Domů     Mám tě ráda jako… SŮL
Mám tě ráda jako… SŮL
15.8.2022

Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.

Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit?

Pořiďte si sbírku

Tato rada platí doslovně. Vyzkoušejte různé typy soli. Nakupte si jich do své kuchyně víc a zkoušejte jejich různé chutě. Protože sůl není jen ta jedna jodidovaná, kterou najdete na pultech každého obchodu.

I když je prakticky každá sloučeninou NaCl (chloridu sodného), existuje více druhů, nejen podle způsobu těžby, ale i podle lokalit, odkud nerost pochází.

Pokud totiž není sůl čištěna, vedle chloridu sodného v sobě skrývá promile dalších nerostných látek, které se v konkrétní lokalitě nacházejí. Připravte se však na rozdílné (velmi rozdílné) ceny jednotlivých druhů.

Odkud se tu vzala

„Sůl se rodí z nejčistších rodičů, slunce a moře,“ pronesl řecký filozof Pythagoras. A je tomu tak, i když se některé druhy těží ze solných dolů. I tam se v dávné minulosti dostaly z moře.

* Mořská sůl může mít šedé zbarvení, které prozrazuje, že není rafinovaná. Přirozeně obsahuje kolem 0,5 – 5 mg jodu na kilogram podle místa těžby.

* Z dolů se kamenná sůl získává dvojím způsobem. Tím prvním je klasická těžba, druhým (levnějším) způsobem se vrty do podzemí vpouští voda, vzniklý solný roztok se čerpá zpět na povrch, kde se následně odpaří a zůstane sůl.

* Z pákistánských hor Pandžábu pochází himálajská sůl. Typická je svou růžovou barvou, která vznikla příměsí sloučenin železa. Může obsahovat až 84 minerálních látek a stopových prvků. Kromě již zmíněného železa třeba hořčík, vápník, fosfor, selen, jód…

* Místo moře řeka? Ano, třeba Murray river salt je říční australská sůl pocházející z australské řeky Murray River, bohaté na minerály. Má jemnou chuť a růžovou barvu.

* Perská modrá sůl patří mezi nejvzácnější soli na světě. Vyrábí se odpařováním vody ze slaného jezera v Íránu, velmi bohatého na minerály. Od ostatních druhů jí odlišuje také její mírně sladká chuť. Za její krásnou modrou barvou nestojí žádná minerální látka. Je způsobená tisíciletým přírodním stlačováním struktury soli.

* Solný květ (francouzsky Fleur de Sel) je označován za královnu solí. Je považována za nejkvalitnější mořskou sůl. Na povrchu vody v solných pánvích se za konkrétních podmínek tvoří krystaly soli, které jsou křehké jako tenká vrstva ledu.

Ručně se sbírají a suší na slunci. Existuje více lokalit, kde se solný květ takto sbírá a zpracovává.

* Černá sůl Kala Namak je charakteristická vysokým obsahem sirovodíku a železa. Proto svou vůní připomíná zkažená vejce. Právě díky vaječné chuti je oblíbená u veganů. Ovocné saláty a pikantní smažené pokrmy si o ní přímo říkají.

Co soli škodí?

Podle platné vyhlášky o označování potravin nesmějí výrobci na obalech solí uvádět tvrzení o její zdravotní prospěšnosti ani výrazy jako pravá, přírodní nebo čistá.

Přesto si při koupi všímejte, aby sůl nebyla obohacena o žádné konzervační ani protispékavé látky.

Jak správně solit?

Sůl se dá vedle krystalků pořídit i ve formě vloček. Doporučuje se jimi solit všude tam, kde dochází k prudkému opečení masa. Přilnou totiž k němu lépe než krystalky.

* Lidé zabývající se makrobiotikou radí solit jídla při vaření zásadně na začátku. Tvrdí, že se sůl krásně spojí s pokrmem, prolne se s ním a uvařené jídlo pak výborně chutná.

* Mistři kulináři naopak solí na etapy. Vždy, když přidávají další surovinu, přidají i další špetičku.

* V některých zdrojích se uvádí, že by se měla sůl do hrnce přidávat pěkně zvysoka. Lépe se tak do pokrmu rozptýlí a osolí ho stejnoměrně.

* Než na lžičky a špetky je lépe držet se při solení gramů. Kvůli tvaru krystalů i druhům soli může mít lžička vždy jinou váhu.

Jen šest gramů denně

1 lžička denně. Jen tolik bychom měli do sebe vpravit za den soli. Ovšem včetně té skryté. Mnoho lidí si zvyklo solit příliš. Jestli k nim patříte, zkuste dávky omezovat, ale postupně. Vaše tělo vám za to bude vděčné.

Chuťové pohárky se časem přizpůsobí a méně slaná jídla vám po určité době nebudou již připadat mdlá a nevýrazná.

Zdraví náhradníci

Určité množství soli můžete nahradit bylinkami. Výborné jsou čerstvé, právě natrhané, ale poslouží i sušené. Vhodné jsou libeček, petrželka, tymián, majoránka, dobromysl, bazalka i mateřídouška. Dále zkuste:

* česnek a cibuli

* citronovou šťávu

Jak zachránit přesolená jídla

Někdy to může „ujet“ i zkušené kuchařce a jídlo je pak nechutně přesolené. Co s tím?

* Polévky a omáčky nařeďte – vedle vody můžete podle typu jídla sáhnout i po mléku, smetaně, pivu nebo vínu.

* Vývar zachráníte syrovými bílky. Vložte je do vývaru a nemíchejte. Bílky do sebe sůl natáhnou, po chvilce je vyjměte a vyhoďte.

* Zeleninovým a jiným zahuštěným polévkám pomůže, když do nich nastrouháte syrový brambor.

* Do přesoleného guláše přidejte patku chleba. Funguje jako bílky ve vývaru.

Tip Paní domu: Na prkénko čas od času použijte také sůl. Vydrhněte ho kartáčkem namočeným do soli. Je to výborná prevence proti mikrobům, kteří se v prkénku rádi zabydlují.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: kucharkaprodceru.cz, dTest.cz, okoreni.cz Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
nasehvezdy.cz
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
Tohle manžel herečky Jany Švandové (77) ze seriálu Jedna rodina neuslyší rád. Na otázku, proč se před sňatkem s developerem Pavlem Satoriem (75) dvakrát rozvedla, měla jasnou odpověď: „Protože v té
Muzeum československého opevnění Kladruby
epochanacestach.cz
Muzeum československého opevnění Kladruby
Jen dvě stě metrů od brány kladrubského kláštera čeká architektonická zajímavost zcela jiného druhu a o celá staletí mladší. Muzeum československého opevnění Kladruby sestává ze dvou betonových bunkrů vybudovaných v roce 1938. První z nich se podařilo zrekonstruovat do původní podoby tak věrně, že se až zdá, že si posádka jen na chvilku odskočila. Uvnitř byla znovu
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
epochalnisvet.cz
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
Čeští vědci ročně objeví a popíší desítky nových druhů organismů. Každý nově popsaný druh rozšiřuje poznání o přírodě a nabízí potenciál pro využití v medicíně, zemědělství i ochraně přírody. Tisíce jich ale ještě zůstávají neobjeveny.   Mnohé z nich z přírody mizí dříve, než je vůbec stihneme poznat. Taxonomie, která je základním kamenem pro jakýkoliv výzkum biodiverzity,
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
historyplus.cz
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
Zdatný a rozvážný podnikatel, mecenáš umění, politik, hospodář, otec českých lyžníků a nadšený propagátor turistiky. Jan Nepomuk Harrach je osvíceným šlechticem a jeho činorodost udivuje dodnes. Výraznou stopu zanechal hlavně v Krkonoších. Hrabě Harrach (1828–1909) se narodil ve Vídni jako syn vzdělaného, vlastenecky orientovaného Františka Arnošta z Harrachu (1799–1884) a jeho manželky Anny Marie Terezie (1809–1881),
Pikantní kuře
nejsemsama.cz
Pikantní kuře
Maso vybírejte nejlépe u řezníka nebo farmáře. Budete mít jistotu o kvalitě i čerstvosti. Místo pomerančů můžete maso zkusit péct třeba také s broskvemi nebo jablky. Ingredience na 4 porce: 4 kuřecí prsa 50 g koření garam masala sůl pepř 1 lžička mleté skořice 2 lžíce hladké mouky 2 pomeranče 2 cibule několik snítek rozmarýnu Postup: Pomeranče a cibule nakrájejte na kolečka.
Co s námi dělají negativní energie?
enigmaplus.cz
Co s námi dělají negativní energie?
Nemůžeme je vidět a obvykle je ani nevnímáme. Přesto jsou různé energie všude kolem nás a z dlouhodobého hlediska jejich působení může člověka ovlivnit víc, než by se na první pohled zdálo. Negativním
Elixír života a vášně
rezidenceonline.cz
Elixír života a vášně
Moderní dům, zařízený luxusními ikonickými solitéry, překvapivě působí dojmem starobylé solidnosti. Zadání klientů bylo zdánlivě komplikované – přáli si vytvořit interiér v novém domě, který by ale působil dojmem letité zabydlenosti, nebyl výstřední, současně i po nějakém čase stále aktuální. Mladý pár hodně cestuje a velmi dobře se orientuje ve světě designu. Také proto architekt
Cuketová buchta s citronovou polevou
tisicereceptu.cz
Cuketová buchta s citronovou polevou
Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu. Ingredience 400 g cukety 2 vejce 300 g cukru krupice 230 ml oleje 400 g hladké mouky 6 g jedlé sody 4 g kypřicího prá
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
skutecnepribehy.cz
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
Byla jsem šťastná, že ten úžasný kousek po tetičce můžu mít doma právě já. To zrcadlo bylo nádherné. Do naší rodiny ale vneslo jenom nenávist. Mou velkou vášní je starožitný nábytek. Jenže na to, abych si takové kousky nábytku mohla pořídit, jsem bohužel nikdy neměla dost peněz. Jen tu a tam si koupím nějaký drobný kousek,
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
21stoleti.cz
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ate
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
epochaplus.cz
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
Nafukovací nemusí být jen matrace nebo plavací kruh. Možností je mnohem víc a na vodu se některé z nich ani nedostanou… Díky lehkosti a skladnosti však svému účelu slouží skvěle! Tank odkdy: 1942 Jak vyhrát bitvu, nebo celou válku? Jedním z osvědčených prostředků je odedávna lest! Zkrátka nenápadně oklamat nepřítele. S originálním nápadem přijdou během