Bojujete s jarní únavou? Polévka z pro mnohé neznámým šťovíkem vám dopřeje pořádnou dávku energie.
Ingredience
větší hrst šťovíku
60 g přepuštěného másla
40 g hladké mouky
1 l hovězího vývaru
200 ml smetany
špetka mletého bílého pepře
2 špetky pálivé papriky
1 žloutek na zjemnění
sůl
Postup
Na másle krátce orestujeme šťovík, zaprášíme moukou a upražíme jíšku. Zalijeme ji studeným hovězím vývarem a prošleháme. Podle chuti přisolíme a zvolna cca 20 minut provaříme. Do hotové polévky vmícháme smetanu a špetku bílého pepře.
Chuť polévky zjemníme žloutkem, který vmícháme do již odstaveného hrnce s polévkou, a poté ji už nevaříme. Polévka tak získá hladkou a krémovou texturu.