Domů     Japonské nože si musíte správně vybrat
Japonské nože si musíte správně vybrat
19.2.2025

Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody.

Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří.

Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku používá už po staletí, sloužila například při výrobě samurajských mečů. Než se však pustíte do nákupu japonských nožů, měli byste se seznámit s jejich přednostmi i negativy.

Existuje jich totiž až několik typů, přitom každý z nich se hodí na krájení jiných potravin.

* Santoku

Patří mezi nejprodávanější a nejuniverzálnější japonské nože. Je vhodný pro krájení, sekání a drcení zeleniny, ale i masa a ryb. Širokou plochou čepelí navíc pohodlně rozmáčknete pálivou papričku nebo česnek, případě jím potravinu přenesete do pánve.

* Gyuto

Jsou považovány za japonskou obdobu evropského šéfkuchařského nože. Je vhodný takřka pro všechny druhy surovin, tedy i masa a ryb. Díky tenké čepeli jsou tyto nože ostřejší a své ostří si zachovávají mnohem déle než většina západních kuchařských nožů.

* Nakiri

Rozeznáte jej od ostatních nožů na první pohled podle dlouhé a značně široké a přitom neuvěřitelně tenké čepele. Používá se výhradně na krájení zeleniny a bylin technikou rovného i šikmého krájení nebo na krájení na proužky. Poradí si snadno i s velmi tvrdou kořenovou zeleninou.

Nač si dát pozor: S nožem nakiri nikdy nesekejte, náraz totiž může vylomit zub na ostří čepele.

* Usuba

Podobá se noži nakiri, ale přesto je mezi nimi rozdíl. Čepel nakiri je totiž naostřená z obou stran a vyznačuje se plochou přední částí bez špičky. Nůž usuba ale špičku má a jeho čepel je ostrá pouze na jedné straně. Zacházení s ním je proto náročnější.

* Petty

Vyznačuje se menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny nebo ovoce. Díky své drobné výšce je vhodný i k čištění potravin.

* Deba

Méně známý typ japonského nože se vyznačuje vysokou řezivostí a pružností jednostranně broušené čepele. Hodí se na porcování šunky, ryb a syrového masa, přesekne ale i pár menších kostí.

* Sashimi a yanagiba

Jde vlastně o nože na sushi. Při výrobě sushi nejde totiž jen o perfektní rolování, důležitý je i řez ryby a samotné rolky. Tyto nože jsou precizně ostré s délkou až 30 cm, úzkou čepelí, hladkostí povrchu a oboustranným ostřím.

Nač si dát pozor: Před každým řezem rolky nebo ryby nůž otřete od nečistot, alespoň o hranu prkénka. Na čepeli nalepené zbytky rýže nebo zeleniny by totiž mohly potrhat mořskou nori řasu, jež se běžně používá k přípravě sushi rolek.

Čím je brousit

V tom tkví právě ona nevýhoda – musí se pečlivě brousit a nestačí na ně jen tak ledajaký brousek. Musí se totiž ostřit na speciálních vodních kamenech a nejlépe tak, jak to dělali japonští mistři po celá staletí.

Proto po nákupu nožů ihned myslete i na brousky. Pro správné nabroušení ale potřebujete minimálně dva kameny s rozdílnou velikostí zrn, tzv. gradací. Existují ale také kameny dvouzrnné – s jednou stranou hrubou a druhou jemnou.

Jednozrnné i dvouzrnné

U japonských brousků se orientujte podle parametru JIF, případně podle evropské normy FEPA F. Čím je číslo parametru vyšší, tím je kámen jemnější.

První broušení započněte na kameni, nebo straně kamene, ze zrnitostí 1000, konečnou úpravu broušení na kameni, nebo straně, se stupněm zrnitostí 6000. Nože, které nebyly broušeny nebo byly velmi ztupeny, je třeba nabrousit na kamenech se stupněm zrnitosti 200-900. Před broušením ovšem vždy musíte kameny namočit na půl hodiny do studené vody.

Nože bruste pouze v jednom směru a dávejte pozor na to, aby čepel z kamene nepadala. Poté nůž obraťte a započněte broušení z druhé strany. Dělejte to tak dlouho, až vzniklý otřep oceli zmizí.

Obvykle stačí první stranu protáhnout po kameni patnáctkrát, druhou pouze pětkrát. Identicky postupujte i ve fázi leštění. Při broušení dodržujte i stejný úhel, obvykle 12-15° z každé strany.

5 tipů na údržbu:

1. Japonské (ani žádné jiné) nože nikdy nemyjte v myčce. Prostředky do myčky narušují povrch oceli i přírodní materiály střenek.

2. Po použití nůž opláchněte, omyjte měkkou houbičkou nebo hadrem a pečlivě do sucha otřete. Nikdy jej neukládejte mokrý do bloku nebo pouzdra. Čepeli by totiž hrozila koroze či nevzhledné fleky.

3. Nůž uložte na vhodné místo. Do krabičky, dřevěného bloku nebo speciálního pouzdra, chybu neuděláte ani v případě jeho uchycení na magnetickou lištu nad kuchyňskou linkou. Nikdy ho však nedávejte do společného šuplíku na příbory, otvíráky a kovové naběračky.

4. Japonské nože používejte jen na suroviny, pro které jsou určeny, tedy na sushi, zeleninu nebo maso.

5. Dokonalé ostří japonského nože zajistíte brouskem nebo brusným kamenem. Ocílka slouží primárně pro udržování již existujícího ostří.

Čeho si všímejte

Určitě věnujte pozornost jak materiálu čepele, tak i rukojeti. Nejkvalitnější japonské nože mají čepel, na níž je vidět originální mramorování vzniklé střídavým nanášením různých ocelí.

Rukojeť vydrží, pokud bude vyrobena z tvrzeného laminátu nebo vhodného dřeva. Tvrdému dřevu ale hrozí popraskání, měkké dřevo zase není tolik mechanicky odolné. A také musí „sednout“ do dlaně.

Správný tvar brání prokluzování v ruce a prohlubeň u zapuštění čepele do rukojeti má ochránit prsty. Vyvarujte se lehkých nožů. Čím je nůž těžší, tím je použitý materiál poctivější.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
reklama
Šikovné tipy
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Co skrývá jeskyně černého ďábla?
epochalnisvet.cz
Co skrývá jeskyně černého ďábla?
V srdci sibiřské Chakasie, v pohoří Kuzneckij Alatay, se skrývá tajemná jeskyně černého ďábla, která od nepaměti děsí i fascinuje. Místní ji považují za průchod do světa mrtvých, což podporují legendy o krvavých obětech přinášených bohům podsvětí. Staří Chakasové věří, že podzemí skrývá síly, které je nutné usmířit. Speleologové i vědci zde nacházejí stopy starověkých
Lásku jsem vyměnila za syna!
skutecnepribehy.cz
Lásku jsem vyměnila za syna!
Moje sestra byla vždy ta krásnější a oblíbenější. Mohla mít kohokoliv, ale přebrala mi mého přítele. Jejich svatbu jsem nesla velmi těžce! Moje sestra Julie je jen o dva roky mladší. Říkalo se o mně, že jsem skutečně hezká, ale Julie byla vždycky krasavice. Blonďaté vlasy a modré oči, navíc poněkud divočejší povaha, to vše kluky přitahovalo jako magnet.
Hledá Rybová porozumění jinde než u manžela?
nasehvezdy.cz
Hledá Rybová porozumění jinde než u manžela?
Mohlo by se zdát, že je manželství Lindy Rybové (49) ze seriálu Ulice a Davida Prachaře (66) pevné jako skála. Možná je ale všechno docela jinak. Ze zákulisí natáčení Ulice totiž čím dál častěji unik
Oris Aquis x Bracenet: Spojení hodinářské preciznosti a ochrany oceánů
iluxus.cz
Oris Aquis x Bracenet: Spojení hodinářské preciznosti a ochrany oceánů
Švýcarská značka Oris se spojila se společností Bracenet, která se zaměřuje na recyklaci ztracených rybářských sítí, a společně vytvořily speciální edici hodinek Oris Aquis. Tento model se stal dalším
Holistický přístup s funkčním stylem
rezidenceonline.cz
Holistický přístup s funkčním stylem
Jedinečný Senses Pool House, který se nachází v nádherném prostředí u Středozemního moře ve Wardanieh asi čtyřicet kilometrů jižně od libanonského Bejrútu, je dokonalou směsicí relaxace a pohody na pozadí velkolepé přírodní scenérie. Pro architekty z Wael Farran Studio celý projekt představoval pořádnou výzvu. Byl koncipován jako rozšíření stávajícího sídla. „V rámci zadání jsme museli
Užívání konopí je spojeno s epigenetickými změnami, naznačuje nová studie
21stoleti.cz
Užívání konopí je spojeno s epigenetickými změnami, naznačuje nová studie
Konopí je jednou z nejrozšířenějších psychoaktivních látek na světě, a i proto jsou jeho dlouhodobé účinky na lidské zdraví předmětem intenzivního výzkumu. Nejnovější studie naznačuje, že užívání láte
Ricottové lívance s ovocem
tisicereceptu.cz
Ricottové lívance s ovocem
Lívanečky z ricotty jsou úžasně vláčné a křehké a jsou připravené za chvíli. Potřebujete 3 vejce 250 g ricotty 250 ml mléka 120 g hladké mouky 1 lžičku prášku do pečiva máslo nebo ghí javo
Císař Leopold II. dal přednost nákupům před učenou diskusí
epochaplus.cz
Císař Leopold II. dal přednost nákupům před učenou diskusí
V 18. století se rodí nový fenomén – průmyslové výstavy. V Čechách se ta první odehrála v roce 1754 ve Veltrusích a nadšená z ní byla Marie Terezie. Z té další v roce 1791 v Praze zase císař Leopold II. Když Marie Terezie projevuje zájem o všechno a během obchůzky se často zastavuje. Teď
Až po mnoha letech jsem zjistila, že mám neteř
nejsemsama.cz
Až po mnoha letech jsem zjistila, že mám neteř
Nečekaná návštěvnice s sebou přinesla radostné odhalení. Před patnácti lety jsem byla zrovna doma sama, když někdo zazvonil u domovní branky. Podívala jsem se z okna a saptřila neznámou mladou ženu, mohlo jí být tak pětadvacet. Dívala se nejistě, jako by se styděla. Myslela jsem si, že přišla nabízet nějaké zboží nebo lákat do nějaké
Kdo byl Bestií z Omahy?
historyplus.cz
Kdo byl Bestií z Omahy?
Střelba na normandské pláži neutichá už několik hodin! Krev teče proudem a ztráty na životech jsou nečekaně vysoké. Jen tisícovku obětí má prý na svědomí jediný muž – přezdívá se mu Bestie z Omahy.   V podkroví si spokojeně spí německý voják, když vtom mu kolem půlnoci do pokoje vtrhne důstojník Frerking: „Už je to tady!“ Mladý
Chřibské vodopády, kterým nestojí nic v cestě!
epochanacestach.cz
Chřibské vodopády, kterým nestojí nic v cestě!
Městečko Chřibská leží už hodně blízko u německých hranic, ale odsunutí na okraj našeho zájmu si rozhodně nezaslouží. Vždyť třeba zdejší výjimečné vodopády jezdí obdivovat turisté z celé republiky. Vodopády si většinou představujeme jako proudy vody, stékající a poskakující po prudkém svahu, často plném balvanů a proláklin, které způsobují pěnění vody. Navštívíme-li pozoruhodné vodopády u městečka
Posedli maledivské školáky stromoví duchové?
enigmaplus.cz
Posedli maledivské školáky stromoví duchové?
Policie na maledivském ostrově Thakandhoo prohledává dům od domu. Pátrají po předmětech souvisejících s černou magií. Na ostrově se totiž skrývá někdo, kdo podle místních očaroval zdejší děti! Skutečn