Domů     Hřích lehký jako obláček
Hřích lehký jako obláček
16.12.2019

Dostali jste chuť na báječně lehký želatinový dort? Není nic jednoduššího!

Pro přípravu můžeme použít jak ovoce čerstvé a mražené, které je bohatší na živiny a méně kalorické, tak i kompotované. To si zase se želírovacími prostředky lépe rozumí.

Jahodová klasika s pudinkem

Suroviny:100 g cukru moučka•500 g a více jahod•100 g másla•0,2 l mléka•100 g polohrubé mouky•0,1 jahodového džusu•1vanilkový pudinkový prášek•2 balení želatiny•2 vejce

Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme mouku a rozpuštěné máslo. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a zvolna pečeme.

Hotový korpus vyndáme, a až vychladne, dáme jej zpět do formy. Mezitím svaříme mléko s pudinkovým práškem a 3 lžicemi cukru tak, aby vznikl hustý pudink. Vmícháme 45 g másla a za stálého míchání ho chladíme.

Studeným krémem potřeme piškot. Na krém rozložíme vedle sebe půlky jahody. Dvě balení želatiny nasypeme do jahodového džusu a přivedeme k varu, krátce povaříme, nalijeme na ovoce a v chladu necháme dort řádně ztuhnout.

Božský cheesecake

Suroviny na korpus: 130 g máslových sušenek (Bebe)•75 g rozpuštěného másla•1 lžička strouhané citronové kůry

na citronovou polevu a náplň: 1 vejce•1 žloutek•50 g krupicového cukru•špetka soli•30 ml čerstvé citronové šťávy•15 g másla•15 ml smetany 30%

na 2. náplň: 60 ml čerstvé citronové šťávy•2 a ¾ lžičky želatiny (ne želé!)•680 g plnotučného tvarohu (nebo smetanového sýru)•150 g krupicového cukru•špetka soli•300 ml smetany 30%

Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou. Formu (20 cm) vyložíme pečicím papírem a směs vtlačíme na dno. Pečeme v předehřáté troubě cca 5–8 minut a pak necháme vychladnout.

V pánvi rozšleháme vejce, žloutek, cukr a sůl. Přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku, asi 3–4 minuty. Dáme z plotny, vmícháme máslo a smetanu.

Směs přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Dáme do lednice.

Do misky nalijeme citronovou šťávu. Vsypeme želatinu a počkáme, dokud nezměkne (cca 5 minut). Pak v mikrovlnce přivedeme asi na minutu k varu. Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme a dáme stranou.

Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme na vyšší obrátky tvaroh s cukrem a solí dohladka (5 minut). Přidáme smetanu a šleháme, až bude směs nadýchaná. Přidáme želatinu a 1/4 hrnku vychlazené citronové polevy. Vyšleháme dohladka, až bude náplň jako obláček.

Náplň nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, uhladíme stěrkou. Ozdobíme zbylou citronovou polevou, a to tak, že lžičkou vedeme asi centimetrové pásy polevy zleva doprava, odshora dolů, dokud celou polevu nespotřebujeme. Nožem můžeme vytvořit ozdobu. Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 – 8 hodin, ideálně přes noc.

Před odstraněním formy projedeme nožem po jejím vnitřním okraji a oddělíme od ní cheesecake. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.

Nepečený dort z mascarpone s broskvemi

Suroviny: buď hotový korpus nebo 400−500 g cukrářských piškotů (podle velikosti formy)

na krém: 80 g cukru krupice•250 g měkkého tvarohu•500 g mascarpone•250 ml 33% smetany•14 g plátkové želatiny•citronová kůra•1 vanilkový lusk

na ozdobu: kompotované broskve•želatina•voda

Želatinu namočíme do 0,1 l studené vody. Tvaroh vyšleháme s mascarpone, cukrem, vanilkou (lusk rozkrojíme a nožem setřeme semínka) a citronovou kůrou. Šlehačku ušleháme do konzistence hustšího jogurtu.

K namočené želatině přilijeme ještě 0,1 l teplé vody, všleháme ji do tvarohové hmoty a zlehčíme šlehačkou.

Poté plníme formu a prokládáme piškoty a nakrájenými broskvemi na plátky.

Plnou formu necháme v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne (stačí půl hodiny), poté ozdobíme kompotovanými broskvemi a vše zalijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu, ovšem místo vody použijeme šťávu z kompotovaných broskví.

Banánový dort se želatinou

Suroviny na těsto: 175 g másla•175 g cukru•špetka soli•5 vajec•300 g polohrubé mouky•50 g solamylu•1 balíček kypřícího prášku•125 ml mléka•1 lžíce rozpustné kávy

na náplň: 500 g banánů•60 g cukru•šťáva ze 2 citronů•6 plátků želatiny•500 ml smetany ke šlehání•2 cl vaječného likéru•80 g mandlových lupínků na ozdobu•banánové lupínky•čokoládová poleva

Ušleháme do pěny máslo a cukr se špetkou soli. Postupně zapracu­jeme vejce. Na utřené máslo s cukrem přelijeme mouku, škrobo­vou moučku, kypřicí prášek a vypracujeme těsto, které rozdělí­me na dvě části. Po jedné vmícháme instantní kávu.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Vymastíme dorto­vou formu. Do středu střídavě nanášíme po lžících obě těsta. Poté asi 50 min. pečeme. Korpus necháme vychlad­nout a vodorovně rozkrojíme na dva pláty.

Banány utřeme s cukrem a citrono­vou šťávou. Necháme nabobtnat žela­tinu, vymačkáme ji a na mírném ohni za stálého míchání pozvolna rozpou­štíme. Rozpuštěnou želatinu vmíchá­me do banánového pyré. Ušleháme smetanu a do tuhnoucího pyré ji vmícháme.

Spodní díl korpusu napustíme vaječným likérem a potřeme třetinou banánového krému. Přiložíme druhý díl a lehce stlačíme. Obvod dortu potřeme krémem. Zbylým banánovým krémem naplníme cukrářský sáček s hvězdicovým tvořítkem.

Dort dozdobíme banánovými lupínky a rozpuštěnou čokoládou. Můžeme posypat mandlovými lupínky.

Ovocný „mišmaš“

Suroviny: 6 vajec•90 g másla•175 g cukru•150 g polohrubé mouky•želatina

na krém: 2 lžíce cukru moučka•1 balíček vanilkového pudinku•2 hrnky mléka•2 lžíce cukru krupice•1 žloutek•1/2 kostky másla

na ozdobu: kokos•podle chuti ovoce

Formu o průměru 22cm vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Máme-li formu o velikosti 26cm, dáme o třetinu ingrediencí víc. Máslo na těsto rozpustíme a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a dáme je odděleně do dvou misek. Ke žloutkům přidáme cukr.

Ze žloutků a cukru ušleháme ve vodní lázni hustý bělavý krém. Vyndáme jej z lázně a lehce na něj proséváme mouku, ale nemícháme! Přilijeme vlažné rozpuštěné máslo.

V druhé misce ušleháme z bílků pevný sníh. Třetinu sněhu zlehka opatrným obracením vmícháme do těsta. Na takto nakypřenou hmotu přidáme zbývající sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Piškotovou hmotu nalijeme do připravené formy a povrch srovnáme.

Formu dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po zhruba 35 minutách je upečeno a můžeme vytáhnout z trouby. Korpus po okraji uvolníme příborovým nožem, formu rozevřeme a sejmeme. Drátěnou podložku položíme na piškot.

S piškotem ji přiklopíme a sejmeme dno formy. Zhruba hodinu necháme na podložce vychladnout.

Připravíme si krém. Pudinkový prášek promícháme s krupicovým cukrem a rozpustíme v několika lžicích mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme pudinkový základ a uvaříme hustý pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout.

Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny a postupně vmícháme do vychladlého pudinku. Máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí.

Korpus rozřízneme, potřeme částí krému, položíme horní část korpusu a celý dort opět sevřeme v dortové formě. Povrch korpusu důkladně potřeme částí krému až po okraje, aby nám želatina nestekla. Na povrch pokládáme oblíbené ovoce (jahody, kiwi, mandarinky).

Pak zalijeme želatinou a necháme aspoň hodinu vychladnout v lednici. Je-li želatina dostatečně ztuhlá, můžeme formu dortu opatrně oddělit od dortu. Okraj dortu pomažeme zbylým krémem a posypeme kokosem. Krémem zdobíme podle fantazie.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy