Domů     Jak se dělá vývar?
Jak se dělá vývar?
5.10.2020

Ví to každý, není nad domácí vývar. Bez něj se dobrá polévka uvařit nedá. Je to právě vývar, který jí dodá plnou chuť a postará se o kulinářský zážitek. Přitom uvařit domácí, navíc mnohem výživnější, je docela snadné.

Zeleninový

Tento univerzální vývar je základem všech vegetariánských polévek

(2 ½ litru)

2 pórky nakrájené nahrubo, 3 řapíky celeru nakrájeného nahrubo, 1 velká nasekaná cibule ve slupce, 2 nakrájené kousky čerstvého zázvoru, 1 nakrájená kapie nebo žlutá paprika bez semínek, 1 nakrájený pastiňák, nožičky hub (dvě hrsti) nebo hrst sušených, slupky rajčat, 3 lžíce sójové omáčky, 3 bobkové listy, svazek petrželky, 3 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 3,5 l vody

1) Všechny suroviny vložíme od velkého hrnce. Pomalu přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a za občasného míchání zvolna vaříme 30 minut. Necháme vychladnout.

2) Scedíme, zeleninu vyhodíme. Vývar můžeme buď ihned použít, nebo dát do ledničky (3–4 dny) či zamrazit.

Masový

Úspěch nejchutnějších masových polévek je samozřejmě založen na kvalitním vývaru. Ten v ledničce vydrží 4–5 dnů, v mrazáku samozřejmě mnohem déle.

(Na cca 2 l)

1,75 kg hovězích (např. kližka, koleno) nebo telecích či jehněčích kostí nakrájených na 6cm kousky, 2 cibule se slupkou nakrájené nahrubo, 2 řapíky celeru, pokud možno s listy, nakrájené nahrubo, 2 rajčata nakrájená na hrubo, 4,4 l studené vody, hrst petrželky, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 10 namletých kuliček pepře

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Kosti vložíme do pekáče a pečeme 30 minut do hněda.

2) Přidáme cibuli, mrkev, celer a rajčata a polijeme tukem z pekáče. Pečeme 20–30 minut a občas zamícháme.

3) Kosti a pečenou zeleninu přendáme do hrnce.

4) Do pekáče přidáme trochu vody a na plotně přivedeme k varu. Dobře mícháme a seškrábeme všechny přípečky. Tekutinu přelijeme do hrnce.

5) Do hrnce přidáme zbylou vodu, přivedeme k mírnému varu a z povrchu sbíráme všechnu pěnu. Přidáme petržel, tymián, bobkový list a pepř.

6) Hrnec částečně přikryjeme a vaříme 4–6 hodin. Kosti a zelenina by měly být stále ponořené. Je-li třeba, přidáme občas trochu vařicí vody.

7) Scedíme přes cedník nebo gázu a potom z povrchu sebereme všechen tuk. Vývar můžeme nechat vychladnout a dát do ledničky, tuk vystoupá na povrch a vytvoří vrstvu, kterou snadno odstraníme.

Kuřecí

Dobrý domácí drůbeží vývar je v kuchyni neocenitelný. Máte-li k dispozici drůbky, přidejte je (kromě jater) ke křídlům. Uvařený vývar můžete nechat v lednici 4–5 dnů nebo uchovat v mrazáku až 6 měsíců.

(Na cca 2 ½ l)

1,2–1,5 kuřecího nebo krůtího masa (křídla, hřbety, krky), 2 cibule ve slupce nakrájené na čtvrtky, 1 lžíce olivového oleje, 4 l studené vody, 2 mrkve nakrájené nahrubo, malá hrst čerstvé petržele, několik snítek čerstvého tymiánu nebo ¾ lžičky sušeného, 1–2 bobkové listy, 10 zrnek pepře namletých nahrubo

1) Do velkého hrnce vložíme drůbeží křídla, hřbety, krky, čtvrtky cibule a olej. Za občasného míchání restujeme na mírném plameni, dokud vše lehce nezhnědne.

2) Přidáme vodu a dobře zamícháme včetně sedliny na dně hrnce. Přivedeme k varu a sebereme nečistoty, které vyplavou na povrch.

3) Přidáme nakrájenou mrkev a celer, čerstvou petrželku, tymián, bobkový list a černý pepř. Částečně zakryjeme a necháme asi 3 hodiny mírně vařit.

4) Vývar slijeme přes cedník do mísy, necháme vychladnout a poté dáme asi na hodinu do ledničky.

5) Ze studeného vývaru opatrně odstraníme vrstvu tuku, která se vytvořila na povrchu. Skladujeme v ledničce 3–4 dny nebo v mrazáku, dokud je třeba.

Rybí

Uvařit rybí vývar je mnohem rychlejší než ostatní vývary. V rybárně požádejte o hlavy, kosti a zbytky bílých ryb.

(Na cca 1 l)

675 g hlav, kostí a zbytků bílých ryb, 1 cibule nakrájená na plátky, 2 nasekané řapíky celeru s lístky, 1 mrkev nakrájená na kolečka, ½ citronu nakrájeného na plátky (lze vynechat), 1 bobkový list, několik snítek petrželky, 6 kuliček černého pepře, 1,35 l studené vody, 150 ml suchého bílého vína

1) Rybí hlavy, kosti a zbytky dobře omyjeme pod studenou vodou. Vše vložíme do hrnce spolu se zeleninou, bylinkami, kuličkami pepře, vodou, vínem a případně citronem. Přivedeme k varu a přitom sbíráme pěnu z povrchu. Poté snížíme teplotu a necháme 25 minut povařit.

2) Vývar scedíme přes cedník, ale zbytky při tom nepasírujeme. Nepoužijeme-li vývar hned, necháme jej vychladnout a dáme do ledničky. Rybí vývar musí být uchováván v chladu a spotřebován do 2 dnů. Zamrazit jej lze na 3 měsíce.

Náš tip

Pokud vaříte velké množství vývaru, zamrazte jej po dávkách v tvořítcích na led. Ale nezapomeňte si dobře označit, o který vývar jde. Protože později byste to nemuseli rozeznat.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
21stoleti.cz
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přís
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
historyplus.cz
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
Hraběnka nechce, aby tu žebračku mučili. Boblig to respektuje, i tak ale Marii Schuhovou do mučírny vezme. „Seznámí“ ji s katem a se všemi jeho nástroji. Barvitě líčí, co všechno dovedou. Nebohá žena dostane strach a začne mluvit…   Žerotínové nemají u katolíků nejlepší pověst. Pobělohorská rekatolizace probíhá na jejich severomoravském panství pomaleji než jinde v Českém
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
iluxus.cz
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
Každý rok musí Centrum Paraple získat více než polovinu svého 93,5milionového rozpočtu od dárců. A nejde o abstraktní čísla – jde o finance, které přímo ovlivňují kvalitu života lidí po poranění míchy
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
epochalnisvet.cz
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána
Boršč s hovězím
tisicereceptu.cz
Boršč s hovězím
Ať ruský, polský nebo ukrajinský, boršč patří mezi oblíbené polévky na celém světě. Suroviny na 4 porce 200 g brambor 200 g zelí 100 g mrkve 2 bobkové listy 300 g červené řepy 500 g hovězíh
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
enigmaplus.cz
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
Na přelomu 80. a 90. let se v zapadlém texaském městečku Childress začne šířit strach z okultních praktik. Série nejasných úmrtí zde vyvolává atmosféru nedůvěry a paniky, kterou místní později označí
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
skutecnepribehy.cz
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
Říkala jsem si, že jsme nejlepší rodina na světě a že nás nic nemůže nerozdělit. Nedokážu pochopit, jak nás mohl rozdělit majetek? Byli jsme sourozenci, kteří se milovali. Jeden na druhého jsme nedali dopustit. Naši rodiče nás vychovali dobře, aby z nás byli slušní a féroví lidé. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že by se naše vztahy
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
nasehvezdy.cz
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
Velká čára přes rozpočet! Vypadalo to, že herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (64) si konečně bude užívat lásku s tím pravým. Jak je ale vidět, opět musí o své štěstí bojovat. Kuloáry
Dopřejte si podzimní detox
nejsemsama.cz
Dopřejte si podzimní detox
Špatná nálada, stres, zima a také viry a bakterie, které útočí doslova na každém kroku. Pokud si chcete užít podzim se vší parádou, nasaďte podzimní detox, který vám zvedne náladu a prospěje vašemu zdraví. Podzim a jaro jsou nejlepším obdobím pro očistu těla, která vám dodá spoustu energie. A v zimě ji budete obzvlášť potřebovat. Vyzkoušejte ovocné nebo zeleninové šťávy Pokud
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
epochaplus.cz
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatní zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva