Domů     Dobroty z Orientu
Dobroty z Orientu

Už se těšíte na léto a s největší pravděpodobností vyrazíte k Středozemnímu či Černému moři do Turecka? Anebo vám to letos nevyjde? Tak si aspoň tamní typickou kuchyni s Paní domu připomeňte.

Pro tureckou kuchyni je typická její rozmanitost. Na své si přijdou milovníci rožněných mas, stejně tak jako vyznavači zdravé stravy plné ryb a zeleniny.

Příznivé středomořské klima umožňuje pěstování spousty druhů ovoce, zeleniny a dalších plodin, proto mohou Turci hojně využívat čerstvé suroviny, podobně jako je tomu i ve většině středomořských kuchyní.

Typickou přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle.

Dále se hojně používají rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, fazole, z ovoce zas melouny, broskve, hroznové víno, fíky… Jídla se dochucují místním kořením a bylinkami, nejčastěji oreganem či mátou.

S chlebem…

Turecká kuchyně se neobejde bez těsta z pšeničné mouky. Peče se z něj chléb ve tvaru placky pide. Nejoblíbenější je bílý chléb beyaz ekmek a sezamový kroužek simit. Ze stejného základu se vyrábí i listové těsto yufka. Chléb nesmí chybět u žádného tureckého pokrmu.

Co určitě ochutnat

Kebab – Nejtypičtějším a zároveň nejznámějším tureckým pokrmem je kebab z telecího či jehněčího masa. Opéká se na svislé jehle nebo na klasickém grilu. Tento pojem zahrnuje většinu masových jídel.

Nejrozšířenější je döner kebab, kdy se z velké otočné jehly odkrajují plátky opečeného masa. Podává se s opečenou zeleninou, jogurtem a rýží.

Jinou specialitou je grilovaný sis kebab, kdy se kousky masa napichují na špíz spolu s rajčaty, cibulí a paprikou.

Další variantou je iskender kebab, kdy se maso podává s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a plackou chleba.

Výrazně se liší adana kebab, což jsou vlastně ostře kořeněné uzenky z mletého masa opečené na špízu.

Izgara – výběr kousků z jehněčích kotlet, jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa podávaný na jednom talíři.

Köfte – karbanátky, další velmi oblíbené turecké jídlo. Jde o kuličky z mletého masa, obvykle jehněčího nebo hovězího, smíchané s kořením a cibulí.

Lahmacun – je obdobou francouzského quiche či italské pizzy. Na tenké těsto se navrství směs mletého masa a zeleniny. Obvykle se dochucuje citronovou šťávou.

Manti – plněné těstoviny s jogurtem, rajčatovým kapáním a mátou.

Kumpir – vydlabaná brambora naplněná bramborovou kaší se sýrem a máslem posypaná směsí zeleniny.

Pilaf (i pilav) – základ jídla tvoří rýže nebo pšenice osmažená na oleji a poté vařená v kořeněném vývaru. Může obsahovat různé příměsi – maso, zeleninu, ovoce a koření.

Zeleninové pokrmy

Zelenina se v Turecku servíruje téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podává se jako salát, nebo jako dolma – plněná zelenina.

Ta se jí buď zastudena s rýží, a nebo plněná masem, jako hlavní chod. Veškerá zelenina se dochucuje rozmanitými kořeněnými omáčkami. Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek.

Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Mořské plody

Turecko je ideální pro rybolov. Jeho břehy omývá Černé, Středozemní a Marmarské moře, proto patří ryby a ostatní mořští živočichové k základům turecké kuchyně. Pojídají se především v zimě místo masových pokrmů, ke kterým schází čerstvá zelenina.

Čím prolít hrdlo

Nejoblíbenějším nápojem v Turecku je čaj, zejména černý, velmi silný, podávaný ve sklenicích ve tvaru tulipánu. Populární je také ayran, kyselý nápoj vyrobený z jogurtu a vody, někdy se do něj přidává i trocha soli.

Místo vody lze použít i okurkovou šťávu a k dochucení česnek. V zimě se pije boza, nápoj vyrobený z mírně kvašeného prosa s chutí podobnou vaječnému koňaku, nebo sahlep, nápoj z rozmělněných hlíz divoké orchideje. Je velice sladký, podává se sypaný skořicí.

Z Turecka pocházejí vynikajících suchá vína, ale nejtypičtějším alkoholem je raki, vyrobený z anýzu. Pije se s vodou a říká se mu „lví mléko“.

A něco na ochutnání…

Imám omdlel – Imam Bayildi

Základem nejslavnějšího tureckého receptu je baklažán. Název prý vznikl tak, že starověký turecký vůdce omdlel blahem po ochutnání této lahůdky.

Suroviny na 4 porce:

1kg lilku•400 g rajčat•2 lžíce nasekané petrželky•1 lžička oregana (dobromysl)•2 lžíce hrozinek•½ lžičky mleté skořice•čerstvý mletý pepř•1 cibule nasekaná nadrobno•2 stroužky česneku rozmačkané a nasekané nadrobno•0,1 l rajčatové šťávy•0,1 l olivového oleje•2 lžíce citronové šťávy•1 lžička cukru•sůl

1. Lilky nakrájíme na půlky, propícháme vidličkou, potřeme olejem a dáme na cca 10 minut péct do horké trouby. Vyjmeme, necháme vychladnout a lžící vyškrabeme dužninu tak, abychom vytvořili korýtka.

2. Na rozpáleném oleji na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, na kostičky nakrájená rajčata i se slupkou, hrozinky, oregano, petržel.

3. Připravíme si nálev z citronové a rajčatové šťávy, cukru a soli, kterým zalijeme naplněné lilky a dáme do trouby zapéct na cca 20 minut. Potom zakryjeme a ještě dopékáme asi 10 minut. Tradičně se servíruje jako letní předkrm.

Lokum – turecký med

Suroviny na cca 1,2 kg hmoty:

250 g rýžové mouky•1kg jemného krystalového cukru (nebo med) •¼ lžičky kyseliny citronové•250 g vlašských opražených ořechů (pistácie, lískové oříšky, mandle)•3 lžíce růžové vody (z obchodu se zdravou výživou)•1 a ¼ l vody

1. Polovinu rýžové mouky smícháme s cukrem a vodou. Přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a vaříme za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížíme teplotu a pomalu vaříme. Občas zamícháme. Po 2 hodinách sejmeme.

Na zkoušku nabereme lžičku hmoty a vložíme do ledové vody, vytvoříme kuličku. Je-li pružná a lze zmáčknout, směs je hotová. Opražíme ořechy a vmícháme je do hmoty společně s růžovou vodou.

2. Formu asi 25 cm x 25 cm vyložíme mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypeme zbytkem rýžové mouky. Směs vlijeme do připravené formy, uhladíme povrch a necháme 24 hodin stát. Med pak vyklopíme na plech a hustě jej pocukrujeme.

Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájíme čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalíme v cukru.

Tip Paní domu: Nemáme-li rýžovou mouku, lze si ji namlít z rýže v kávovém mlýnku.

Bulgur s houbami

Suroviny na 4 porce:

150 g pšeničného bulguru•0,4 l vývaru nebo vody•4 lžíce oleje•2 cibule•zelená petrželka•bazalka•zelená cibulová nať•kořenící směs•300 g hub•100 g nakrájeného celeru•1 střední mrkev nakrájená na plátky•2 stroužky prolisovaného česneku•1 paprika nakrájená na nudličky•100 ml smetany•100 g strouhaného sýra

1. Houby nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut.

2. Pak přidáme bulgur, zalijeme vývarem a společně dusíme ještě 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením a vmícháme smetanu. Podáváme posypané sýrem.

Tip Paní domu: Vynikající je se salátem z bílého a červeného zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
reklama
Šikovné tipy
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
historyplus.cz
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
Větší ozbrojený konflikt Evropa dosud nezažila. Sedmiletá válka přinese zklamání Francii či Rakousku, a naopak Prusko definitivně katapultuje mezi velmoci. O život během ní přijdou statisíce vojáků a civilistů. A protože se bude bojovat i na dalších kontinentech, sedmileté válce se někdy právem říká „nultá světová“. Války o rakouské dědictví po dlouhých osmi letech definitivně
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
epochanacestach.cz
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
Zima je u konce a pamětihodnosti ve správě organizace House of Lobkowicz otevírají své brány všem turistům a milovníkům historie a umění. Nelahozeves – zámek a Rodný dům Antonína Dvořáka Zámek Nelahozeves přivítá jaro a s ním turistickou sezonu v sobotu 29. března 2025 od 10:00 do 18:00. Pro návštěvníky bude připraven program, v němž
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
enigmaplus.cz
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
Humoristický román Jaroslava Haška (1883-1923) dobyl svět a představil v něm jednoho dobře známého českého vojína rakousko-uherské armády. Do více než padesáti jazyků byly přeloženy Osudy dobrého vojá
Něžné růžové pohlazení
nejsemsama.cz
Něžné růžové pohlazení
Není divu, že zakletá princezna tak dlouho spala. Omamná vůně růží jistě podpořila její klidný spánek a krásné sny. I my ale můžeme využít sílu růží pro svou krásu i duševní harmonii. Růžová voda i olej je takový malý zázrak pro pleť i vlasy, pomáhá také při problémech se spaním. Vzácný olej i voda Čistý růžový olej býval velmi ceněný
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
skutecnepribehy.cz
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
Na miminko jsme čekali s přítelem dlouho. Pak mi na jarmarku koupil krásný náhrdelník a ty růžové kamínky, které jsem nosila na krku, asi skutečně splnily můj sen. Ty růžové kamínky na šňůrce jsem si koupila na jednom masopustním jarmarku. V malém městečku na jihu Čech jsme se ocitli s přítelem náhodou. Jeli jsme kolem a řekli si, že se
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
21stoleti.cz
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
Sokolnictví, jedno z nejstarších loveckých umění, má v České republice hluboké historické kořeny a stále živou tradici. Není jen fascinující podívanou, ale také důležitým nástrojem ochrany přírody. Je
Krémové těstoviny s hříbky
tisicereceptu.cz
Krémové těstoviny s hříbky
Výtečné rychlé těstoviny se smetanovou omáčkou si zamilujete. Suroviny 1 balení vašich oblíbených těstovin hrst čerstvých nebo sušených hříbků 250 ml smetany ke šlehání 4 trojhránky taveného
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
epochaplus.cz
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
Kalendář ukazuje rok 1378. Slavný král a císař Karel IV. právě vydechl naposledy a vlády se ujme jeho syn Václav IV. Jde v otcových šlépějích. Také on se po vzoru svého otce velmi často obrací ke hvězdám. Na rozdíl od něj to ale moc neumí… V počátcích svého panování se Václav IV. (1361–1419) spoléhá na předpovědi lékaře
V samém srdci Palazzo del Sol
rezidenceonline.cz
V samém srdci Palazzo del Sol
Jeden z nejexkluzivnějších ostrovů na světě se nachází necelých pět kilometrů od Miami. Soukromý Fisher Island, jenž je majetkem rodiny Vanderbiltů, hrdě nese architektonický projekt Palazzo del Sol, zahrnující 43 luxusních apartmá. Projekt byl svěřen architektonickému studiu Kobi Karp a švýcarskému krajinářskému architektovi Enzu Eneovi. Nedávno dokončený desetipatrový boutique komplex se 43 bytovými jednotkami má
Bernášková to rozjíždí s muži
nasehvezdy.cz
Bernášková to rozjíždí s muži
V poslední době je herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky jako utržená ze řetězu! Rozchod s manželem, scenáristou Rudolfem Merknerem (52), jí zřejmě prospěl a znovu se jí vrátila
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
epochalnisvet.cz
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
Žal, který otec cítí nad ztrátou syna, se nedá popsat. Petr I. z Rožmberka oplakává svého dědice Jindřicha, který padl po boku krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku. Pro spásu jeho duše se nejspíš rozhodne učinit bohulibý skutek, když pro rodový klášter ve Vyšším Brodě objedná skutečný skvost českého gotického malířství.   Vyšebrodský cyklus,
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
iluxus.cz
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
Sklářský výtvarník, designér a malíř skla František Jungvirt, jenž se od letošního roku, věnuje výhradně své vlastní značce františek jungvirt., navázal novou spolupráci. Pražské kadeřnictví Red salon