… jenže z talířů je vytlačily brambory a rýže. Proto si s nimi už mnohdy nevíme rady. Přitom jsou všestranně využitelné a jejich příprava není složitá.
Připravit jáhly není žádná věda, vaří se – a také kuchyňsky využívají – velmi podobně jako rýže, oproti ní jsou ale bohatší na vitaminy skupiny B. Jsou také mimořádně dobře stravitelné, proto se jáhly doporučují u miminek jako nejvhodnější první příkrm.
Asi víte, že jsou bezlepkové, ale kromě toho mají velmi nízký alergizující potenciál, jinak řečeno, není třeba se obávat nepříznivé reakce těla na první ochutnávání jáhel.
Prý jsou hořké
S tím se skutečně můžete setkat a takové jáhly byste neměli jíst. Hořkost je totiž následkem špatného nebo dlouhého skladování. Pak žluknou tukové složky v jáhlách, což se projeví hořkostí v chuti.
Pokud máte citlivý čich, pak hořkost také ucítíte při otevření balíčku. Takové jáhly vůbec nepřipravujte. Tradovaná rada, že trojnásobné propláchnutí vroucí vodou hořkost vypláchne, je jen pověra. Žluklost odstranit nelze, takové jáhly patří do koše.
Žluklé tuky jsou nejen nepříjemné chuťově, ale také zbytečně zatíží játra. Kvalitní jáhly poznáte podle příjemně nasládlé obilné vůně, stejně příjemná pak bude i jejich chuť.
Skladujte je v chladu, zvláště v horkých letních dnech by měly být v chladném sklepě nebo v lednici.
3 způsoby přípravy
* Základní
Jáhly několikrát propláchněte ve vodě, až zůstane zcela čirá. Pak slijte a dejte do hrnce. Osolte a přidejte vodu v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel. Vařte na malém plameni asi 15 až 20 minut, dokud se voda zcela nevsákne a jáhly nebudou měkké. Nemíchejte.
Takto uvařené jáhly budou mírně lepkavé a soudržné, dobře se pak hodí jako příloha nebo ještě lépe na zapékání. Po vychladnutí z nich můžete tvořit sladké nepečené dezerty.
* Pro sypké jáhly
Jáhly po propláchnutí opražte na sucho nebo malém množství oleje na pánvi. Neměly by zhnědnout, jen začít vonět. Poté je osolte a opět uvařte v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel.
Tímto způsobem se dají připravit jáhly jako příloha, pokud chcete, aby byly pěkně sypké a nelepily se.
* Na kaši
Oproti základnímu receptu přidejte více tekutiny, asi 3 díly na 1 díl jáhel. Jáhly tím více nabydou a rozvaří se. Místo vody můžete samozřejmě použít mléko s kouskem másla (jáhly působí dost suše) nebo smetanu. Doba varu může být trochu delší, 25 i 30 minut.
Jáhlovou kaši můžete nechat vychladnout a pak rozmixovat na hladký krém. Ten se pak dá v kombinaci s ovocem použít na dezerty.
Indické cukroví
V originále se nazývá ragi laddu a připravuje se z jáhlové mouky. Pokud byste to chtěli zkusit, pak 1 šálek mouky pomalu opražte na pánvi.
Po vychladnutí se přimíchá po ½ šálku dvou různých druhů mletých a též opražených ořechů, ¾ šálku tmavého cukru a 8 lžic másla ghí. Vše se propracuje na hladkou hmotu, z níž se tvoří kuličky. Ty lze ještě obalit v mletých ořechách.
Variací na tento recept je řada, někdy se místo jednoho druhu ořechů používá opražená cizrna, přidávat lze také koření, hodí se skořice, na špičku nože mletého hřebíčku nebo mletého zázvoru. Kuličky můžete ozdobit rozpůlenou mandlí.
Tip: Jednodušší bude použít jáhly. Připravte 1 šálek jáhel, které nejprve opražíte a pak uvaříte. Po vychladnutí je rozmixujte a smíchejte s dalšími ingrediencemi.
Nákyp s rozinkami
V hrnci rozpusťte 1 lžíci másla a přidejte 75 g propláchnutých a osušených jáhel. Krátce je na másle poduste, pak přidejte 250 ml mléka a trochu smetany ke šlehání. Vařte na nižší teplotu asi 20 minut za stálého míchání.
Před dovařením oslaďte podle chuti (nebo podle receptu přidejte 3 lžíce cukru) a vmíchejte šťávu z 1 citronu a žloutky ze 2 vajec.
Nechte trochu vychladnout, pak ještě přidejte 150 g propláchnutých rozinek, 250 g bílého jogurtu, špetku skořice a nakonec sníh ušlehaný ze 2 bílků. Dobře promíchejte a nalijte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečte při 200 °C asi 40 minut.
Tip: Nákyp můžete zpestřit ovocem – v tom případě dejte do formy nejdřív jen polovinu těsta, na něj dejte kousky kompotovaného nebo čerstvého ovoce a pak přelijte zbytkem těsta.
Jinou variantou je použít místo rozinek směs sušeného ovoce.
Lilkové kari
Nevíte, k jakému pokrmu by se vařené jáhly ideálně hodily jako příloha? Zkuste třeba toto zeleninové kari.
Na oleji krátce opečte 1 pokrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku a malý kousek drobně nakrájeného zázvoru. Nakrájejte na kostky 2 středně velké lilky a 3 masitá rajčata a přidejte je do hrnce.
Podlijte, přidejte konzervu krájených rajčat (nebo 400 g čerstvých nakrájených), kostku bujónu a okořeňte.
Můžete použít hotovou směs na kari nebo alternativně směs koření garam masala, k němuž přidáte špetku římského kmínu, koriandru, kurkumy a kajenského pepře.
Jako přílohu mezitím uvařte sypké jáhly. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem nebo jiným zeleným kořením.
Zeleninové burgry
Podle základního receptu uvařte 150 g jáhel. Otevřete 2 konzervy cizrny (po 310 g) a obsah propláchněte v cedníku, pak osušte papírovou utěrkou.
Cizrnu rozmixujte na kaši, pak přidejte 5 lžic dobrého oleje, 1 červenou drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, podle chuti pepř a sůl a nasekané zelené bylinky. Dobře promíchejte a do těsta zapracujte vařené jáhly.
Těsto by mělo být dostatečně hutné, na zahuštění použijte jemně mleté ovesné vločky. (Pokud chcete experimentovat, pak ještě lépe se hodí pohanková mouka.) Vytvarujte placičky, obalte je ve strouhance a osmažte na pánvi.
Plněné dýně
Dýně omyjte a rozpulte, vydlabejte semínka a zbylou dužinu osolte, pokapejte trochou oleje a dejte péct na 200 °C asi 20 minut, aby dýně změkla.
Mezitím nechte na oleji zesklovatět 1 pokrájenou cibuli a pak přihoďte 200 g hub, pokrájených na malé kousky, a prolisovaný česnek podle chuti, obvykle stačí 2 stroužky.
Houby krátce poduste, pak přisypejte 200 g propláchnutých jáhel, přilijte 400 ml vody, opepřete, osolte a nechte dusit asi 15 minut. Do směsi vmíchejte asi ½ lžičky dýňového oleje a hrst čerstvého tymiánu, dobře promíchejte a plňte předpečené dýně. Zapékejte 10 až 15 minut podle velikosti dýní.
Tip: Povrch pokrmu můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem.