Lučina, žervé, kiri a kdo ví, co ještě. Oblíbené a zdravé smetanové sýry s tvarohem jsou čím dál dražší a pro mnohé z nás i nedostupnější. Ale naše babičky je připravovaly běžně z domácích surovin. Dnes jejich skvělé pozapomenuté recepty znovu objevujeme…
Paní domu se rozhodla pro vás vyzkoušet v poslední době tolik rozšířený recept na domácí tvarohový sýr, který dobývá české domácnosti.
Co budete potřebovat?
Základem je plátýnko nebo bílý kapesník. Dále potřebujete misku, cedník, dva velké bílé jogurty (nejméně s 10 % tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl. Podle chuti můžete doplnit drceným kmínem, paprikou, pepřem, čerstvou pažitkou, česnekem…
Postup při přípravě sýra
1) Oba jogurty smíchejte se šlehačkou v míse, osolte a dobře kverlačkou promíchejte.
2) Lehce osolíme.
3) Na cedník, umístěný na hrnci, pak dejte plátýnko a na něj vylijte připravenou hmotu. To celé dejte do lednice a nechejte odkapávat syrovátku celých 24 hodin.
4) Hotový sýr.
4) A je hotovo. Sýr si můžete namazat na domácí chléb a přikusovat domácí „výpěstky“ – rajčata, ředkvičky,…
Text: Marie Šrámková, foto: Radana Krippnerová