Domů     Když je nemoc vepsaná ve tváři
Když je nemoc vepsaná ve tváři
27.12.2019

Experty na čtení náznaků nemoci v obličeji jsou praktici tradiční čínské medicíny. Z barvy kůže, zpoceného čela, kruhů pod očima, ale i třeba i nápadně rudých rtů dokážou odvodit vaše zdravotní potíže, dřív než promluvíte. Jak je to možné?

Tradiční čínská medicína má několik tisíc let trvající nepřetržitou tradici. V dávných dobách si jako s diagnostickou metodou musela vystačit pouze s pozorováním.

Postřehy se po generace předávaly a stále rozšiřovaly, až Číňané vytvořili pozoruhodně propracovanou soustavu příznaků, často nenápadných, kterými se projevují rozličné zdravotní poruchy, ať už propukly nebo zatím zůstávají skryté.

Metoda sama o sobě je velmi spolehlivá, ovšem na její ovládnutí je zapotřebí řada let cviku. Například u diagnózy z jazyka, kterou čínská diagnostika rovněž využívá, se praktik stane mistrem, když prý prohlédne na deset tisíc jazyků svých pacientů.

Z obsáhlého souboru náznaků nemoci v obličeji jsme mohli pro tento článek vybrat jen maličký zlomek. Ten berte jen jako orientační, i tak vám může mnohé naznačit.

Barva pleti

Nažloutlá: Pokud není sytá, ale jen jako jemný nádech, pak nenaznačuje žloutenku, ale potíže žaludku a sleziny. Číňané spojují oba tyto orgány s trávením a tím i celkovou kondicí. Je to jednoduchá úvaha:

Správně pracující trávení dodává živiny a energii. V opačném případě vám energie chybí, i když je jídelníček v pořádku. Z čínského pohledu je slabá slezina příčinou chronické únavy, kdy špatně zvládáme každodenní zátěž.

Co je zajímavé: Moderní západní medicína sice vychází z jiného předpokladu, ale ten vede ke stejnému závěru.

Pro ni je slezina důležitým orgánem imunity a její poruchy skutečně doprovází únava, někdy chronická a bez známek zlepšení i po delším odpočinku.

Červená: Tady se Východ i Západ shodují – kůže zčervená při silnějším prokrvení. Pokud se objeví po cvičení a aktivním pohybu, pak je zarudnutí normální. V klidu už takový signál značí srdeční a oběhové potíže nebo poruchu krve.

Tradiční čínská medicína si také všímá citlivosti srdce na stres, i to může být příčina náhlého červenání. Pro západní medicínu je to spíš výraz hormonální nerovnováhy a nervové lability.

Pozor: Srdeční potíže podle tradiční čínské medicíny v obličeji naznačuje i opak zarudnutí, tedy popelavá bledost kůže.

Fialové tváře: Ty jsou celkem zjevným poukazem na nedostatečné okysličení krve a ukazují na plicní nebo oběhové onemocnění.

Tmavé stíny v obličeji: Obvykle jsou modročerné nebo černé a najdeme je hlavně pod očima. Pro čínského praktika jsou zjevným upozorněním na špatnou kondici ledvin. Totéž znamenají i výrazně opuchlá oční víčka.

Zelený nádech: Souvisí se žlučníkem a játry. Naznačuje jejich zhoršenou funkci, nikoli zánět jater, ten se samozřejmě projevuje zřetelnou žloutenkou.

Bílá: Nikoli popelavá, ale skutečně bílá. Tato barva se v obličeji může projevovat i jako jemný bílý třpyt, ovšem podle Číňanů nevěstí nic moc dobrého. Je totiž upozorněním na potíže plic.

Od přirozeně mléčného odstínu pleti se odlišuje tím, že u slabosti plic bývá kůže současně vlhká a často nadměrně zpocená. Viditelné bývají i otoky v obličeji.

Stav kůže

Podle tradiční čínské představy je kůže mapou, na níž můžete hledat stopy poukazující v první řadě na kondici plic a střeva. Tyto orgány odvádějí většinu odpadních látek z těla, a když tuto práci plně nezvládají, pak v těle zůstává vyšší množství škodlivin.

To se i podle našich evropských představ může projevit nečistou pletí. Čínský praktik si ale bude všímat nejen vyrážek.

Pro něj se na kůži mohou projevovat i poruchy dalších vnitřních orgánů, takže ho bude zajímat i to, jestli je pokožka chladná nebo horká, vlhká či suchá, zda má povrch hedvábně hladký nebo hrubý a pokrytý šupinkami.

Zvláštní znamení

Pro tradiční čínskou medicínu se nic v těle neděje náhodně. Proto si praktik všimne toho, na kterých místech v obličeji máte kůži narušenou chybami na kráse. Teoreticky je pro něj obličej rozdělen na reflexní zóny různých orgánů. Puchýřky, krusty a šupinky na čele bude tedy hodnotit jinak než třeba vyrážku na tvářích. Podobně otoky, poruchy pigmentace nebo rozdílné zbarvení v obličeji. Kožní nálezy přitom vznikají, až když nerovnováha v orgánech nějakou dobu trvá, takže nemá smysl řešit každý náhodný pupínek. Vrásky v obličeji
Pro tradiční čínskou medicínu se nic v těle neděje náhodně. Proto si praktik všimne toho, na kterých místech v obličeji máte kůži narušenou chybami na kráse. Teoreticky je pro něj obličej rozdělen na reflexní zóny různých orgánů. Puchýřky, krusty a šupinky na čele bude tedy hodnotit jinak než třeba vyrážku na tvářích. Podobně otoky, poruchy pigmentace nebo rozdílné zbarvení v obličeji. Kožní nálezy přitom vznikají, až když nerovnováha v orgánech nějakou dobu trvá, takže nemá smysl řešit každý náhodný pupínek. Vrásky v obličeji

Čelo: Z vrásek na čele se dají odečíst nejen starosti, ale i možné metabolické potíže, které mohou souviset se zhoršenou funkcí ledvin. Ve hře je i slabší kondice vaječníků, u mužů varlat.

Kolmé rýhy mezi obočím: Poukazuje na potíže s játry, neboť je to oblast jejich reflexní zóny. Nemusí jít vysloveně o projev nemoci, tyto rýhy vznikají i jako následek velkého množství tučného masa a uzenin na jídelníčku. Doprovodným jevem bývá podrážděnost a vzteklost.

Vodorovná vráska mezi obočím: Může prozrazovat sníženou funkci štítné žlázy. V tom případě můžete pozorovat i ubývání chloupků na vnějším okraji obočí, které se zkracuje a řídne.

Výrazné rýhy mezi nosními křídly a koutky rtů: Ty jsou podle tradiční čínské diagnostiky signálem špatného trávení kvůli slabosti žaludku a jater.

Pokud vystupuje mnohem zřetelněji rýha u levého koutku, pak bude čínský praktik uvažovat o poruše slinivky.

Prodloužené nosní rýhy: Pokud rýhy vedoucí od nosních křídel nekončí u koutků rtů, ale vedou kolem nich dál směrem dolů, pak máte pravděpodobně dlouhodobé potíže se žaludkem. Často se takto na zdraví podepíše dlouhodobé přetížení a stres.

Svislé vrásky uprostřed tváří: Jestliže vedou kolem koutků rtů a pokračují níže, pak čínskému praktikovi naznačují možnost dvanáctníkového vředu. Rýhy pouze ve tváři se vztahují k problémům s plícemi.

Kolem koutků rtů: Krátké vrásky v této partii mohou být odrazem dlouhodobé slabosti střeva a zhoršeného trávení.

Svislá vráska uprostřed brady: Netrpíte dlouhodobými bolestmi zad, zejména v oblasti bederní páteře?

S čím jste se narodili

Uši

Velké uši jsou známkou „dobrého kořínku“, tedy toho, že máte geneticky hodně energie a pravděpodobnost vysokého věku. Naopak malé uši ukazují na vrozenou tělesnou slabost.

Nos

Silný a široký nos prý ukazuje na nervovou odolnost, čím je širší, tím větší psychickou zátěž dotyčný snese a naopak.

Kromě toho má stavba nosu odpovídat stavu páteře. U kořene nosu najdete reflexní zónu krční partie, u nasazení křídel zase ramenou a lopatek. Bolesti ve střední části zad může naznačovat příliš napjatá kůže nosních křídel.

Pokud v této části máte naopak prohlubně, pak by je čínský praktik považoval za náznak ochablosti zádového svalstva.

Rty

Z nich se dá odečíst vrozená kondice žaludku. Výrazný a silný horní ret znamená dobré trávení a celkovou vitalitu. Úzký horní ret mívají lidé se slabým žaludkem, kteří se snadno unaví.

Totéž naznačují vrásky, které se v pozdějším věku mohou kolem horního rtu vytvářet.

Brada

Čím je brada výraznější a čím více vystupuje dopředu, tím halasněji se umí prosadit i její nositel. Takový tvar poukazuje hlavně na psychickou odolnost, sílu vůle a schopnost obstát v konkurenci. Naopak lidé s malou a ustupující bradou jsou citlivější a brzy se vzdávají.

Obočí

To dorůstá do definitivního tvaru až v dospělosti, což souvisí s hormonálními hladinami v těle. A přesně to také obočí prezentuje. Široký a hustý porost chloupků ukazuje na silný hormonální systém.

Řídnutí mezi očima je signálem slabé produkce pohlavních hormonů, ubývání obočí na vnějším okraji u spánků pak prozrazuje klesající produkci hormonů štítné žlázy, a to i v době, kdy ještě nemusí být měřitelná.

Do hormonálního systému jsou zapojena i játra, takže stav obočí ukazuje i na jejich kondici. Při extrémně hustém a srostlém obočí vzniká podezření na sklon k jaterním potížím a také agresivitě.

Při vypadávání obočí bude mít čínský praktik podezření na slábnoucí energii jater.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

reklama
Související články
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
13.4.2024
Téměř každý z nás má v průběhu života zkušenosti s bolestí v zádech. S těmito potížemi navštěvujeme nejen praktické lékaře, ale i neurology, rehabilitační lékaře, ortopedy, revmatology či psychology, neboť do páteře se promítá i duševní bolest. Jak si uchovat zdravou páteř? Je několik věcí, jež by měl vědět každý, kdo si chce páteř uchovat zdravou přiměřeně svému věku. Být průtočným jezírkem V
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci