reklama

Cuketa různých chutí i tváří

Cuketové placky i bábovku každý zná, co si ale připravit něco netradičního? Výhodou cukety je její nevýrazná chuť, díky které se s ní dá v kuchyni doslova čarovat.

Říká se o ní, že je „multifunkční“ potravina. Co také potěší? Neobsahuje téměř žádné kalorie, zato má spoustu vitaminu A a draslíku. A jako správná zelenina i hodně vlákniny. Při vaření se sami intuitivně rozhodněte, zda cuketu oloupete, nebo ne. Ta mladší může v pohodě zůstat se slupkou.

Cuketový chléb

Suroviny: 3 vejce * 1 šálek oleje * 1 šálek medu * 1 vanilkový cukr * 2 šálky nastrouhané okapané cukety * ½ prášku do pečiva * 3 šálky polohrubé mouky * špetka soli * 1 lžíce skořice

Příprava:

1. Žloutky s olejem, vanilkovým cukrem a medem ušlehejte do pěny.

2. Postupně zašlehejte okapanou nastrouhanou cuketu a mouku, do které jste zamíchali prášek do pečiva. Osolte a přidejte skořici.

3. Nakonec zlehka zamíchejte ušlehaný sníh.

4. Pečte asi hodinu ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.

Pomerančovo-cuketová marmeláda

Suroviny: 1 větší cuketa * 2 pomeranče * 1 bio citron * 1 kg třtinového cukru * agar nebo pektin

Příprava:

1. Oloupanou cuketu nakrájejte na kostičky, pomeranč zbavte pecek a bílé kůry (jinak bude marmeláda hořká) a také ho nakrájejte na kostičky. Vše dejte do kastrolu, přisypte cukr dle chuti a vařte na mírném plameni.

2. Přidejte šťávu z 1 citronu (bez jader), a pokud máte bio citron, vložte také nastrouhanou kůru.

Podle potřeby dolijte vodu a přiveďte k varu. Nakonec dejte agar nebo pektin a dle návodu povařte.

3. Tyčovým mixérem rozmixujte a ještě horké plňte do pořádně vymytých skleniček. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do spíže.

Cuketové „matjesy“

Suroviny: 1 kg cukety * 200 g cibule * 100 ml 8% octa * 50 ml oleje * 1 lžíce soli * 1 lžíce cukru krystalu * 20 kuliček pepře * 5 kuliček nového koření * 3 bobkové listy

Příprava:

1. Cuketu zbavte jader a nastrouhejte ji na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Obojí vložte do mísy.

2. Přidejte ostatní suroviny, promíchejte a nechte 24 hodin uležet v chladničce.

3. Pak směs napěchujte do zavařovacích sklenic. Pro přímou spotřebu uchovávejte v chladničce. Ostatní zavařte při 70 °C asi 20 minut.

Foto: PX FUEL, Freepik

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dračí ochránce jezera Brosno: Stráží ho už dlouhá staletí?
enigmaplus.cz

Dračí ochránce jezera Brosno:...

Jezero Brosno leží zhruba 400 km na jih od...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
BMW INVELT se připojil k oslavám sportovní divize M
iluxus.cz

BMW INVELT se připojil k...

Před 50 lety dala značka BMW zelenou...
Krátkozrakost: Nová epidemie na obzoru?
21stoleti.cz

Krátkozrakost: Nová...

Technologická revoluce pomalu, ale jistě začíná...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Přijde nakonec Patrasová o všechno?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Patrasová o...

Má problémy s alkoholem,...
Česká příjmení zavedla Marie Terezie
epochaplus.cz

Česká příjmení zavedla...

Příjmení vznikají od 14. do 18. století...
Být poslušná se mi v životě vymstilo
skutecnepribehy.cz

Být poslušná se mi v životě...

Pro své nejbližší bych...
Kamery zachytily tajemného tvora: Texaské město prosí veřejnost o pomoc
epochalnisvet.cz

Kamery zachytily tajemného...

Představitelé města Amarillo v oficiální tiskové...
Je zamilovaná, nebo dráždí ex?
nasehvezdy.cz

Je zamilovaná, nebo dráždí ex?

Herečka Veronika Žilková...
Barokní malíř Petr Brandl neplatil dluhy
epochaplus.cz

Barokní malíř Petr Brandl...

Bohém Petr Brandl má obrovský talent a stává se v době...
0 shares