Chcete-li si zahrát na opravdu velkého kuchaře a naservírovat svým blízkým recept, za který by se nestyděla ani prvotřídní restaurace, zde je tip pro vás.
Budete potřebovat
asi 4 kg krůty, 500 g jedlých kaštanů, 100 g slaniny, 200 g krůtích jater, 20 g másla, 25 g sušených brusinek, 100 ml portského vína, 250 g mletého masa, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g bílého pečiva, 3 vejce, 2 lžíce petrželky, kůra z pomeranče, sůl, pepř
Je samozřejmě možné použít i jednotlivé porce krůty a nádivku upéci ve stejném pekáči samostatně.
Nádivka
Oloupané kaštany vložte do vývaru, vařte asi 30 minut a nechte okapat.
Slaninu a játra pokrájejte na malé kousky, zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou.
Brusinky namočte do poloviny vína a nahrubo posekejte do nádivky.
V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte režnou nití a vložte do
trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru.
Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou
Pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar.