivé „jogurty“ pro děti, které nemusí být v lednici vůbec a prodávají se mezi dětskou výživou. Připomínají ale spíš trvanlivý pudink.

Jogurty s prošlou dobou minimální trvanlivosti nemusíme hned vyhazovat. Dají se sníst ještě do tří týdnů po uplynutí této doby. Nafouknuté víčko není na závadu, může za to kyselina mléčná.

Máslo

Máslo skladované v chladu (do deseti stupňů) vydrží až tři týdny. Kdo si dělá zásoby, měl by ho zmrazit, při minus 18 stupních vydrží až půl roku. V polních podmínkách někde ve stanu je máslo spíš pro zlost.

V teple žlukne raz dva, navíc se, vytažené z chladu vody nebo „chladničky“ ve břehu stává přímo magnetem na písek. Ale když už, tak do šroubovací sklenice s ním. Anebo přepustit, takové pak zvládne i normální pokojovou teplotu, a navíc se nepřipaluje.

Brambory

Máme-li suchý, tmavý a chladný sklep (ideálně s teplotou mezi 4 – 8 stupni Celsia), brambory si v něm můžou hovět několik měsíců. Při vyšších teplotách začnou klíčit, což v zásadě není na závadu, když z nich klíčky oloupeme, můžeme brambory jíst. Ale nebudou už tak výživné.

Mouka, rýže, luštěniny

Mouku skladujeme na suchém, tmavém místě a nejlépe ve vzduchotěsném obalu. Mouka celozrnná se kazí rychleji než mouka světlá. Zatímco světlá mouka skladovaná správně vydrží rok, celozrnná mouka má trvanlivost daleko kratší, jen dva měsíce.

Podobně se to má i s rýží: bílou rýži můžeme skladovat rok, ale neloupanou tmavou musíme spotřebovat do tří měsíců, jinak žlukne. Fazole, hrách i čočka vydrží rok, při správném skladování v uzavřené nádobě déle. Strouhanku a krupici bychom doma neměli strpět déle než osm měsíců.

Těstoviny a ovesné vločky

Těstoviny při správném skladování vydrží klidně i dva roky, pokud se nám do nich nepustí nějaké breberky. Ovesné vločky si s sebou na dovolenou můžeme vzít do zásoby bez obav, na jejich spotřebu máme půl roku.

Konzervy

Konzervy, to je tábornická klasika. Vydrží určitě aspoň dva roky. Když objevíte ve spíži nějakou archivní, s vybouleným víčkem, nepokoušejte se ji za žádných okolností vzkřísit. Může být jedovatá.

Nespotřebovaný obsah konzervy přesuneme do plastové nebo skleněné nádoby s víčkem a urychleně sníme.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
10.9.2023
Nerostou? Nevadí, při procházce po lese se dají nasbírat suroviny i na jiné delikatesy než jen na smaženici. Stromové víno „Ochránce“ Chutí připomíná řecké víno retsina, do něhož se přidává borová pryskyřice. Stromové víno se hodí k sýrovým a zeleninovým jídlům a díky obsahu tříslovin také jako aperitiv nebo digestiv. Oživuje při únavě. Budete potřebovat - menší mísu mladých, ale už vzro
7.9.2023
Léto je čas výletů. Ne vždy je ale po cestě otevřené občerstvení. Proto se láhev hodí. Ve vedrech ji oceníte dvojnásob, i když jdete jen na koupaliště. Navíc vás může hřát pocit, že nepoužíváte jednorázové PET lahve, a tím pomáháte životnímu prostředí. Takže jakou vybrat? Materiálů a provedení je spousta, od skleněných, kovových po plastové. Láhve mají různé povrchy i tvar, takže se podívej
reklama
Šikovné tipy
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Ze staré lavice nová
Možná i vy najdete někde na půdě starou lavici, kterou vám bude líto vyhodit. Ta naše bývala asi v kuchyni a nevypadá moc hezky. Ale posloužit ještě může. Stačí jí dát nový kabát. Budete potřebovat: Vodou ředitelnou barvu (my jsme použili okrovou), vodou ředitelnou lazuru (ořech), smetáček, brusku, smirkový papír, štětec, látku (nejlepší je kočárkovina, ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pocházel první mistr světa v šachu z Prahy?
epochalnisvet.cz
Pocházel první mistr světa v šachu z Prahy?
Rodina chudého pražského krejčího Josefa Steinitze žije na okraji židovského ghetta a v květnu 1836 do ní přibude další z mnoha dětí. Wilhelm přichází na svět s tělesnou vadou, v důsledku níž bude po
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Prozradila svůj recept na mládí
nasehvezdy.cz
Prozradila svůj recept na mládí
Zpěvačka, herečka a máma dvou synů Lucie Vondráčková (43) prozradila, díky čemu vypadá sotva na třicet. Za celý svůj život nejenže nikdy nekouřila, ale nedotkla se prý ani kapky alkoholu. „Ano, nud
Oplácím mu stejnou mincí
skutecnepribehy.cz
Oplácím mu stejnou mincí
Jeho lži mi zprvu přišly jako nevinné bláboly. Až pozdě jsem si uvědomila, jak jsou kruté. Netušila jsem, že mi zničí celý život! Už zamlada vynikal svým sarkasmem a ironií. Právě to se mi na něm tehdy líbilo. Byl prostě jiný než ostatní kluci. Zamilovala jsem se a byla svatba. Lásku mi ale nikdy nevyznal.
Zrekonstruovaný rodokmen neolitické rodiny
21stoleti.cz
Zrekonstruovaný rodokmen neolitické rodiny
V severní Francii v oblasti Pařížské pánve bylo už v roce 2000 objeveno rozsáhlé neolitické pohřebiště. Díky pokrokům v analýze dávné DNA se nyní vědcům podařilo získat genomy 94 jedinců, kteří, jak s
Grafitový důl Český Krumlov: Za doprovodu skutečných horníků
epochanacestach.cz
Grafitový důl Český Krumlov: Za doprovodu skutečných horníků
O grafitu víme, že se používá k výrobě tužek, ale naši dávní předkové ho znali především jako přísadu do keramiky. Proto také na Českokrumlovsku kvalitní grafit těžili už Keltové a po nich se v tom pokračovalo i v dalších staletích. Posledním z otevřených dolů byl v 70. letech minulého století Městský vrch spojený překopem s nedalekým dolem Lazec. A právě v těchto
Spřízněná duše ji láká
nasehvezdy.cz
Spřízněná duše ji láká
Znají se hodně dlouho. Netají se tím, že jsou skvělí kamarádi. Povídá se ale, že mezi Janou Paulovou (68) a Petrem Rychlým (58) bylo i něco víc. Herečka ze seriálu Jedna rodina je přitom vdaná. S
Nejslavnější česká bratrovražda. Ale kdy se stala?
epochaplus.cz
Nejslavnější česká bratrovražda. Ale kdy se stala?
Měla to být oslava, při které v Boleslavi zasednou za masivními stoly dva bratři: kníže Václav (asi 907–935/929) a Boleslav (asi 915–967/972), který si později získá přízvisko Ukrutný. Svátek svatých Kosmy a Damiána však naservíruje krvavou dohru. Nejznámější vraždu české historie.     Co o ní lze s jistotou říct? Téměř nic – snad kromě
Babí léto v Hliněné Baště
iluxus.cz
Babí léto v Hliněné Baště
Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo, neboť poklidné posezení na romantické t
Letecká bitva UFO: Co viděli rybáři na obloze nad Baltským mořem?
enigmaplus.cz
Letecká bitva UFO: Co viděli rybáři na obloze nad Baltským mořem?
Bylo 8. dubna 1665 odpoledne. Skupina šesti rybářů se právě v pobřežních vodách Baltského moře u města Stralsund věnovala lovu sleďů. V dalších minutách se však stalo něco, pro co nemá ani současná vě