Domů     Bojíte se mikrovlnky? Pak je to zbytečné
Bojíte se mikrovlnky? Pak je to zbytečné
30.6.2022

Pověstí okolo ní je spousta. Třeba jak někomu bouchla, nebo že ohřáté potraviny jsou mrtvé. Zapomeňte na ně. Když s ní budete správně zacházet, bude dobrým pomocníkem.

Asi hlavní výhodou je to, že s pomocí mikrovlnné trouby zvládnete i zdánlivě složité pokrmy za zlomek času, který musíte věnovat přípravě jídla při klasickém vaření. A je jedno, jestli žijete sami, nebo je vás víc.

Připraví totiž jednu porci úplně stejně jako čtyři. Pravda je, že vaření je trochu jiné. Ale stačí si osvojit několik základních pravidel a můžete se do toho směle pustit.

Jakou koupit?

Je pravda, že máte-li mikrovlnku přes 10 let, už toho s ní asi moc neuděláte, a tak ji asi ani moc nepoužíváte. Chcete-li to změnit, zkuste se poohlédnout po nové. Nejdřív se ale zamyslete, na co ji budete používat.

Například je dobré vědět, že se vyrábějí s otočným talířem i bez. A jaký je v tom rozdíl? V obou uvaříte stejně dobře, ale nespornou výhodou těch bez otočného talíře je jejich mimořádně tichý chod.

Nejsou zde totiž žádné pohyblivé součástky, výkon, jednoduchá údržba a možnost používat i nádobí, které pro mikrovlnku s otočným talířem není vhodné (hranaté talíře, pekáče, větší nádoby atd.) Mikrovlny se šíří ze spodní části, která je namísto otočného talíře opatřena keramickou deskou.

Jídlo se při vaření nebo ohřevu neotáčí. Systém, který je nazýván FLAT, zajistí šíření mikrovln rovnoměrně, což se odrazí na dokonalejším prohřátí nebo uvaření pokrmu.

Další výbava

Aby nebyla jen na ohřátí, hodí se další výbava. Budete-li mít mikrovlnku vybavenou i grilem a horkým vzduchem, připravíte v ní, na co si vzpomenete. Velmi dobře vaří zeleninu, přílohy, těstoviny, upeče a ugriluje maso.

Stejně tak se v ní upraží mandle, rozpustí čokoláda, uvaří puding nebo polévka k obědu. Také uvaří marmeládu či knedlík nebo upeče koláč.

Jak to vlastně funguje?

To, že mikrovlnka vaří rychle a efektivně, je dáno způsobem ohřevu. Elektromagnetické vlnění působí na molekuly vody v jídle. Ty se rozkmitají, vytvoří teplo a páru, a tím se jídlo ohřívá.

Rozdíl je ten, že při klasickém vaření ohříváme jídlo zvenku, zatímco při vaření v mikrovlnce se molekuly vody ohřívají přímo v jídle, a proto je jídlo dřív hotové. Odpařováním vody z jídla však pokrm vysychá, takže nezapomeňte na vhodnou pokličku.

Zelenina a přílohy

Většinu zeleniny nebo příloh, jako jsou brambory, rýži, ale i těstoviny, za normálních okolností vaříme ve vodě. V mikrovlnce je to v podstatě stejné. Do nádoby přidáme trochu vody a přikryjeme poklicí a zelenina, brambory nebo ovoce se krásně uvaří v páře.

Rýži a těstoviny zalijeme vroucí vodou a necháváme vařit. Pro představu, zeleninu máte hotovou do 10 minut při výkonu cca 600 W, rýži při stejném výkonu asi za 20 minut. Například cibulovou polévku se sýrem zvládnete za 3–4 minuty. Není tedy problém připravit třeba jen jednu porci.

Maso

K přípravě masa budete obvykle potřebovat plný výkon, tedy kolem 900 W. Na závěr můžete použít gril, který dodá jídlu krásnou zlatavou barvu.

Musíte myslet jen na to, že 200 °C grilu v mikrovlnce funguje jinak než v troubě – grilování je rychlejší (na kuřecí stehna počítejte asi 15 minut).

V mikrovlnce můžete grilovat nejen celé kuře, ale i šunku, vepřové kotlety, slaninu a je ideální pro přípravu ryb a drůbežího masa, které nevysychají a zůstávají šťavnaté.

Pečení koláčů

Jednoduché koláče, buchty, bábovky ve stylu „vše smíchané v jednom“ připravíte za několik minut. Co se vám však nikdy nepodaří, jsou palačinky nebo třené moučníky. Ty by byly mazlavé.

Jaké nádobí

Obecně je vhodnější kulaté nádobí, ideálně z žáruvzdorného skla, nicméně můžete použít i keramiku, porcelán nebo vhodný plast či papír.

Pokud používáte gril, musí nádobí odolat teplotě 300 °C. Víčka jsou vhodná skleněná nebo s malinkými otvory (jsou tam proto, aby nedocházelo ke zvýšení tlaku při vaření), někdy postačí i potravinová fólie. Použití víčka zkrátí dobu vaření.

To pak probíhá v páře a zamezí vysychání pokrmu. Navíc zachováte přirozené aroma.

Náš tip: Pokud používáte plastové krabičky na jídlo, které si připravujete do práce, zkontrolujte je. Měly by být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, který vydrží i vysoké teploty. Tady se nevyplatí koukat na cenu.

Levné krabičky z obyčejného plastu mohou po zahřátí do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky.

Co do mikrovlnky nepatří?

Vejce

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, že byste si je připravili natvrdo, rychle na to zapomeňte. Tekutý obsah vajíčka se působením mikrovln začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, protože skořápka jí v tom brání. A následuje exploze.

To se ovšem může stát jak uvnitř trouby, tak když budete vajíčko vyndavat. Obojí je malér.

Zmrazené maso

Pokud nemáte spotřebič se speciálním programem, maso nerozmrazujte. Maso se totiž ohřívá nerovnoměrně. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se na takovém mase rychle množí bakterie.

Čerstvé ovoce

Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Nejenže se působením mikrovln zničí vitaminy, ale třeba bobulové ovoce, jako třeba víno, vám může vybuchnout přímo do obličeje.

Chleba

Rozpékat tvrdý chléb neumí. Ten totiž naopak zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle páchnout. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

Snadné čištění

Nakrájíme citron na plátky a vyskládáme ho do misky nebo hlubokého talíře s vodou.

Talíř nebo misku vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na 3 minuty při maximálním výkonu (bez poklopu!)

Poté misku nebo talíř opatrně vyjmeme a prostor mikrovlnné trouby pečlivě vytřeme bavlněnou utěrkou.

Nemáte-li citron, můžete použít ocet. Při silně znečištěné troubě klidně obojí.

reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Otec atomové bomby přitahoval ženy jako magnet
historyplus.cz
Otec atomové bomby přitahoval ženy jako magnet
Profesor americké literatury John Tatlock se už drahnou dobu marně snaží dozvonit na svoji dceru Jean. Renomovaná psychiatrička po dlouhá léta udržuje komplikovaný vztah se světově proslulým fyzikem Robertem Oppenheimerem. Protože trpí depresemi, vleze její otec záhy do bytu oknem. Bojí se, že by si Jean mohla sáhnout na život… Pouštní krajinu Nového Mexika ozáří
Benátská! S Impulsem oslaví svojí třetí dekádu třemi velkými S: Scooter, Suzi Quatro & Slade
epochanacestach.cz
Benátská! S Impulsem oslaví svojí třetí dekádu třemi velkými S: Scooter, Suzi Quatro & Slade
Poslední červencový víkend je pro milovníky hudby již neodmyslitelně spjatý s festivalem Benátská! s Impulsem. Ten se od svého vzniku, kdy měl pódium sestavené z lešení a aparaturu přivázanou ke stožárům veřejného osvětlení, etabloval mezi tuzemskou špičku. Letos slaví 30 let. Mezi gratulanty nebudou chybět ani zahraniční ikony Scooter, Suzi Quatro a Slade, kteří mají
Kdo postavil jávský chrám Borobudur?
epochalnisvet.cz
Kdo postavil jávský chrám Borobudur?
Byl vztyčen uprostřed džungle na ostrově Jáva, a to zhruba před 1200 lety. Kým, to dodnes zůstává záhadou. V době, kdy kamenný skvost Borobudur vznikl, zde totiž žila kultura, která i velké stavby pokrývala jen palmovými listy… Několik dlouhých staletí je Borobudur zcela zapomenutý a skrytý lidským očím. Chátrající kamenný kolos vyrve ze spárů bující
Uteče jí Jeřábek za mladší ženou?
nasehvezdy.cz
Uteče jí Jeřábek za mladší ženou?
Sblížící se padesátkou má herec Tomáš Jeřábek (49) ze seriálu Jedna rodina obavy, že už nikdy nesbalí žádnou mladou kočku. Že by to ještě na poslední chvíli zkusil? Toho se bojí hlavně jeho žena Ha
Moderní obývací pokoj
rezidenceonline.cz
Moderní obývací pokoj
Text: Alena Müllerová Foto: Archiv firem
Sakura: Strom japonské národní hrdosti
epochaplus.cz
Sakura: Strom japonské národní hrdosti
Když rozkvetou sakury, je to úchvatná podívaná. Pro mnoho měst, které je pěstují jako okrasné stromy, to často bývá vrchol turistické sezóny. Miliony lidí po celém světě se totiž vydává obdivovat nádherné pastelově zbarvené květy. Tato dřevina má jedinečnou historii a stejně fascinující současnost. Obvykle je máme spojeny s Japonskem, kde k nejznámějším místům se
Jak na to: Nalíčené oči i k vodě
nejsemsama.cz
Jak na to: Nalíčené oči i k vodě
Velmi svůdné a času, horku a vodě odolávající líčení vykouzlíte pomocí konturovací tužky. Jdeme na to! Připravte si podklad. Na pohyblivé oční víčko naneste bázi pro oční stíny, můžete také použít trochu korektoru nebo béžový oční stín. Díky tomu se vytvořené líčení ani nehne. Použijte konturovací tužku Čím ostřejší tužka, tím lépe se s ní pracuje. Barvu si
Vždycky můžete začít milovat
skutecnepribehy.cz
Vždycky můžete začít milovat
Miluji milostné příběhy. Vždy mi připadaly vzrušující. Proč? Možná jsem sama žila nudný život. Do jisté doby. Je to vlastně smutné, když překročíte padesátku, máte pocit, že roky žijete vedle nesprávného muže a čekáte na rozuzlení, které se děje v telenovelách. Na dnešní poměry jsem se vdávala brzy. Podle zvyklostí za minulého režimu. Bylo mi 25 let,
Přemožené kočky decimují australskou faunu
21stoleti.cz
Přemožené kočky decimují australskou faunu
Pro řadu lidí je symbolem roztomilosti. Ale i to předoucí klubíčko pořád zůstává šelmou. A to takovou, že dokáže rozvrátit celé ekosystémy. Kočka domácí, domestikovaná forma kočky plavé, člověka dopr
Tajemství kamenných bran v Saúdské Arábii: Šlo o vstupy do pekla?
enigmaplus.cz
Tajemství kamenných bran v Saúdské Arábii: Šlo o vstupy do pekla?
V posledních letech se ukazuje, že naše planeta stále ukrývá mnohá tajemství. Před časem například vyšlo najevo, že v poušti na území Saúdské Arábie leží stovky záhadných kamenných útvarů z dávné minu
Nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+: více agility pro závodní tratě
iluxus.cz
Nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+: více agility pro závodní tratě
Společnost Mercedes-AMG představila na automobilové slavnosti Goodwood Festival of Speed nejnovější přírůstek do rodiny supersportovních vozů AMG GT – nový Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+. Novinka se z
Pilaf s rajčaty
tisicereceptu.cz
Pilaf s rajčaty
Pilaf je pokrm z rýže, do něhož lze použít různé druhy masa i zeleniny. Skvěle chutná i s indiánskou rýží. Ingredience na 4 porce 400 g jasmínové rýže 2 cibule 2 konzervy loupaných rajčat oli