Zelenina je opravdu chutná, jen když je čerstvá. To ale neznamená, že musí být syrová. Poradíme pár fíglů, které pomohou, aby si maximum chutí a aromat uchovala i při tepelné úpravě.
1. Minerálka místo vody
Sycené minerálky chrání při dušení zeleninu před ztrátou barvy i křupavosti. Tekutiny ale nedáváme mnoho, aby se nevylouhovaly živiny i chuť.
Vodnaté druhy jako cuketa nebo rajčata stačí podlévat minimálně, jen tvrdší druhy jako kořenová zelenina nebo dýně musí být ponořené, aby při dušení změkly.
2. Pastva i pro oči
Na pocitu chutnosti jídla se mocně podílí i vizuální stránka. U zeleniny to znamená krájet pěkně stejnoměrné kousky nebo proužky, květák a brokolici rozebrat na přibližně stejně velké růžičky.
3. Nejprve olej
Dejte do hrnce 1 až 2 lžíce oleje a pokrájenou zeleninu nejprve krátce opečte, pak ji teprve podlijte, nejlépe sycenou minerálkou. Místo oleje lze použít také máslo. Důležité je, aby tuk vázal uvolněná aromata.
4. Trochu mléka
Některé druhy zeleniny, především kedlubny a pórek, chutnají lépe, když část vody při dušení nahradíte mlékem.
5. Přiklopit a co nejméně míchat
Místo vařečky je lepší zeleninu promíchávat houpavým pohybem hrnce. Tak se vám aroma nevypaří při zvedání pokličky.
6. Vůně bylinek
Čerstvě pokrájené bylinky se na dušenou zeleninu výborně hodí, podpoří lahodnost a rozšíří spektrum aromat.
Foto: PX FUEL