Domů     Co by vaše trouba měla umět
Co by vaše trouba měla umět
9.1.2024

Příjemně křupavá kůrka u domácího chleba, nadýchané buchty, šťavnatá pečínka… Tajemstvím není jen dobrý recept, ale i správná trouba s moderními vychytávkami.

Koupit si dnes troubu není vůbec nic snadného. Výrobci totiž nabízejí stále nové a vylepšené funkce, o kterých je dobré vědět. Pojďme si některé přiblížit.

Měli byste ale také vědět, že některé funkce jsou běžné a nabídnou vám je vybrané modely více značek, jiné jsou exkluzivní a pouze u některých značek. Pak je už jen na vás, které byste si přáli a kterým dáte při výběru přednost.

Do trouby s parní funkcí ExtraSteam vložíte mělký plech na pečení, do kterého jste nalili teplou vodu. Program zajistí optimální odpařování vody a rovnoměrné uvolňování páry během pečení.
Do trouby s parní funkcí ExtraSteam vložíte mělký plech na pečení, do kterého jste nalili teplou vodu. Program zajistí optimální odpařování vody a rovnoměrné uvolňování páry během pečení.

Pečení v páře

O tom, že je vaření v páře zdravé, určitě nepochybujete. Stejnou funkci můžete mít i u trouby. A pečení s párou si zamilujete.

Vytváří uvnitř trouby ideálně vlhké prostředí, díky němuž maso nikdy nebude vysušené, chléb krásně nakyne a zelenina bude svěží a křupavá. Pokrm si zachová důležité živiny, neztratí svou přirozenou chuť a barvu a není třeba ho tolik solit a kořenit. A ještě ušetříte za energie, příprava je totiž rychlejší.

Ve velké oblibě jsou trouby, které umožňují přípravu pokrmů tzv. sous vide metodou, česky „ve vakuu“.
Ve velké oblibě jsou trouby, které umožňují přípravu pokrmů tzv. sous vide metodou, česky „ve vakuu“.

Co ještě pára umí

* Rozmrazování: V parní troubě je výrazně rychlejší oproti tomu běžnému, je šetrné a rovnoměrné. Při 50–60 °C budou pokrmy jako čerstvé, oproti rozmrazování v mikrovlnce, kdy svou chuť i strukturu často ztratí.

* Ohřívání: Při ohřívání už většinou jídlo nechutná stejně, jako když je čerstvě vytažené z trouby. Jinak je tomu u trouby parní, kdy rozdíl takřka nepoznáte.

Stačí ohřívat pět minut při teplotě 90–100 °C (vložte do trouby jídlo i s talířem) a pochutnáte si, jako kdyby bylo právě dopečené (nebo uvařené).

Proč dělá pára kůrku křupavou?

Pára se během prvních 5-10 minut pečení postará, aby se chléb zvětšil, aniž by popraskal. Pára ale také pomáhá rozpouštět cukry na povrchu těsta. Jak se těsto peče, cukry karamelizují, a vzniká lesklá, křupavá kůrka.

Máte rádi pizzu? Chtějte, aby vaše trouba měla speciální pizza program.
Máte rádi pizzu? Chtějte, aby vaše trouba měla speciální pizza program.

Klenutý vnitřní prostor

Je inspirovaný tradičními kamennými pecemi na dřevo a oceníte ho právě u trub s parní funkcí. Pára zde lépe cirkuluje a trouba peče rovnoměrně ze všech stran, aniž byste museli otáčet plech.

Automatické programy

Některé typy trub nabízejí speciální elektronicky regulované programy, díky nimž můžete pohodlně automaticky připravit velký počet různých pokrmů. Namátkou například program propečení chleba, řízků, kotlet, žebírek, drůbeže…

Teleskopické výsuvy

Na první pohled se nejedná o nic převratného. Do té doby, než začnete manipulovat s horkým pekáčem plným masa a vypečené šťávy.

Díky teleskopickým výsuvům se vám to, na rozdíl od trub, kde se plech pohybuje jen v drážkách na bočních stěnách, podaří bezpečně, snadno a na plnou šířku, aniž by se jídlo převrhlo a vy se nepříjemně spálili. Stejnou funkci plní výsuvný pečicí vozík.

Na hranici sci-fi

Některé funkce jsou natolik ohromující, že se ani nedá věřit, že takové vychytávky trouba zvládne. A opravdu zvládne… Tak třeba tzv. Home Connect:

* V kuchařce si vyberete recept a přepošlete si ho přímo do trouby. Video recept se promítne přímo na obrazovku dvířek.

* Předehřejte si troubu po cestě z práce za pomoci tabletu nebo chytrého telefonu.

* Už nikdy si nebudete muset pokládat otázku, jestli jste náhodou nenechali zapnutou troubu. Prostě si ji pomocí chytrého mobilu zkontrolujete z místa, kde se právě nacházíte, a v čase, který vám vyhovuje.

* Můžete sledovat pečení, třeba když právě sedíte na zahrádce a popíjíte svůj oblíbený nápoj.

A další vychytávky

Už jen ve zkratce si pojďme přiblížit ostatní možnosti, které vám práci s pečením usnadní a zpříjemní. Ptejte se…

* … jestli trouba umožňuje péci na více plechách najednou,

* … zda má program, který ji dokáže účinně ochladit zvenčí a díky němuž se nikdy o dvířka nespálíte,

* … je-li vybavena postupným tlumeným dovíráním dvířek,

* … jestli má funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě,

* … na možnost udržování teploty pokrmu po jeho dopečení, ještě před servírováním (využijete ho tak na sušení ovoce a je skvělé i na kynutí těsta),

* … na dětskou pojistku, kterou určitě chcete, jestliže jsou ve vaší domácnosti nějaké ratolesti,

* … jaký má systém samočištění vnitřku (může to být např. pyrolýza, katalýza, AquaClean,…).

Inspirace: Gorenje.cz, Elektrolux.cz, Mora.cz. Miele.cz

Foto: Shutterstock a archiv firem

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan