Domů     Jáhly jsou tu doma…
Jáhly jsou tu doma…

… jenže z talířů je vytlačily brambory a rýže. Proto si s nimi už mnohdy nevíme rady. Přitom jsou všestranně využitelné a jejich příprava není složitá.

Připravit jáhly není žádná věda, vaří se – a také kuchyňsky využívají – velmi podobně jako rýže, oproti ní jsou ale bohatší na vitaminy skupiny B. Jsou také mimořádně dobře stravitelné, proto se jáhly doporučují u miminek jako nejvhodnější první příkrm.

Asi víte, že jsou bezlepkové, ale kromě toho mají velmi nízký alergizující potenciál, jinak řečeno, není třeba se obávat nepříznivé reakce těla na první ochutnávání jáhel.

Prý jsou hořké

S tím se skutečně můžete setkat a takové jáhly byste neměli jíst. Hořkost je totiž následkem špatného nebo dlouhého skladování. Pak žluknou tukové složky v jáhlách, což se projeví hořkostí v chuti.

Pokud máte citlivý čich, pak hořkost také ucítíte při otevření balíčku. Takové jáhly vůbec nepřipravujte. Tradovaná rada, že trojnásobné propláchnutí vroucí vodou hořkost vypláchne, je jen pověra. Žluklost odstranit nelze, takové jáhly patří do koše.

Žluklé tuky jsou nejen nepříjemné chuťově, ale také zbytečně zatíží játra. Kvalitní jáhly poznáte podle příjemně nasládlé obilné vůně, stejně příjemná pak bude i jejich chuť.

Skladujte je v chladu, zvláště v horkých letních dnech by měly být v chladném sklepě nebo v lednici.

3 způsoby přípravy

* Základní

Jáhly několikrát propláchněte ve vodě, až zůstane zcela čirá. Pak slijte a dejte do hrnce. Osolte a přidejte vodu v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel. Vařte na malém plameni asi 15 až 20 minut, dokud se voda zcela nevsákne a jáhly nebudou měkké. Nemíchejte.

Takto uvařené jáhly budou mírně lepkavé a soudržné, dobře se pak hodí jako příloha nebo ještě lépe na zapékání. Po vychladnutí z nich můžete tvořit sladké nepečené dezerty.

* Pro sypké jáhly

Jáhly po propláchnutí opražte na sucho nebo malém množství oleje na pánvi. Neměly by zhnědnout, jen začít vonět. Poté je osolte a opět uvařte v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel.

Tímto způsobem se dají připravit jáhly jako příloha, pokud chcete, aby byly pěkně sypké a nelepily se.

* Na kaši

Oproti základnímu receptu přidejte více tekutiny, asi 3 díly na 1 díl jáhel. Jáhly tím více nabydou a rozvaří se. Místo vody můžete samozřejmě použít mléko s kouskem másla (jáhly působí dost suše) nebo smetanu. Doba varu může být trochu delší, 25 i 30 minut.

Jáhlovou kaši můžete nechat vychladnout a pak rozmixovat na hladký krém. Ten se pak dá v kombinaci s ovocem použít na dezerty.

Indické cukroví

V originále se nazývá ragi laddu a připravuje se z jáhlové mouky. Pokud byste to chtěli zkusit, pak 1 šálek mouky pomalu opražte na pánvi.

Po vychladnutí se přimíchá po ½ šálku dvou různých druhů mletých a též opražených ořechů, ¾ šálku tmavého cukru a 8 lžic másla ghí. Vše se propracuje na hladkou hmotu, z níž se tvoří kuličky. Ty lze ještě obalit v mletých ořechách.

Variací na tento recept je řada, někdy se místo jednoho druhu ořechů používá opražená cizrna, přidávat lze také koření, hodí se skořice, na špičku nože mletého hřebíčku nebo mletého zázvoru. Kuličky můžete ozdobit rozpůlenou mandlí.

Tip: Jednodušší bude použít jáhly. Připravte 1 šálek jáhel, které nejprve opražíte a pak uvaříte. Po vychladnutí je rozmixujte a smíchejte s dalšími ingrediencemi.

Nákyp s rozinkami

V hrnci rozpusťte 1 lžíci másla a přidejte 75 g propláchnutých a osušených jáhel. Krátce je na másle poduste, pak přidejte 250 ml mléka a trochu smetany ke šlehání. Vařte na nižší teplotu asi 20 minut za stálého míchání.

Před dovařením oslaďte podle chuti (nebo podle receptu přidejte 3 lžíce cukru) a vmíchejte šťávu z 1 citronu a žloutky ze 2 vajec.

Nechte trochu vychladnout, pak ještě přidejte 150 g propláchnutých rozinek, 250 g bílého jogurtu, špetku skořice a nakonec sníh ušlehaný ze 2 bílků. Dobře promíchejte a nalijte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečte při 200 °C asi 40 minut.

Tip: Nákyp můžete zpestřit ovocem – v tom případě dejte do formy nejdřív jen polovinu těsta, na něj dejte kousky kompotovaného nebo čerstvého ovoce a pak přelijte zbytkem těsta.

Jinou variantou je použít místo rozinek směs sušeného ovoce.

Lilkové kari

Nevíte, k jakému pokrmu by se vařené jáhly ideálně hodily jako příloha? Zkuste třeba toto zeleninové kari.

Na oleji krátce opečte 1 pokrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku a malý kousek drobně nakrájeného zázvoru. Nakrájejte na kostky 2 středně velké lilky a 3 masitá rajčata a přidejte je do hrnce.

Podlijte, přidejte konzervu krájených rajčat (nebo 400 g čerstvých nakrájených), kostku bujónu a okořeňte.

Můžete použít hotovou směs na kari nebo alternativně směs koření garam masala, k němuž přidáte špetku římského kmínu, koriandru, kurkumy a kajenského pepře.

Jako přílohu mezitím uvařte sypké jáhly. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem nebo jiným zeleným kořením.

Zeleninové burgry

Podle základního receptu uvařte 150 g jáhel. Otevřete 2 konzervy cizrny (po 310 g) a obsah propláchněte v cedníku, pak osušte papírovou utěrkou.

Cizrnu rozmixujte na kaši, pak přidejte 5 lžic dobrého oleje, 1 červenou drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, podle chuti pepř a sůl a nasekané zelené bylinky. Dobře promíchejte a do těsta zapracujte vařené jáhly.

Těsto by mělo být dostatečně hutné, na zahuštění použijte jemně mleté ovesné vločky. (Pokud chcete experimentovat, pak ještě lépe se hodí pohanková mouka.) Vytvarujte placičky, obalte je ve strouhance a osmažte na pánvi.

Plněné dýně

Dýně omyjte a rozpulte, vydlabejte semínka a zbylou dužinu osolte, pokapejte trochou oleje a dejte péct na 200 °C asi 20 minut, aby dýně změkla.

Mezitím nechte na oleji zesklovatět 1 pokrájenou cibuli a pak přihoďte 200 g hub, pokrájených na malé kousky, a prolisovaný česnek podle chuti, obvykle stačí 2 stroužky.

Houby krátce poduste, pak přisypejte 200 g propláchnutých jáhel, přilijte 400 ml vody, opepřete, osolte a nechte dusit asi 15 minut. Do směsi vmíchejte asi ½ lžičky dýňového oleje a hrst čerstvého tymiánu, dobře promíchejte a plňte předpečené dýně. Zapékejte 10 až 15 minut podle velikosti dýní.

Tip: Povrch pokrmu můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem.

Předchozí článek
Další článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Aztéčtí válečníci vyráželi do květinových válek
epochalnisvet.cz
Aztéčtí válečníci vyráželi do květinových válek
Zabít nepřítele v boji není žádné velké umění. Zajmout ho a přivést živého domů jako budoucí oběť bohům už ale ano. Bojovník, který se takto zmocní aspoň 20 soupeřů, může být přijat mezi elitu aztécké armády. Stane se orlím, nebo jaguářím válečníkem…   Jsou nejstatečnější a pro nepřátelé nejděsivější. Svůj původ odvozují od dvou božstev,
Dovolená na Srí Lance – od starobylých chrámů po čajové plantáže
21stoleti.cz
Dovolená na Srí Lance – od starobylých chrámů po čajové plantáže
Srí Lanka nabízí víc než jen pláže a slunce. Je to země s bohatou historií, pestrou přírodou a přátelskou atmosférou. Tento průvodce vám ukáže největší atrakce ostrova, od starobylých chrámů a koloniá
Sběratelství jako nové zlato: kniha, která promění váš pohled na hodnotu věcí
iluxus.cz
Sběratelství jako nové zlato: kniha, která promění váš pohled na hodnotu věcí
Existují světy, které se otevírají jen těm, kdo jsou ochotni podívat se za hranici běžného vnímání předmětů. Nová kniha Radka Nováka „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“ takovým světem pr
Zloděje, kteří zneužili tradice, náš pes odhalil
skutecnepribehy.cz
Zloděje, kteří zneužili tradice, náš pes odhalil
Byli jsme tehdy tak rádi, že se nám pro naše děti podařilo sehnat čerta s Mikulášem! Málem se nám ta vzácná návštěva ale vymstila. Vzpomínám si, jak jsme se jako malé děti těšily na čerta a Mikuláše. Měla jsem tu tradici vždy ráda, a tak tomu bylo i v době, kdy jsem se sama stala matkou dvou malých dětí. Jenže
Cechmistr musel vést příkladný život
historyplus.cz
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora a cech získá řadu privilegií. Bezúhonný
Jemná kachní paštika s vínem
tisicereceptu.cz
Jemná kachní paštika s vínem
Víte, že z nedojedené kachny nebo zbylých jater můžete vykouzlit famózní paštiku, která je výborná na opečeném celozrnném toustíku? Ingredience 400 g kachního masa a jater 1 cibule 50 g slanin
Rozdělí Vignerovou s manželem touha po druhém dítěti?
nasehvezdy.cz
Rozdělí Vignerovou s manželem touha po druhém dítěti?
Znovu se přesvědčujeme, že i v harmonickém vztahu může dojít k bouřce. Příkladem toho je manželství modelky Anety Vignerové (38) a režiséra Petra Kolečka (41). Internet zaplavují obrázky ze života r
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
epochaplus.cz
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
Po sjednocení Itálie v roce 1861 nastává v zemi chaos. Nový stát má minimální kontrolu nad odlehlými venkovskými oblastmi. Zejména na Sicílii se rozmáhá kriminalita, protože chybí efektivní policie a soudy. V tomto prostředí se daří rodinám, které umějí zajistit „řád“ výměnou za loajalitu a peníze. Mafia se vynořuje jako vlivný hráč, nelegitimní, ale v
Ujgurská civilizace: Bájná země, kterou zavál písek
enigmaplus.cz
Ujgurská civilizace: Bájná země, kterou zavál písek
Ujgurové nejsou pro dnešní historiky a další vědce zabývající se starými kulturami žádnou velkou záhadou. Jde o národ pocházející z hor Altaje a stepí Mongolska, který kdysi dávno zaujímal velmi význa
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Prosím pauzu pro jedny unavené nohy
nejsemsama.cz
Prosím pauzu pro jedny unavené nohy
Celý den v pohybu? Vaše nohy si zaslouží víc než jen povzdech. Stačí pár triků, a budou mít pocit, že místo pochůzek strávily den v lázních. Lidské nohy jsou vyvinuté pro bosou chůzi i běh v různém terénu. Jenže dnes je skoro všude povrch tvrdý, pevný a rovný a to nohám nesvědčí. Navíc je často mučíte i v nevhodné obuvi, botách