Domů     Jak usmažit řízky ještě chutnější
Jak usmažit řízky ještě chutnější
18.5.2020

Zdá se to jednoduché: naklepané maso obalit v mouce, vykoupat ve vajíčku, zasypat strouhankou a šup s ním na pánev. Ale existují různé vychytávky, které z naší oblíbené pochoutky udělají pokrm ještě lahodnější…

Na mase záleží

Rozhodně se nehodí masa tuhá a ze starších kusů.

Nejlepší jsou minutková masa, lepší než kýta je krkovice (přiměřeně prorostlá), protože tuková vlákna v mase mu dodávají „šťávu“.

Milovníci masa usmaží dokonce i obalený bůček (libový).

Hovězí, vepřová anebo kuřecí játra v klasickém trojobalu jsou také výtečná.

Z drůbeže se hodí všechno maso, nejlépe z kuřete a krůty. Nejlepší jsou stehenní řízky, vykostěné a zbavené chrupavek. Maso ze stehen je šťavnatější než z prsou.

Maso krájíme přes vlákno a po okrajích raději nařízneme, aby se nekroutilo.

Jemné maso jen lehce naklepeme a protlačíme do tvaru dlaní. Paličkou naklepáváme maso mezi dvěma sáčky z PVC, ušetříme si úklid a neušpiníme ani paličku.

Chystáte-li maso nevykostěné, třeba celé kuřecí stehno, pak dbejte na to, aby kousky byly stejně velké, jinak se neusmaží rovnoměrně.

Došla vám doma strouhanka?

Máte naklepané řízky a najednou zjistíte, že ve spíži došla strouhanka. Je to k vzteku, ale není to žádná katastrofa. Paní domu má pro vás hned dvě řešení.

a) Řízky lze obalit chutným těstíčkem z rozšlehaného vejce, hladké mouky, mléka a soli, a pokud přidáte prášek do pečiva, bude výtečně nadýchané.

b) Místo strouhanky použijte náhradu – zkuste sypkou směs na instantní bramborovou kaši nebo křupavé drcené kukuřičné lupínky (cornflakes) – řízky budou sice jiné, ale i tak vynikající!

Co snese strouhanka?

Oříšky – Úžasné jsou oříšky, které strouhance a řízku dodají sladkou vůni. Použít můžete třeba pekanové, burské, vlašské či lískové nastrouhané oříšky.

Obalovat lze také v drcených kukuřičných lupíncích, musíte je však nadrtit velmi jemně, jinak z obaleného masa padají.

Koření – Do strouhanky lze přisypat chilli nebo pálivou papriku do guláše. Hotové řízky budou „řízné“ a hezky barevné. I když je možné pikantně okořenit už maso a obalit klasicky.

Sýr – Kombinace strouhanky a sýra je velmi oblíbená. Strouhaný sýr (eidam, niva, parmezán) smícháte se strouhankou a obalujete. Protože se sýr roztéká, je třeba smažit rychle.

Klasika v těstíčku

Suroviny: 50 g hladké mouky•2 lžíce vody, piva nebo bílého vína•1 lžička oleje•2 bílky

Vše rozšleháme do hladkého těstíčka a můžeme obalovat. Těstíčko právě díky tekuté přísadě skýtá různé variace, vinné, pivní nebo snad i sodovkové.

Marinovaný, nebo čerstvý?

Hodí se marináda na maso, nebo ne? Možné je obojí. Stačí před obalováním potřít maso směsí mačkaného česneku a bylinek, třeba tymiánu. Nebo posypat jakýmkoliv vaším oblíbeným kořením. Marináda chuť řízků příjemně osvěží.

Nádobí na řízky

Už naše babičky radily, že s luxusním nádobím ještě nemusíte vykouzlit skvělé chutné řízky. Nejlepší byly železné kastroly a pekáče, hotové řízky se buď uchovávaly nebo pekly přímo v nich.

Šup na pánev

Při smažení nedáváme na pánev příliš masa najednou. Rozehřátý tuk by se moc rychle zchladil a trvalo by déle, než by znovu začal vřít.

Obal se nesmí dlouze máčet v teplém oleji, začal by totiž snáze opadávat. Po každé straně smažíme do zlatova asi 3–5 minut a během přípravy do řízků zásadně nepícháme, vytekla by z nich šťáva.

Pekáč nepřikrýváme, šťáva z řízků by začala skapávat do horkého oleje a brzy by to bylo spíš dušení. Hotový řízek položíme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

K opadávání strouhanky z řízků dochází poté, co je necháte příliš dlouho obalené stát (třeba je dáte do ledničky na druhý den nebo je vytáhnete z mrazáku). Obal navlhne a pak na mase nedrží. Řešení je jednoduché: už obalené řízky znovu posypte strouhankou a tu na ně pevně přitiskněte.

Totéž platí o mražení obalených řízků do zásoby. Když už jednou obalujete, můžete si jich pár dát do mrazáku a postupně je odebírat podle potřeby. Ale čerstvý je čerstvý…

Tajemství šéfkuchaře

Někdy i zdánlivý prohřešek proti racionální výživě je ve finální podobě zdravější, než kdybychom prováděli dietní rošády. Většina zkušených kuchařů řízky smaží v hluboké pánvi vydatně naplněné omastkem.

Relativně zdravější olej je až na posledním místě – nejlepší je sádlo či přepuštěné máslo. Rozhodně musí maso „plavat“, v rozpáleném tuku se ihned zatáhne a nenatahuje mastnotu. Hotové řízky se nechají jen okapat.

Pokud smažíme jen v loužičce oleje a myslíme si, že jídlo nebude tak mastné, je to přesně naopak, při tomto způsobu trojobal vsákne omastku daleko víc. Pozor, víc tuku také pohltí strouhanka starší, přesušená.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,