Alternativy masa jako zdravé zpestření

Můžeme přestat jíst maso? Ano, je to možné. Pokud se k tomu však z jakéhokoli důvodu rozhodneme, musíme v potravě nahradit zdroj kvalitních bílkovin, které maso obsahuje.

Kromě kvalitních bílkovin jsou v mase důležité vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin a D12) a nepostradatelné minerální látky. V rybách se ve své nejsnáze použitelné formě nacházejí omega-3 mastné kyseliny.

Na druhou stranu tuk z masa obsahuje cholesterol a nasycené mastné kyseliny – látky, které mohou vést ke kardiovaskulárním onemocněním, k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a k obezitě.

Omezit by ho měli všichni

Lidské ústrojí není uzpůsobeno k častému trávení masa, jeho hojná konzumace proto zatěžuje organismus. Úplné vyškrtnutí masa z jídelníčku se však nutričním terapeutům moc nepozdává. Doporučují však, abychom všichni spotřebu masa omezili.

Je podle nich žádoucí občas maso nahradit jeho alternativou, tedy kombinovat jídla z masa s pokrmy připravenými z masových náhražek.

Guláš ze sójových kostek (www.soja.cz)

Podpoří hubnutí

Stejně jako maso jsou také zdrojem potřebných bílkovin, ale mají méně tuku. Dodávají tělu kvalitní vlákninu. A na rozdíl od masa obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny a cholesterol v nich není vůbec. Jsou proto vhodné k odlehčení jídelníčku.

Uvařeno v mžiku

Na trhu – spíše v prodejnách zdravé výživy, ale některé druhy již i v běžné prodejní síti – je celá řada alternativních výrobků, které se jak z hlediska nutričního, tak i z hlediska kulinářského masu vyrovnají. Mají ještě jednu nespornou výhodu – pokrm z nich je hotový za chviličku.

Tempeh s fazolí (Shutterstock)

Suroviny, polotovary i hotovky

Mnohdy se náhražky upravují stejně jako maso – dušením, pečením, smažením či grilováním. Jiné se mohou jíst i v syrovém stavu. Někteří výrobci nabízejí i polotovary, hotová jídla, saláty, pomazánky, a dokonce i pečivo plněné alternativní masovou směsí. Paradoxem je, že se mnohé alternativy masa mohou připravovat i na sladký způsob.

Jako základ pro náhražky masa mohou být použity:

Luštěniny

• Asi nejznámější a na trhu nejdéle k dostání jsou sójové plátky, nudličky nebo granulát. Před samotnou úpravou se musejí nejprve povařit v osolené vodě, do níž lze pro zvýraznění chuti přidat masový bujón. • Na bázi sójové bílkoviny je i tofu. Jedná se o vysrážené sójové mléko. • Ze sójových alternativ si můžete vybrat také tempeh, který vzniká ze sóji fermentací.

Podobně jako hermelín je tak tempeh prorostlý ušlechtilou plísní. Před zpracováním je tempeh natural nutné upravit, nejlépe marinováním. • Pikantní chuťovkou, jejíž základ tvoří sója, jsou ďobáčky. Jsou vhodné ke studené i teplé spotřebě.

Mají ale vyšší obsah tuku.

Puding s vločkami a šmakounem (www.smakoun.eu)

Obiloviny

• Klaso je pšeničná bílkovina s nízkým obsahem tuku, ale bohatá na vlákninu. Seženete ji jako polotovar, ale také jako řízky, klobásy nebo paštiky.
• Pod názvem Robi se skrývá speciálním technologickým postupem upravená směs rostlinných bílkovin, které jsou získány především z rýže, pšeničných klíčků a červené řepy.

Bílky

• Šmakoun je vyrobený z čistých vaječných bílků. Má vysoký obsah kvalitní živočišné bílkoviny, je bez tuků, bez cholesterolu a bez lepku, s minimem sacharidů a s nízkou energií. Vyrábí se i ve sladkých variantách, které umožňují obohatit komplexní živočišnou bílkovinou také sladká jídla a dezerty. Jedná se o ryze český patentovaný výrobek.

Příklad večeří v kombinovaném týdenním jídelníčku

Večeře v týdenním jídelníčku by mohly vypadat třeba takto

Palačinky s pikantní náplní (www.eurobi.cz)

Čím lze nahradit prospěšné látky nacházející se v mase?

• Bílkoviny: Jejich výborným zdrojem jsou luštěniny – čočka, hrách, fazole, cizrna,… (např. ve 100 g čočky jich je 27 g). • Omega 3 mastné kyseliny: Obsahují je vlašské ořechy, dýňová semínka, konopná, lněná a chia semínka a některé druhy listové zeleniny.

• Vitamin B12: S největší pravděpodobností se standardně nachází pouze v potravinách živočišného původu, je tedy v mléce a mléčných výrobcích a ve vejcích.

Text: Dana Pešková, Foto: Shutterstock a archiv firem

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sladká a zdravá: Vědci objevili nová přírodní sladidla v citrusech
21stoleti.cz

Sladká a zdravá: Vědci objevili...

Po omezení cukrů volají zdravotníci i...
Má strach, že ji Ondřej podvede?
nasehvezdy.cz

Má strach, že ji Ondřej...

Počáteční zamilovanost...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Když je mozek v akutním ohrožení
epochaplus.cz

Když je mozek v akutním...

Cévní mozková příhoda (CMP) nazývaná také jako mrtvice...
České Budějovice: Romantika hradebních zdí
epochanacestach.cz

České Budějovice: Romantika...

Pokud při návštěvě Českých...
Můj vnuk tolik toužil po životě, že porazil i smrt
skutecnepribehy.cz

Můj vnuk tolik toužil po...

Bylo to před pěti lety, když jsme se...
Crostini s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz

Crostini s pošírovaným vejcem

Tento delikátní italský předkrm není náročný...
Stres a hádky kvůli péči o malou Miu
nasehvezdy.cz

Stres a hádky kvůli péči...

Influencerka Agáta...
Jamajka: Ostrov jako žádný jiný
iluxus.cz

Jamajka: Ostrov jako žádný...

Vydejte se do jedné z perel Karibiku a poznejte...
Východočeská „Trója“: Skrývá nenápadný kopec tajemný hrad?
enigmaplus.cz

Východočeská „Trója“: Skrývá...

Kdysi lidé také nevěřili, že pahorek Hisarlik...
Svět v číslech: Vzácné diamanty
epochaplus.cz

Svět v číslech: Vzácné...

Diamanty jsou cenné. Dražší než ty čiré však jsou některé...
Kačer Donald: Vztekloun bez kalhot trumfne i Mickeyho
epochalnisvet.cz

Kačer Donald: Vztekloun bez...

Vlastně by nám měl svým skřehotavým...
0 shares