Domů     Agar, nebo želatina?
Agar, nebo želatina?
6.12.2019

Aspiky, ovocná želé, rosoly a různé zákusky či dorty jakoby zalité pod čirým barevným sklem. Želírování je stará kuchařská úprava, které patří v kuchyni samostatná kapitola.

K nejznámějším želírovacím prostředkům patří rostlinný agar a živočišná želatina. Agar, nebo také karagenan (E407), se vyrábí z červených mořských řas. Má vynikající želírovací schopnosti, výborně drží tvar i ve vyšší vrstvě.

Někdy ale vyvolává alergie, proto se rostlinná želatina většinou připravuje ze směsí karubinu (E410), získaného za svatojánského chleba. Želatina se vyrábí z jatečných produktů, obsahujících kolagen.

Vzniklý čirý rosol (i ochucený a dobarvený) se používá především k výrobě sladkých zákusků a moučníků, aspikem se zalévají i slané speciality studené kuchyně.

Kterou si vybrat?

Pro studenou kuchyni je dnes výhodnější využít průmyslově připravenou čirou želatinu. Nejčastěji v obchodech narazíte na dva druhy – práškovou a v plátcích.

Sypkou rozpustíme ve vodě, až nabobtná, zahřejeme ji přibližně na 70 °C, odstavíme a vmícháme do krému či náplně, třeba do šlehačky, zakysané smetany či tvarohu.

Plátkovou namočíme do studené vody, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a přimícháme do krému. Nebo se namočené plátky jen vymačkají, a zamíchají do horkého krému.

Želatinový ztužovač, který se nevaří ani nezahřívá, má stejné účinky! Prášek se jen rozpustí ve vodě či ve šťávě, nechá se odstát a pak se smíchá s krémem. Tuhne stejně dobře jako klasická želatina.

Dortové želé zvolte, pokud nechcete krém, ale pouze vrstvu želé. Kupte si je hotové. Prášek rozmícháte v horké vodě a nalijete na dort s ovocem a je hotovo.

Agar je nejlepší a nejsnáze dostupný (v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku. Jeho výhoda je, že se dá přisypat do jakékoli tekuté směsi, mírně povařit a rosol je hotový. Na 1 litr tekutiny použijeme 10 g (5 kávových lžiček) sypkého agaru. Agar je „pevnější“ než želatina a dobře tuhne i za pokojové teploty.

Každý typ želatiny vyjde cca na 20 korun za balíček, agar je asi o třetinu dražší.

Postup, krok za krokem!

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeného na obalu. Postup se vždy může trochu lišit podle výrobce.

1. Nabobtnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se minimálně 60, maximálně 80 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací (rosolovací) schopnost!

2. Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout. Byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.

3. U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít.

Pokud by k tomu přece jen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.

4. Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Obecně platí, že se obvykle 10 g sypké rostlinné želatiny smíchá s 0,25 l ovocné šťávy nebo jinak ochucené tekutiny, asi minutu povaří a ještě teplé vlije do formiček, pohárů, na dort nebo i na řezy.

Aby se hotová želatina lépe vyklopila, nejdříve formu vylijeme studenou vodou. Před vyklopením ji můžeme na pár vteřin ponořit do horké vody.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
reklama
Šikovné tipy
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Podivná smrt Malcolma X: Kdo je vrahem?
enigmaplus.cz
Podivná smrt Malcolma X: Kdo je vrahem?
Kromě slavnějšího Martina Luthera Kinga se v 60. letech v Americe významně zasazuje o práva černošských obyvatel také muslimský kazatel Malcolm X (1925–1965). Ten na rozdíl od svého umírněného kolegy
5 českých rodáků s Nobelovou cenou: Opomíjená manželka, básník a milovník Merkura
historyplus.cz
5 českých rodáků s Nobelovou cenou: Opomíjená manželka, básník a milovník Merkura
Manželé pracují v laboratoři na převratném objevu, kvůli společenským předsudkům ale geniální žena předstírá, že je pouhou asistentkou svého muže. Pro Nobelovu cenu si už však mohou dojít oba společně. „Přeji si, aby můj majetek byl použit k ocenění těch, kteří během předcházejícího roku prokázali největší přínos lidstvu,“ píše švédský chemik a vynálezce Alfred Nobel (1833–1896) ve
Každodenní rituály pro úžasný vzhled
nejsemsama.cz
Každodenní rituály pro úžasný vzhled
Krásná pleť je snem každé ženy. Kromě zdravé stravy a dostatku spánku je důležitá i pravidelná péče o pleť. Jak na to? To vám prozradíme v našem článku. Ať už vaše pleť potřebuje omlazení, nebo se potýkáte s mastnou či problematickou pletí, naše krokové rituály nabízí vše, co potřebujete pro udržení zdravé, svěží a hydratované pleti. Odlíčení Vyčistit pleť
Hudba v historii: Od Pythagora po moderní rockové rify
epochaplus.cz
Hudba v historii: Od Pythagora po moderní rockové rify
Hudba je neodmyslitelně spjata s historií a kulturou lidstva. Její vývoj je fascinujícím zrcadlem, které odráží změny ve společnosti, náboženství a technologii. Od starověkých harmonií, přes gregoriánské chorály, až po komplexní skladby baroka a romantismu, se hudba neustále proměňovala. Pojďme se vydat na cestu časem a prozkoumat, jak se hudba stala tím, čím je dnes.
Třebíč: Historie zapsaná do UNESCO a živé památky Vysočiny
epochanacestach.cz
Třebíč: Historie zapsaná do UNESCO a živé památky Vysočiny
Třebíč, město na Vysočině, je jedním z nejvýznamnějších historických a kulturních pokladů České republiky. Díky své jedinečné architektuře, která spojuje románské, gotické i barokní prvky, a především díky své židovské čtvrti, která je jednou z nejlépe dochovaných v Evropě, byla Třebíč zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Město, které spojuje stopy dávné minulosti s živým
Pizza se čtyřmi druhy sýrů
tisicereceptu.cz
Pizza se čtyřmi druhy sýrů
Pizza quattro formaggi (čtěte kvatro formádži) skvěle chutná teplá i vychladlá. Ingredience 1 těsto na pizzu 100 g ricotty 100 g nastrouhaného eidamu 100 g mozzarely 4 lžíce mascarpone čers
LHC a co dál? Megaprojekt s otazníky
21stoleti.cz
LHC a co dál? Megaprojekt s otazníky
Troufalé cíle si žádají troufalá řešení, a k takovým bezpochyby projekt budoucího urychlovače částic FCC patří. Odhalení záhad temné hmoty a energie? Hledání nových částic či výroba milionů nepolapite
Jednoduchost ostrovní krajině sluší
rezidenceonline.cz
Jednoduchost ostrovní krajině sluší
Exkluzivní vilu na západním pobřeží ostrova Ibiza zdobí nádherná krajina s fantastickým výhledem na ostrůvky S’Espartas, které poskytují úchvatné scenérie v rudé barvě zapadajícího slunce. Moderní vila nedaleko ibizského San Antonia určitě zaujme netradičním architektonickým řešením samotné stavby a neméně zajímavé je velkorysé pojetí exteriéru. Dům se skládá ze tří základních částí. Půdorys hlavní dvoupodlažní budovy má
Bitva u Fontenoy: Musel vévoda sníst své boty?
epochalnisvet.cz
Bitva u Fontenoy: Musel vévoda sníst své boty?
„Buď dojdu do Paříže, nebo sním své boty!“ prohlásí sebevědomě mladičký vévoda z Cumberlandu. Věří, že porazit Francouze nebude tak těžké. Pravda, armáda Ludvíka XV. čelí na frontě v Rakouském Nizozemí velké spojenecké přesile. V jejím čele však stojí skutečný mistr svého řemesla.   V Evropě se roku 1744 opět rozhořely války o rakouské dědictví.
V noci nás překvapila roztomilá ježčí rodinka
skutecnepribehy.cz
V noci nás překvapila roztomilá ježčí rodinka
Byla to naše svatební cesta. Vyrazili jsme do skal a těšili se na romantiku v přírodě. Kolem stanu nám ale v noci cosi dupalo a funělo. Naše fantazie pracovala naplno. Měli jsme čerstvě po maturitě, když jsme se s Jirkou brali. Brát jsme se nemuseli. Byli jsme romanticky založení, rádi jsme se toulali přírodou a poznávali naši krásnou zemi. Pocházeli
G-Shock Rock for People: Limitovaná edice pro fanoušky festivalu
iluxus.cz
G-Shock Rock for People: Limitovaná edice pro fanoušky festivalu
Ke 30. výročí festivalu Rock for People přichází kultovní japonská značka G-Shock s exkluzivní edicí hodinek, navrženou pro všechny milovníky hudby, svobody a volného festivalového stylu. Tyto robustn
Godla doma dostal nůž na krk. Musí vydělávat!
nasehvezdy.cz
Godla doma dostal nůž na krk. Musí vydělávat!
Dluhy, exekuce či insolvence. To jsou pojmy, které se v posledních měsících v rodině Zdeňka Godly (50), známého ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, řeší ze všeho nejvíc. Jeho ženě Janě Godlové