7 tipů, jak si správně zařídit spíž

Je jedno, jestli máte velkou spíž, menší skříňku nebo prostě jen úložné místo někde v rohu kuchyně. Samostatný prostor na potraviny si určitě vyčleňte.

V jednu chvíli to vypadalo, že jsou spižírny na ústupu. Dojem, že nejsou potřeba, se zdál  být logický – supermarkety mají otevřeno sedm dní v týdnu, veškeré pochutiny mají stále k mání, na vaření nezbývá při pracovním vytížení čas, a tak není co skladovat. Opak je pravdou. Nemusíme sice mít obrovské zásoby jídla, ale základní suroviny v minimálním množství jsou potřeba.

A kdo se naučí používat zásoby (které koupí třeba v akci, a tudíž levněji), šetří domácí rozpočet. Navíc vlastní zavařeninu, džem nebo čalamádu ty kupované nikdy nedostihnou. Potraviny si někam ukládat musíme.

A dobré je znát pravidla, jak na to.

1. Výběr místa

Jestli to jen trochu jde, volte pro svou spíž (budeme ji takto velkoryse nazývat, i když se ve vašem případě může jednat jen o skromný kout v malé kuchyňce), takové místo, kde je co nejnižší teplota. Ideálně by v ní mělo být kolem 10 °C.

  • Až budete hledat, nemusíte se nutně soustředit pouze na oblast kuchyně. Možná chytře vymyslíte úkryt pro své poživatiny na chodbě, která je hned vedle, takže to nebudete mít daleko. V takovém případě si ale ty nejčastěji používané suroviny stejně dejte někam do regálu v kuchyňské lince.
  • Když žádné studenější místo nenajdete, vyhněte se alespoň přímému slunci. Špajz by neměla být ani v blízkosti sporáku a trouby (to kvůli teplu, které na uschované potraviny nemá nejlepší vliv).

2. Vnitřní zařízení

Tak, místo máte. Teď, co do něj? Přece se nebudou potraviny povalovat na zemi!

  • Osvědčené jsou regály. Můžete si pořídit dřevěné, plechové nebo drátěné.
  • Máte svou „minispíž“ ve skříňce v kuchyňské lince? Nevadí. Jen budete muset trochu přemýšlet, jak potraviny poskládat. Jednodušší a přehlednější jsou police o šířce 30 – 40 cm, ale i ty širší se dají v pohodě využít.
  • Zavděk můžete vzít i zásuvkami. Proč ne. A můžete je s policemi i kombinovat.
  • Nové kuchyňské linky už mívají praktické hluboké výsuvné kontejnery.

3. Oblékání poliček

Abyste zabránili ušpinění poliček – především, pokud se vaše spíž ocitla v kuchyňské lince –, ještě než začnete skládat potraviny, položte na dno poliček voskovaný papír. Slouží k ochraně nábytku a navíc se dobře udržuje.

Při běžném úklidu ho snadno přetřete vlhkým hadříkem, a když uvidíte, že už dosluhuje, jednoduše ho vyhodíte a nahradíte novým, čistým.

4. Obaly a dózy

Potraviny je lepší do regálů (poliček, zásuvek) ukládat v dózách. Původní obal není tak trvanlivý a může se protrhnout. Snadno se také dovnitř dostanou nevítaní hosté (mouční moli, mravenci a další). Z materiálů lze využít sklo nebo plast, a to nejlépe s pevným uzávěrem. Výhodou jsou průhledné obaly, které prozradí, co se uvnitř skrývá.

Na ty neprůhledné si dejte informace o výrobku, který je uvnitř.

Jednoduše si vystřihněte obrázek z původního obalu a buď ho na dózu nalepte nebo přichyťte gumičkou.

5. Kam s čím

Tak. Pochutiny máme v dózách a ty teď musíme uložit do spíže.

  • Začněte tím, co používáte nejméně často, a zásobami. Ty patří úplně nahoru, nebo úplně dozadu. Stejné druhy dejte k sobě (mouku hrubou, polohrubou, hladkou, krupici, vločky… vedle sebe patří cukry a k nim sůl, pospolu uložte všechny luštěniny, dále konzervy a rybičky, oleje a octy, kompoty a zavařeniny,…).
  • Do výšky očí (a dopředu) naopak naskládejte to, co používáte každý den.
  • Ostatní poživatiny, které přijdou na řadu jednou za čas, uložte doprostřed.
  • Drobné sáčky (prášky do pečiva, vanilkové cukry, koření do perníku, želatiny, sušené droždí apod.) vložte do samostatné, nejlépe mělčí uzavíratelné dózy. Nebo do košíčku, který si jednoduše při vaření postavíte na linku.

6. Ochrana proti vetřelcům

I když jste použili uzavřené nádoby, preventivně můžete dát do spíže lapače na moly. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin. Napadené potraviny bez milosti zlikvidujte.

A pro jistotu také raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, krupici.

7. Pravidelná kontrola

Teď jste dali své spíži řád, je čistá a přehledná. Ale nemyslete, po nějaké době se v ní může opět objevit chaos. Čas od času si proto vyhraďte čas, abyste vyházeli všechny „zapomenuté“ prošlé potraviny, otřeli víčka od prachu a doplnili zásoby.

Praxe vám také ukáže, jestli jste zvolili praktické ukládání, nebo bude potřeba sem tam nějakou dózu přestěhovat.

Foto: Shutterstock

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vydejte se do Děčína!
epochanacestach.cz

Vydejte se do Děčína!

Severní Čechy jsou...
I když to neměla vždy lehké, umí si stále užívat života
nasehvezdy.cz

I když to neměla vždy lehké,...

Krutý osud vzal Iloně...
Neodolatelný vinyl
rezidenceonline.cz

Neodolatelný vinyl

Prvotně vdechl život gramofonovým deskám,...
Věra Čáslavská v Národním muzeu
epochaplus.cz

Věra Čáslavská v Národním...

Národní muzeum otevírá výstavu s názvem Věra Čáslavská,...
Tradiční jarní zápas s celulitidou
iluxus.cz

Tradiční jarní zápas s...

Česká značka přírodní kosmetiky Caltha přijala...
Kam vedla cesta Avarů?
epochalnisvet.cz

Kam vedla cesta Avarů?

Genetická studie, kterou provedl mezinárodní tým...
Šťavnatá krkovice v hořčičné marinádě a s bylinkami
tisicereceptu.cz

Šťavnatá krkovice v hořčičné...

Suroviny na 4 porce 4 plátky krkovice lžíce dijonské...
Zasáhli mimozemšťané do sportu i pozemského hračkářského průmyslu?
enigmaplus.cz

Zasáhli mimozemšťané do sportu i...

Pokud se začnete dívat na historii lidstva optikou...
Snaží se utajit náhlý rozvod?
nasehvezdy.cz

Snaží se utajit náhlý rozvod?

Ukázkový pár. Hana...
Tajemný šepot patřil kamarádce
skutecnepribehy.cz

Tajemný šepot patřil kamarádce

Na mobil mi opakovaně volalo neznámé...
Věra Čáslavská v Národním muzeu
21stoleti.cz

Věra Čáslavská v Národním...

Národní muzeum otevírá výstavu s názvem Věra Čáslavská,...
Jaká je ideální doba spánku?
epochaplus.cz

Jaká je ideální doba spánku?

Příliš mnoho a příliš málo spánku souvisí s...
0 shares