Domů     Vyberte si jablíčko
Vyberte si jablíčko
10.1.2025

A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť.

Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí… Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup.

Dejte si načas

Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, stejně jako řídit se jen nízkou cenou. I když touha ušetřit je pochopitelná.

V sezóně dostanete kvalitní jablka na trzích, výhodou je, že jsou většinou česká, což potěší už proto, že k vám necestovala bůhvíodkud. A jak vybrat? Zkuste si je nejen prohlédnout, ale také k nim přivonět.

Zdravé jablko voní, není potlučené, má pevnou slupku beze skvrn. U menších prodejců je výhodou, že vám obvykle dají i kousek ochutnat.

Kdy jsou nejlepší

Ať už si vyberete jakoukoliv odrůdu, počítejte s tím, že jablka nebudou po celou sezónu stejná. Každá odrůda má totiž období, když je chuťově nejlepší. Tomu se říká konzumní zralost.

A pokud jste sami zahrádkáři, určitě už jste o ní slyšeli a nebo udělali praktickou zkušenost se svými jablky. A tak možná víte, že český Šampion vám vydrží do Vánoc, ale při delším skladování moučnatí.

Od října do ledna si pochutnáte na Rubínu, jablka Idared jsou nejlepší v prosinci a v dobrém sklepě vydrží dokonce až do června.

Jak je uchovávat

Ať už jablka koupíte nebo vypěstujete ve větším množství, musíte je někde uskladnit. Ideálním místem je samozřejmě dobře větraný sklep, který nepromrzá. Vlhkost vzduchu by měla být vyšší, nebo si můžete pomoci nádobami s vodou.

Jablka skladujte v bedýnkách stopkou dolů. Nezapomeňte je každý měsíc zkontrolovat, a pokud najdete nahnilé plody, vyhoďte je. Pokud je to možné, měla by být oddělena od brambor a zeleniny, protože by ztratila vůni a mohla by dokonce načichnout.

Skladovat jablka můžete i na balkoně nebo lodžii, ale je potřeba na ně mít bednu izolovanou polystyrenem, který je chrání před promrznutím. Menší množství uchováte po kratší dobu i v lednici, i když to není ideální.

Každé jablko na něco jiného

Odrůd je spousta a některá je kyselejší, jiná sladší, další navinulá… To samo o sobě už napovídá, že pokud chcete s jablky vařit, je dobré si vybírat.

Pokud se spletete, nestane se žádná tragédie, ale může se vám stát, že koláč či štrúdl nebude tak dobrý jako jindy, nebo že plody nevydrží uskladněné dostatečně dlouho. A jaké jsou nejznámější odrůdy?

Red Delicious

Možná to nevíte, ale tato odrůda vznikla, na počátku 20. let minulého století v Iowě v USA křížením Golden Delicious a Red Delicious. Jablka mají sladkokyselou chuť a světle zelená dužina je šťavnatá, velmi voňavá a křupavá. Proto se perfektně hodí k použití ve studené kuchyni hlavně do salátů.

Golden Delicous

Na krásně zelenožlutá jablka narazíte v každém obchodě.

Pocházejí také ze Spojených států a byla objevena náhodně už někdy kolem roku 1890. Jsou šťavnatá a nasládlá, můžete se do nich jen tak zakousnout, ale také je použít v receptech, které vyžadují celá jablka. Dobře totiž při tepelné úpravě drží tvar. Hodí se například na pečení typického francouzského koláče tarte tatin.

Jonagold

Šťavnatá a velmi sladká jablka jen s mírně nakyslým podtónem vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Často se využívají při výrobě moštu. Chutnat vám budou i v pečených dezertech. Třeba štrúdl s nimi budce nepřekonatelný. Navíc se můžete spolehnout, že zaručeně provoní celou kuchyň.

Granny Smith

Přeložit by se jejich název dal jako babičky Smithové a opravdu je poprvé v Austrálii vypěstovala paní Marie Ann Smithová, už někdy v roce 1868. Jsou to jablka s nakyslou dužinou, která je zároveň pevná, takže jsou perfektní v teplé i studené kuchyni.

Hodí se na pečení všech možných koláčů a samozřejmě štrúdlu, ale i jako i k pečení společně s masem nebo drůbeží, protože nemají tendenci se rozvařit.

Šampion

Oblíbené jablko našich zahrádek. Má příjemnou svěží částečně nasládlou a jen mírně nakyslou chuť. Hodí se samozřejmě jen tak jako svačinka, ale častěji se zpracovává na mošt. Jeho nevýhodou je, že se nedá dlouho skladovat, takže dobré vydrží tak do Vánoc. Pak ztrácí chuť a začne být moučné.

Rubín

Další tradiční česká odrůda, která najde v kuchyni široké uplatnění. Plody bývají velké, kulaté a slupka vypadá, jako by byla mastná.

Křupavá a šťavnatá, sladké a hodně aromatická jablka jsou skvělá jen tak k zakousnutí, ale často se přidávají do salátů, nebo je můžete zapéci v troubě a podávat s vanilkovým krémem.

České panenské

Na typickou prastarou českou odrůdu už málokde narazíte, ale zmiňujeme ji proto, že ze stejného důvodů už málokdo ví, k čemu se hodí. Jablka jsou malá až střední červená nebo žíhaná. Chutnají sladce navinule, jsou šťavnatá a krásně voní.

Můžete se do nich jen tak zakousnout, ale skvělá jsou na výrobu moštů, vín a pálenek. Jejich další výhodou je, že vám beze změny chuti vydrží ve sklepě od od listopadu do dubna.

Když je jablek moc

Letošní úroda byla opravdu skvělá, ale pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, nebo už teď víte, že ač jste jich spoustu rozdali, určitě ta, která vám zbyla, nesníte, je nejlepší zapojit fantazii a jablka zpracovat.

A možností je několik.

Křížaly potěší

Mají je rádi téměř všichni a je to opravdu zdravé mlsání. Je potřeba je ale usušit správně, aby dlouho vydržely a nenapadla je plíseň. Poznáte to tak, že mají hnědožlutou barvu (nikoliv hnědou) jsou pružné a neměly by se lámat.

Jak sušit

Můžete použít samozřejmě sušičku, pokud ji nemáte, jablka usušíte i na radiátorech ústředního topení nebo v troubě. Plech pokryjte pečícím papírem a rozložte na něj plátky nakrájeného ovoce.

Jednotlivé kousky pokládejte jeden vedle druhého, nikoliv ve vrstvách. Před sušením musíte jablka omýt a osušit. Můžete je oloupat, ale nemusíte. Potom plody zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, silné maximálně 5 milimetrů.

Začněte sušit na nižší teplotu kolem 50 až 60 °C a ve chvíli, kdy plátky ovoce začínají sesychat, zvyšte ji na 70 °C. Následně plátky otočte a dosušte při 60 °C. Pokud použijete sušičku, rozložte plátky na jednotlivá síta a postupujte podle návodu. Sušení vám potrvá přibližně 6 až 8 hodin.

Důležité je skladování

Hotové křížaly nechte vychladnout a pak je nasypte do uzavíratelných nádob. Měly byste je uchovávat na suchém a chladném místě s teplotou okolo 15 °C. Nezapomeňte je pravidelně kontrolovat.

Udělejte čatní

Existuje nespočet receptů, vždycky jde o kombinaci sladké chuti s pikantním kořením. Čatní se hodí jak k masovým pokrmům, tak třeba k různým sýrům, ale také například na topinky.

Vyzkoušet můžete třeba náš recept, který si samozřejmě můžete vyladit podle své chuti.

5 stroužků rozmačkaného česneku, 1 najemno nakrájená cibule, 1 kg nastrouhaných jablek, 1 lžička pálivé papriky, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 lžička kari., ½ hrnku krystalového cukru, hrnku cukru, špetka soli a hrst rozinek.

Jablka s kořením, cibulí, česnekem a zázvorem 30 minut povařte, přidejte cukr a rozinky a ještě 15 minut vařte vše dohromady. Naplňte sklenice a sterilizujte 10 min na 80 °C.

TIP

Něco pro mlsné jazýčky

S jablky se dají upéci všelijaké dobroty, zkusit můžete třeba jednoduchá plněná jablka, jejichž recept krok za krokem přinášíme na následující straně.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Duše manžela neměla klid!
skutecnepribehy.cz
Duše manžela neměla klid!
Měli jsme s Adamem krásné manželství a věřili, že spolu zestárneme. Jenže do naší lásky zasáhl tragický osud. Byli jsme s mým milovaným Adamem natolik propojeni, že poté, co můj muž zemřel, se snažil navázat se mnou spojení. Po měsíci strašidelných jevů věřím, že duše existuje i bez těla. Největší hrůzu jsem prožila na chodbě před zrcadlem! Láska
Plněné kapsičky
nejsemsama.cz
Plněné kapsičky
Skvěle chutnají, když se naplní tuňákem nebo pikantní uzeninou. Ingredience na 8 kousků: ● 1 balení chlazeného listového těsta ● 2 mozzarelly ● hrst lístků bazalky ● hrst sušených rajčat ● sůl ● pepř ● vejce na potření ● semínka na posypání Postup: Listové těsto nakrájejte na 8 čtverečků. Sušená rajčata nakrájejte na kousky, mozzarellu natrhejte. V misce promíchejte rajčata i sýr s lístky bazalky. Přidejte
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
enigmaplus.cz
Záhadný objev na Marsu: Jsou tři obří věže umělého původu?
Nikam jinam se neupírají oči hledačů mimozemšťanů tolik, jako k povrchu Rudé planety. Možné známky života jsou odtud hlášeny každých několik dnů. Naposled se ale amatérským badatelům podařil úlovek, k
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
21stoleti.cz
Hladové hvězdice berou útokem korálové útesy! Dobrovolníci jdou na ně s dřevěnými harpunami
Korálové útesy, to je bezesporu klenot, který je třeba chránit. Koneckonců jsou zásadní součástí oceánských ekosystémů. Jedno z nebezpečí, kterému v současnosti čelí, představuje živočich z vodní říše
Hrozila za urážku metresy Bastila?
historyplus.cz
Hrozila za urážku metresy Bastila?
„Jednou bude víc než královna,“ pronáší jasnovidka v roce 1730 poté, co důkladně prozkoumala ručku devítileté Jeanne-Antoinette Poissonové. Ambiciózní matka děvčátka hned ví, co to znamená. Její dcerka se stane královskou metresou. Skvělá výchova Malá Jeanne (1721–1764) roste do krásy. To však k úspěchu nestačí. Rodina jí zajišťuje skvělé vzdělání, srovnatelné s dívkami z aristokratických
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
epochanacestach.cz
Záhadná věž na Zvíkově: Je chráněna prastarou magií?
Nejvíce otazníků se na hradě Zvíkově určitě vznáší nad hradní věží Markomanka, která kdysi sloužila jako úkryt korunovačních klenotů. Právě tady mají být nejsilnější tajemné proudy energie, které dokážou způsobit nevysvětlitelné poruchy elektroniky. Kameny věže pak na sobě nesou šifry, ukazující prý cestu k pokladu. Zvláštní kapitolu v historii hradu, založeného v první polovině 13. století, hraje
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
nasehvezdy.cz
Ulice rozděluje Hrušínského a jeho manželku?
Raději riskovat zdraví než přijít o roli Vlasty Peška v Ulici? Právě tak to s Rudolfem Hrušínským ml. (78) vypadá. Má bojovat s vážnými zdravotními problémy, ale o konci v Ulici nechce ani slyšet. Z
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
epochaplus.cz
Zjevení Panny Marie v La Salettě: Matka Kristova nebo šílená jeptiška?
Ve vzduchu se objevuje rotující zlatá záře a v ní krásná žena v bílém rouchu. Žehná a pronáší prorocká slova o osudu světa, o lásce boží, o pokání. Vidí ji však pouze vyvolení. Je polojasný den, sobota 19. září 1846. Ve francouzských Alpách, na svahu hory Planeau vypínající se nad shlukem osad La Saletta, pase skupina malých
Apartmá na střeše Londýna
rezidenceonline.cz
Apartmá na střeše Londýna
Londýn je nejnavštěvovanějším evropským městem, pro investory je lákavou lokalitou. Apartmán vybavený designovými skvosty v mrakodrapu Neo Bankside oprávněně přitahuje pozornost. Apartmány v Neo Bankside Towers nadchnou originalitou a komfortem. S nádherným výhledem na řeku Temži a londýnské panorama s katedrálou sv. Pavla patří k tomu nejlepšímu, co současná interiérová tvorba ve Velké Británii může nabídnout. Komplex
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
epochalnisvet.cz
Děsili Vikingové křesťany nahotou?
„Je tomu skoro 350 let, co jsme my a naši praotcové osídlili tuto nádhernou zemi, ale nikdy předtím nedocházelo k takovému teroru, jakému my nyní čelíme ze strany pohanů,“ pohoršuje se středověký vzdělanec Alcuin z Yorku…V roce 793 zaútočili na klášter Lindisfarne u anglických břehů Vikingové.   Severští bojovníci z oblasti dnešní Skandinávie se zjevují
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
iluxus.cz
Hodinky od Mühle Glashütte s vyšším posláním
Pokud hledáte hodinky pro jemného milovníka minimalistického designu, co si potrpí na latte a zenový klid, raději dál nečtěte. Tohle je stroj, který by si na zápěstí připnul Poseidon sám – kdyby nosil
Éclairs, láska na první pohled
tisicereceptu.cz
Éclairs, láska na první pohled
Až uvidíte tuhle francouzskou cukrovinku, zamilujete se. Donutí vás zastavit se a vnímat ji všemi smysly. Tak lákavá je na pohled. A což teprve až začnete objevovat tajemství, které skrývá uvnitř.