Domů     Domácí paštika je delikatesa
Domácí paštika je delikatesa
24.7.2020

Mnozí mají vžitou představu paštiky jako nepříliš vábné masité kaše nejasného složení, kterou nám maminka mazala na chleba k svačině do školy, nebo když nestihla uvařit večeři. To však platí o kupovaných paštikách, které s těmi domácími mají pramálo společné.

Pravé domácí paštiky naopak patří k chuťovým gurmánským zážitkům. Osahují kvalitní maso a další lahůdkové ingredience. V paštice by mělo být i dost tuku, aby šla dobře mazat a nebyla suchá.

Koření a ostatní suroviny na ozvláštnění (ořechy, ovoce, houby, cibule, česnek) volíme podle chuti.

Výroba nezabere moc času a výsledkem je chutná, skutečně masová směs, kterou si můžeme dát k snídani, svačině i večeři, ale i jako předkrm k slavnostním příležitostem.

Paštiku lze ozdobit třeba brusinkovým či jeřabinovým přelivem s želatinou, kousky ovoce nebo doplnit různými omáčkami a čatní.

Maso: K základním složkám patří většina druhů mas – především vepřové (včetně bůčku), telecí, králičí, ale i divočina a ryby. Maso lze použít jak syrové, tak i předem tepelně upravené, vařené či pečené, uzené nebo konzervované.

Obvykle pak játra – hovězí, vepřová a hlavně drůbeží – za „top“ jsou považována husí.

Dochucovadla: Pro paštiky jsou typické ingredience, které dodávají paštice charakteristickou příchuť. Mandle a ořechy či jedlé kaštany, maliny, brusinky, jeřabiny, sušené meruňky, fíky, kandované ovoce a houby – třeba lišky či hříbky, žampiony.

Skvěle chutnají paštiky s lanýži, ale protože ty jsou finančně téměř nedostupné, lze si vypomoci kapkou lanýžového oleje.

Základní koření: Typickým paštikovým kořením je směs pepře, nového koření, hřebíčku, tymiánu, bobkového listu, zázvoru, sladké papriky a dalších podle chuti. Skvělé chuti docílíme přidáním trochy bílého vína, koňaku, brandy nebo kvalitního rumu.

V případě zvěřinových paštik použijeme hřebíček, muškátový oříšek a květ, pepř, bobkový list, bazalku, bílé i červené víno, koňak, brandy, česnek a jalovec. Všechno suché koření semeleme a nasypeme do čisté suché sklenice se závitem.

Jak postupujeme?

Především dbáme na to, aby byla hmota pro výrobu paštik vždy jemně umletá. Maso, játra, nebo i slaninu pro přípravu paštiky nejméně dvakrát nebo i třikrát umelte na masovém strojku. Paštika je pak chutnější.

Hotovou paštikovou směs plníme do širších zavařovacích sklenic. Paštikovou směs vaříme nebo pečeme ve vodní lázni nebo sterilujeme.

Uvařenou nebo sterilovanou paštiku pak necháme dobře vychladnout a uložíme na tmavé místo v chladné místnosti, kde ji necháme odležet.

Rychlá domácí paštika

Suroviny: 750 g vepřových jater•2 kg vepřového boku•5 cibulí•sůl a pepř

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme. Bůček a játra umeleme na mlýnku dvakrát nebo třikrát, aby byla paštika jemná. Vše smícháme. Podle chuti osolíme, opepříme a naplníme do zavařovací sklenice. Vaříme přibližně 2 hodiny.

Znojemská z vepřového masa

Suroviny: 2 kg vepřové plece•2 kg vepřového bůčku•¾ kila vepřových jater•5 cibulí•9 dkg soli•kmín•pepř•muškátový oříšek

Játra spaříme vroucí vodou a potom nakrájíme spolu se vším masem na kousky a nejlépe dvakrát za sebou pomeleme v mlýnku na maso. Vznikne nám tak jemná masová směs. Opražíme cibuli a tu pak ještě rozmixujeme najemno.

Do vzniklé a připravené masové směsi důkladně vmícháme opraženou cibuli, sůl, koření a vše necháme asi půl hodinky odležet. Pak naplníme do malých zavařovacích sklenic, přibližně do tří čtvrtin jejich výšky a dobře uzavřeme.

Sterilujeme 2 hodiny při 90–100 °C. Podáváme (studené) na čerstvém chlebu posypané pažitkou.

Z kuřecích jater s pepřem a ořechy

Suroviny: 500 g kuřecích jater•150 g másla a dalších 80 g másla na zalití•1 větší cibule•2 stroužky česneku•80 ml smetany•pepř•sůl•ořechy•zelený pepř

Játra důkladně omyjeme, odblaníme a čistá játra nakrájíme na malé kousky. Nakrájíme cibuli. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a začneme smažit cibulku. Když zesklovatí, přidáme játra. Nesolíme a osmažíme je doměkka (asi 8 minut).

Směs necháme vychladnout, přidáme změklé máslo a smetanu. Dochutíme solí a pepřem, promícháme s kuličkami zeleného pepře, ořechy, případně bylinkami a dalšími surovinami.

Dáme do formy a horní plochu paštiky zalijeme teplým, rozpuštěným máslem. Směs necháme zatuhnout v lednici do druhého dne.

Zvěřinová s brusinkami a mandlemi

Suroviny: 0,25 l červeného vína•1,5 kg zvěřinové kýty (nebo libová plec)•2 lžíce moučkového cukru•4 stroužky česneku•pepř a sůl•máslo•tymián•koňak•2 cibule•husí játra•jalovec•sušené brusinky•vepřové sádlo•želatina

Vepřové sádlo rozpustíme na hlubší pánvi, přidáme cibuli, jalovec, plátky česneku a tymián. Směs lehce orestujeme.

Očištěné a odblaněné maso osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Přidáme víno a nakrájená husí játra. Vše znovu krátce podusíme.

Směs vložíme do mixeru, přidáme máslo, želatinu, opražené mandle a část sušených brusinek. Rozmixované plníme do velkých formiček, navrch dáme brusinky a zaprášíme cukrem. Necháme uležet do druhého dne a můžeme podávat.

Zvěřinová se sušenými švestkami

Suroviny: 500 g zvěřiny (nejlépe srnčí nebo z divočáka)•500 g vepřového boku•50 g másla•1větší cibule•pepř•bobkový list•500 g neškvařeného vepřového sádla•150 g sušených švestek•100 g vlašských ořechů•3 lžíce zavařených brusinek•0,2 l bílého vína na podlití•2 vejce•2 cl hruškovice na podlití

Zvěřinu i bok nakrájíme na kostky, osmahneme na pánvi, osolíme, zakryjeme a necháme dusit. Za občasného míchání počkáme, až se vzniklá šťáva zredukuje a maso se začne připékat. Pak podlijeme vínem. Chvíli dusíme, než se víno odpaří, a kousky necháme vychladnout.

Menší pekáček vyložíme syrovým sádlem tak, aby byly dno i boky zakryté, a poklademe bobkovými listy. Švestky a ořechy nakrájíme na plátky. Zchladlé maso pomeleme a přidáme cibuli. Vše zpracujeme jako těsto.

Přidáme vejce, švestky, ořechy, brusinky, mletý pepř a podle chuti dosolíme. Na závěr podlijeme hruškovicí.

Směs dáme do pekáčku, na vrch položíme bobkové listy a přikryjeme.

Připravíme si větší pekáč na vodní lázeň. Menší pekáček do něj položíme tak, aby byl ze dvou třetin ve vodě a přitom se voda při varu nedostala k masu. Při 175 °C pečeme asi 1,5 hodiny. Paštiku necháme do druhého dne uležet.

Francouzská domácí paštika

Suroviny: 500 g vepřového bůčku•150–200 g kuřecích jater•50 g uzeného špeku•12 plátků anglické slaniny•12 kuliček jalovce•čerstvě mletý pepř•čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek•1 lžička soli•2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu•2–4 lžíce portského či dezertního vína•3 stroužky česneku•200 g rozpuštěného másla na zalití

Maso umeleme na strojku, játra a špek nakrájíme na drobné kousky. Lze i rozmixovat. Propracujeme – paštika se spojí a pak se nedrobí. Roztlučeme koření, přidáme sůl, česnek, bylinky a vše smícháme s alkoholem. Necháme den uležet v lednici.

Druhý den vyložíme formu plátky slaniny – měly by se trochu překrývat a viset i přes okraje formy. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme vodní lázeň. Směs na paštiku dáme do formy, povrch pečlivě stlačíme lžící a zakryjeme slaninou. Formu přikryjeme alobalem a propíchneme, aby během pečení mohla unikat pára.

Paštiku pečeme 80 minut pozvolna ve vodní lázni při teplotě, která nepřesáhne 100 °C. Hotovou vyjmeme, odstraníme alobal, přelijeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Pak ji dáme odpočinout na 12 hodin do lednice.

Před podáváním dáme dojít do pokojové teploty, aby vynikla její specifická chuť.

Špičková paštika

Suroviny: 1 sklenice mléka•3 vejce•2 kg vařeného vepřového masa•500 g cibule•4 lžíce hladké mouky •1 kg syrových vepřových jater

podle chuti: muškátový květ•mletý pepř•strouhaný muškátový oříšek•cukr moučka•citronová kůra•mletá skořice•sůl•nové koření

podle potřeby: olej na smažení

Tučné vepřové maso uvaříme a spolu s játry umeleme. Česnek oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme, nasekáme a osmažíme na tuku.

Ke směsi přidáme vejce, mouku, sběračku mléka a důkladně promícháme. Okořeníme pepřem, mletým novým kořením, česnekem, citronovou kůrou, muškátovým oříškem a květem, přidáme i trošku skořice a cukru. Podle chuti trochu osolíme.

Směs na špičkovou domácí paštiku naplníme do skleniček a hodinu vaříme.

Jemná francouzská paštika

Suroviny: 200 g kuřecích drobů•150 g kuřecích jater•300 g masitého vepřového boku•1–2 vejce•3 lžíce hladké mouky•trocha strouhanky•šalotka•2 lžíce olivového oleje•2 lžíce portského vína•špetka mletého muškátového oříšku•směs paštikového koření•1 lžíce naloženého zeleného pepře•sůl

Očištěné drůbky povaříme ve vodě s nadrobno pokrájeným vepřovým masem, scedíme a vše pomeleme na masovém strojku. Nadrobno nasekanou šalotku zpěníme na oleji, přidáme očištěná játra, orestujeme ze všech stran a pak krátce podusíme.

Pomletou směs smícháme s játry, přidáme vejce, mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustější hmota, kterou ochutíme kořením, oříškem, vínem a solí.

Směsí naplníme zapékací formu, zakryjeme alobalem a vložíme do vyššího pekáče s trochou vody a pečeme v troubě při teplotě 175 °C zhruba 30 minut. Paštiku necháme vychladnout a pak ji skladujeme v chladničce. Vydrží zhruba 10 dnů.

Paštika s brusinkami

Suroviny: 300 g vepřové plece•300 g vepřových jater•200 g uzené slaniny•100 g cibule•100 g brusinkového nebo jeřabinového kompotu•2 lžíce smetany ke šlehání•1 lžička mleté papriky•sůl•paštikové koření•10 plátků anglické slaniny

Maso osolíme, upečeme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na kousky, na pánvi ji rozškvaříme a na ní osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme.

K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku paštikového koření, papriku, sůl a kompot přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní.

Formu vyložíme alobalem, který pokryjeme plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Zakryjeme pokličkou či alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme asi hodinu v troubě při 85 °C asi hodinu.

Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky.

Tip Paní domu – něco pro vegetariány

Pohanková paštika

Suroviny: 1 hrnek uvařené a vystydlé pohanky•50 g másla•3 lžíce bílého jogurtu•2 lžíce plnotučné hořčice•2 prolisované stroužky česneku•½ menší, najemno nakrájené cibule•špetka soli•trocha majoránky•na špičku nože pepře•1 lžíce rajčatového protlaku

Všechny suroviny pečlivě rozmixujeme. Cibulku můžeme přidat až nakonec, aby vytvořila hrubší strukturu „paštiky“. Podáváme na chlebu, posypané pažitkou nebo cibulí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Bez kapesníku ani ránu
nejsemsama.cz
Bez kapesníku ani ránu
Venku je už krásně teplo, a vy přesto pořád smrkáte a rýma vás ne a ne opustit? Nejspíš máte chronickou rýmu. Někdy se jen lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů a vyústit v chronickou rýmu. Jak se s tímhle trápením co nejdříve poprat a co na chronickou rýmu zabírá? Rýmu, tu klasickou, dostane občas téměř každý. Může ji způsobit virová či bakteriální infekce, případně alergie. Většinou přejde
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
21stoleti.cz
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
Nově analyzovaná fosilie Archaeopteryxe, získaná Fieldovým muzeem v Chicagu v roce 2022, přinesla zcela nové poznatky o tom, jak se první ptáci naučili létat. Tento exemplář, původně pocházející z Bav
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
enigmaplus.cz
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
Rudé náměstí v Moskvě je 19. března 1934 plné návštěvníků, z nichž většina míří do mauzolea ruského komunistického politika Vladimira Iljiče Lenina (1870–1924). Společně s davem pomalu kráčí i 46letý
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
skutecnepribehy.cz
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
Našla jsem skrýš s fotografiemi. Zjistila jsem, že mě s babičkou spojuje symbol draka, který mě zavedl na novou životní cestu. Když mi zemřela babička, bylo nutné vyklidit její domek. Já si vzala na starost půdu, kam by se rodičům špatně dostávalo. Byla plná prachu a krámů, žádné poklady jsem nenašla. Až když jsem měla
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
nasehvezdy.cz
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
Doby, kdy po ní muži šíleli a ženy jí záviděly její výjimečnou krásu, jsou už k její smůle dávno pryč. Bývalá hvězda amerického seriálu Melrose Place Heather Locklear (63), která má za sebou tvrdý bo
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
epochaplus.cz
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
Japonci si pochutnávají na jedovaté medúze ečizen kurage, na Jamajce zase riskují s nezralým ovocem ackee. A co teprve lesní houby, kde i v Česku může záměna skončit tragédií? Přečtěte si o pokrmech, které lákají svou chutí, ale mohou vás stát život. Ečizen kurage – je libo jedovatou medúzu? Ta chuť za riziko stojí, tvrdí
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
historyplus.cz
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
Korejské námořnictvo utrpělo v bitvě u Pusanu strašlivý debakl, zbyla mu jen hrstka lodí. Admirál I Sun-sin, jemuž král opět svěřil nejvyšší velení, se přesto nevzdává. Znovu prokáže své výjimečné schopnosti. Střetne se s velkou japonskou přesilou a slavně zvítězí! Hospodařit na malém kousku půdy jako jeho otec nebude. Dospívající Hidejoši Tojotomi (1537–1598) z rodné
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč