Domů     Servírujte stylově
Servírujte stylově
6.12.2022

Jídlo nemusíte dávat jen na klasické talíře. Zajímavě vypadají malé misky na jednu porci, ve kterých se pokrm zapeče a také podává. Z velkých pekáčů si zase nabírá každý sám.

Změna servírovacích zvyklostí vychází z pestré nabídky trhu. Chceme být originální, nabízet něco extra, vyniknout. Proto saháme po netradičních možnostech. Co vše lze použít?

Malé jednoporcové misky

Jsou vynikající pro přípravu pokrmů v pečicí troubě. Jídlo se v nich servíruje tak, že každý stolovník dostane svou misku. Ty většinou bývají z porcelánu nebo z keramiky, na výběr jsou různé velikosti, ale i barvy.

Hezky na prostřeném stole vypadají ty s pokličkou. Vybírejte takové, které odolají vysokým teplotám (k mání jsou misky odolné teplotám od -18 do +240 °C). Ptejte se, zda jsou vhodné do všech typů trub včetně mikrovlnné, ale také do ledničky a mrazničky. Zajímejte se, zda jsou vhodné do myčky.

Krájecí prkénka

Uzeniny, pokrmy z masa, ale také sýry a zeleninu naaranžujte na krájecí prkénka. Určitě si vyberete podle svého vkusu, protože na trhu jsou jednak z různého dřeva a také v různém designu. Tabuli dodají dřevěná prkénka nevšední, rustikální atmosféru.

Jestli plánujete, že budete na prkénku servírovat šťavnatou pečeni, vybírejte takové, které má odtokovou drážku pro zachycení šťávy. Pozor – dřevěné výrobky nejsou určeny k mytí v myčce.

Tip Paní domu: Větší kulatá otočná prkénka postavte doprostřed stolu a rozprostřete na ně pestrou paletu sýrů, doplněnou o hroznové víno a krájenou čerstvou zeleninu. Pečivo vložte samostatně do košíčků.

Každý strávník si sám nabere svou porci na talíř a díky otočnému systému může vybírat ze všech stran prkénka.

Břidlicové desky

Stylové servírovací desky (viz úvodní foto) a podnosy z přírodní břidlice se skvěle hodí například na sushi. Ale klidně na ně můžete naservírovat i jiné pochoutky. Při výběru se nezalekněte, když mají podnosy ponechán nepravidelný přírodní tvar hran.

Je to záměrně, zvýrazní se tak typická přírodní struktura materiálu. Praktické jsou malé nožky, díky nimž servírovací deska nebude po stole klouzat. Někteří výrobci břidlici navíc ošetří speciálním přípravkem nebo přírodním jedlým olejem.

Odpuzuje olej, mastnotu i kapaliny. Břidlicové desky určitě nedávejte do myčky.

Sklenice

Zatím jsme naučeni, že do sklenic dáváme nepečené dezerty. Ale využít je můžete také na servírování salátů. Nebo do nich naaranžujte kousky masa a proložte je přílohou. Atypické je také podávání polévky ve sklenici. Ta by vždy měla být z varného skla.

Nemusíte použít jen klasické skleničky na pití, zužitkujte i ty na zavařování. Pro ještě větší originalitu zkuste najít takové, které mají nevšední, zajímavý tvar.

Gaspacho je polévka servírovaná za studena. Podávat ji ve sklenici je nápadité a stylové.

Klasika v jiném provedení

Nedáte dopustit na klasické talíře? Kulinářští mistři doporučují použít ty v bílém provedení. Podle nich totiž právě v bílém porcelánu pokrm nejlépe vynikne a probudí chuťové pohárky.

Naopak byste se měli vyvarovat příliš výrazných vzorů, na kterých jídlo úplně zanikne. Jestli zcela bílé talíře nechcete, volte ty, které mají jen jemně barevný okraj. Zajímavě působí talíře nevšedního tvaru. I těch je na pultech obrovské množství.

Netradičně

Můžete si objednat v některých pohostinstvích, ale i doma si připravit speciální malé kulaté chleby, které poslouží jako talíře. Servíruje se v nich nejčastěji polévka – například bramboračka s houbami nebo zelňačka, ale také různé typy gulášů.

Zvlášť oblíbené jsou v případě rodinné oslavy s více lidmi, kdy odpadá práce s mytím talířů. Nevýhodou je, že se chléb naplněný jídlem rychle rozmočí, a protože se většinou celý bochníček ani nesní, zůstává hodně chlebového odpadu.

Foto: Shutterstock

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hrad Kašperk: Vydejte se po stopách temných přízraků…
enigmaplus.cz
Hrad Kašperk: Vydejte se po stopách temných přízraků…
Swiza, Šplhavec a Lesní matka. To jsou nejslavnější přízraky hradu Kašperk, které prý tímto sídlem obchází dodnes. Co jsou zač? Swiza má být podle pověsti stará žena, která chodí oděna ve vlčí kůži, n
Obrácený hruškový koláč
nejsemsama.cz
Obrácený hruškový koláč
Zkaramelizované hrušky v kombinaci s křupavým listovým těstem chutnají naprosto fantasticky. Vyzkoušejte obdobný koláč třeba také z jablek, švestek nebo zkrátka z ovoce, které zrovna máte. Ingredience na 1 kulatou formu: ● 200 g listového těsta ● 3 hrušky ● 2 lžíce másla ● 100 g třtinového cukru ● 1 lžička mleté skořice Postup: Hrušky oloupejte, překrojte na poloviny a zbavte jádřinců. V pánvi nechte
Neplánovaná svatba Plodkové?
nasehvezdy.cz
Neplánovaná svatba Plodkové?
Tak to je milé překvapení! Dosud se ozývali spíše nepřející pochybovači, zda láska slavnému páru vůbec vydrží. Možná je ale herečka Jana Plodková (44) a její optik Filip Žilka (49) se vztahem dál,
Okolí hradu Kašperk: Tipy na místa, která stojí za návštěvu
epochanacestach.cz
Okolí hradu Kašperk: Tipy na místa, která stojí za návštěvu
Z Kašperských Hor se nemusíme vydat jen na hrad Kašperk, ale projít se můžeme třeba také po zeleně značené naučné Stezce strážců hranic sledující linii lehkých vojenských opevnění, takzvaných řopíků vznikajících v pohraničí od poloviny 30. let minulého století. Je vybavena informačními tabulemi, vede údolím Zlatého potoka do Řetenic a kromě opevnění si prohlédneme i stopy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Panská Zahrada v Dobřichovicích láká na exkluzivní steakové menu
iluxus.cz
Panská Zahrada v Dobřichovicích láká na exkluzivní steakové menu
Restaurace Panská Zahrada v Dobřichovicích, rozprostírajících se jen kousek za Prahou, si už dávno získala pověst místa, kde se snoubí vytříbená kuchyně s příjemnou atmosférou. Nyní přichází se speciá
Nekonečná bouřka, železný déšť a hurikány plazmy: Vítejte ve vesmírném pekle
epochaplus.cz
Nekonečná bouřka, železný déšť a hurikány plazmy: Vítejte ve vesmírném pekle
Přírodní pohromy na Zemi dokážou přepsat osudy milionů lidí, ale i přesto bychom si měli uvědomit, že to, co se děje ve vesmíru, je mnohem horší. V hlubokém vesmíru totiž zuří nekonečné bouřky a prší déšť, který by nás dokázal spálit na prach. I když by se to mohlo zdát jako scéna z dystopického filmu,
Proč byl generál náhle nežádoucí?
historyplus.cz
Proč byl generál náhle nežádoucí?
Radko Ruskov Dimitrijev je jméno, které zůstává často ve stínu větších vojevůdců a diplomatů, ale jeho role v dějinách první světové války a rusko-bulharských vztahů je nezanedbatelná. Tento muž, původně bulharský diplomat, se postupně stal jedním z nejvýznamnějších generálů carského Ruska. Jeho cesta na vrchol nebyla přitom jednoduchá – čelil nejen tvrdým bitvám, ale i
Celozrnný chléb s avokádem a mozzarellou
tisicereceptu.cz
Celozrnný chléb s avokádem a mozzarellou
Kavárenská klasika tentokrát i na vašem stole! Suroviny na 4 porce 4 plátky celozrnného chleba 2 ks avokáda 100 g polníčku 200 g sýru mozzarella 2 stroužky česneku 200 g žervé 2 vejce natv
E.ON Energy Globe 2025 zná svého vítěze. Prestižní ocenění získaly Ptačí parky
21stoleti.cz
E.ON Energy Globe 2025 zná svého vítěze. Prestižní ocenění získaly Ptačí parky
Česko zná nejlepší ekologický projekt roku 2025. Vítězem 17. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stal projekt Ptačích parků, který v sedmi lokalitách pomáhá chránit ohrožené druhy ptáků a dalších živ
Byliny jen s mírou!
epochalnisvet.cz
Byliny jen s mírou!
Přesněji řečeno se správnou mírou, protože i bylinkami se lze předávkovat. Překvapeni? Stará pravda říká, že každý lék může být jedem, záleží jen na množství.   Kdy si dát pozor Především je nezbytné si předem pročíst návod na každém balení a nespoléhat jen na informace posbírané na internetu. Na obale je uvedená přesná denní dávka
Chtěla se mi vetřít do života!
skutecnepribehy.cz
Chtěla se mi vetřít do života!
Když jsem ji viděla poprvé po letech, poznala jsem ji hned. Ten krok, to držení těla, hlava vztyčená, jako by celý svět patřil jen jí. Zdena. Když vás někdo osloví v čekárně u ortopeda a tváří se, že jste jehodávná srdcovka, nedá se hned říct: „Ne, díky, znám tě až moc dobře“. Navíc kdo zná dlouhé