Domů     Jak se dělá vývar?
Jak se dělá vývar?
5.10.2020

Ví to každý, není nad domácí vývar. Bez něj se dobrá polévka uvařit nedá. Je to právě vývar, který jí dodá plnou chuť a postará se o kulinářský zážitek. Přitom uvařit domácí, navíc mnohem výživnější, je docela snadné.

Zeleninový

Tento univerzální vývar je základem všech vegetariánských polévek

(2 ½ litru)

2 pórky nakrájené nahrubo, 3 řapíky celeru nakrájeného nahrubo, 1 velká nasekaná cibule ve slupce, 2 nakrájené kousky čerstvého zázvoru, 1 nakrájená kapie nebo žlutá paprika bez semínek, 1 nakrájený pastiňák, nožičky hub (dvě hrsti) nebo hrst sušených, slupky rajčat, 3 lžíce sójové omáčky, 3 bobkové listy, svazek petrželky, 3 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 3,5 l vody

1) Všechny suroviny vložíme od velkého hrnce. Pomalu přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a za občasného míchání zvolna vaříme 30 minut. Necháme vychladnout.

2) Scedíme, zeleninu vyhodíme. Vývar můžeme buď ihned použít, nebo dát do ledničky (3–4 dny) či zamrazit.

Masový

Úspěch nejchutnějších masových polévek je samozřejmě založen na kvalitním vývaru. Ten v ledničce vydrží 4–5 dnů, v mrazáku samozřejmě mnohem déle.

(Na cca 2 l)

1,75 kg hovězích (např. kližka, koleno) nebo telecích či jehněčích kostí nakrájených na 6cm kousky, 2 cibule se slupkou nakrájené nahrubo, 2 řapíky celeru, pokud možno s listy, nakrájené nahrubo, 2 rajčata nakrájená na hrubo, 4,4 l studené vody, hrst petrželky, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 10 namletých kuliček pepře

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Kosti vložíme do pekáče a pečeme 30 minut do hněda.

2) Přidáme cibuli, mrkev, celer a rajčata a polijeme tukem z pekáče. Pečeme 20–30 minut a občas zamícháme.

3) Kosti a pečenou zeleninu přendáme do hrnce.

4) Do pekáče přidáme trochu vody a na plotně přivedeme k varu. Dobře mícháme a seškrábeme všechny přípečky. Tekutinu přelijeme do hrnce.

5) Do hrnce přidáme zbylou vodu, přivedeme k mírnému varu a z povrchu sbíráme všechnu pěnu. Přidáme petržel, tymián, bobkový list a pepř.

6) Hrnec částečně přikryjeme a vaříme 4–6 hodin. Kosti a zelenina by měly být stále ponořené. Je-li třeba, přidáme občas trochu vařicí vody.

7) Scedíme přes cedník nebo gázu a potom z povrchu sebereme všechen tuk. Vývar můžeme nechat vychladnout a dát do ledničky, tuk vystoupá na povrch a vytvoří vrstvu, kterou snadno odstraníme.

Kuřecí

Dobrý domácí drůbeží vývar je v kuchyni neocenitelný. Máte-li k dispozici drůbky, přidejte je (kromě jater) ke křídlům. Uvařený vývar můžete nechat v lednici 4–5 dnů nebo uchovat v mrazáku až 6 měsíců.

(Na cca 2 ½ l)

1,2–1,5 kuřecího nebo krůtího masa (křídla, hřbety, krky), 2 cibule ve slupce nakrájené na čtvrtky, 1 lžíce olivového oleje, 4 l studené vody, 2 mrkve nakrájené nahrubo, malá hrst čerstvé petržele, několik snítek čerstvého tymiánu nebo ¾ lžičky sušeného, 1–2 bobkové listy, 10 zrnek pepře namletých nahrubo

1) Do velkého hrnce vložíme drůbeží křídla, hřbety, krky, čtvrtky cibule a olej. Za občasného míchání restujeme na mírném plameni, dokud vše lehce nezhnědne.

2) Přidáme vodu a dobře zamícháme včetně sedliny na dně hrnce. Přivedeme k varu a sebereme nečistoty, které vyplavou na povrch.

3) Přidáme nakrájenou mrkev a celer, čerstvou petrželku, tymián, bobkový list a černý pepř. Částečně zakryjeme a necháme asi 3 hodiny mírně vařit.

4) Vývar slijeme přes cedník do mísy, necháme vychladnout a poté dáme asi na hodinu do ledničky.

5) Ze studeného vývaru opatrně odstraníme vrstvu tuku, která se vytvořila na povrchu. Skladujeme v ledničce 3–4 dny nebo v mrazáku, dokud je třeba.

Rybí

Uvařit rybí vývar je mnohem rychlejší než ostatní vývary. V rybárně požádejte o hlavy, kosti a zbytky bílých ryb.

(Na cca 1 l)

675 g hlav, kostí a zbytků bílých ryb, 1 cibule nakrájená na plátky, 2 nasekané řapíky celeru s lístky, 1 mrkev nakrájená na kolečka, ½ citronu nakrájeného na plátky (lze vynechat), 1 bobkový list, několik snítek petrželky, 6 kuliček černého pepře, 1,35 l studené vody, 150 ml suchého bílého vína

1) Rybí hlavy, kosti a zbytky dobře omyjeme pod studenou vodou. Vše vložíme do hrnce spolu se zeleninou, bylinkami, kuličkami pepře, vodou, vínem a případně citronem. Přivedeme k varu a přitom sbíráme pěnu z povrchu. Poté snížíme teplotu a necháme 25 minut povařit.

2) Vývar scedíme přes cedník, ale zbytky při tom nepasírujeme. Nepoužijeme-li vývar hned, necháme jej vychladnout a dáme do ledničky. Rybí vývar musí být uchováván v chladu a spotřebován do 2 dnů. Zamrazit jej lze na 3 měsíce.

Náš tip

Pokud vaříte velké množství vývaru, zamrazte jej po dávkách v tvořítcích na led. Ale nezapomeňte si dobře označit, o který vývar jde. Protože později byste to nemuseli rozeznat.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
reklama
Šikovné tipy
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Máj, na zahradě ráj
epochalnisvet.cz
Máj, na zahradě ráj
Jaro je čas, který zahrádkáři milují. Právě teď je ta chvíle, kdy bychom měli připravit záhony, vysadit trvalky a zasít nebo vysadit předpěstované letničky.   Možná už máte na zahradě pár trvalek a chcete je vhodně doplnit, nebo se chystáte založit úplně nový záhon. Začít můžete klidně pomalu. Třeba dostanete od sousedky odkopky vyzkoušených, kterým
Znamení od mého milovaného syna
skutecnepribehy.cz
Znamení od mého milovaného syna
Přežila jsem své dítě. Zbyly mi jen vzpomínky a látkový kapesník. Nosila jsem ho pořád u sebe, ale jednoho dne záhadně zmizel. Přihodilo se mi něco, co bych nepřála ani svému největšímu nepříteli. Ve věku dvaceti let mi zemřel syn Martin. Osudnou se mu stala jeho vášeň pro motorky. Možná je to těžké pochopit, ale musela jsem se
Lunar Cruiser absolvoval první zkušební jízdu v terénu před vysláním na Měsíc
21stoleti.cz
Lunar Cruiser absolvoval první zkušební jízdu v terénu před vysláním na Měsíc
Toyota se má stát první automobilkou na světě, která vyšle vozidlo do vesmíru, konkrétně na Měsíc. Prototyp přetlakového vozítka pojmenované Lunar Cruiser absolvoval před pár dny první zkušební jízdu
Zaručené tipy pro zpevnění vašeho těla
nejsemsama.cz
Zaručené tipy pro zpevnění vašeho těla
Plavková sezona je za dveřmi.Než se rozhodnete, jestli si letos koupíte bikiny, nebo plavky vcelku, bylo by dobré zpevnit celé tělo a věnovat mu potřebnou péči. Nejde přece pouze o problematické partie Stehna, břicho a hýždě patří mezi nejproblematičtější místa těla a zároveň partie, na které se zaměřuje největší pozornost. Nezapomínejte však ani na ostatní části těla, jako je dekolt, paže nebo
Létající města nad Jižní Amerikou matou posádky letadel
enigmaplus.cz
Létající města nad Jižní Amerikou matou posádky letadel
Města či dokonce ostrovy vznášející se v oblacích jsou oblíbeným pohádkovým motivem různých kultur. V Jižní Americe se však nejednou staly skutečností. Pozorování vznášejících se měst v průběhu let z
Poslední šance Burešové na záchranu?
nasehvezdy.cz
Poslední šance Burešové na záchranu?
Je v jednom kole a doma už toho mají dost. Smutná slova Evy Burešové (31) o konci kariéry mají být možná poslední šancí, jak zachránit vztah s Přemkem Forejtem (38). Už nějaký čas vypadá jejich lás
Rozkol mezi stavy: Zradila Morava Čechy v rozhodující chvíli?
historyplus.cz
Rozkol mezi stavy: Zradila Morava Čechy v rozhodující chvíli?
Čím dál víc vraští čelo. Tvář ukrývá do dlaní. Dlouho do noci si při svitu svíček pročítá moravský šlechtic Karel starší ze Žerotína Apologii, kterou mu zaslali čeští stavové. Vysvětlují v ní své činy během pražské defenestrace 23. května 1618. Zkušený politik, jakým Žerotín je, tuší, že se svou obhajobou Češi uspět prostě nemohou…  
Pizza se čtyřmi druhy sýrů
tisicereceptu.cz
Pizza se čtyřmi druhy sýrů
Pizza quattro formaggi (čtěte kvatro formádži) skvěle chutná teplá i vychladlá. Ingredience 1 těsto na pizzu 100 g ricotty 100 g nastrouhaného eidamu 100 g mozzarely 4 lžíce mascarpone čers
Užhorod: Město na pomezí kultur, historie a pomoci
epochanacestach.cz
Užhorod: Město na pomezí kultur, historie a pomoci
Užhorod je malebné město na západě Ukrajiny, ležící v Zakarpatské oblasti přímo u hranic se Slovenskem. Díky své poloze – jen pár minut od hraničního přechodu ve Vyšném Nemeckém – je Užhorod často považován za „bránu do Ukrajiny“. Dlouhodobě byl známý svou vícejazyčnou a mnohonárodní atmosférou – mísí se tu vlivy ukrajinské, slovenské, maďarské, české
Giethoorn, městečko na vodě: Zapomeňte na auto, touhle vesnicí můžete jedině na lodi nebo pěšky
epochaplus.cz
Giethoorn, městečko na vodě: Zapomeňte na auto, touhle vesnicí můžete jedině na lodi nebo pěšky
Jinak než po vodních kanálec nebo pěšky po cestičkách, se tu pohybovat nedá. Řeč je o nizozemském městečku Giethoorn. Auta tu mají přísný zákaz. Stejně byste se s jejich pomocí nikam nedostali, celé městečko je propletené pouze sítí vodních kanálů a stezek. I proto se mu někdy říká Benátky severu nebo Nizozemské Benátky. Prastará nizozemská vesnička
Milionová Archa na Ocean Boulevard
rezidenceonline.cz
Milionová Archa na Ocean Boulevard
Rezidence Archa patří k tomu nejlepšímu, co lze na poli moderní světové architektury vidět. Ohromující skleněné průčelí zaručuje luxusní novostavbě výsadní postavení i mezi nejnáročnější konkurencí v prominentním sousedství na hlavní třídě floridské rezidenční oblasti Golden Beach. Věhlasná a globálně rezonující jsou totiž jména, patřící do výčtu VIP osobností, s nimiž bude budoucí majitel zbrusu
Automobily CUPRA nabízí řidičům prémiový zvuk značky Sennheiser
iluxus.cz
Automobily CUPRA nabízí řidičům prémiový zvuk značky Sennheiser
Značky CUPRA a Sennheiser navázaly partnerství již v roce 2023 na základě společné vášně pro samotnou hudbu i pro jedinečná technická řešení se sofistikovaným designem. Prvním modelem, v jehož výba