Domů     Cukroví od sousedů
Cukroví od sousedů
21.12.2023

Nejen u nás se peče na Vánoce cukroví, a tak nahlédneme k sousedům do zahraničí bližšího i vzdálenějšího, třeba se vám některý recept hodí.

Německo

Domino kostky

Fotka červená a do ní detail, domluvíme se.

Na těsto: 2 vejce, 125 g cukru, 1 lžička kakaového prášku, 2 lžičky perníkového koření, ½ lžičky prášku do pečiva, 200 g mouky, půlky lžičky soli

Želatina: 6 listů želatiny nebo prášek podle návodu, 380 g meruňkového džemu bez kousků ovoce (můžete použít také višňový), 100 ml vody

Marcipán: 300 g marcipánu, 100 g práškového cukru, 1 lžička rumu

Na polevu: čokoládová poleva nebo 350 g hořké čokolády a 30 g tuku

1) Nejdřív připravte želé. Namočte želatinu. Meruňkový džem rozmíchejte se studenou vodou do hladka. Společně s želatinou zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Poté stáhněte z ohně a nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií o rozměrech 20×25 cm.

Když vychladne, uložte do lednice, kde by měla zůstat nejméně 5 hodin. Jakmile tato hmota ztuhne, vyjme ji z formy a vložte zpět do chladničky.

2) V jedné misce rozšlehejte vejce s cukrem. Ve druhé smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření sůl a perníkové koření. Vše nasypte do vaječné směsi a krátce zamíchejte.

Poté naplňte těsto do stejné formy, v jaké bylo želé (použijte papír na pečení) a pečte 20 minut na 170 °C. Po upečení nechte úplně vychladnout.

3) Poté odkrojte vrchní křupavou vrstvu perníkového korpusu a položte na něj vychladlý plát želé. želé.

4) Marcipán prohněťte s rumem a práškovým cukrem, vyválejte mezi dvěma vrstvami papíru na pečení a přiložte na želé. Když jsou tři vrstvy na sobě, zakryjte a umístěte na hodinu do chladničky.

5) Čokoládu s tukem roztopte ve vodní lázni. Nesmí být ale příliš horká, aby se při polévání nerozteklo želé.

6) Vyndejte z ledničky plát perníku s želé a rozkrájejte na stejné kostky. Poté je potřete čokoládou a nechte vychladnout. V pokojové teplotě kostky vydrží 3–4 dny, v chladničce týden.

Dominostein, jak se německy kostky jmenují, poprvé připravil v roce 1936 v Drážďanech Herbert Wendler. Vrstvená pralinka levnější než ostatní produkty firmy Wendler’s praline, takže cílila na širší zákaznickou skupinu.

Doba přípravy 8 hodin 20 minut

Náročnost 2

Španělsko

Almendrados

150 g mandlové mouky, 50 g hnědého krystalového cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 velké vejce, 24 celých loupaných mandlí

1) Do mísy dejte vejce a našlehejte je. Dále k němu přisypte mandlovou mouku.

2) Dále přisypte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Ze všech surovin vypracujte těsto.

3) Těsto nechte v míse, zakryjte ji potravinovou folií a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny.

4) Vychlazené těsto si zvažte a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Samozřejmě to můžete dělat i od oka. Z každého kousku vytvarujte kuličku.

5) Na každou kuličku jemně vtiskněte mandli. Kuličky mají tendenci praskat, ale není to vada, případně je můžete ještě dotvarovat.

6) Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte je do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 18–20 minut.

7) Po upečení nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.

Almendrados neboli mandlové oči jsou španělské mandlové sušenky, jejichž výroba je velmi jednoduchá, takže se často podávají lehký dezert ke kávě. Mnoho Španělů je také připravuje na Vánoce.

Doba přípravy 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Náročnost 2

Itálie

Panforte

113 g nesolených pistácií, 100 g oloupaných mandlí, 75 g sušených meruněk, 75 g sušených fíků, 210 g hladké špaldové mouky, ½ lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření, 150 g čokolády, 155 g třtinového cukru, 320 g medu, moučkový cukr na posypání

1) Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).

2) Vyloupejte pistácie, pak je spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.

3) Do kastrůlku dejte med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud se směs nepropojí a cukr nebude rozpuštěný.

4) Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).

5) Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.

6) Nechte přes noc vychladnout, poté posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a při jeho výrobě se krásně využije zbylé kandované ovoce a ořechy. Výhodou je, že dobře zabalený vydrží několik týdnů. Hodí se i jako vánoční dárek.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Evropa

Husarské knoflíky

200–250 g másla, 2 žloutky, 300 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků, 1 sáček vanilinového cukru, nebo špetku mleté pravé vanilky, špetku soli

150 g zavařeniny, může být jakákoliv, nejčastěji se používá rybízová, v tomto receptu je použitá pomerančová, 70 g moučkového cukru

1) Ze všech surovin na těsto vypracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše pevnou hmotu. Vytvarujte ji do koule, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na dvě hodiny do chladničky.

2) Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte do úzkého válečku a nakrájejte na šedesát dílků. Tvořte kuličky a koncem vařečky do nich vymačkávejte důlek.

3) Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na střední mřížce zhruba čtvrt hodiny.

4) Zavařeninu promíchejte s cukrem a naplňte jí důlky. Nechte dva dny zatuhnout na vzduchu a pak koláčky uchovejte až do podávání v krabici.

Někdy se také nazývají andělské oči nebo andělské koblížky. Kde tento dětsky jednoduchý recept přesně vznikl, se přesně neví, ale dnes je rozšířený všude po Evropě.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Rakousko

Skořicové hvězdičky

2 větší bílky, případně 3 menší, špetka soli, 130 g cukru moučky+ trochu navíc, ½ lžičky citronové šťávy, 100 g mletých mandlí, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu

1) Začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se trochu napění, přidejte cukr a citronovou šťávu a ušlehejte dotuha.

2) Třetinu sněhu dejte stranou na polevu a do zbytku vmíchejte mleté mandle a ořechy, koření, vanilku a citronovou kůru. Propracujte, zabalte do fólie a nechte dvě hodiny chladit v lednici.

3) Troubu předehřejte na 150 °C. Vál poprašte moučkovým cukrem a těsto vyválejte na tloušťku asi 4 milimetry. Plát musí být silnější, aby střed hvězdiček zůstal vláčný a nevysušil se při pečení.

4) Vykrájejte hvězdičky a na vrchní stranu natřete šlehané bílky, které jste nechali stranou. Pokud by trochu zatuhly, rozmíchejte je s několika kapkami citronové šťávy nebo vody.

5) Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pomalu pečte 15 minut, aby poleva zatuhla, ale nezhnědla.

Skořicové hvězdičky jsou vhodné pro všechny, kteří trpí celiakií nebo laktózovou intolerancí. A také pro ty, kdo milují vůni skořice.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Řecko

Melomakarona

1 šálek olivového oleje, 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek cukru, kůra z jednoho bio pomeranče

¾ šálku pomerančové šťávy, ½ šálku koňaku, 7 šálků hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli

Na posypání mleté vlašské ořechy se skořicí nebo mleté mandle

Sirup: 1 ½ šálku vody, 1 šálek medu, 1 šálek cukru, 1 skořice celá, citronová šťáva

1) V malé misce nejprve prohněťte pomerančovou kůru s cukrem, tak aby se uvolnil pomerančový olej. Poté smíchejte s olejem.

Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidejte směs s olejem, promíchejte, přidejte pomerančovou šťávu a brandy a vypracujte hladké těsto.

2) Troubu předehřejte na 170 °C. Rozdělte těsto na kousky o velikosti malého vajíčka a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Před pečením koláčky zmáčkněte svrchu vidličkou, můžete je i trochu propíchat, aby se do nich později snáze dostal sirup, a dejte péci asi na 25 minut, pokud nebudou mít světle hnědou barvu. Zhnědnou až ponořením do sirupu.

3) Mezitím si připravte sirup, v hrnci smíchejte med, cukr, vodu, celou skořici, můžete přidat 2–3 hřebíčky. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut bez pokličky, na závěr přidejte citrónovou šťávu.

4) Po upečení můžete koláčky zalít sirupem nebo na chvíli jednotlivě máčet v sirupu.

5) Na závěr posypte sekanými ořechy smíchanými se skořicí nebo sekanými mandlemi. Hotové uchovávejte při pokojové teplotě, protože v chladu by ztvrdly.

Melomakarona znamená těsto namáčené v medu. A nabízí mnohem víc, než jen skvělou chuť. Provoní vám celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

USA

Crincles

60 g kakaa – polovinu můžete nahradit strouhanou hořkou čokoládou, 200 g cukru krystal, 60 ml oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilky, 130 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky soli, asi 50 g moučkového cukru na obalení

1) V misce vyšlehejte olej, cukr, kakao a vajíčka, aby se vše spojilo do jednolité hmoty.

Přidejte všechny suché ingredience a zapracujte je do těsta. Těsto bude lepkavé, ale takové má být.

2) Těsto vyklopte na potravinovou fólii a zabalte je, aby neosychalo. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

3) Těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty poté nakrájejte na jednotlivé kousky.

4) Troubu vyhřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem. Kousky těsta v dlaních tvarujte do kuliček, ty poté obalte v moučkovém cukru, naskládejte na plech a pečte cca 10–15 minut.

Když budete crinkles z trouby vytahovat, budou ještě trochu křehké a uvnitř měkké, během chvilky mimo troubu se ale zpevní.

Crinkles se prý poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě, ale dnes je zná celá Amerika. Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu.

Nepoužívejte levné čokolády nebo ty na vaření, je v nich mnoho rostlinného tuku a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Je drahá a sušenky nebudou tak pěkně rozpraskané.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Anglie

Mince pie

Na křehké těsto: 350 g hladké mouky, 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného), 1 žloutek, 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň: 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. Mincemeat

Nebo si připravte vlastní ovocnou náplň:

125 g směsi ze ¾ hrozinek, sultánek, korintek a ¼ proslazované kůry, 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky, 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 jablka, 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu, 4 lžíce rumu, 1 lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, ¼ lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 20 g másla

Ochucené brandy máslo: 50 g nesoleného másla, 4 lžíce jemného hnědého cukru, 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

1) Nejdříve si připravte náplň. Je sice hotová za chvíli, ale musí vystydnout. V mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno.

Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrnci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte.

Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

2) Připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku.

Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

3) Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7–8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny.

Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. (Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou).

4) Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Mince pie mají dlouhou tradici. Kdysi je ze Svaté země přivezli křižáci. Byly plněné nasekaným masem, ovocem a voněly kořením z Orientu.

Ty dnešní jsou daleko menší a s masem už nemají nic společného zato neodmyslitelně patří k vánočním svátkům v Británii a nabídnou vám je všude. A i hospodyně, které jinak pečení moc nedají, tyhle koláčky na Vánoce udělají.

Doba přípravy 140 minut

Náročnost 3

Tip: Něco dětem pro radost

Kdo viděl Shreka, jistě si pamatuje perníkového panáčka, a tak ho dětem upečete. Stačí vám na něj obyčejné perníkové těsto a spolu s dětmi ho pak ozdobíte.

To tam být nemusí a Než to budeš, Franto, dělat, řekni.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
historyplus.cz
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
Údery kladiv do sekáčků zvoní do dáli. Nevzhledný kus žuly dostává pod rukama kameníků pevný tvar. „Ona si to zaslouží,“ prohodí jeden z upracovaných mužů, když si rukou utře zpocené čelo. Kamenná pocta pro mrtvou v podobě sloupu s výklenkem bude brzy hotova.   „Kam se zase zatoulal?“ ptá se sama sebe nešťastná žena a
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
nejsemsama.cz
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
Co takhle si letos zpříjemnit zimu dovolenou na některém z krásných Kanárských ostrovů? Mají tam nejen úžasné pláže, ale i spoustu nádherných přírodních památek. Co může být lepšího než uniknout českému mrazivému počasí a alespoň část zimy strávit v teple u moře. Kanárské ostrovy jsou v tomto období jednou z nejoblíbenějších destinací. Jednotlivé ostrovy nabízí skvělé podmínky pro dovolenou, a pokud se plánujete vypravit
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
iluxus.cz
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
Společnost Victorinox oznamuje uvedení limitované edice Alox 2025, jedenáctého pokračování vysoce uznávané výroční série. Letos kolekce představuje výraznou barvu Stone Red - sytou, uklidňující červen
Interiér, který vznikal v dialogu
rezidenceonline.cz
Interiér, který vznikal v dialogu
Impulzem k prvotnímu setkání architekta a klienta bylo doporučení. Co se zpočátku jevilo jako klasická standardní práce, postupně se vyvinulo v něco daleko neočekávanějšího. Byt v pražských Vršovicích s výhledem do Nuselského údolí koupil jeho majitel v rezidenčním projektu. Obytná plocha 174 m2 měla svým obyvatelům poskytnout příjemné a klidné útočiště v rušném městském prostředí.
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
enigmaplus.cz
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
Městečko Van Meter v americkém státě Iowa bylo založeno v roce 1869. Za svůj neobvyklý název vděčí rodině přistěhovalců z Nizozemska. O několik desítek let později se tato poklidná komunita proslavila
Treska v koriandrové krustě
tisicereceptu.cz
Treska v koriandrové krustě
Balíček s rybou v alobalu si otevřete každý až na talíři – vůně se na vás vyvalí, o chuti nemluvě. K rybě můžete připravit omáčku z bílého jogurtu, pár kapek citronu a špetky soli. Ingredience 1
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
epochanacestach.cz
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné komory
Manžel se zamiloval do jiné
skutecnepribehy.cz
Manžel se zamiloval do jiné
Dobrák od kosti, pohodář, sympatický člověk. Tak nějak vidí mého manžela jeho kolegové, známí, naše děti a samozřejmě i já. Pak přišla sprcha! Byl to prostě odjakživa oblíbený a nekonfliktní člověk. Dával mi najevo lásku. Byla jsem přesvědčená, že málokdo má v životě takové štěstí jako já. Nemohla jsem si stěžovat na rodiče, kteří mi poskytli šťastné dětství
Rijád bude hostit World Expo 2030
epochalnisvet.cz
Rijád bude hostit World Expo 2030
Saúdská Arábie je uznávána jako přední destinace. Není proto úplným překvapením, že si Rijád zajistil šanci na pořádání světové výstavy v roce 2030. Po Dubaji v roce 2020 je tak druhým městem na Blízkém východě, jemuž se této příležitosti dostane. Město v hlasování předstihlo konkurenty Řím a Pusan ​​v Jižní Koreji. Světová výstava se
Výlety Dopity za milenkou?
nasehvezdy.cz
Výlety Dopity za milenkou?
Vypadá to, že je úplně na dně! Agáta Hanychová (39) marodila, musela brát antibiotika. A podle všeho zjistila, že ve svém manželovi nemá takovou oporu, jak doufala. Proslýchá se, že Miroslav Dopit
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
21stoleti.cz
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
Každý rok zemře na nemoci přenášené komáry přes milion lidí na celém světě. Postřiky insekticidy, které mají vymýtit komáry ze zamořených oblastí, jsou neúčinné, protože si na ně komáři snadno budují
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
epochaplus.cz
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
Předtím, než se začala naplno věnovat umění, pracovala jako armádní topografka. To znamená, že pro vojsko mapovala terén. Možná právě proto měla ke krajině velmi úzký vztah. Malovala na dlouhé role papíru hlínou – často přímo venku –, nebo na ně přenášela strukturu přírodních povrchů. Zanechala ale dílo i přímo v krajině. Když ji umělecké centrum v americkém Oregonu