Domů     Ajurvédský jídelníček po česku
Ajurvédský jídelníček po česku
11.12.2020

O tradičním systému indického lékařství jste už nejspíš slyšeli, a tak víte, že se nedá vnímat pouze jako systém, podle kterého jíme. Ale protože strava a zdraví úzce souvisejí, pojďme nahlédnout pod ajurvédskou pokličku.

V zásadě tohle učení vychází z toho, že pokud jíme s rozmyslem to, co je pro nás vhodné, můžeme být zdravější. Podle ajurvédy naše tělo, stejně jako zbytek světa, tvoří pět prvků – prostor, vzduch, oheň, voda a země.

A z těchto prvků jsou stvořeny takzvané dóši –váta, pitta, kapha. Ty jsou v lidském těle zastoupeny v různém poměru a základem zdraví je jejich rovnováha. Většinou dvě převažují a těm bychom měli přizpůsobit své stravování.

Váta

Hlavními znaky jsou sucho a chlad. Vysušené vlasy a pleť, věčně studené nohy a ruce, ale především vnitřní chlad. Lidé se zvýšenou dóšou váta mívají obtíže se stolicí a s nadýmáním.

Co jíst?

Váta potřebuje zahřívat, takže konzumace jakýchkoliv syrových nebo studených potravin jí nedělá dobře. Žaludek skvěle prohřejí například hutné polévky. Dobře také snáší tučnější pokrmy.

Ovšem nejdůležitější je pravidelnost, protože váty s oblibou na jídlo zapomínají a pak večer vyplení lednici.

Jak vátu vyrovnat?

Základem by měl být pravidelný režim, jídlo 3x denně v podobnou dobu. Váty potřebují hodně odpočívat a uvážlivě pracovat se svou energií. Svědčí jim jóga, dlouhé procházky, pobyt v přírodě. Jsou pro ně vhodná hutnější jídla sladké, slané a kyselé chuti. Zanedbávat by neměly ani péči o pokožku.

Tip: Na vnitřní promaštění pomůže každé ráno lžička lněného oleje.

Recepty pro vátu

Indické lečo (Shakshuka, viz úvodní foto) 

(4 porce)

3 lžíce extra panenského oleje, 2 cibule pokrájené na plátky, 2 červené nebo zelené papriky nakrájené na plátky, 2 stroužky česneku jemně nasekaného na plátky, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 4 středně velká rajčata, 560 g strouhaného sýra feta nebo smetanového kozího, 4 vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, nasekaný koriandr, nebo petrželka na dozdobení

1) Rozpalte na pánvi olivový olej, snižte teplotu a přidejte cibuli a papriku. Duste tak dlouho, až bude paprika hodně měkká a kašovitá. Přidejte česnek a také minutku až dvě poduste do měkka.

2) Do tohoto základu přimíchejte římský kmín a sladkou papriku, vařte další minutu. Přidejte rajčata, sůl a pepř a duste, dokud směs nezhoustne.

3) Do kašovitého základu přidejte nastrouhaný sýr.

4) Pak na připravenou směs jemně rozklepněte vejce a ještě dosolte a opepřete.

5) Přikryjte dobře těsnící poklicí a duste asi 7–10 minut na mírném ohni. Na talíři ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Polévka z červené čočky

(4 porce)

3 lžíce másla nebo ghí, 1,5 cibule nasekané najemno, 1 a 1/2 lžíce rajského protlaku, ¾ lžičky uzené nebo klasické papriky, ¾ šálku červené čočky, 6 lžic bulguru, 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody, ¾ lžíce sušené máty, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, kayenský pepř

1) Ve velkém hrnci se silným dnem osmažte na másle cibuli doměkka a přimíchejte rajský protlak, papriku, kayenský pepř a vařte asi minutu.

2) Přidejte čočku a bulgur, přilijte vývar či vodu. Vše přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte za častého míchání dalších 30 minut.

3) Sundejte hrnec z ohně a přidejte sušenou mátu a citronovou šťávu. Můžete ještě dochutit, přikryjte pokličkou a pak nechte zhruba 10 minut odstát.

4) Až budete polévku servírovat, ozdobte ji lžičkou bílého jogurtu a plátkem citronu.

Pitta

Hlavním problémem lidí s převahou dóši pitta je nadměrný vnitřní oheň. Když je dóša zvýšená, způsobuje ohnivé problémy jako třeba pálení žáhy, vyrážky, ekzémy nebo pocení a vnitřní přehřátí. Může to být i vztek, soutěživost nebo naopak pocit nedocenění.

Co jíst?

Pitta by to neměla přehánět s kořením, ani s česnekem nebo s cibulí. Jídla by měla být spíš ochlazující (nikoliv studená). Vhodný je třeba koriandr, fenykl, bazalka, je dobré omezit konzumaci masa.

Jak pittu vyrovnat?

Pitty rády vyhrávají a jsou velcí perfekcionisté. Je proto nutné více harmonizovat a zklidňovat. Pomůže pravidelný odpočinek, jóga, procházky a pravidelná strava.

Pokud pitta nedokáže vynechat maso, pak je vhodné alespoň snížit jeho spotřebu zejména v poledne a orientovat se jen na sladkovodní ryby a drůbež.

Tip: Pitty trpívají průjmem a nedělá jim dobře příliš mastné jídlo. Trávení a vnitřní oheň mohou uklidňovat 100% přírodním výtažkem z aloe vera.

Recepty pro pittu

Citronové rizoto s fenyklem

(4 porce)

1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 bulvy fenyklu, 2 drcené stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300 g rýže arborio, 200 ml bílého vína, 750 ml horkého zeleninového vývaru, 200 g bobů, šťáva z jednoho citronu, 158 g ghí

1) Nasekejte cibuli, celer a fenykl. Rozpalte velkou pánev, nalijte na ni olej a nechte ho rozehřát. Přisypejte nasekanou zeleninu i s česnekem a špetkou soli a duste doměkka.

2) Pak přidejte rýži a počkejte asi 2 minuty, než přilijete víno. Nechte prohřát, pak přilévejte naběračkou postupně vývar a celou směs často promíchávejte. Další vývar přilijte vždy, když se ten předchozí vsákne.

3) Ještě přidejte boby a citronovou šťávu. Když je rýže al dente, vmíchejte ghí a dochuťte. Rizoto odstavte a ještě nechte pod poklicí asi pět minut odpočinout.

Placičky jako od babičky

(4 porce)

100 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 2 velká vejce, 50 g hladké mouky, 1 červená cibulka (jemně nasekaná), 65 g zelí bez košťálu (pokrájeného na tenké proužky), 1 nastrouhaná velká mrkev, 1 lžíce olivového oleje

1) V míse rozšlehejte sójovou omáčku a vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí.

2) Zvlášť do mísy pak dejte mouku, nasypte ji do středu mísy a zalijte připravenou směsí. Vymíchejte těsto dohladka a jemně vmíchejte cibuli, zelí, mrkev.

3) Na malé pánvičce rozehřejte asi půlku oleje, a když je pořádně rozpálený, začněte lžící lít těsto na pánev. Můžete vytvořit menší placičky nebo velké palačinky (neměly by být moc silné). Pomocí nepřilnavé obracečky je otáčejte. Měly by jim stačit tři minuty z každé strany.

Tip: K placičkám doporučujeme malý zeleninový salátek.

Kapha

Problémem lidí s převahou dóši kapha je pomalé trávení, ale také vše, co souvisí s vodou v těle, například otoky, problémy s lymfatickým systémem, nedostatečný krevní oběh.

Kaphy bývají pohodáři, ale pokud je dóša zvýšená, mohou mít sklony k depresím, sentimentu a uplakanosti.

Co jíst?

Pozor by si kapha měla dát na mastná jídla. Z tuků je pro ni vhodné přepuštěné máslo ghí, popřípadě trocha kvalitního oleje. Pokrmy pro kaphu musí být teplé. Trávení nabudí ostrá chuť, vhodná je také trpká a hořká. Naopak výrazně slané a sladké kaphám nepomáhá.

Jak lze kaphu vyrovnat?

Kaphy nepatří mezi ty, kteří poletují z místa na místo. Mají raději klid, rádi spí, nebo se jen tak povalují. Časté vyspávání jim ale neprospívá, potřebují spíš trochu pohybu. Kaphy by se měly držet v teple, vlhko a chlad jim nedělají dobře.

Kvůli pomalému trávení často trpí problémy s váhou, proto je důležité, aby se nepřejídaly a po každém jídle si udělaly malou procházku.

Recepty pro kaphu

Lehký hráškový krém

(4 porce)

5 šálků loupaného čerstvého hrášku, 600 ml zeleninového vývaru, 1 šálek nakrájené cibulky, 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky, ¼ šálku nasekané čerstvé pažitky, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře

1) Rozehřejte velký hrnec, přidejte olej a cibulku na něm pozvolna orestujte. Přilijte zeleninový vývar, zvyšte teplotu a přiveďte k varu.

2) Pak do vroucího vývaru přisypte hrášek čerstvý nebo mražený. Vařte asi 5 minut, dokud není měkký.

3) Odstavte hrnec z ohně, přidejte čerstvé bylinky, sůl, pepř a dobře promíchejte.

4) Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby byla hezky krémová.

5) Podávejte s nasekanou pažitkou a posypte dýňovými semínky.

Bruschetta s restovanými žampiony

(4 porce)

bageta nebo ciabatta nakrájená na plátky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 nasekané stroužky česneku, 500 g nakrájených žampionů, hrst čerstvě nasekané petrželky, 2 lžíce čerstvého tymiánu, sůl černý pepř

1) Opečte plátky pečiva v toustovači nebo na suché pánvi.

2) Do velké pánve dejte 2 lžíce olivového oleje a v něm lehce opečte česnek. Přidejte houby, sůl, pepř a poduste za častého míchání 10–12 minut. Poté přihoďte tymián a petrželku a míchejte ještě 5 minut. Pokud by se vám obsah pánvičky zdál suchý, přilijte kapku oleje.

3) Směs naklaďte na pečivo a zakápněte olejem.

Pokud vás naše exkurze do ajurvédy zaujala, další informace najdete v knížkách Ajurvéda evropskou cestou Terezy Lindauerové, zdravivharmonii.cz.

Text Eva Hořánková podle Terezy Lindauerové Ajurvéda evropskou cestou Recepty pro vátu, pittu a kaphu

Foto: zdravivharmonii.cz

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Bitva o Hamburk: Spatřili ji svědci o 11 let dříve?
enigmaplus.cz
Bitva o Hamburk: Spatřili ji svědci o 11 let dříve?
Na německý Hamburk se snáší večer. Zdejší přístav je ovšem stále plný života. Všude se pohybují umounění dělníci, projíždějí nákladní vozy a do řevu racků a hučení lodí, houpajících se na vodě, pokřik
Brzobohatá v šoku!  Dítě s mladou Milfajtovou?
nasehvezdy.cz
Brzobohatá v šoku! Dítě s mladou Milfajtovou?
Poblouzní ho mladá herečka? Už před časem jsme psali o tom, jak hudebník a herec známý z Inkognita, Ondřej Brzobhatý (42), projevil až zarážející náklonnost k herečce ze seriálu ZOO, Sáře Milfajtové (
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Plněné pečené brambory
nejsemsama.cz
Plněné pečené brambory
Jednoduché jídlo, které nabízí spoustu variací. Pečené brambory s mletým masem můžete kombinovat s luštěninami, můžete přidat cuketu nebo jinou zeleninu podle chuti. Nakonec můžete zapéct se sýrem. Ingredience na 4 porce: ● 4 větší brambory ● 300 g mletého hovězího masa ● 4 jarní cibulky ● olej ● 200 g loupaných rajčat ● sůl ● pepř ● 1 chilli paprička Postup: Brambory očistěte kartáčkem. Dejte je do trouby
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
historyplus.cz
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
„Proč jsi přestal psát?“ ptá se vyčítavě mladý Havlíček přítele Jirgla. „Bolí mě ruka,“ zasténá dotázaný a promne si namožené zápěstí. Nato Havlíček pouze obrátí oči v sloup. Snad aspoň druhý kamarád dělá, co má nakázáno. Havlíček ví, že s lajdačením by to daleko nedotáhli, a chce z nich přece vychovat řádné vlastence.   Legenda
Dorotheum připravuje prestižní aukci zbraní: historie, řemeslo i přísná pravidla
iluxus.cz
Dorotheum připravuje prestižní aukci zbraní: historie, řemeslo i přísná pravidla
Dne 26. září proběhne v renomovaném vídeňském aukčním domě Dorotheum online aukce, která přiláká lovce, sběratele i znalce jemného puškařského řemesla. Nabídka bude mimořádně bohatá – od moderních lov
Když název mate. 7 věcí, které se jmenují po někom jiném!
epochaplus.cz
Když název mate. 7 věcí, které se jmenují po někom jiném!
Zdá se to logické. Někdo něco vymyslí, navrhne nebo vytvoří a onen výsledek je pak po něm pojmenován. Jenže vždycky to tak není, občas si tuto poctu vychutná někdo jiný! Jak se to může stát? Důvody mohou být různé. Někdy pravý autor či objevitel není znám, někdy nemá dostatečné postavení, jindy se zkrátka inspiroval někým
Svou nenávist dobře maskovala
skutecnepribehy.cz
Svou nenávist dobře maskovala
Poprvé jsem ji zahlédla u doktora. Seděla v čekárně, klopila oči, vypadala zkroušeně. A já, husa blbá, si řekla: „Chudinka, asi má trápení.“ Měla výraz ženy, které si hodně zažily a teď chtějí jen trochu klidu. Tak jsem se usmála. Podívala se na mě, přikývla, a bylo to. Pomyslné dveře jsem otevřela já. Začátek byl prima Jmenovala se Táňa. Jen tak
Podzimní přesrstění a jak mu zabránit
epochalnisvet.cz
Podzimní přesrstění a jak mu zabránit
Na podzim a na jaře vlasy opravdu nadměrně padají. Do sto vlasů denně si nemusíme dělat starosti.   Vlasy nám denně povyrostou o 0,2 až 0,5 mm, pokud si je nebudeme rok stříhat, budou na jeho konci o 18 cm delší. Staré vlasy vypadávají průběžně a nahrazují je nové. Celá pokrývka hlavy se kompletně obmění
Toasty s guacamole a vejci
tisicereceptu.cz
Toasty s guacamole a vejci
Avokádo obsahuje látky, které pomáhají chránit játra před poškozením alkoholem. Udělejte si z něj tradiční mexickou pomazánku guacamole. Potřebujete 5 plátků toastového chleba 2 avokáda 1 raj
100 pokladů, 100 příběhů: Výjimečná výstava vzácných klenotů císařských sbírek
21stoleti.cz
100 pokladů, 100 příběhů: Výjimečná výstava vzácných klenotů císařských sbírek
V Historické budově Národního muzea je poprvé v Evropě vystaven jeden z největších pokladů čínského umění – nádherná řezba Hlávky zelí s kobylkou a sarančetem z jadeitu. Tento ikonický předmět, přirov