Domů     7 tipů, jak si správně zařídit spíž
7 tipů, jak si správně zařídit spíž
27.2.2020

Je jedno, jestli máte velkou spíž, menší skříňku nebo prostě jen úložné místo někde v rohu kuchyně. Samostatný prostor na potraviny si určitě vyčleňte.

V jednu chvíli to vypadalo, že jsou spižírny na ústupu. Dojem, že nejsou potřeba, se zdál  být logický – supermarkety mají otevřeno sedm dní v týdnu, veškeré pochutiny mají stále k mání, na vaření nezbývá při pracovním vytížení čas, a tak není co skladovat.

Opak je pravdou. Nemusíme sice mít obrovské zásoby jídla, ale základní suroviny v minimálním množství jsou potřeba. A kdo se naučí používat zásoby (které koupí třeba v akci, a tudíž levněji), šetří domácí rozpočet.

Navíc vlastní zavařeninu, džem nebo čalamádu ty kupované nikdy nedostihnou. Potraviny si někam ukládat musíme. A dobré je znát pravidla, jak na to.

1. Výběr místa

Jestli to jen trochu jde, volte pro svou spíž (budeme ji takto velkoryse nazývat, i když se ve vašem případě může jednat jen o skromný kout v malé kuchyňce), takové místo, kde je co nejnižší teplota. Ideálně by v ní mělo být kolem 10 °C.

Až budete hledat, nemusíte se nutně soustředit pouze na oblast kuchyně. Možná chytře vymyslíte úkryt pro své poživatiny na chodbě, která je hned vedle, takže to nebudete mít daleko.

V takovém případě si ale ty nejčastěji používané suroviny stejně dejte někam do regálu v kuchyňské lince.

Když žádné studenější místo nenajdete, vyhněte se alespoň přímému slunci. Špajz by neměla být ani v blízkosti sporáku a trouby (to kvůli teplu, které na uschované potraviny nemá nejlepší vliv).

2. Vnitřní zařízení

Tak, místo máte. Teď, co do něj? Přece se nebudou potraviny povalovat na zemi!

Osvědčené jsou regály. Můžete si pořídit dřevěné, plechové nebo drátěné.

Máte svou „minispíž“ ve skříňce v kuchyňské lince? Nevadí. Jen budete muset trochu přemýšlet, jak potraviny poskládat. Jednodušší a přehlednější jsou police o šířce 30 – 40 cm, ale i ty širší se dají v pohodě využít.

Zavděk můžete vzít i zásuvkami. Proč ne. A můžete je s policemi i kombinovat.

Nové kuchyňské linky už mívají praktické hluboké výsuvné kontejnery.

3. Oblékání poliček

Abyste zabránili ušpinění poliček – především, pokud se vaše spíž ocitla v kuchyňské lince –, ještě než začnete skládat potraviny, položte na dno poliček voskovaný papír. Slouží k ochraně nábytku a navíc se dobře udržuje.

Při běžném úklidu ho snadno přetřete vlhkým hadříkem, a když uvidíte, že už dosluhuje, jednoduše ho vyhodíte a nahradíte novým, čistým.

4. Obaly a dózy

Potraviny je lepší do regálů (poliček, zásuvek) ukládat v dózách. Původní obal není tak trvanlivý a může se protrhnout. Snadno se také dovnitř dostanou nevítaní hosté (mouční moli, mravenci a další).

Z materiálů lze využít sklo nebo plast, a to nejlépe s pevným uzávěrem. Výhodou jsou průhledné obaly, které prozradí, co se uvnitř skrývá. Na ty neprůhledné si dejte informace o výrobku, který je uvnitř.

Jednoduše si vystřihněte obrázek z původního obalu a buď ho na dózu nalepte nebo přichyťte gumičkou.

5. Kam s čím

Tak. Pochutiny máme v dózách a ty teď musíme uložit do spíže.

Začněte tím, co používáte nejméně často, a zásobami. Ty patří úplně nahoru, nebo úplně dozadu.

Stejné druhy dejte k sobě (mouku hrubou, polohrubou, hladkou, krupici, vločky… vedle sebe patří cukry a k nim sůl, pospolu uložte všechny luštěniny, dále konzervy a rybičky, oleje a octy, kompoty a zavařeniny,…).

Do výšky očí (a dopředu) naopak naskládejte to, co používáte každý den.

Ostatní poživatiny, které přijdou na řadu jednou za čas, uložte doprostřed.

Drobné sáčky (prášky do pečiva, vanilkové cukry, koření do perníku, želatiny, sušené droždí apod.) vložte do samostatné, nejlépe mělčí uzavíratelné dózy. Nebo do košíčku, který si jednoduše při vaření postavíte na linku.

6. Ochrana proti vetřelcům

I když jste použili uzavřené nádoby, preventivně můžete dát do spíže lapače na moly. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin.

Napadené potraviny bez milosti zlikvidujte. A pro jistotu také raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, krupici.

7. Pravidelná kontrola

Teď jste dali své spíži řád, je čistá a přehledná. Ale nemyslete, po nějaké době se v ní může opět objevit chaos. Čas od času si proto vyhraďte čas, abyste vyházeli všechny „zapomenuté“ prošlé potraviny, otřeli víčka od prachu a doplnili zásoby.

Praxe vám také ukáže, jestli jste zvolili praktické ukládání, nebo bude potřeba sem tam nějakou dózu přestěhovat.

Foto: Shutterstock

Související články
10.2.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jehněčí kotlety na kalvadosu
tisicereceptu.cz
Jehněčí kotlety na kalvadosu
Pokud byste to náhodou nevěděli, tak kalvados je francouzská pálenka, která si s jehněčími kotletkami skvěle rozumí. Suroviny na 4 porce 2 cibule 1 petržel 1 sklenka kalvadosu 30 g másla 1 m
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz
Svět dětství se rozplynul
Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé dětství jsou jako roztrhané střípky, které nikdy úplně nedají dohromady celkový obraz. Přesto, i když se snažím vzpomínat, mám pocit, že někde v hlubinách té minulosti je stále něco, co mi uniká. Měla jsem rodiče, kteří mě milovali. Svět se změnil tak náhle, když jsem je ztratila jako malá. Byla jsem
Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz
Jak se vykrmují zápasníci sumó?
Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než 1000 let. Již na přelomu 1. a 2. tisíciletí n. l. zápasy navštěvovali jako diváci sami císařové. Kdejaký chlapec pak toužil stát se bojovníkem, jehož proslulost by dosahovala ke hvězdám…   Zápasníci sumó se sdružují v tzv. stájích, které fungují jako rodina. Během výcviku se neopouštějí,
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz
Černé lyonské akordy s bílou
Přísně geometrické linie, beton, sklo a terasu s bazénem a výhledem na město pod ní nabízí tato půvabná vila. Originální prosklený dům je zavěšený na jednom z lyonských kopců. Město vypadá, jako by bylo této krásné vile, vyznačující se prostými liniemi, prosklenými stěnami a promyšlenou čistotou, schouleno u nohou. Vystavěl ji lyonský Atelier Vera &
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
Latence v řádu mikrosekund, rychlost přenosu dat 1 terabit za sekundu, mobilní síť čtyřikrát rychlejší než úder blesku – zní to jako hudba budoucnosti? Zatím ano, technologie 6G je ale momentálně ve v
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz
Tajemno kolem milence Stehlíkové
Herečka Markéta Stehlíková (40) z Ulice prožívá velké změny. Nejenže si nechala ostříhat své dlouhé vlasy, mluví se také o novém muži. A ne nadarmo se říká, že návštěva kadeřníka u žen se životním
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s dozlatova vypečenou křupavou kůrkou. Konfitování je pomalé pečení, proto si je připravte s předstihem. Potřebujete: ✿ 4 kachní stehna ✿ 4 stroužky česneku ✿ 3 snítky tymiánu ✿ 50 g mořské soli ✿ 1 lžičku mletého bílého pepře ✿ 600 g kachního sádla ✿ 400 ml drůbežího
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že výjimečné památky mohou vzniknout i stranou královských dvorů a metropolí. Ale působení největších architektů své doby nás přesvědčí, že tohle místo vždycky platilo za prestižní. Už ve 11. století to v Čechách chodívalo podobně jako dnes. Většina politického, společenského i ekonomického života se odehrávala především v Praze a několika dalších
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
Zvířata jsou stále z velké části nepochopenými tvory. Umí totiž údajně vycítit blížící se katastrofy, přicházející smrt, ale i předvídat běžné události, například výsledek sportovního utkání. Údajně t
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
Být Židem nebyl ve středověku žádný med. Obviňování z rituálních vražd či třeba ze znesvěcování hostií bylo téměř na denním pořádku. Tu a tam se některý panovník rozhodl, že je třeba se s Židy vypořádat tak, že budou z jeho země vyhnáni. Nucený exodus byl doprovázen zabavováním majetku a stále novým a novým vyžadováním výkupného.
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
Každý pár někdy potřebuje upustit páru a užít si společný čas mimo domov. Potřebujete si vyjet někam, kde nebudete myslet na špinavé nádobí ani prádlo v sušičce. Právě proto byste si jednou za čas
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a v nich stojí anglický král Karel II. Přišel navštívit svou milenku Barbaru Villiersovou. Jaké je to ale pro panovníka překvapení, když ve stejnou chvíli z její postele vyskočí nahý John Churchill a komnatu ve třetím patře královského paláce opustí oknem. Jeho pád zbrzdí příhodně složená hromada hnoje…