Čínská čajová vejce

Můžete je podávat jako svačinku či malé občerstvení a budou vám určitě chutnat. Navíc opravdu krásně voní, takže jakmile je jednou ochutnáte, stanou se vaší stálicí.

Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec): 4 vejce, 1 lžíce černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce směsi Koření pěti vůni (sladce vonící pikantní směs obsahuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček, bílý pepř).

1) Připravíme si všechny ingredience.

2) Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.

3) Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.

4) Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.

Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku.

Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.

Recept autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové jsme získali z obchodu Koření od Antonína v Plzni.

Text: Eva Hořánková podle Koření od Antonína

Foto: Koření od Antonína, koreni.cz

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chce společný přírůstek s Forejtem?!
nasehvezdy.cz

Chce společný přírůstek...

Svou lásku k sympatickému...
Záhada „bezdechých“
enigmaplus.cz

Záhada „bezdechých“

Pro laika neuvěřitelné výkony, kterých dosahují vyznavači...
Nejpodivnější alergie na světě: Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?
epochaplus.cz

Nejpodivnější alergie na světě:...

Člověk nemusí být alergický jen na kvetoucí trávy...
Francouzský medový koláč
tisicereceptu.cz

Francouzský medový koláč

Suroviny na těsto 200 g hladké...
Mají už jeden druhého plné zuby?
nasehvezdy.cz

Mají už jeden druhého plné...

Dlouho to vypadalo, že čím...
Proč hvězda Betelgeuse potemněla? Astronomové už vědí…
21stoleti.cz

Proč hvězda Betelgeuse...

Když na konci roku 2019 a na začátku roku 2020...
Krále na útěku udal průkopník parašutismu
epochalnisvet.cz

Krále na útěku udal...

Poštmistr Drouet sleduje dění na ulici a...
Růžová: Vetřelec mezi barvami?
epochaplus.cz

Růžová: Vetřelec mezi barvami?

Žádná jiná barva v sobě nenese tolik rozporů a...
Léto v Brně: Tipy na autentické prohlídky
epochanacestach.cz

Léto v Brně: Tipy na...

Tuzemská dovolená bude...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Láska na dlouhou trať
skutecnepribehy.cz

Láska na dlouhou trať

Oliver mě fascinoval už od...
Prague Caviar Week za dveřmi
iluxus.cz

Prague Caviar Week za dveřmi

Pravý kaviár bývá označován za černé...
0 shares