Domů     Jídla jako oheň: Recepty na pokrmy, které vám rozproudí krev
Jídla jako oheň: Recepty na pokrmy, které vám rozproudí krev
26.4.2023

Tedy ne doslova, ale něco pro zahřátí se hodí i teď, kdy jaro spíše ještě pomalu přichází. A v teplých dnech vám zase kořeněné jídlo může pomoci od pocení. A nakonec, všechny tyto recepty jsou tak skvělé, že přijdou k chuti prostě vždy!

Mrkvová polévka se zázvorem

(viz úvodní fotografie)

(4 porce)

1 malá cibule, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 400 g mrkve, 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho pomeranče, olej, pažitka nebo petrželka na posypání

1) Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme ji na oleji.

2) Přidáme zázvor a po chvilce i nakrájenou očištěnou mrkev.

3) Restujeme cca 15 minut.

4) Poté zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.

5) Vaříme 25 minut na středním plameni, dokud mrkev nezměkne.

6) Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a nakonec dochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou. Podávat můžeme s chlebovými krutonky.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Tato polévka je důkazem, že někdy stačí jen pár ingrediencí, aby vznikl lahodný pokrm. Možná budete překvapeni, jak jde mrkev s pomerančem krásně dohromady.

Pečený květák

(4 porce)

1 menší hlávka květáku, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky soli, hořčičná semínka

1) Troubu předehřejeme na 180 °C. Květák omyjeme a očistíme a pečlivě osušíme (máte-li větší hlávku, můžete ji trochu předvařit v osolené vodě).

2) V misce smícháme olivový olej s 1 lžící citronové šťávy, mletou paprikou, římským kmínem, kurkumou a solí.

3) Vzniklou směsí rovnoměrně květák potřeme, posypeme hořčičnými semínky a přemístíme ho na plech vyložený pečicím papírem.

4) Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 až 50 minut. K pečenému květáku se hodí jak česnekový dip, tak jakákoliv ostrá omáčka.

Doba přípravy 65 minut

Náročnost 2

Receptů na pečený květák existuje spousta a většinou se používají výraznější koření. I vy si můžete trochu zaexperimentovat. Přidat můžete třeba kari nebo chilli koření a květák posypat parmezánem.

Thajské červené kari

(4 porce)

500 g kuřecích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 větší cibule, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého koriandru, 1 stroužek česneku, chilli paprička, sůl, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky kari koření

200 g loupaných drcených rajčat, 1 nakrájená kapie, ½ lžičky koření garam masala, 200 ml vody, 50 ml kokosového mléka, čerstvý koriandr

1) V hrnci rozehřejeme olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a pozvolna opékáme na oleji do zlatohněda.

2) V hmoždíři podrtíme římský kmín, česnek nakrájíme najemno. Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky.

3) Do hrnce přidáme římský kmín, česnek, zázvor a chilli papričku a asi 2 minuty za stálého míchání opékáme.

4) Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky. Plotnu rozehřejeme o trochu víc a přidáme maso do hrnce. Zasypeme kurkumou, kari kořením a opékáme, dokud se maso ze všech stran nezatáhne.

5) Osolíme a přidáme rajčata, kapii a vodu. Necháme pod poklicí vařit asi půl hodiny, dokud se tekutina zčásti nevypaří a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promícháme.

6) Nakonec přidáme garam masalu, kokosové mléko a ještě 3 minuty pozvolna vaříme. Podáváme s jasmínovou rýží.

Doba přípravy 50 minut

Náročnost 2

Nejdůležitější při přípravě tohoto receptu je chvíle, kdy opékáme koření. Musí se totiž rozvonět, jen tak předá jídlu veškerou chuť a aroma.

Medová křidélka

(4 porce)

600 g kuřecích křídel, 3 lžíce medu, špetka chilli, 1 stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

1) Celá kuřecí křídla rozkrojíme na 2 kusy.

2) Do misky, přidáme sůl, pepř, chilli, rozmačkaný česnek a na závěr med. Vše pořádně promícháme.

3) Pak do marinády přidáme křidélka a dobře promícháme, aby se marináda dostala všude. Necháme nejlépe přes noc v lednici uležet.

4) Naložená kuřecí křidélka pečeme na 200 °C asi 30 minut. Musí být měkká a maso by mělo odpadávat. Podávat můžeme s různými omáčkami. Třeba hořčičnou, medovou nebo barbecue.

Doba přípravy 40 minut + 24 hodin odležení

Náročnost 1

Sladko-slaná chuť křidýlek se neomrzí a můžete vyzkoušet i jinou marinádu. Třeba smíchejte 3 lžíce kečupu, 3 lžíce medu, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky jablečného octa a špetku skořice.

Kuře kung pao

(4 porce)

500 g kuřecího masa, 50 g loupaných pražených arašídů, 1 vejce, několik chilli papriček, lžička máčeného škrobu, 3 lžíce oleje

Záliv: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového vína šao sing (víno můžete nahradit cherry), špetka cukru

1) Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smísíme s vejcem, máčeným škrobem, solí a dobře promícháme.

2) Vložíme do rozpáleného oleje a prudce restujeme až do zlatavé barvy. Poté přidáme oloupané arašídy, chilli papričky nakrájené na malé kousky a zalijeme tmavým zálivem. Krátce promícháme a můžeme podávat. Hodí se jakákoliv rýže.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Oblíbené čínské jídlo mnozí pamatují z prvních čínských restaurací u nás v 70. letech minulého století. Pochází ze sečuánské kuchyně a pochutnají si na něm ti, kteří mají rádi ostřejší kuchyni. Počítat musíte s tím, že má poměrně malé množství šťávy.

Hruškový koláč Bourdaloue

(8 porcí)

160 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, špetka soli, 110 g studeného másla, 1 vejce

Náplň: 50 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 2 vejce, 160 g mletých mandlí, 3 hrušky, 1 lžíce mandlových lupínků, skořice

1) Sypké ingredience na těsto smícháme a propracujeme se studeným máslem na sypkou směs připomínající drobenku. Pak zapracujeme vejce. Zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit do lednice.

2) Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme a prsty namačkáme do koláčové formy vymazané máslem. Dno několikrát propícháme vidličkou a pečeme ¼ hodiny.

3) Na náplň vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Vmícháme vejce a nakonec i mleté mandle. Naplníme upečený korpus, uhladíme a ozdobíme nakrájenými oloupanými hruškami.

4) Vrátíme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut. Před nakrájením necháme úplně vychladnout, posypeme plátky mandlí a moučkovým cukrem se skořicí.

Doba přípravy 130 minut

Náročnost 3

Koláč prý vytvořil na konci 19. století pařížský cukrář, který tehdy sídlil v ulici Bourdaloue, odtud tedy jméno. Koláč si můžete vychutnat jen tak, nebo k němu přidejte kopeček šlehačky, či čokoládovou pěnu.

Chilli con carne s čokoládou

(4 porce)

500 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 lžička mletého chilli, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, 400 g konzervovaných krájených rajčat, ½ lžičky majoránky, 1 lžička hnědého cukru, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, 400 g sterilovaných červených fazolí, olej

1) Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, papriku na proužky, česnek na plátky.

2) Olej rozpalte v kastrolu (nejlepší je se silným dnem), vsypte nasekanou cibuli a pět minut opékejte do sklovata. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Pak přidejte papriku, veškeré koření a opékejte 5 minut.

3) Přidejte maso a zprudka je opečte ze všech stran. Snažte se je vařečkou rozdělovat. Maso se musí opravdu opékat, nikoliv dusit.

3) Když je maso opečené a zhnědne, přidejte plechovku rajčat, rajský protlak a zalijte vodou. Dochuťte majoránkou, cukrem a osolte a opepřete.

4) Stáhněte plamen a nechte pod poličkou 20 minut probublávat. Během vaření občas zamíchejte.

5) Nakonec přidejte fazole z plechovky bez nálevu a čokoládu a nechte ještě 10 minut prohřívat (Čokoláda může být jakákoliv tmavá, ale nesmí jí být mnoho. Stačí tak 2 čtverečky). Podle potřeby ještě osolte a opepřete.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Když se řekne chilli con carne, vybaví se nám Mexiko. I když odtud toto jídlo dávno doputovalo do celého světa. Klasicky se servíruje s křupavými nachos a můžete je posypat čerstvým koriandrem.

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Samotná podstata času v srdci Serpenti
iluxus.cz
Samotná podstata času v srdci Serpenti
Rok 2025, který je podle čínského kalendáře rokem Hada, přináší značce Bulgari jedinečnou příležitost odhalit převratnou reinkarnaci své ikonické legendy Serpenti. Čínský kalendář letos oslavuje tento
Pozor! Neviditelnost je tu!
epochalnisvet.cz
Pozor! Neviditelnost je tu!
Kdo si občas nepřál na chvíli zmizet ze světa, a pak se zase vrátit zpět. Jak ale něco takového zařídit? Jednoduše, stačí se stát neviditelným!   Dlouho to byl jen sen, teď už je skutečností! Neviditelným se může stát úplně každý, stačí si na internetu objednat neviditelný plášť. Nebo přesněji neviditelný štít. Takto jednoduché se
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
epochanacestach.cz
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem z netučného kyselého tvarohu a podle chuti a vůně si je s ničím jiným nespleteme. Vítězí nejen v kuchyních, ale i v diplomacii – Evropská komise je zařadila mezi chráněná zeměpisná označení EU. Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a svým vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli,
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
skutecnepribehy.cz
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
Někdy ten náš život vypadal už beznadějně. Díky soudržnosti a taky notné dávce štěstí se nám ale podařilo všechny nástrahy osudu úspěšně překonat. Moji rodiče se velmi milovali a svoji vzájemnou lásku si dávali denně najevo. Tatínek třeba dal jen tak mamince pusu a ona ho jen letmo pohladila po vlasech. Vždycky jsem si přála, abych i já našla podobnou
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
21stoleti.cz
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
Když se necítíme dobře, často hledáme rychlé řešení, jak se co nejdříve uzdravit. Antibiotika jsou mocným nástrojem moderní medicíny, ale ne vždy jsou tou správnou volbou. Zde jsou nejčastější dotazy
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
nasehvezdy.cz
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
Jedné z našich nejslavnějších modelek vzala vlna tsunami přítele. Jeho křik slyší Petra Němcová (45) dodnes. Ona sama měla na čtyřech místech roztříštěnou pánev, utrpěla i další zranění. Největší
Langoš bez kynutí
nejsemsama.cz
Langoš bez kynutí
Klasický maďarský fastfood si můžete dopřát v různých variantách. Tou nejjednodušší a zároveň velmi chutnou je potřít ho prolisovaným stroužkem česneku, ke kterému zkuste přidat trochu sušeného tymiánu. Ingredience: ● 450 g hladké mouky ● 1 vejce ● 250 ml kefíru ● 1 lžíce cukru ● ½ lžičky jedlé sody ● ½ lžičky soli ● 2 lžíce oleje ● olej na smažení Na dohotovení: ● zakysaná smetana ● nastrouhaný sýr Postup: Do mísy
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
rezidenceonline.cz
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod Jejich historie sahá do sedmnáctého století, kdy francouzští aristokraté včetně samotného krále Ludvíka XIV. měli ve svém mobiliáři umělecky zdobené komody navržené těmi nejlepšími řemeslníky. Tehdy měla tato nábytková klasika podobu modelů s promyšlenými proporcemi, zaoblenými liniemi a ozdobnými nohami, časté bylo zdobení luxusními intarziemi, vyřezávanými detaily
Hovězí na česneku
tisicereceptu.cz
Hovězí na česneku
Vydatný oběd, který má říz, když nešetříte česnekem. Ale buďte bez obav, červené zelí jeho chuť v ústech přirozeně zneutralizuje. Suroviny na 4 porce 800 g hovězí kýty 3 lžíce oleje 2 cibule
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
epochaplus.cz
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
Challenger byl v pořadí druhým raketoplánem NASA, vypuštěným na oběžnou dráhu Země. Na první misi vyrazil 4. dubna 1983, následně vykonal ještě osm dalších vesmírných cest. Po necelých třech letech aktivní služby byl zničen při startu své desáté mise. Lety raketoplánů byly následně až do roku 1988 pozastaveny. Podobný osud jako Challenger, ovšem při návratu,
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
enigmaplus.cz
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
Manželé Sally a Tom Batesovi se na podzim roku 1961 vydávají k jednomu z londýnských domů ve viktoriánském stylu, aby si jej prohlédli a zvážili případnou koupi. Vše vypadá přesně tak, jak si vysnili…
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
historyplus.cz
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
Přezdívají mu Žralok od Prašné brány nebo Kapitán českého průmyslu. Právník Jaroslav Preiss se nikdy nestane ministrem, přesto více než deset let ovládá prvorepublikovou ekonomiku. A Živnobanka díky němu bude vůbec nejvýznamnější čs. bankou. Jaroslav Preiss (1870–1946) pochází z rodiny berního úředníka v Přešticích u Plzně. Rodiče se brzy přestěhují do Domažlic, kde mladík vychodí gymnázium. Absolvuje