Domů     Chřestové radovánky
Chřestové radovánky
6.4.2019

Říká se mu zelenina králů. Ludvík XIV. ho prý jedl denně, miluje ho Sophia Lorenová, neobejde se bez něj žádná kuchařka nejlepších světových michelinských kuchařů. Chřest nechybí ani na slavnostních tabulích při recepcích v Bílém domě či  v Kremlu.

Sezóna chřestu, lidově šparglu, začíná v dubnu a končí v červnu na sv. Jana. Samozřejmě dnes už lze chřest koupit i mimo toto období, v sezóně je ovšem nejen levnější, ale seženete ho čerstvý, ať už na farmářských trzích nebo od českých pěstitelů.

Jak poznat dobrý chřest

Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho.

U zeleného lehký ohyb naopak není na škodu. Rozhodně dejte pozor, pokud prodejce nabízí chřest namočený ve vodě. To je signál, že chřest potřebuje vzpruhu, protože je starý.

Jak chřest skladovat?

Nejlepší je ho neskladovat, ale rovnou připravit. Krátkodobě jej lze zabalit do vlhké utěrky a umístit do chladničky. Větší množství je možné také zmrazit, ale musíme počítat s tím, že jeho chuť nikdy nebude taková, jako když ho jíme čerstvý.

Bílý, zelený nebo fialový?

Bílý chřest roste přihrnutý zeminou a přikrývá se ještě černou fólií, aby ani v případě, že vykoukne, nezezelenal, v zeleném nerušeně probíhá fotosyntéza. Bílý je o něco jemnější, zelený zas bohatší na vitamin C a je s ním méně práce.

Bílé pazochy se musí loupat, a to opravdu důkladně. Začínáme vždycky směrem od hlavičky dolů, asi dva tři centimetry od vršku. Slupka je dřevitá a vláknitá, pokud oddenky neoloupeme dobře, bude v jídle cítit.

Se zeleným chřestem si hlavu lámat nemusíme, pokud je čerstvý, nemusíme loupat, jen odlomíme dřevnaté konce. Totéž platí pro chřest s nafialovělými oddenky.

Jak se loupe chřest

Při loupání chřestu stačí obyčejná škrabka na zeleninu, samozřejmě ostrá, ale existují i speciální nože a škrabky, se kterými ušetříme spoustu času.

Chřest můžeme loupat buď v ruce tak, že si spodní část výhonku opřeme o zápěstí a výhonek držíme mezi palcem a ukazováčkem.

Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme (čerstvé výhonky jsou velice křehké), položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme. Tím riziko, že se zlomí, minimalizujeme.

Vaření

Oddenky svážeme vždy po několika kouscích nití a vaříme pokud možno nastojato v hrnci se slanou vodou. Délka vaření záleží na tloušťce oddenků. Ale průměrně je to tak, že bílý chřest potřebuje cca 5–8 minut a zelený 2–5 minut.

Vždycky by měl být uvařen al dente. Pro mnoho receptů se chřest vůbec vařit nemusí, používá se syrový. (Bílý samozřejmě oloupaný).

K vaření chřestu můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec nebo speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin (v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření).

Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.

Tip Paní domu: Vodu zbylou po uvaření chřestu můžeme použít na polévku nebo na rizoto.

Chřest s holandskou omáčkou

20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

1) Máslo přepustíme, chřest očistíme.

2) Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem, šleháme do zhoustnutí, poté zašleháme přepuštěné máslo.

3) Chřest uvaříme podle základního receptu.

4) Naservírujeme na nahřáté talíře a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

Gratinovaný chřest

500 g chřestu, 50 g másla, sůl, 10–150 g sýra

1) Svazeček chřestu vložíme do vařící osolené vody a vaříme al dente. Pak jej vyjmeme, na utěrce dobře osušíme a urovnáme do zapékací misky.

2) Takto připravený chřest pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným sýrem a vložíme pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby.

3) Gratinovaný chřest se sýrem podáváme ihned, jakmile se sýr začne rozpouštět.

Chřest zapečený s bramborami a sýrem brie

12 – 16 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 10 menších brambor (asi 3/4 kg), 250 g sýru brie nebo jiného sýru s bílou plísní, muškátový oříšek, 50 ml olivového oleje

1) Chřest uvaříme do poloměkka.

2) Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, poklademe na dno zapékací misky a zastříkneme olivovým olejem.

3) Na brambory rozložíme uvařený chřest, poklademe sýrem nakrájeným na plátky a posypeme asi 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku (asi 1 čajová lžička, pokud používáme mletý).

4) V troubě předehřáté na 180°C zapečeme cca 15–20 min až se sýr roztaví.

Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Grilovaný chřest ve slaninové košilce

400 g chřestu, 200 g anglické slaniny, případně oblíbené koření (ale méně je v případě chřestu více)

Chřest opláchneme a od hlavičky směrem ke stonku sloupneme.

Ze stonků odkrojíme asi 1–2 cm. Tento odpad nevyhazujeme, uvaříme z něj chřestovou polévku. Zelený chřest se neloupe.

Poté chřest uvaříme v páře nebo ve vroucí vodě (hlavičkami vzhůru), do které přidáme sůl a trošku cukru. Vaříme do poloměkka

Pazochy chřestu necháme okapat a poté je podle velikosti buď samostatně nebo po dvou či po třech obalíme anglickou slaninou a položíme na mřížku grilu.

Grilujeme 2–5 minut a ihned horké podáváme.

Tip Paní domu: Chcete-li se o chřestu dozvědět více a zvláště o tom českém, který má docela bohatou tradici, nahlédněte www.ceskychrest.cz/

Foto: Shutterstock, ceskychrest.cz, wusthof.cz, premium-gastro.com

Související články
16.12.2024
… je třeba ji patřičně připravit. Tedy odstranit šupiny vykuchat, případně nakrájet filety a vybrat způsob přípravy. Těch je několik. Ryby můžete smažit, péct, zapékat, grilovat, dusit, různě vařit a také udit. Některé je lepší dělat vcelku, jiné raději rozporcovat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale nemusíte se bát ani chlazených nebo mražených. Obrovskou výhodou ryb je, že jejich přípra
13.12.2024
A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit. Kokosové pusinky (asi 20 kusů) 3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu 1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem. 2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, van
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
reklama
Šikovné tipy
Svítící domečky pro pohodovou atmosféru
Den se krátí, brzo je tma a podvečer je ten pravý čas na šálek horkého nápoje a tvoření. Třeba kouzelných domečků s vánoční atmosférou. Už jste zkoušeli samotvrdnoucí hmotu? Ta se vám pod rukama může proměnit doslova v cokoliv. My vám přinášíme návod na domečkové svícínky, které si s trochou trpělivosti vymodeluje i úplný začátečník. Budete potřebovat: […]
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Červený akcent rozzáří prostor
rezidenceonline.cz
Červený akcent rozzáří prostor
V interiérovém designu je tato barva symbolem energie, vášně a tepla. Použití červené dokáže vdechnout místnosti život, dodat jí šmrnc i přidat na komfortu či vášnivé intimitě. Tahle dominantní barva má bohatou historii, je spojována s láskou a štěstím, v některých kulturách dokonce i s manželstvím. V interiéru může červená stimulovat dynamickou akčnost, osvědčila se
Saturnův měsíc Enceladus nepřestává ohromovat
21stoleti.cz
Saturnův měsíc Enceladus nepřestává ohromovat
Když v roce 1789 Frederic Herschel objevil v pořadí šestý Saturnův měsíc, netušil, že bude o více než dvě století později považován za jednoho z nejvážnějších kandidátů na výskyt života ve Sluneční so
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
epochanacestach.cz
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
Romantická Vídeň se s Adventem mění v kouzelné město plné tradičních trhů, pro které je charakteristická vůně svařeného vína, pečených brambor, kaštanů a sladkých pražených mandlí. Náměstí v centru se rozzáří do žluta a do červena a vy si připadáte jako v pohádce. Nejvyhlášenějším vánočním trhem je Christkindlmarkt na Radničním náměstí. Na prostoru s krásně nazdobeným parkem, ohraničeným ze západu
Kratom: Co byste měli vědět o tomto přírodním doplňku stravy
epochalnisvet.cz
Kratom: Co byste měli vědět o tomto přírodním doplňku stravy
Kratom je přírodní doplněk stravy vyráběný ze sušených listů tropického stromu Mitragyna speciosa, který pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Thajska, Malajsie a Filipín. Tato rostlina se po staletí používá jako stimulant i sedativum. Přestože kratom dosud nebyl oficiálně schválen pro lékařské využití, mnoho lidí ho užívá při léčbě chronické bolesti, úzkosti, zažívacích potíží nebo
Krátkodobá ztráta paměti: Pozor na alkohol
epochaplus.cz
Krátkodobá ztráta paměti: Pozor na alkohol
Lidský mozek je neuvěřitelně komplexní a složitý orgán, který zatím neprozradil všechna svá tajemství. Určitá slepá místa v našich znalostech se týkají i paměti. Co například způsobuje tzv. amnézii? Lidská paměť se podle odborníků vyvíjí zhruba do 25 let věku. Pak ji i nadále můžeme trénovat a zpomalovat její oslabování, ale tak výrazně jako za mladých
Byla Sisi otrokyní svých vlasů?
historyplus.cz
Byla Sisi otrokyní svých vlasů?
Když je rozpustí, sahají jí až po kolena. Každý den dopoledne jim věnuje dvě hodiny péče, která se postupně mění v jakýsi rituál. Píše o nich v dopisech manželovi, skládá na ně básně. František Josef I. si kvůli nim mění schůzky. Císařovna Alžběta Bavorská, zvaná Sisi, je svými vlasy doslova posedlá.   „Dnes jsem spatřil
Klasická rybí polévka
tisicereceptu.cz
Klasická rybí polévka
Vánoce jsou tady. A s nimi i tato tradiční česká polévka. Suroviny 1 kapří hlava 500 g odřezků z kapra 75 g jiker ½ kg kořenové zeleniny 1 cibule 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky sůl n
Záhada „pravěké loděnice“: Kdo zde pracoval na obřích člunech?
enigmaplus.cz
Záhada „pravěké loděnice“: Kdo zde pracoval na obřích člunech?
Když byly na staveništi Fakultní nemocnice v Hradci Králové objeveny dva velké částečně opracované kmeny, vzbudilo to malou archeologickou senzaci. Odborníci totiž pracovali s hypotézou, že se jedná o
Sen předpověděl neštěstí
skutecnepribehy.cz
Sen předpověděl neštěstí
Znáte to, když se vám zdá opakovaně jeden a ten samý sen, jenže nevíte, co to znamená a jestli se to stane? Tak přesně to se mi nějakou dobu dělo. Měla jsem stále stejný sen, ve kterém se topí můj tříletý syn Honzík. Když se mi zdál poprvé, vstala jsem celá zpocená. Hned jsem šla k němu do
Limitovaná edice hodinek PRIM Bob a Bobek
iluxus.cz
Limitovaná edice hodinek PRIM Bob a Bobek
Legendární ušatá dvojice oslavuje 45 let od svého prvního televizního vystoupení nejen na velkém plátně, ale také na číselníku hodinek, které přinášejí nostalgii přímo na vaše zápěstí. ELTON hodinářs
Láká Benešová na své tělo mladšího milence?
nasehvezdy.cz
Láká Benešová na své tělo mladšího milence?
Už nějakou dobu se povídá, že herečka ze seriálu Hrdina Lucie Benešová (50) není se svým manželem Tomášem Matonohou (53). Možná i proto se ráda na sociálních sítích čas od času ukáže ve spodním prád
Kam vyrazit na trhy? – Střední Evropa
nejsemsama.cz
Kam vyrazit na trhy? – Střední Evropa
V minulém čísle jsme se vypravili po německých vánočních trzích. Moc krásnou atmosféru ale má adventní období i v Rakousku, Polsku či Maďarsku. Která města stojí za to navštívit? Salcburk Krásné vánoční trhy mají každoročně také v rakouském Salcburku. Nejoblíbenější a největší jsou trhy na sousedních náměstích Domplatz a Residentzplatz. Další najdete i u zámku Mirabell či na nádvoří středověké pevnosti Hohensalzburg, která