Čínská čajová vejce

Můžete je podávat jako svačinku či malé občerstvení a budou vám určitě chutnat. Navíc opravdu krásně voní, takže jakmile je jednou ochutnáte, stanou se vaší stálicí.

Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec): 4 vejce, 1 lžíce černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce směsi Koření pěti vůni (sladce vonící pikantní směs obsahuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček, bílý pepř).

1) Připravíme si všechny ingredience.

2) Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.

3) Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout.

Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.

4) Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.

Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku.

Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.

Recept autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové jsme získali z obchodu Koření od Antonína v Plzni.

Text: Eva Hořánková podle Koření od Antonína

Foto: Koření od Antonína, koreni.cz

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz

Vzdušná prosvětlená klasika...

Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí...
Václav II. & kutnohorské stříbro: Připravil král mnichy o poklad?
epochaplus.cz

Václav II. & kutnohorské...

Mnich Antonín se právě prochází na kopci nedaleko...
Je život na Zemi v područí severojižního magnetismu?
enigmaplus.cz

Je život na Zemi v područí...

Severojižní mystérie naší zeměkoule je údajně jedním...
Co je zač děsivá příšera Momo z Missouri?
epochalnisvet.cz

Co je zač děsivá příšera...

Drobounká dívenka jménem Doris myje v kuchyni...
Najde Randová díky Ulici konečně svou osudovou lásku?
nasehvezdy.cz

Najde Randová díky Ulici...

Zatímco se MARTINĚ RANDOVÉ...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
PBG Studio in black
iluxus.cz

PBG Studio in black

Nejčastější barva, která převládá v šatníku žen...
František Kupka začínal u malování pivních tácků
epochaplus.cz

František Kupka začínal u...

Otevře oči, ale myšlenkami je stále pevně upřen na...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Byla Lily skutečně zázračné dítě?
skutecnepribehy.cz

Byla Lily skutečně zázračné...

Když byly naší dcerce čtyři,...
0 shares