Domů     Co se zbytky chleba?
Co se zbytky chleba?
2.4.2025

Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat.

Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si však zapamatujte: aby se dal starší chléb ještě chutně zpracovat, nesmí být plesnivý!

Vrabčí hnízdo

Potřebujete:

3 krajíce chleba, olej na smažení, 70 g slaniny, 4 vejce, sůl, pepř, strouhaný sýr (ementálského typu).

Postup:

Krajíce staršího chleba nakrájejte na asi 1 cm široké nudličky a spolu s nakrájenou slaninou opečte na rozpáleném oleji. Když chleba začne zlátnout, rozklepněte na něj vajíčka, zlehka osolte a opepřete a vajíčka nechte „zatuhnout“. Nakonec můžete vše zasypat strouhaným tvrdým sýrem.

Babiččiny karbanátky

Potřebujete:

5 krajíců chleba, 1 vejce, mléko, strouhanku, cibuli, česnek, bazalku, majoránku, pepř a sůl.

Postup:

1) Krajíce chleba si namočte v mléce (nebo ve vodě), a až změknou, tak z nich vodu vymačkejte a nadrolte. Přidejte vejce, koření s jemně nakrájenou cibulí, sůl a pepř. Do směsi také můžete přidat na kostky nakrájenou slaninu nebo uzené maso.

Podle potřeby přidejte strouhanku a vytvořte si směs, ze které budete tvořit placičky.

2) Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej, z těsta vytvarujte placičky a ty na něm osmažte dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo opečenými brambory.

Tip: Pokud máte doma „masožravce“, osmahněte placičky v nepřepáleném oleji, ve kterém se předtím smažilo maso, chleba tu vůni masa natáhne.

Chlebová pizza

Potřebujete:

4 krajíce chleba, 2 vejce, olej na smažení, 70 g slaniny, 2 rajčata, 1 hrst černých oliv, 2 beraní rohy (pálivou papričku), 1 papriku, 1 konzervu tuňáka, 1 cibuli, sýr eidam, feferonky.

Postup:

1) Chleba obalte v rozšlehaném vajíčku a vyskládejte jím dno pánve. Navrch poskládejte, co vás napadne – nakrájenou slaninu anebo tuňáka, papriku, rajčata, olivy, kolečka cibule, plátkovaný nebo strouhaný sýr, beraní rohy, feferonky.

2) Pánev dejte na plotnu, z boku chleba zakápněte trošičkou oleje, přikryjte ji pokličkou a chvíli pomalu duste, vše bude hotové asi za 5 minut.

Pečené jednohubky

Potřebujete:

2 cibule, 1 mrkev, 1 celer, 70 g sádla, 400 g chleba, 300 ml zeleninového vývaru, pepř, kmín, 3 stroužky česneku, petrželovou nať, 200 g plátkové slaniny.

Postup:

1) Chleba nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo, stejně tak oloupejte a nastrouhejte malý celer. Nastrouhanou zeleninu asi minutu restujte.

2) Cibulku nakrájejte najemno a osmahněte na kousku sádla. Když začne zlátnout, přidejte restovanou zeleninu a promíchejte s kostkami chleba.

Vše zalijte asi 3 dl zeleninového vývaru – ten je ale potřeba přilévat postupně, aby se chléb úplně nerozmočil a zůstal držet v kostkách.

3) Přidejte pokrájenou petrželku, nebo celerovou nať. Z hmoty vytvořte válečky, obalte slaninou a ty pak dejte péct na 180 stupňů asi 20 minut, dokud kopečky nebudou křupavě zlaté a slanina propečená.

Jak ještě upotřebit chléb?

Krutony do polévky

Chleba nakrájejte na kostičky a promíchejte jej s olivovým olejem ochuceným česnekem a bylinkami. Míchejte jen zlehka, aby se olej do chleba moc nevsákl. Kostky potom rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě při 200 °C dozlatova.

Pokud všechny krutonky neupotřebíte, nasypte je do skleněné dózy, která se dá dobře uzavírat, a uschovejte je do chladné místnosti. Příště se vám budou hodit třeba do salátů.

Zahušťovadlo

Pokud chcete mít hovězí guláš o něco hustší, kromě nastrouhané brambory dejte do guláše ještě zhruba tři plátky nadrobno nakrájeného staršího chleba.

Obdobně se dají zahustit i některé polévky – například kyselo nebo kulajda, které nakyslá chuť chleba dobře doplní.

Chutná polévka

Na tuku zpěňte cibulku, zalijete vodou (či vývarem), přidejte kostky chleba a povařte, dokud se chleba nerozvaří. Je-li třeba, dolijte vodu, a chcete-li, směs umixujte. Přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Pokud chcete, vlijte i rozšlehané vejce.

Tip: Máte-li sušené houby, například hříbky či žampiony, přidejte je do směsi a povařte. Nakonec vlijte smetanu a ozdobte petrželkou.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: toprecepty.cz, prozeny.cz
Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi