Cuketa různých chutí i tváří

Cuketové placky i bábovku každý zná, co si ale připravit něco netradičního? Výhodou cukety je její nevýrazná chuť, díky které se s ní dá v kuchyni doslova čarovat.

Říká se o ní, že je „multifunkční“ potravina. Co také potěší? Neobsahuje téměř žádné kalorie, zato má spoustu vitaminu A a draslíku. A jako správná zelenina i hodně vlákniny. Při vaření se sami intuitivně rozhodněte, zda cuketu oloupete, nebo ne. Ta mladší může v pohodě zůstat se slupkou.

Cuketový chléb

Suroviny: 3 vejce * 1 šálek oleje * 1 šálek medu * 1 vanilkový cukr * 2 šálky nastrouhané okapané cukety * ½ prášku do pečiva * 3 šálky polohrubé mouky * špetka soli * 1 lžíce skořice

Příprava:

1. Žloutky s olejem, vanilkovým cukrem a medem ušlehejte do pěny.

2. Postupně zašlehejte okapanou nastrouhanou cuketu a mouku, do které jste zamíchali prášek do pečiva. Osolte a přidejte skořici.

3. Nakonec zlehka zamíchejte ušlehaný sníh.

4. Pečte asi hodinu ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.

Pomerančovo-cuketová marmeláda

Suroviny: 1 větší cuketa * 2 pomeranče * 1 bio citron * 1 kg třtinového cukru * agar nebo pektin

Příprava:

1. Oloupanou cuketu nakrájejte na kostičky, pomeranč zbavte pecek a bílé kůry (jinak bude marmeláda hořká) a také ho nakrájejte na kostičky. Vše dejte do kastrolu, přisypte cukr dle chuti a vařte na mírném plameni.

2. Přidejte šťávu z 1 citronu (bez jader), a pokud máte bio citron, vložte také nastrouhanou kůru.

Podle potřeby dolijte vodu a přiveďte k varu. Nakonec dejte agar nebo pektin a dle návodu povařte.

3. Tyčovým mixérem rozmixujte a ještě horké plňte do pořádně vymytých skleniček. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do spíže.

Cuketové „matjesy“

Suroviny: 1 kg cukety * 200 g cibule * 100 ml 8% octa * 50 ml oleje * 1 lžíce soli * 1 lžíce cukru krystalu * 20 kuliček pepře * 5 kuliček nového koření * 3 bobkové listy

Příprava:

1. Cuketu zbavte jader a nastrouhejte ji na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Obojí vložte do mísy.

2. Přidejte ostatní suroviny, promíchejte a nechte 24 hodin uležet v chladničce.

3. Pak směs napěchujte do zavařovacích sklenic. Pro přímou spotřebu uchovávejte v chladničce. Ostatní zavařte při 70 °C asi 20 minut.

Foto: PX FUEL, Freepik

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Uživatelů tabákových alternativ přibývá
epochaplus.cz

Uživatelů tabákových...

Namísto hořící cigarety nahřívaný tabák nebo elektronická cigareta –...
Kdo skutečně zemřel na kříži? Historické rukopisy tvrdí, že to nebyl Ježíš!
enigmaplus.cz

Kdo skutečně zemřel na kříži?...

Ježíš na Golgotu v den, kdy se začala psát jedna z...
Těší se konečně na společné miminko!
nasehvezdy.cz

Těší se konečně na společné...

Herec Hynek Čermák (48)...
Úzkostí a depresí v Česku přibude
21stoleti.cz

Úzkostí a depresí v Česku...

Nejprve dva roky pandemie, nyní válečný konflikt...
Slavnostní otevření nového dětského hřiště Emilův lesní svět u Stezky korunami stromů Krkonoše
epochaplus.cz

Slavnostní otevření nového dětského...

Stezka korunami stromů Krkonoše pro své návštěvníky...
Jestřabí: Jurkovičova perla číslo dva
epochanacestach.cz

Jestřabí: Jurkovičova perla...

Postranní rozvinutá křídla,...
Nelituji nevěry, ale svého přiznání!
skutecnepribehy.cz

Nelituji nevěry, ale svého...

Nemyslela jsem, že můj Marek je...
Montblanc Haus: Místo stvořené pro inspiraci ke psaní
iluxus.cz

Montblanc Haus: Místo...

Montblanc otevřel brány Montblanc Haus, místa, jež vypráví...
Komfort a elegance chaise longue
rezidenceonline.cz

Komfort a elegance chaise...

Jak dokládají staré fresky, ve své subtilní formě...
Kuřecí salát s avokádem
tisicereceptu.cz

Kuřecí salát s avokádem

V létě se často připravují saláty na všechny způsoby. Vyzkoušejte...
Na kontrolu očí choďte pravidelně
epochalnisvet.cz

Na kontrolu očí choďte...

Většina z nás dříve či později kvůli zraku...
Proč hrozí, že herečka přijde o své těžce vydělané miliony?
nasehvezdy.cz

Proč hrozí, že herečka přijde o...

Na první pohled by se...
0 shares