Domů     Italské, a přesto domácí
Italské, a přesto domácí
29.4.2020

Řeč je o tolik oblíbených „pravých“ italských těstovinách, které v české kuchyni téměř zdomácněly.

Ukážeme vám, jak si základ na vaše zamilované jídlo připravit doma a nepoužít přitom kupovaný polotovar.

Základ většiny italských těstovin je stejný, liší se většinou jen tvarem, náplní a eventuálně barvou (podle přidaných ingrediencí). Můžeme je vykrajovat ručně, anebo použijeme jednoduchý strojek, který koupíme v domácích potřebách.

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

Suroviny na 800 g těstovin: 500 g hladké mouky (kvalitní „nulky“)•5 vajec•1 polévkovou lžíci olivového oleje•1–2 polévkové lžíce mléka• špetku soli

Připravíme si předem:

Abychom získali krásně hladké těsto, s předstihem vyndáme z ledničky mléko a vejce (aby se srovnala teplota). Na pracovní plochu si přichystáme prosátou mouku a sůl.

Na zelené lasagne:

Těsto vypracujeme stejně, jako u základního, navíc jen přidáme 350 g vařeného okapaného a rozmixovaného špenátu a místo dáme jen 3 vejce.

1) Do mouky vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Vše za pomoci vidličky smícháme.

2) Prsty pomalu vmícháme mouku a dobře promísíme.

3) Stěrkou mouku seškrábeme z pracovní plochy do těsta. Hmotu zpracováváme dlaní po dobu asi 10 minut. Přidáme mléko a olivový olej, v případě potřeby i mouku.

4) Až je těsto hladké a lesklé, vytvoříme bochánek a necháme ho za pokojové teploty v potravinářské fólii odpočívat 30 minut až 1 hodinu (nejlépe 2 hodiny)

Ve strojku: Vezmeme přibližně 60 g těsta, dlaní je zploštíme do kruhového tvaru, lehce pomoučíme, válečky strojku nastavíme na nejširší možný rozestup a těsto protočíme mezi válečky.

Ručně: Použijeme váleček na těstoviny. Rozválíme těsto od středu ke krajům. Musíme pracovat rychle, jinak hrozí, že těsto vyschne. Těsto není vždy stejnoměrně tenké, ale takovéto těstoviny budou zase lépe držet omáčku.

5) Těsto pak dvakrát nebo třikrát přehneme a znovu ho protočíme strojkem, abychom získali tenoučký plát. A znovu ještě několikrát protočíme strojkem, aby byl plát jednolitý. Před tím vždy zúžíme rozestup válečků.

Tip Paní domu: Zpracováváme vždy malé dávky těsta a zbytek necháváme zabalený ve fólii, aby těsto nevysychalo.

6) Na tagliatelle: Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (nebude-li vyschlé bude lepit) a nakrájíme je na proužky asi 1 cm široké.

Proužky rozbalíme lepence (aby mohl odspodu proudit vzduch), překryjeme je a uskladníme v suchu. Vaříme je až za dva dny.

7) Z 60 g těsta vytvoříme plátky lasagní, široké 10 – 12 cm a dlouhé 40 cm a vytvarujeme je podle typu nádoby. U papardelle a tagliolini postupujeme stejným způsobem jako u tagliatelle, ale krájíme proužky 2 cm široké a ½ cm tenké. Maltagliati jsou těstoviny nepravidelně nakrájené.

Tip Paní domu: Chceme-li získat pevnější těsto nahradíme jednu třetinu hladké mouky hrubou moukou z tvrdé pšenice.

VAŘENÍ TĚSTOVIN

Na 1 porci těstovin (80 g) počítáme 1 l vody 10 g hrubé soli.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock a Italská kuchyně (knihy.cpress.cz)

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Země divů i relaxu – Albánie
nejsemsama.cz
Země divů i relaxu – Albánie
Průzračné moře, komfortní ubytování i služby, atmosféra historických uliček, ale i nádherná divoká příroda. A co je moc příjemné – všechno tu pořídíte mnohem levněji než v Česku. Albánie vás nadchne! Albánie už dávno není místem politických nepokojů. Proměnila se v bezpečnou oázu klidu, která nabízí vyžití jak pro vyznavače lenošení na pláži, tak pro milovníky divoké přírody a výšlapů s batohem na zádech.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Chřestový krém
tisicereceptu.cz
Chřestový krém
Chřest se do polévek či krémů hodí skvěle. Zkuste tento recept. Suroviny na 4 porce 400 g odřezků z chřestu (stonky, slupky) 8 stonků celého chřestu 80 g másla 2 lžíce mouky 1 l zeleninového
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
epochaplus.cz
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
Slavný filozof Platón věří, že každé dítě má právo na vzdělání. Do tří let má být s rodiči. Pak nastupuje do školy. Do dvaceti let se učí i sportuje. Následuje deset let filozofie. A nakonec, pokud má talent, může pomáhat řídit město. To ovšem platí pro muže. Platón (427–347 př. n. l.) chce, aby každý
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
21stoleti.cz
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
Všichni obratlovci disponují pánví, ale jen jediný druh ji využívá pro vzpřímenou chůzi po dvou končetinách, a tím je člověk. Příběh odlišného vývoje lidské pánve a bipedalismu se začíná psát před 5 m
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
historyplus.cz
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
Patří mezi sedm novodobých divů Ukrajiny. Řeč je o obřím černovickém areálu, za jehož vznikem stál slavný český architekt Josef Hlávka. Ten si na něm dal mimořádně záležet. Jeho stavební plány by při rozložení pokryly plochu fotbalového hřiště. S nesmírným zápalem rozkládá architekt Josef Hlávka (1831–1908) na stůl plány na stavbu velkolepé budovy. V kalendáři je březen
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
enigmaplus.cz
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
Jaká významná výročí ve světě záhad a událostí, které se dodnes nepodařilo objasnit, si připomínáme v září? EnigmaPlus.cz vám je představí! [gallery ids="158070,158071,158072"] 5. září 2013: UFO
Do manželství jsem se hrnout neměla
skutecnepribehy.cz
Do manželství jsem se hrnout neměla
Partnera je třeba dobře poznat, než si slíbíte lásku na celý život. Kdybych to tak věděla dřív, než jsem bezhlavě řekla ANO dvěma ničemům. S manželem jsme se rozvedli v době, kdy děti chodily ještě na základní školu. Můj muž byl opilec, dokázal propít celou výplatu hned první den − a pak tahal peníze ze mě. Pořád jsem
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
iluxus.cz
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
Značka Tiffany & Co. dnes odhaluje novou kampaň, jež oslavuje exkluzivní a luxusní kolekci šperků inspirovanou Bird on the Rock, která bude uvedena na trh 2. září. Současnou podobu ikonického moti
Bršlice není jen plevel
epochalnisvet.cz
Bršlice není jen plevel
Máte-li alespoň malou zahrádku, pak víte, o jaké rostlině je řeč. Ano, je to ten téměř nevymýtitelný plevel s dlouhými oddenky, časem vykvétající do vysokých bílých květenství, s nímž už léta marně bojujete.   Ale co se na bršlici kozí nohu podívat trochu jiným pohledem? Uvidíte, že hned změníte názor. Je totiž nejen jedlá a
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
nasehvezdy.cz
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
V kuloárech se šušká, že herečka známá ze seriálu Ulice Veronika Čermák Macková (31) má novou lásku. Údajně jde o jejího letitého kamaráda, který ji vždycky platonicky miloval. Zřejmě tak nyní využi