Domů     Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
Hřejivé polévky zblízka i zdaleka
21.9.2020

Skvěle poslouží jako první chod, některé i jako večeře, zasytí i zahřejí. Mnohé uvaříte rychle za minimálního úsilí a výsledek bude přesto skvělý.

Vaření polévek má i tu výhodu, že můžete v podstatě donekonečna měnit repertoár, stačí jen mezi oblíbené recepty přidat nějakou tu novinku. Ať už se inspirujete u evropských sousedů nebo v Asii, výhodou je, že suroviny seženete i u nás.

Jen je třeba dát pozor, aby byly čerstvé. A ještě na jednu výhodu polévek bychom neměli zapomenout – můžete vytvořit zázrak a moc neutratíte.

Husté a krémové

Rajčatová s nivou

(4 porce)

1,5 kg zralých rajčat bez semínek (nakrájených na čtvrtky), 2 nasekané nebo prolisované stroužky česneku, 30 ml/2 lžíce rostlinného oleje nebo másla, 1 nakrájený pórek, 1 nakrájená cibule, 1,2 l kuřecího vývaru, 115 g sýru typu niva nadrobeného na kousky, 45 ml/3 lžíce smetany ke šlehání, několik velkých lístků čerstvé bazalky nebo 1–2 snítky čerstvé petrželky plus další na zdobení, 175 g slaniny na ozdobení – opražené a nasekané na kousky, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Troubu předehřejeme na 300 °C. Rajčata vložíme do mělké zapékací mísy. Posypeme česnekem, posolíme a opepříme. Dáme do trouby a pečeme 35 minut.

2) Ve velkém hrnci rozpálíme máslo nebo olej. Přidáme pórek, mrkev a jemně osolíme a opepříme. Za častého míchání restujeme nad malým plamenem asi 10 minut do měkka.

3) Přidáme vývar a pečená rajčata. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a zvolna vaříme asi 20 minut.

4) Přidáme nivu, smetanu a bazalku nebo petrželku. Nalijeme do kuchyňského robota nebo do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li třeba, po částech. Ochutnáme a případně dochutíme.

5) Polévku opět ohřejeme, ale nevaříme. Podáváme ozdobenou slaninou a čerstvými bylinkami.

Výraznou chuť rajčat intenzivní chuť nivy skvěle vyvažuje.

Krémová z červených paprik

(4 porce)

4 červené papriky (kapie), 25 g/2 lžíce másla, 1 nakrájená cibule, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 1,2 l kuřecího nebo slabšího zeleninového vývaru, 45 ml/3 lžíce rajčatového protlaku, 120 ml/ 1,2 kelímku smetany ke šlehání, mletá paprika, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Předehřejeme gril. Papriky poklademe na grilovací rošt a grilujeme, při tom pravidelně otáčíme, dokud slupky nezčernají. Pak papriky vložíme do sáčků, které neprodyšně uzavřeme. Necháme 20 minut stranou.

2) Z paprik oloupeme zčernalou slupku.

3)Podélně je rozpůlíme a odstraníme stopku, vlákna a semínka. Dužinu nakrájíme nahrubo.

4) V hluboké pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli a rozmarýn a restujeme na malém plameni asi 5 minut. Rozmarýn vyjmeme a vyhodíme.

5) K cibuli přidáme papriky a vývar, přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut. Vmícháme rajčatový protlak a poté polévku rozmixujeme nebo propasírujeme do hladka.

6) Přimícháme polovinu smetany a dochutíme paprikou, pepřem, případně solí.

7) Polévku servírujeme teplou nebo studenou, ozdobenou zbylou smetanou rozmíchanou lehce po povrchu a posypanou špetkou papriky.

Grilováním získávají papriky nasládlou uzenou chuť, která se značně liší od chuti čerstvých nebo vařených paprik. V této sametově hebké polévce jsou vynikající.

Pikantní

Thajská kuřecí

(4 porce)

15 ml/1 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku na jemno, 2 nakrájená kuřecí prsa bez kůže a bez kostí, 2 lžičky mleté kurkumy, ¼ lžičky pálivého chilli koření, 75 g/půl hrnku kokosového másla, 900 ml horkého kuřecího vývaru, 2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 2 lžíce arašídového másla s kousky arašídů, 50 g čínských vařených nudlí nalámaných na kousky, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, sůl, čerstvě mletý pepř, sušený strouhaný kokos na ozdobení, čerstvé červené chilli papričky nasekané na jemno.

1) V hrnci rozpálíme olej, na kterém 1 minutu smažíme česnek. Přidáme kuře a koření. Smažíme 3–4 minuty, přitom mícháme.

2) Kokosové máslo nalámeme do horkého kuřecího vývaru a mícháme, dokud se nerozpustí. Vývar nalijeme na kuřecí prsa a přidáme citronovou šťávu, arašídové máslo a čínské nudle.

3) Přiklopíme a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme jarní cibulku a čerstvý koriandr, dobře osolíme a opepříme a necháme ještě 5 minut povařit.

4) Mezitím na pánvičce asi 2 minuty opražíme chilli koření a strouhaný kokos, dokud kokos mírně nezhnědne. Při tom mícháme.

5) Polévku nalijeme do misek a podáváme ozdobenou praženým kokosem a chilli.

Vychutnejte si typickou chuť thajské kuchyně, kombinující česnek, kokos, citron a chilli.

S velkými kousky

Ribollita

(6–8 porcí)

45 ml/3 lžíce olivového oleje, 2 nasekané cibule, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 jemně nakrájené řapíky celeru, 1 očištěná a nasekaná bulva fenyklu, 2 velké cukety nakrájené na tenké plátky, 400 g nakrájených konzervovaných rajčat, 2 polévkové lžíce pesta (domácího nebo koupeného), 900 ml zeleninového vývaru, 400 g slitých konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí borlotti, sůl, čerstvě mletý pepř

Příloha: 450 g čerstvého špenátu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje plus trochu na pokapání, 6–8 plátků bílého chleba, hoblinky parmezánu

1) Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Vložíme cibuli, mrkev, česnek, celer a fenykl a zlehka restujeme 10 minut. Přidáme plátky cukety a restujeme další 2 minuty.

2) Přidáme rajčata, pesto, vývar a fazole a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna vaříme 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

3) Před podáváním 2 minuty restujeme na oleji špenát, dokud nepustí šťávu. Dáme jej na chléb v talířích a přelijeme polévkou. Podáváme s olivovým olejem na pokapání a parmazánem na posypání.

Ribollita je podobná minestrone, ale místo těstovin jsou v ní fazole. V Itálii se tradičně nalévá na plátek chleba, ale můžete jej vynechat, aby byla polévka lehčí.

Balkánská z cizrny

(4–6 porcí)

500 g cizrny namočené přes noc, 2 l zeleninového vývaru, 3 větší brambory nakrájené na větší kousky, 50 ml olivového oleje, 225 g listového špenátu, sůl, čerstvě mletý pepř, pikantní klobása

1) Cizrnu scedíme a propláchneme studenou vodou. Nasypeme ji do hrnce k zeleninovému vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme asi hodinu zvolna povařit.

2) Přidáme brambory, olivový olej, osolíme a opepříme. Brambory vaříme 20 minut do měkka.

3) Asi 5 minut před koncem vaření přidáme špenát a případně klobásu nakrájenou na kolečka. Podáváme na nahřátých talířích.

Na Balkáně patří cizrna mezi základní potraviny, protože je chutná a dobře zasytí.

Z jednoho hrnce

Galský vývar

(4 porce)

450 g uzené šunky v celku, 2 bobkové listy, 2 cibule nakrájené na kolečka, 1,5 l studené vody, 2 lžičky mleté papriky, 645 g brambor nakrájených na větší kousky, 225 g brukve, 400 g konzervovaných bílých fazolí nebo fazolí cannellini slitých, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Šunku namočíme přes noc do studené vody. Potom ji s bobkovými listy a cibulí vložíme do velkého hrnce a stejnou vodou přelijeme.

2) Přivedeme k varu, snížíme teplotu a mírně vaříme asi hodinu a půl do měkka. Během vaření by voda v hrnci neměla vzkypět.

3) Vodu slijeme a necháme trochu vychladnout. Z masa odřízneme kůži a případný tuk a nakrájíme na malé kousky. Dáme zpět do hrnce spolu s mletou paprikou a bramborami. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit.

4) Z brukví odkrojíme vršky. Listy srolujeme a nakrájíme na nudličky. Brukev a fazole vložíme do hrnce a mírně vaříme asi 10 minut. Ochutíme solí a čerstvým pepřem a teplé podáváme.

Tip: Uzenou šunku lze nahradit uzeným kolenem.

Tato lahodná sytá polévka je velmi podobná hustým vývarům typickým pro chladnější oblasti.

Pokud jste fandové polévek a rádi byste si rozšířili repertoár, neměla by vám uniknout publikace autorky Debry Mayhewové Hřejivé polévky pro tělo i pro duši, kterou vydalo nakladatelství IKAR.

Text Podle knihy Debry Mayhewové Hhřejivé polévky pro tělo i duši nakl. IKAR upravila Eva Hořánková

Foto Nakladatelství IKAR

Štítky:
Předchozí článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
21stoleti.cz
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přís
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
historyplus.cz
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
Hraběnka nechce, aby tu žebračku mučili. Boblig to respektuje, i tak ale Marii Schuhovou do mučírny vezme. „Seznámí“ ji s katem a se všemi jeho nástroji. Barvitě líčí, co všechno dovedou. Nebohá žena dostane strach a začne mluvit…   Žerotínové nemají u katolíků nejlepší pověst. Pobělohorská rekatolizace probíhá na jejich severomoravském panství pomaleji než jinde v Českém
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
iluxus.cz
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
Každý rok musí Centrum Paraple získat více než polovinu svého 93,5milionového rozpočtu od dárců. A nejde o abstraktní čísla – jde o finance, které přímo ovlivňují kvalitu života lidí po poranění míchy
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
epochalnisvet.cz
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána
Boršč s hovězím
tisicereceptu.cz
Boršč s hovězím
Ať ruský, polský nebo ukrajinský, boršč patří mezi oblíbené polévky na celém světě. Suroviny na 4 porce 200 g brambor 200 g zelí 100 g mrkve 2 bobkové listy 300 g červené řepy 500 g hovězíh
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
enigmaplus.cz
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
Na přelomu 80. a 90. let se v zapadlém texaském městečku Childress začne šířit strach z okultních praktik. Série nejasných úmrtí zde vyvolává atmosféru nedůvěry a paniky, kterou místní později označí
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
skutecnepribehy.cz
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
Říkala jsem si, že jsme nejlepší rodina na světě a že nás nic nemůže nerozdělit. Nedokážu pochopit, jak nás mohl rozdělit majetek? Byli jsme sourozenci, kteří se milovali. Jeden na druhého jsme nedali dopustit. Naši rodiče nás vychovali dobře, aby z nás byli slušní a féroví lidé. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že by se naše vztahy
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
nasehvezdy.cz
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
Velká čára přes rozpočet! Vypadalo to, že herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (64) si konečně bude užívat lásku s tím pravým. Jak je ale vidět, opět musí o své štěstí bojovat. Kuloáry
Dopřejte si podzimní detox
nejsemsama.cz
Dopřejte si podzimní detox
Špatná nálada, stres, zima a také viry a bakterie, které útočí doslova na každém kroku. Pokud si chcete užít podzim se vší parádou, nasaďte podzimní detox, který vám zvedne náladu a prospěje vašemu zdraví. Podzim a jaro jsou nejlepším obdobím pro očistu těla, která vám dodá spoustu energie. A v zimě ji budete obzvlášť potřebovat. Vyzkoušejte ovocné nebo zeleninové šťávy Pokud
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
epochaplus.cz
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatní zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva