Jídlo není lék, ale někdy dokáže divy. Vhodně vybrané potraviny mohou zpomalit tvorbu vrásek, zmírnit výraznost pigmentových skvrnek, ulevit od potíží z příliš mastnou nebo naopak příliš suchou kůží.
Vrásky
Co jíst?
– sóju
– chřest
– lilek
– cibuli
Podpořit kolagen
Tvorba vrásek úzce souvisí s poklesem estrogenu v těle. Mezi potravinami je nejvydatnějším zdrojem látek s podobným účinkem, s tzv. fytoestrogeny, sója.
Právě proto se doporučuje zařadit ji na jídelníček, a to v co nejpřirozenější podobě, kde zůstanou tyto látky zachované. Nejlépe se tedy hodí tofu jakožto sójový „tvaroh“.
Prodává se přírodní i různě ochucený a snadno jím lze obohatit polévky, nákypy nebo saláty.
Prospívá zelenina
To zjistili vědci při výzkumu ve Švédsku. Zpomalit tvorbu vrásek pomáhá jídelníček bohatý na listovou zeleninu, lilek, cibuli, chřest.
Opatrně s tuky, na zralé kůži se už ukazují rozdíly mezi lidmi, dlouhodobě konzumujícími převážně tuky živočišné nebo rostlinné a rybí. Právě tuky z mořských ryb, ořechů, lněného semene nebo řepky pomáhají udržovat kůži pružnou a jemnější.
Pigmentace
Co jíst?
– citrusy
– zelí a kapustu
– jahody, maliny a lesní ovoce
– chilli
Nedostatek vitaminů
Sklon k tvorbě výraznějších pigmentových skvrnek je sice vrozený, ale ovlivnitelný – v dobrém i špatném.
Pigmentaci samozřejmě podporuje pobyt na slunci bez ochranného krému, ale také nedostatek vitaminů, zejména B12. Ten je tedy třeba na jídelníček dodat a s ním i vitamin E, vitamin C a antioxidanty.
Z tohoto výčtu je už jasné, že se doporučuje hodně ovoce, hlavně citrusového a drobných tuzemských plodů. Ze zeleniny je nejvhodnější zelí a kapusta, špenát a ostré papričky. Jako přílohu vyzkoušejte pohanku, chutná je i v zeleninových nákypech.
Tip: Pomoci zmírnit výraznost pigmentových skvrn má údajně i jídelníček bez masa. Ryby jsou povoleny, stejně jako další zdroje živočišných bílkovin.
Suchá kůže
Co jíst?
– luštěniny
– vejce
– avokádo
– tučné ryby
Vrozená i získaná
Suchá kůže trápí stále více žen, ale jen u části z nich jde o vrozenou kondici. Produkce kožního mazu se přirozeně zpomaluje ve zralejším věku, suchostí ale kůže reaguje i na příliš agresivní mytí nebo na vlivy vnějšího prostředí. Používání mastných krémů pak přináší jen částečnou úlevu.
Chybí vitamin E
Výborným zdrojem vitaminu E je avokádo. Kromě něj můžete na jídelníček zařadit olej z pšeničných klíčků. Prospívají ale i potraviny s kvalitními tuky jako mořské ryby a ořechy. Na jídelníčku by neměly chybět ani žloutky, maso a zejména opomíjené luštěniny.
Kruhy pod očima
Co jíst?
– maso
– tuňáka
– pohanku
– pikantní koření
Špatné prokrvení i alergie
Tmavé kruhy pod očima mohou být vrozenou kondicí, ale stejně tak mohou vznikat až během života. Pak bývá příčinou zhoršené prokrvení.
V okrajových partiích pak stagnuje neokysličená krev, což se právě pod očima, kde je kůže tenčí, jeví jako nafialovělé zbarvení. Jiným vyvolávajícím faktorem může být alergie nebo potravinová intolerance, které způsobí zánět a tím ztmavení oblasti pod očima.
Pokud máte podezření na tento důvod, pak je třeba hledat potravinu, která způsobuje potíže.
Podpořit tvorbu krve
U žen, a to zejména v mládí, bývá ovšem častější příčinou slabý krevní oběh a chudokrevnost. Pak je vhodné jíst dostatek červeného masa a listové zeleniny na podporu tvorby krve. Prospěšné je také maso tuňáka, žloutky a pohanka.
Pro lepší prokrvení je nezbytné dostatečně pít. Dočasný, ale příjemný vliv má rovněž ostré koření.
Mastná kůže
Co jíst?
– žloutky
– mango
– špenát
– mrkev
Pozor na sladkosti
Činnost mazových žláz podporují potraviny s vysokým glykemickým indexem, pozor tedy na sladkosti a potraviny z bílé mouky, ale i brambory a těstoviny.
Prospívá vitamin A
Zklidňuje totiž nadměrnou aktivitu mazových žláz. Výborným zdrojem jsou žloutky a pak potraviny bohaté na beta-karoten jako mango, špenát a další zelenina se sytě zelenými listy, papriky, meruňky, mrkev.
Vyrážky
Co jíst?
– ořechy
– lněné semínko
– mořské řasy
– mořské plody
Nejen hormony
Sklon k hnisání sice často souvisí s hormonálním rozkolísáním, ale může poukazovat i na jaterní problémy nebo oslabenou funkci imunity. Navíc podobně jako u mastné pleti mohou působit potíže sladkosti a potraviny z bílé mouky, protože podporují tvorbu mazu.
Vhodné jsou naopak potraviny s tuky, které v těle vykazují protizánětlivý účinek a ulevují imunitě. Konkrétně jde o ořechy a lněné semínko a oleje z nich. Prospívá také tučné avokádo bohaté na vitamin E.
Dary moře
Nejen mořské ryby, ale i mořské řasy a korýši jsou výborným zdrojem mikroprvků, které nám běžně na jídelníčku chybí a jejichž přísun může zdraví celkově pozitivně ovlivnit.
Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL