Domů     Chřestové radovánky
Chřestové radovánky
6.4.2019

Říká se mu zelenina králů. Ludvík XIV. ho prý jedl denně, miluje ho Sophia Lorenová, neobejde se bez něj žádná kuchařka nejlepších světových michelinských kuchařů. Chřest nechybí ani na slavnostních tabulích při recepcích v Bílém domě či  v Kremlu.

Sezóna chřestu, lidově šparglu, začíná v dubnu a končí v červnu na sv. Jana. Samozřejmě dnes už lze chřest koupit i mimo toto období, v sezóně je ovšem nejen levnější, ale seženete ho čerstvý, ať už na farmářských trzích nebo od českých pěstitelů.

Jak poznat dobrý chřest

Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho.

U zeleného lehký ohyb naopak není na škodu. Rozhodně dejte pozor, pokud prodejce nabízí chřest namočený ve vodě. To je signál, že chřest potřebuje vzpruhu, protože je starý.

Jak chřest skladovat?

Nejlepší je ho neskladovat, ale rovnou připravit. Krátkodobě jej lze zabalit do vlhké utěrky a umístit do chladničky. Větší množství je možné také zmrazit, ale musíme počítat s tím, že jeho chuť nikdy nebude taková, jako když ho jíme čerstvý.

Bílý, zelený nebo fialový?

Bílý chřest roste přihrnutý zeminou a přikrývá se ještě černou fólií, aby ani v případě, že vykoukne, nezezelenal, v zeleném nerušeně probíhá fotosyntéza. Bílý je o něco jemnější, zelený zas bohatší na vitamin C a je s ním méně práce.

Bílé pazochy se musí loupat, a to opravdu důkladně. Začínáme vždycky směrem od hlavičky dolů, asi dva tři centimetry od vršku. Slupka je dřevitá a vláknitá, pokud oddenky neoloupeme dobře, bude v jídle cítit.

Se zeleným chřestem si hlavu lámat nemusíme, pokud je čerstvý, nemusíme loupat, jen odlomíme dřevnaté konce. Totéž platí pro chřest s nafialovělými oddenky.

Jak se loupe chřest

Při loupání chřestu stačí obyčejná škrabka na zeleninu, samozřejmě ostrá, ale existují i speciální nože a škrabky, se kterými ušetříme spoustu času.

Chřest můžeme loupat buď v ruce tak, že si spodní část výhonku opřeme o zápěstí a výhonek držíme mezi palcem a ukazováčkem.

Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme (čerstvé výhonky jsou velice křehké), položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme. Tím riziko, že se zlomí, minimalizujeme.

Vaření

Oddenky svážeme vždy po několika kouscích nití a vaříme pokud možno nastojato v hrnci se slanou vodou. Délka vaření záleží na tloušťce oddenků. Ale průměrně je to tak, že bílý chřest potřebuje cca 5–8 minut a zelený 2–5 minut.

Vždycky by měl být uvařen al dente. Pro mnoho receptů se chřest vůbec vařit nemusí, používá se syrový. (Bílý samozřejmě oloupaný).

K vaření chřestu můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec nebo speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin (v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření).

Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.

Tip Paní domu: Vodu zbylou po uvaření chřestu můžeme použít na polévku nebo na rizoto.

Chřest s holandskou omáčkou

20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

1) Máslo přepustíme, chřest očistíme.

2) Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem, šleháme do zhoustnutí, poté zašleháme přepuštěné máslo.

3) Chřest uvaříme podle základního receptu.

4) Naservírujeme na nahřáté talíře a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

Gratinovaný chřest

500 g chřestu, 50 g másla, sůl, 10–150 g sýra

1) Svazeček chřestu vložíme do vařící osolené vody a vaříme al dente. Pak jej vyjmeme, na utěrce dobře osušíme a urovnáme do zapékací misky.

2) Takto připravený chřest pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby.

3) Gratinovaný chřest se sýrem podáváme ihned, jakmile se sýr začne rozpouštět.

Chřest zapečený s bramborami a sýrem brie

12 – 16 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 10 menších brambor (asi 3/4 kg), 250 g sýru brie nebo jiného sýru s bílou plísní, muškátový oříšek, 50 ml olivového oleje

1) Chřest uvaříme do poloměkka.

2) Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, poklademe na dno zapékací misky a zastříkneme olivovým olejem.

3) Na brambory rozložíme uvařený chřest, poklademe sýrem nakrájeným na plátky a posypeme asi 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku (asi 1 čajová lžička, pokud používáme mletý).

4) V troubě předehřáté na 180°C zapečeme cca 15–20 min až se sýr roztaví.

Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Grilovaný chřest ve slaninové košilce

400 g chřestu, 200 g anglické slaniny, případně oblíbené koření (ale méně je v případě chřestu více)

Chřest opláchneme a od hlavičky směrem ke stonku sloupneme.

Ze stonků odkrojíme asi 1–2 cm. Tento odpad nevyhazujeme, uvaříme z něj chřestovou polévku. Zelený chřest se neloupe.

Poté chřest uvaříme v páře nebo ve vroucí vodě (hlavičkami vzhůru), do které přidáme sůl a trošku cukru. Vaříme do poloměkka

Pazochy chřestu necháme okapat a poté je podle velikosti buď samostatně nebo po dvou či po třech obalíme anglickou slaninou a položíme na mřížku grilu.

Grilujeme 2–5 minut a ihned horké podáváme.

Tip Paní domu: Chcete-li se o chřestu dozvědět více a zvláště o tom českém, který má docela bohatou tradici, nahlédněte www.ceskychrest.cz/

Foto: Shutterstock, ceskychrest.cz, wusthof.cz, premium-gastro.com

Související články
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Návštěva Francie se pro jugoslávského krále změnila v krvavá jatka
historyplus.cz
Návštěva Francie se pro jugoslávského krále změnila v krvavá jatka
„Jestli z toho chaosu vyjdeme zdrávi, bude to zázrak,“ otočí se král ke svému ministrovi ve chvíli, kdy se torpédoborec Dubrovník přibližuje k přístavu v Marseille na jihu Francie. Tuší zradu. Odjakživa se bál čísla 9. A dnes kalendář ukazuje právě 9. října 1934…   Když Alexandr I. Karađorđević (1888–1934) usedá 17. října 1921 na
Jak se u nás objevil první vánoční stromek: Překvapení na libeňském zámečku
epochaplus.cz
Jak se u nás objevil první vánoční stromek: Překvapení na libeňském zámečku
Vánoční stromek dnes považujeme za neoddělitelný symbol svátků, ale v českých zemích se objevuje poměrně pozdě. Ještě na přelomu 18. a 19. století dominují domácnostem betlémy, chvojí a jednoduchá výzdoba. Zvyk zdobit stromek se šíří z německy mluvících oblastí Evropy. Zelený stromeček ale dlouho zůstává cizí měšťanskému i venkovskému prostředí. Přesto se právě v Praze
Spojenectví ze severních vod: Při lovu lososů dva druhy vytvářejí alianci
21stoleti.cz
Spojenectví ze severních vod: Při lovu lososů dva druhy vytvářejí alianci
V chladných vodách u pobřeží Britské Kolumbie vědci poprvé zdokumentovali chování, které jinde pozorováno nebylo. Kosatky dravé a plískavice plochočelé z čeledi delfínovítých se zde při lovu lososů ča
Borůvkovo-levandulový sirup
tisicereceptu.cz
Borůvkovo-levandulový sirup
Lahodná limonáda z tohoto sirupu je báječně osvěžující a plná vitaminů. Do sklenic přidejte kostky ledu a můžete dozdobit lístky čerstvé máty, která přidá svěží vůni navíc. Potřebujete 450 g bor
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější
Šílený kvůli známosti své bývalky s Cruisem
nasehvezdy.cz
Šílený kvůli známosti své bývalky s Cruisem
Herec z filmu Zmizelá Ben Affleck (53) má srdce rozbité na kousíčky! Alespoň takové zprávy se nesou světem. Drásá ho prý vědomí, že se musí dívat na milostné avantýry své bývalé přítelkyně, herečky
Na malé vesničce jsem našla štěstí
skutecnepribehy.cz
Na malé vesničce jsem našla štěstí
Po smrti maminky jsem chtěla její dům vyklidit a prodat. Ale objevil se tam Petr a mně se najednou už nechtělo pryč. Když mi zemřela maminka, vrátila jsem se do domu, kde jsem vyrůstala. Počítala jsem s tím, že jen trochu uklidím a možná dům časem nabídnu k prodeji. Jenže po pár dnech jsem zjistila, že se tam cítím dobře.
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Gymnastika pro prsty
nejsemsama.cz
Gymnastika pro prsty
Artróza malých kloubů v rukou je častým problémem, který dokáže pěkně potrápit. V chladném období se obvykle bolesti zhoršují. Klouby na rukou bývají jedny z nejopotřebovanějších. Bolest v prstech či zápěstí je hodně nepříjemná věc, někdy ani člověk neudrží v rukou hrnek, komplikuje to psaní a spoustu dalších běžných činností. Někdy pomohou prášky proti bolesti, ale jen na ty bychom spoléhat
Proutkaření: Dokáže ho použít každý?
enigmaplus.cz
Proutkaření: Dokáže ho použít každý?
Popularita proutkaření neustále stoupá, nyní se s virgulí hledají například nemoci v lidském těle. Údajně se může proutkařem stát každý z nás. Otestujte se, zda máte talent! [gallery size="full" id