Domů     Bojíte se mikrovlnky? Pak je to zbytečné
Bojíte se mikrovlnky? Pak je to zbytečné
30.6.2022

Pověstí okolo ní je spousta. Třeba jak někomu bouchla, nebo že ohřáté potraviny jsou mrtvé. Zapomeňte na ně. Když s ní budete správně zacházet, bude dobrým pomocníkem.

Asi hlavní výhodou je to, že s pomocí mikrovlnné trouby zvládnete i zdánlivě složité pokrmy za zlomek času, který musíte věnovat přípravě jídla při klasickém vaření. A je jedno, jestli žijete sami, nebo je vás víc.

Připraví totiž jednu porci úplně stejně jako čtyři. Pravda je, že vaření je trochu jiné. Ale stačí si osvojit několik základních pravidel a můžete se do toho směle pustit.

Jakou koupit?

Je pravda, že máte-li mikrovlnku přes 10 let, už toho s ní asi moc neuděláte, a tak ji asi ani moc nepoužíváte. Chcete-li to změnit, zkuste se poohlédnout po nové. Nejdřív se ale zamyslete, na co ji budete používat.

Například je dobré vědět, že se vyrábějí s otočným talířem i bez. A jaký je v tom rozdíl? V obou uvaříte stejně dobře, ale nespornou výhodou těch bez otočného talíře je jejich mimořádně tichý chod.

Nejsou zde totiž žádné pohyblivé součástky, výkon, jednoduchá údržba a možnost používat i nádobí, které pro mikrovlnku s otočným talířem není vhodné (hranaté talíře, pekáče, větší nádoby atd.) Mikrovlny se šíří ze spodní části, která je namísto otočného talíře opatřena keramickou deskou.

Jídlo se při vaření nebo ohřevu neotáčí. Systém, který je nazýván FLAT, zajistí šíření mikrovln rovnoměrně, což se odrazí na dokonalejším prohřátí nebo uvaření pokrmu.

Další výbava

Aby nebyla jen na ohřátí, hodí se další výbava. Budete-li mít mikrovlnku vybavenou i grilem a horkým vzduchem, připravíte v ní, na co si vzpomenete. Velmi dobře vaří zeleninu, přílohy, těstoviny, upeče a ugriluje maso.

Stejně tak se v ní upraží mandle, rozpustí čokoláda, uvaří puding nebo polévka k obědu. Také uvaří marmeládu či knedlík nebo upeče koláč.

Jak to vlastně funguje?

To, že mikrovlnka vaří rychle a efektivně, je dáno způsobem ohřevu. Elektromagnetické vlnění působí na molekuly vody v jídle. Ty se rozkmitají, vytvoří teplo a páru, a tím se jídlo ohřívá.

Rozdíl je ten, že při klasickém vaření ohříváme jídlo zvenku, zatímco při vaření v mikrovlnce se molekuly vody ohřívají přímo v jídle, a proto je jídlo dřív hotové. Odpařováním vody z jídla však pokrm vysychá, takže nezapomeňte na vhodnou pokličku.

Zelenina a přílohy

Většinu zeleniny nebo příloh, jako jsou brambory, rýži, ale i těstoviny, za normálních okolností vaříme ve vodě. V mikrovlnce je to v podstatě stejné. Do nádoby přidáme trochu vody a přikryjeme poklicí a zelenina, brambory nebo ovoce se krásně uvaří v páře.

Rýži a těstoviny zalijeme vroucí vodou a necháváme vařit. Pro představu, zeleninu máte hotovou do 10 minut při výkonu cca 600 W, rýži při stejném výkonu asi za 20 minut. Například cibulovou polévku se sýrem zvládnete za 3–4 minuty. Není tedy problém připravit třeba jen jednu porci.

Maso

K přípravě masa budete obvykle potřebovat plný výkon, tedy kolem 900 W. Na závěr můžete použít gril, který dodá jídlu krásnou zlatavou barvu.

Musíte myslet jen na to, že 200 °C grilu v mikrovlnce funguje jinak než v troubě – grilování je rychlejší (na kuřecí stehna počítejte asi 15 minut).

V mikrovlnce můžete grilovat nejen celé kuře, ale i šunku, vepřové kotlety, slaninu a je ideální pro přípravu ryb a drůbežího masa, které nevysychají a zůstávají šťavnaté.

Pečení koláčů

Jednoduché koláče, buchty, bábovky ve stylu „vše smíchané v jednom“ připravíte za několik minut. Co se vám však nikdy nepodaří, jsou palačinky nebo třené moučníky. Ty by byly mazlavé.

Jaké nádobí

Obecně je vhodnější kulaté nádobí, ideálně z žáruvzdorného skla, nicméně můžete použít i keramiku, porcelán nebo vhodný plast či papír.

Pokud používáte gril, musí nádobí odolat teplotě 300 °C. Víčka jsou vhodná skleněná nebo s malinkými otvory (jsou tam proto, aby nedocházelo ke zvýšení tlaku při vaření), někdy postačí i potravinová fólie. Použití víčka zkrátí dobu vaření.

To pak probíhá v páře a zamezí vysychání pokrmu. Navíc zachováte přirozené aroma.

Náš tip: Pokud používáte plastové krabičky na jídlo, které si připravujete do práce, zkontrolujte je. Měly by být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, který vydrží i vysoké teploty. Tady se nevyplatí koukat na cenu.

Levné krabičky z obyčejného plastu mohou po zahřátí do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky.

Co do mikrovlnky nepatří?

Vejce

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, že byste si je připravili natvrdo, rychle na to zapomeňte. Tekutý obsah vajíčka se působením mikrovln začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, protože skořápka jí v tom brání. A následuje exploze.

To se ovšem může stát jak uvnitř trouby, tak když budete vajíčko vyndavat. Obojí je malér.

Zmrazené maso

Pokud nemáte spotřebič se speciálním programem, maso nerozmrazujte. Maso se totiž ohřívá nerovnoměrně. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se na takovém mase rychle množí bakterie.

Čerstvé ovoce

Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Nejenže se působením mikrovln zničí vitaminy, ale třeba bobulové ovoce, jako třeba víno, vám může vybuchnout přímo do obličeje.

Chleba

Rozpékat tvrdý chléb neumí. Ten totiž naopak zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle páchnout. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

Snadné čištění

Nakrájíme citron na plátky a vyskládáme ho do misky nebo hlubokého talíře s vodou.

Talíř nebo misku vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na 3 minuty při maximálním výkonu (bez poklopu!)

Poté misku nebo talíř opatrně vyjmeme a prostor mikrovlnné trouby pečlivě vytřeme bavlněnou utěrkou.

Nemáte-li citron, můžete použít ocet. Při silně znečištěné troubě klidně obojí.

reklama
Související články
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
15.4.2024
Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost. Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. - Vynikající j
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
4.4.2024
Aby ne, jeho pověst je hodně pošramocená. Kolem glutamátu se vznáší strašák alergie, syndromu čínské restaurace, nabírání na váze i vážných nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Stačí říct glutamát a vybavíte si vydatně přichucenou nudlovou polévku z podřadných surovin nebo misku s chipsy, od níž se nedá odtrhnout, dokud není prázdná. Kaloricky často bohaté, ale výživově chudé jídl
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je