Éclairs, láska na první pohled

Až uvidíte tuhle francouzskou cukrovinku, zamilujete se. Donutí vás zastavit se a vnímat ji všemi smysly. Tak lákavá je na pohled. A což teprve až začnete objevovat tajemství, které skrývá uvnitř.

Vytvořit symfonii chutí, to je úkol pro pravého cukrářského mistra. A že těch možností je! Jen si představte třeba nugátovou, malinovou nebo jinak ovocnou, čokoládovou, karamelovou, pistáciovou… No nesbíhají se vám sliny?

Kde se vzala? Tvrdí se, že éclairku už na přelomu 18. a 19. století vymyslel a bohatým šlechticům servíroval Marie-Antoine Careme, slavný cukrář francouzské královské rodiny. Francouzi si tuhle cukrovinku oblíbili a nedají na ni dopustit.

Že éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L’Éclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Éclair znamená blesk Jen nevíme, jestli se tahle pochoutka tak jmenuje proto, že až ji spatříte, zůstanete stát jako zasaženi bleskem, nebo že ji bleskově sníte. Ať tak či onak, jméno je to krásné. A Francouzi éclairky nejen mají rádi, ale také je krásně zabalené nocí svým přátelům jako luxusní pozornost.

Možná, že jste si teď vzpomněli, že i u nás se prodává podobná cukrovinka s názvem banánek. Bývá politá čokoládou nebo bílkovou polevou a plněná bílou nebo pařížskou šlehačkou nebo vanilkovým krémem jako věneček Není špatná, ale ke své francouzské kolegyni má daleko. Nejen proto, že éclairka se plní zespodu nebo ze strany a krém ji celou vyplňuje, nebo v druhé variantě se sice rozřízne, ale pak mívá náplň bohatou a přitažlivou, ale také proto, že když se řekne éclair, představíme si opravdu mistrovský souzvuk chutí.

Jak se to dělá?
Možná vás napadlo, že byste si mohli éclairku doma sami udělat. Nakonec proč ne, zkusit to můžete, a nejlépe podle návodu mistra svého oboru Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie & Patisserie, který pro nás udělal pistáciovou. Vy si ovšem náplň můžete udělat podle sebe a své chuti.

Co budete potřebovat: 1. 125 g vody, 125 g mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, 200 g vajec, 10 g cukru, sůl. 2. Vodu, mléko, máslo, sůl a cukr přivedeme v hrnci k varu 3. Potom přidáme mouku a spojíme  do hladké hmoty, která se nelepí na stenu hrnce. 4. Těsto přendáme do robotu a pomalu mícháme a přidáváme postupně vejce, až se nám vytvoří hladké těsto 5.

To přendáme do stříkacího sáčku a nastříkáme na plech na silikonovou podložku. 6. Než dáme těsto do trouby, posypeme je moučkovým cukrem! 7. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 25 minut podle velikosti 8. Po vychladnutí uděláme do éclairs díru buď z boku, anebo ze spodu a naplníme krémem, moussem nebo třeba šlehačkou. 9.

Zdobíme fondánem, čokoládou, ganache, leskem na dorty, anebo jen pocukrujeme!

Tip Paní domu: Pamatujte, že náplň musí být lehká, aby se jen rozplývala na jazyku. Máslové krémy se ne éclairs nehodí.

Různé cukrářské potřeby a suroviny najdete např na:
http://www.toppotraviny.cz
http://www.cukrarskepotreby.cz/
http://www.svetcukraru.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Slavnostní otevření nového dětského hřiště Emilův lesní svět u Stezky korunami stromů Krkonoše
epochaplus.cz

Slavnostní otevření nového dětského...

Stezka korunami stromů Krkonoše pro své návštěvníky...
Kdo skutečně zemřel na kříži? Historické rukopisy tvrdí, že to nebyl Ježíš!
enigmaplus.cz

Kdo skutečně zemřel na kříži?...

Ježíš na Golgotu v den, kdy se začala psát jedna z...
Komfort a elegance chaise longue
rezidenceonline.cz

Komfort a elegance chaise...

Jak dokládají staré fresky, ve své subtilní formě...
Místo svatby hrozí rozchod?
nasehvezdy.cz

Místo svatby hrozí rozchod?

Na pohled skvělá, a hlavně...
Pochopila jsem, že jistého nemá člověk nic!
skutecnepribehy.cz

Pochopila jsem, že jistého...

Do svého tichého a neprůbojného...
Těší se konečně na společné miminko!
nasehvezdy.cz

Těší se konečně na společné...

Herec Hynek Čermák (48)...
Zdravý rebarborový koláč s kokosem
tisicereceptu.cz

Zdravý rebarborový koláč s...

Vyzkoušejte koláč ve zdravější...
Montblanc Haus: Místo stvořené pro inspiraci ke psaní
iluxus.cz

Montblanc Haus: Místo...

Montblanc otevřel brány Montblanc Haus, místa, jež vypráví...
Uživatelů tabákových alternativ přibývá
epochaplus.cz

Uživatelů tabákových...

Namísto hořící cigarety nahřívaný tabák nebo elektronická cigareta –...
Na kontrolu očí choďte pravidelně
epochalnisvet.cz

Na kontrolu očí choďte...

Většina z nás dříve či později kvůli zraku...
Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů
21stoleti.cz

Vysoký tlak v plicích ohrožuje...

Jste bez dechu a cítíte bolest na hrudi po...
Jestřabí: Jurkovičova perla číslo dva
epochanacestach.cz

Jestřabí: Jurkovičova perla...

Postranní rozvinutá křídla,...
0 shares