Po krátkém ústupu ze slávy, se nám vrátily, i když v mnohých rodinách se snaží o jejich trochu zdravější obměnu. Pokud milujete jen ty s vlašákem, nebo s uherákem a těšíte se na ně celý rok, nedbejte na kritiky a klidně si je dejte.
Pokud se vám zdá, že by to chtělo ještě něco jiného, podívejte se na naše recepty. Třeba se vám některý zalíbí tak, že se na něj budete taky těšit.
Skoro tradiční
Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou
tmavá bageta, 6 vajec uvařených natvrdo, 1 menší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř
na ozdobu: chilli papričky, vejce uvařená natvrdo, bylinky
1) Vajíčka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Tyto dvě suroviny promícháme s majonézou a hořčicí. Osolíme a opepříme.
2) Plátky bagety potřeme vajíčkovou pomazánkou a ozdobíme vejci, bylinkami a chilli papričkami.
Exotické
Bruschetta s kaki a mozarellou
Plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, kaki, mozzarella
1) Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe na kostičky nakrájeným kaki a mozzarellou.
2) Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta nebude nahnědlá a křupavá.
Pikantní
Bruschetta s cibulovou marmeládou
6 plátků bagety nebo jiného italského chleba, Bertolli s máslem a olivovým olejem, ½ kg červené cibule, stroužek česneku, 250 ml červeného suchého vína, ocet aceto balsamico, 1 lžička tmavého cukru, 6 ančoviček, olivy, olivový olej, rukola nebo řeřicha, mořská sůl, čerstvě mletý pepř
1) Ve větší pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a vložte červenou cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolte a opepřete. Přilijte 250 ml vína, zastříkněte balzamikovým octem a přidejte lžičku tmavého cukru.
Vařte, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravte ideálně den předem
2) Bagetu či plátky veky nakrájené na centimetrové plátky opečte v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřete stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřete tukem a olivovým olejem.
Na bruschettu navrstvěte cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobte rukolou nebo řeřichou.
Tip: Nebojte se udělat cibulky dost. Určitě vám nezbyde.
Voňavé
Chlebíčky s brynzovou pomazánkou, tymiánem a pečenými paprikami
1 bageta nebo veka, 1 červená paprika, 1 oranžová paprika, 1 lžička sušeného tymiánu, 200 g brynzy, 50 g změklého másla, 1 menší cibule, olivový olej
1) Troubu zahřejeme na 180 °C. Papriky nakrájíme na tenké proužky, dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut.
2) Brynzu smícháme s máslem. Cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Vše důkladně spojíme.
3) Pomazánku natřeme na pokrájenou bagetu. Tu obložíme proužky papriky a posypeme tymiánem.
Jednohubky, kanapky – prostě chuťovky
Pustíme-li se do studia toho, čím se liší kanapky od jednohubek, nedostaneme se téměř k ničemu, snad jen k tomu, že jednohubky je typicky český výraz.
I my jsme se dlouho snažili vyhmátnout ten drobný, téměř nepostřehnutelný rozdíl, ale nakonec jsme došli k názoru, že je to vlastně jedno. V obojím případě jde o malá sousta servírovaná při různých oslavách a rautech.
Mohou být jednoduše na plátcích rohlíku, jak je u nás zvykem už léta, nebo mnohem rafinovanější. Fantazii se zde meze nekladou.
Nejdůležitější je, aby jejich množství na hostině bylo dost větší než malé a byly tak rozmanité, aby si každý host vybral podle své chuti.
Rybí
Chuťovky s uzeným lososem
80 g Flora s máslem, 150 g uzeného lososa, 1 čajová lžička wasabi – pokud máte rádi jeho
ostřejší a výraznější chuť (potlačuje chuť lososa), ½ lžičky sójové omáčky sweet, 60 g plátků nakládaného zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 cuketa nebo okurka, 60 g mořské řasy wakame, sezamové semínko na dozdobení
1) Uzeného lososa rozsekáme na drobné kousky a v míse smícháme s rostlinným tukem s máslem, dále přidáme wasabi, najemno pokrájený zázvor, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme a rozdělíme na asi ½ cm silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodáme řasu wakame a posypeme sezamem.
Tip: Pokud chcete pomazánku mírně odlehčit, přidejte asi ⅓ objemu uvařené rýže, kterou před smícháním mírně rozmačkejte.
Rafinované
Avokádovo-lososové mističky
Na těsto: 200 ml vlažné vody, 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker
350 g hladké mouky, 1 zarovnaná KL soli, 2 PL oleje
Na náplň: 2 zralá avokáda, 3 jarní cibulky, 1 zarovnaná PL čerstvých bylinek, 4 zarovnané PL dijonské hořčice, 2 PL tekutého medu, citrónová šťáva, špetka soli, špetka pepře
Na ozdobení: 300 g plátků uzeného lososa, kopr
1) Na přípravu těsta ve vodě rozdrobíme a rozpustíme droždí. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme olej a vodu s droždím a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
2) Na přípravu náplně avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Přidáme cibulku nakrájenou na kolečka, bylinky, hořčici, med a citrónovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.
3) Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, horkovzdušná 160 °, plynová trouba: stupeň 3 cca 35 minut.
4) Pečivo necháme vychladnout. Poté je podélně rozkrojíme a pomocí lžičky na povrch naneseme náplň.
5) Dozdobíme plátkem lososa a snítkou kopru.
Tip: Pro zpestření můžeme polovinu mističek dozdobit místo lososem parmskou šunkou.
Ovocné
Melounové jednohubky
1 malý meloun Galia, 20 plátků parmské šunky
1) Meloun rozpůlíme a zbavíme semínek. Meloun nakrájíme na menší kousky, nejlépe na měsíčky.
2) Každý měsíček obalíme v šunce a nachystáme vše na talířek.
Tip: K melounu můžete podávat také plátky parmazánu nebo jiného sýru.
Sýrové
Sýrové s ovocem
30 dkg eidamu, 2 pomeranče, jahody, hroznové víno
Ze sýra eidam vykrájíme vykrajovány různé tvary a připícháme párátkem ovoce podle chuti.
Tip: Zajímavou kombinaci vytvoří lístek petržele
Kanapky s medem
2 rohlíky, 100 g modrého sýra, 2 lžíce medu, hrst, vlašských ořechů, hrst rukoly
1) Rohlíky nakrájíme na kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a nasucho opečeme v troubě cca 10 minut na střední výkon.
2) Na ještě teplá kolečka vrstvíme modrý sýr, do kterého jemně vtlačíme plátky nakrájené hrušky.
3) Na závěr dozdobíme rukolou a poléváme medem.