Domů     Dobroty s vůní ohně
Dobroty s vůní ohně
27.7.2020

Milovníci grilování upřednostňují ke svým kulinárním „experimentům“ nejčastěji relativně levné vepřové maso a drůbež. Jenže na grilu se dá připravit snad úplně všechno, a byla by škoda to aspoň jednou nevyzkoušet… A nemusíte grilovat jen na jaře nebo v létě.

Grilovaný hermelín

Suroviny: 4 sýry typu hermelín•0,1 l oleje na marinádu•2 stroužky česneku•2 lžíce provensálského nebo grilovacího koření•alobal•brusinkový džem nebo švestkové chutney

1. V misce rozmícháme oleje s provensálským nebo grilovacím kořením (lze přidat i jiné podle chuti). Ve směsi obalíme hermelín a potřeme jej na horní ploše lisovaným česnekem. Sýr zabalíme do alobalu tak, aby záhyby byly na bocích sýrů.

2. „Balíčky“ dáme na rozpálený gril a grilujeme 5–10 minut z každé strany. Poté sýry vybalíme z alobalu a opatrně je z něj přeložíme na talíř. Hermelín se uvnitř krásně rozteče, na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Při manipulaci je důležité nepoškodit její celistvost, jinak sýr vyteče.

3. Podáváme s ovocným chutney.

4 porce příprava 25 minut náročnost * energie v 1 porci 1411 kJ

Delikátní krevety

Suroviny: 25 ks předvařených krevet s ocáskem•3 stroužky česneku•hrst petrželové plocholisté natě•2 lžíce olivového oleje•sůl•pepř•šťáva z jednoho citronu•špejle

1. Krevety omyjeme, osušíme a napícháme po pěti kusech na předem namočené bambusové špejle.

2. Do misky dáme na jemno nasekaný česnek, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a nesekanou petrželovou nať. Vše smícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Krevety vydatně potřeme olejovou směsí a necháme odležet přibližně hodinu v chladu.

4. Vkládáme na dobře rozpálený gril a grilujeme lehce dozlatova a ihned podáváme.

Tip Paní domu: Nejlepší jsou bez přílohy jako mlsání při grilování.

5 porcí příprava 80 minut náročnost * energie v 1 porci 738 kJ

Lilek na roštu

Suroviny: 1 lilek•2 stroužky česneku•olej•sůl•lístky bazalky

1. Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit (není nutné, jen v případě, že je lilek hořký).

2. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané bazalky. Do ní namočíme plátky lilku, necháme chvilku odpočinout a pak po obou stranách grilujeme, dokud zelenina nezhnědne.

Tip Paní domu: Kolečka přikusujeme ke grilovanému masu.

4 porce příprava 45 minut náročnost * energie v 1 porci 275 kJ

Grilovaná polenta

Suroviny na 5 porcí: 400 g kukuřičné krupice•1,5 l studené vody•sůl•olej na potření•2 stroužky česneku

1. V kastrolu nasucho osmahneme kukuřičnou krupici. Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijeme vodou. Osolíme a mícháme až k varu, pak kastrol přikryjeme a vaříme za občasného míchání na mírném ohni asi 40 minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.

2. Hotovou kaši vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem, zarovnáme ji na centimetrovou výšku a povrch uhladíme. Necháme asi hodinu až dvě vychladnout.

Potom polentu nakrájíme na kostky, nebo z ní vykrájíme formičkou kolečka či jiné tvary a grilujeme na grilovací mřížce.

3. Olej smícháme s drceným česnekem a směsí kousky hotové polenty potíráme.

5 porcí příprava 180 minut náročnost ** energie v 1 porci 758 kJ

Ananas trochu jinak

Suroviny: ananas•med

1. Ananas nakrájíme na plátky a potřeme rozpuštěným medem. Necháme, za občasného otočení a promíchání, asi hodinu odležet. Ananas pustí hodně šťávy.

2. Poté po obou stranách opečeme na grilu. Podáváme k ostatním grilovaným dobrotám.

5 porcí příprava 90 minut náročnost * energie v 1 porci 396 kJ

Kořeněné játrové špízy

Suroviny: 1 kg vepřových nebo drůbežích jater•200 g špeku• 3 cibule•3 měkčí pikantní klobásky•drcený kmín•česnek (i sušený)•mletý pepř•nové koření mleté•majoránka•olej•sůl

1. Játra očistíme. Vepřová pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Posypeme je kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do chladna přes noc. Kořením nešetříme, jen nového koření dáváme méně.

2. Kořeněné maso napícháme střídavě s kousky špeku, kolečky cibule a klobás na delší jehly. Před grilováním lehce osolíme, nemusíme se bát, že játra ztvrdnou.

3. Grilujeme ze všech stran asi 15 minut, sundáme špízy z mřížky a ještě je trochu osolíme. Podáváme, nejlépe s čerstvým pečivem a sklenicí vychlazeného piva.

Tip Paní domu: Játra skvěle chutnají i s různými majonézovými dipy.

6 porcí příprava 120 minut náročnost ** energie v 1 porci 1325 kJ

Rožněný biftek

Suroviny:

4 steaky z hovězí svíčkové po 150–200 g•4 lžíce olivového oleje•2 červené chilli papričky•1 mango (není nutné)•1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy •1 lžička třtinového cukru nebo medu (nemusí být)•1 lžička mletého koriandru• ½ lžičky mletého zázvoru•sůl•mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme, nakrájíme na drobné kousky a dáme i se zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme maso, zakryjeme a necháme v chladu asi 1–2 hodiny odležet.

3. Rozpálenou mřížku grilu potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, lehce osušíme a grilujeme po obou stranách asi 5–15 minut – podle výšky steaků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa.

Potom porce přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip Paní domu: Grilovat můžeme i steaky z nízkého roštěnce, maso však necháme déle naložené a solíme ho až po upečení.

4 porce příprava 135 minut náročnost ** energie v 1 porci 639 kJ

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
enigmaplus.cz
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
Důkazem toho, že i v Čechách se rodí novodobí čarodějové, je František Bardon (1909–1958), přezdívaný mistr Frabato či Arion. [gallery ids="158583,158585,158584"] Jeho sláva dosáhla i daleko za
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
nejsemsama.cz
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
Turecko není zdaleka jen azurové moře a hřejivé sluneční paprsky až do podzimu. Vyjeďte si na lodní výlet po řece, nebo se vydejte za historickými památkami, kterých tu není málo. Istanbul Hlavní město Turecka je Mekka byzantských kostelů, barevných bazarů, trhů s kořením a osmanských mešit. Tohle v plážovém letovisku prostě nezažijete! Silnou duchovní energií na vás dýchne Modrá mešita i Chrám Hagia Sofia, jehož
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
epochaplus.cz
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
Ačkoli dnes máme k dispozici ty nejmodernější vědecké metody, stále nevíme, kdo a proč nechal postavit Stonehenge v Anglii. Prozradí nám někdy své tajemství? Tento komplex menhirů a kamenných kruhů, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO, je tak stále obestřen záhadami, na které historikové, archeologové i astronomové celá staletí marně hledají odpověď. Stonehenge je majestátním
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
iluxus.cz
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
Společnost Victorinox dnes uvedla na světové trhy hodinky Air Pro GMT Automatic, které jsou připraveny ke vzlétnutí do nebes a zároveň jsou příkladem závazku značky ke kvalitnímu řemeslnému zpracování
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
historyplus.cz
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
Malý Alexandr sklopí zrak a zakouká se na svoje staré ošoupané boty. Srdce se mu rozbuší a jeho bledá pleť zrudne hanbou. Nechce už dál poslouchat ty jízlivé řeči o své matce. Přidá proto do kroku, aby byl doma… Píše se rok 1789 a Amerika se stále vzpamatovává z války za nezávislost. I když boje skončily
Miláčka má Rusevová v cizině?
nasehvezdy.cz
Miláčka má Rusevová v cizině?
Herečka Anežka Rusevová (38) ze seriálu ZOO Nové začátky je v poslední době jako vyměněná. Zdá se, že opět hubne, aby měla ještě štíhlejší postavu. prozradila, že ze skříně vyházela neforemné obl
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
21stoleti.cz
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziolog
Dýňová polévka s karotkou
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s karotkou
Dýňová polévka je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová rychle a prakticky bez námahy. Suroviny na 4 porce 1 dýně Hokaido 2 karotky 50 g másla 1 cibule 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
epochalnisvet.cz
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
Dvojice mrakodrapů, které vyrůstají v Novém Dílí, nabídnou nevšední exkluzivitu a přepych. Není tedy divu, že je o tyto luxusní rezidence v hodnotě od jednoho do patnácti milionů dolarů velký zájem. Věže nabídnou svým obyvatelům také veškerý servis a zázemí, pro ty nejmovitější rezidenty jsou tu pak také čtyři rozlehlé penthousy. Dvě nové věže
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
skutecnepribehy.cz
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
Trápila jsem se otázkou, zda mladým vyklidit pole a nechat jim svůj dům, nebo zůstat a bojovat. Nakonec jsem se rozhodla. Nikam se nehnu! Už zase jsem si zalila šálek kávy studenou vodou. Vylila jsem tu břečku do dřezu a znovu zapnula rychlovarnou konvici – ani ťuk. Pustila jsem televizi – ticho a tma jako v hrobě. Chtěla jsem rozsvítit.