Domů     Dýně už se kutálejí
Dýně už se kutálejí
20.11.2019

A jestli se dokulily až k vám do kuchyně, máte jistě radost, nebo také starost. Jak se to vezme. Ale co dýni nevezme ani ten největší škarohlíd, je její barevná krása. Stačí si vybrat. A je opravdu z čeho.

Muškátová dýně

Váží kolem 6 kilogramů a užijete si s ní tak týden kulinářské zábavy. Má sytě oranžovou dužinu a slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou. Můžete ji upravovat na sladko i na slano, tak máte naději, že se rodina nezačne hned vzpouzet.

Dýně máslová

Vypadá jako taková velká hruška a slupka je taková nenápadná, zato dužina je výrazně oranžová a stejně výrazná je i její chuť. Když ji upečete, ucítíte máslovo-oříškové tóny.

Je ideální k restování a grilování, je vynikající přílohou k červenému masu (steaky), ovšem je dobrá i do omáček, nádivek, pyré a krémových dýňových polévek. Lze ji třeba i zapékat s masem naslano i nasladko.

Špagetová dýně

Má žlutou až žlutooranžovou slupku, která se nemusí loupat, stačí ji jen povařit. Dužina vytváří špagetová vlákna, pokud je dýně zralá. Vlákna se od sebe oddělí při povaření. Špagetovou dýni vaříme vcelku, neoloupanou.

A dýňové špagety můžeme skutečně využít jako plnohodnotnou náhradu těstovin, čili přelévat je rajčatovými omáčkami a sypat strouhaným sýrem.

Dýně Hokaido

Japonci ji milují a vy byste si ji měli zamilovat taky. Je tak bohatá na minerály i vitaminy, že by byla věčná škoda nezařadit ji do jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek.

Je vlastně sympatická všem, které nebaví zbavovat dýni slupek. Jako jediná má totiž slupku, která tepelnou úpravou změkne.

Má specifickou lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty, marmelády, zkrátka téměř do každého druhu pokrmu.

Goliáš

Velkoplodá dýně Goliáš je nám tolik známá klasika s obrovitými plody syté žluto-oranžové barvy. Je to přesně ta dýně, kterou jste letos záviděli sousedovi, a proto jste se rozhodli, že ji chcete mít příští rok i vy.

Nebo si naopak pamatujete, jak z nich maminky kdysi dělaly „ananasový kompot“. Má hladkou oranžovou slupku a obsahuje ohromné procento vody, a proto není příliš vhodná k dlouhodobému skladování, snáze uhnívá.

Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám vždy dá jen jeden plod, byť bohatě kvete.

Žaludová dýně

Tato dýně má neobvyklé plody připomínající jahody, ovšem na rozdíl od jahod váží plod 0,5–1 kg a je dlouhý cca 10–20 cm. Je oblíbená pro svou oříškovou chuť a též pro možnost konzumace i za syrova, a to dokonce i se slupkou.

Žaludová dýně roste v keřích a nezabírá tolik místa jako ostatní dýně. Pokud ji ale dlouho skladujete, oříšková chuť se vytratí. Jednu z jejích odrůd  můžete navíc konzumovat jako jablko a jiná zase chutná jako kukuřice.

Chioggia

Dýně Chioggia neboli Marina di Chioggia byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody váží 4 až 6 kg, mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním.

Tato dýně je ideální k výzdobě, ovšem svou nasládlou chutí připomíná mrkev, a proto je hojně využívána i v kuchyni. Slupka této dýně je velice tuhá a nepoddajná, proto je třeba dýni nejprve tepelně zpracovat nakrájenou na měsíčky a poté zbavit slupky.

Okrasné dýně

Jak již sám název napovídá, pěstujeme je především pro potěšení smyslů, ozvláštnění interiérů i exteriérů. Jejich roztodivné tvary jsou inspirující pro tvoření různých aranžmá.

Jdeme na nákup

Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.

Dalším ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.

Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.

Tip Paní domu: Pokud chcete dýni na Halloween, kupte naopak lehčí, protože se semínka lépe dlabou.

Skladování

Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50­-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.

Proč jíst právě dýni?

Dýně je významná pro vysoký obsah vlákniny, která čistí trávicí soustavu. Je v ní skoro 90 % vody a asi 8 % cukru.

Dýně obsahuje alfa a beta karoten, čemuž odpovídá i její oranžová barva, lutein, provitamin A a množství minerálů – sodík, draslík, hořčík, fosfor, chlór, měď a železo, kyselina listová a menší množství vitaminu C. Její šťáva je močopudná a podporuje vylučování toxinů z těla.

Konzumace dýně také snižuje hladinu tuků a hlavně cholesterolu v krvi. Její semena mají až 40 % oleje a obsahují i zinek, který posiluje imunitu, chrání nervy a mimo jiné pomáhá mužům při potížích s prostatou.

Tip Paní domu: Nezapomeňte, že kromě dužiny skrývá dýně také semínka. Oberte je od střapatých vláken, opláchněte na cedníku a nechte oschnout.

Pak je můžete upražit na trošce oleje na pánvi, osolit, případně i okořenit a pochutnat si na nich jindy. Ať už jimi posypete salát, polévku či domácí pečivo, nebo je budete jen tak chroupat u televize.

Dýňová pomazánka

1 máslová dýně, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli, 12 lžic másla

1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni přepůlíme a lžící vyškrábneme dužinu. Obě poloviny dýně dáme do pekáčku řeznou stranou nahoru. Dužinu nožem nařízneme, potřeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme 40 minut.

Poté zmírníme teplotu na 170 °C a dopékáme ještě 20­-30 minut, až dužina zcela změkne.

2) Horkou upečenou dužinu lžící vyjmeme a ještě zatepla rozmixujeme nahrubo. Přidáme máslo a pokračujeme v práci s mixérem, dokud vše nerozmixujeme zcela dohladka. Podle chuti dosolíme, přendáme do sklenic a necháme vychladnout.

Hodí se nejen na opečený toust, ale báječně chutná i v bagetce s křupavým salátem či jinou zeleninou.

Dýňové ragú

Beef stew with vegetables in pumpkin
Beef stew with vegetables in pumpkin

1 dýně hokaido, 700 g vepřové plece, 3 lžíce oleje, 1 mrkev, 1 petržel, 1 řapíkatý celer, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce pohankové mouky, sůl

1) Vydlabeme si dýni, zbavíme ji semínek a nakrájíme na kostičky.

2) Ohřejeme si olej na pánvi a opečeme na něm nejdříve očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na půlkolečka a i pokrájený řapíkatý celer. Potom přidáme cibuli pokrájenou na drobno, kterou zpěníme.

3) Maso si nakrájíme na kostičky, přidáme ho do pánve a krátce opečeme ze všech stran.

4) Do pánve přidáme dýni a koření. Podlijeme vše vínem a troškou vody, osolíme a za občasného míchání a podlévání dusíme pod pokličkou deset minut.

5) Ke konci přidáme rajčatový protlak a zahustíme pohankovou moukou, kterou si předtím rozmícháme v trošce vody.

Dýňovo-ricottové noky

900 g pečené dýně, 450 g ricotty, 300 g hladké mouky, 220 g nastrouhaného parmezánu, 110 g másla, 25 g čerstvé šalvěje, 20 g soli, mletý muškátový oříšek

1) Pečenou dýni (kterou je třeba péct bez vývaru, aby nebyla řídká) rozmixujeme na pyré a přidáme ricottu, parmezán, sůl a muškátový oříšek.

2) Do směsi postupně vmícháme mouku a vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme 8 válečků o průměru asi 2,5 cm. Každý váleček nakrájíme na stejné díly o velikosti cca 2 cm.

3) Nakrájené noky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, a poté je vyjmeme.

5) Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme šalvejové lístky a krátce je orestujeme. Přidáme noky a krátce opečeme.

6) Hotové noky na talíři posypeme parmezánem a podáváme.

Grilovaná dýně s cibulí a brambory

1 dýně Hokaido, 1 červená cibule, 1 palice česneku, 400 g brambor, 4 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, pepř

1) Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka, a poté nakrájíme na měsíčky.

2) Brambory a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka.

3) Celou paličku česneku rozkrojíme příčně na dvě poloviny.

4) Vše vyskládáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem a přidáme snítky tymiánu.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

reklama
Související články
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
10.11.2023
Pokud vám stará dosluhuje, nebo je pro vás příliš malá, bude nejlepší podívat se po nové. Jenže jakou vybrat? Určitě podle velikosti, jenže to není jediné kritérium, které musíte zvážit. Jiné potřeby má samozřejmě velká rodina, jinou ledničku ocení člověk, který žije sám či student. A úplně jinou zvolí chataři a chalupáři či lidé, kteří žijí na venkově a počítají s vlastními výpěstky nebo úlovk
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
iluxus.cz
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
Minimalismus už není jako dříve jen doménou umění, filozofie nebo architektury, ale stal se z něj vyhledávaný životní styl. Interiér a design jsou další oblasti, do kterých minimalismus postupně proni
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
epochalnisvet.cz
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
Pozor, s Ježíškem letos chodí kyberzločinci. Jen v prvním letošním pololetí provedli podle dat z bank přes 31 tisíc útoků, z nichž bylo nahlášeno více než 10 tisíc na policii. Policejní statistiky hov
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
skutecnepribehy.cz
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
Ze spaní mě probudilo děsivé stvoření. Mělo rohy a ocas. Místo do pekla mě vyvedlo ven z domu. Najednou se ozvala rána jako z děla. Bylo to tehdy v předvánočním čase, kdy chodí čert a Mikuláš. Byla jsem ještě malá holčička. Tenkrát mě hlídala babička, která bydlela v malém domku, kolem kterého pobíhalo všelijaké zvířectvo – husy, slepice, kočky i starý pes
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
epochanacestach.cz
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
Která místa navštívit ve Švýcarsku? Není nic snazšího než si přečíst naše doporučení. Máte chuť na pravý alpský sýr z horských pastvin? Jste na správném místě. Jenom je lepší si ho koupit na trhu. A čokoláda hořká i mléčná také patří k této zvláštní horské zemi. Můžete se i projet čokoládovým expresem až do firmy
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
21stoleti.cz
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití. Slimule
Že by vznikl milostný trojúhelník?
nasehvezdy.cz
Že by vznikl milostný trojúhelník?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Slunečná Eva Decastelo (45) bezmezně miluje fotografa Tomáše Třeštíka (45). Jenže ten ještě ani zdaleka nemá vyřešenou svou minulost, a to v mnoha ohledech. Nejenom
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
epochaplus.cz
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
Svatý Martin má 11. listopadu přijet na bílém koni, což značí začátek zimy. Letos už je sněhové nadílky až až. Kdo vlastně ale svatý Martin je? Pojďme se trochu podrobněji podívat na jeho osud. V římské provincii Horní Panonie (v dnešním Maďarsku) přichází v roce 316 na svět Martin Tourský († 397). Podle legendy se později setkává v Amiensu
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
nasehvezdy.cz
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
S manželem to nová posila Ulice Adéla Gondíková (50) nemá zrovna jednoduché. Jiří Langmajer (57) totiž skuhrá pokaždé, když ho někde něco jenom píchne. Jeden z nejvíc sexy chlapíků českého showbyzn
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
enigmaplus.cz
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
S jasně zelenými stébly trávy na irských lukách si pohrává vítr. Čechrá listy v korunách stromů a také vlasy dlouhé fronty čekajících lidí. Většina z nich je bledá, nemocná, a sem tam si všimnete i tě
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce