Domů     Zaostřeno na Mexiko
Zaostřeno na Mexiko
17.10.2019

Máte-li rádi ostřejší, či pikantnější pokrmy, jste zde správně. A pak jsou tu dobře i ti, kteří v kuchyni milují kreativitu. Pro ty je totiž mexická kuchyně ta pravá.

Mexická tortillová polévka (viz úvodní obrázek)

(recept na 4­-6 porcí)

1 sušená chilli paprička, 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička na pokapání, 1 malá cibule nakrájená na kostičky, 1 konzerva pečených rajčat (400 g) nakrájených na kostičky, 4 ½ zeleninového vývaru, 1 sušená paprička jalapeno zbavená semínek a rozemletá, 1 hrnek (170 g) uvařených černých fazolí (pokud jsou z konzervy tak propláchnutých a okapaných), 4 pšeničné tortily, mořská sůl, 1 avokádo, 1 limetka, ¼ hrnku (10g) koriandru, 2 hrnky (60 g) mladého špenátu.

1) Na sušenou papričku nalijte do malé nádoby 1 hrnek (240 ml) vody a odložte stranou.

2) V hrnci nebo na středně velké pánvi zahřívejte při střední teplotě 1 lžíci olivového oleje a pak přidejte cibuli. Smažte asi 5 minut doměkka. Chilli papričku nakrájejte na čtvrtky. Přidejte cibuli a dvě třetiny rajčat z konzervy a zamíchejte. Ponorným mixérem rozmixujte směs do hladka.

3) Přidejte zbylá rajčata, vývar, papričku jalapeno a černé fazole. Zmírněte teplotu a nechte 10 minut probublávat.

4) Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Naskládejte tortilly na sebe a překrojte je na polovinu, pak je nakrájejte na cca 1 cm široké proužky. Položte proužky na pečicí papír a pokapejte lžičkou oleje.

Pečte 8­10 minut, pak vyndejte z trouby a ještě teplé posypte trochou mořské soli.

5) Oloupejte avokádo a nakrájejte na kostky. Nakapejte na ně šťávu z limetky, aby nezhnědly. Zbylou limetku nakrájejte na měsíčky. Koriandr omyjte a osušte.

6) Když jste připraveni polévku podávat, zamíchejte do ní špenát, nechte ho zavadnout a pak polévku nalijte do mělkých misek. Posypte tortillovými proužky, avokádem a koriandrem. Vedle položte plátek limetky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v porci 1246 kJ

Náročnost 2

Chilli s hovězím steakem, nakládanými papričkami jalapeno a máslovou dýní

(recept na 6 porcí)

910 g zadního hovězího masa nakrájeného na kousky velikosti sousta, sůl a pepř, 1 lžíce (15 ml) řepkového oleje, 2 hrnky (320 g) na kostičky nakrájené bílé cibule, 6 nasekaných stroužků česneku, ½ hrnku (65 g) nakládaných papriček jalapeno, 2 bobkové listy, 1 hrnek (250 g) sušených černých fazolí (přebraných a propláchnutých), 3 hrnky (750 ml hovězího vývaru, 1 konzerva drcených rajčat, 2 lžíce melasy, ¼ hrnku kukuřičné mouky, 1 lžíce mletého chilli, 2 lžičky česnekového prášku, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté skořice, 455 g máslové dýně oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta.

1) Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn na stupeň 2)

2) Velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem rozpálíme při vysoké teplotě. Hovězí maso osoléme a opepříme. Do hrnce nalijeme řepkový olej a přidáme nakrájené maso. Opékáme 7­8 minut, až maso zhnědne. Během opékání jednou promícháme.

3) Přidáme cibuli, česnek, nakládané papričky jalapeno, bobkový list, černé fazole, hovězí vývar, rajčata, melasu, kukuřičnou mouku, mleté chilli, česnekový prášek, římský kmín a skořici.

4) Přivedeme k pozvolnému varu, zakryjeme poklicí a hrnec vložíme na 2 ½ hodiny do rozehřáté trouby.

5) Poté přidáme máslovou dýni a dusíme v troubě ještě asi hodinu, nebo tak dlouho, než jsou fazole úplně uvařené a máslová dýně změkne. Odstraníme bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.

Podávat můžeme s tortillami nebo s rýží

Doba přípravy 4 hodiny

Energie v porci 2066 kJ

Náročnost 2

Tip Paní domu: Melasu koupíte v lékárně, nebo v bioprodejnách

Jambalaya

(Recept na 4 porce)

250 g rýže, 500 g uzené klobásy, velkou cibuli, 1 palice česneku, 400 g rajčat, 1 pálivou papričku, 2 zelené papriky, sůl a pepř, 1 lžičku sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžičku dobromysli

1) Na dvou lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, podrcený česnek, přidáme nakrájené papriky, rajčata a pálivou papričku, vše osolíme a podusíme. Mezitím uvaříme rýži.

2) Klobásu nakrájíme, opečeme na lžíci oleje spolu s kořením. Smícháme s dušenou zeleninou a uvařenou rýží a před podáváním necháme 10 minut odstát v teple.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 1262 kJ

Náročnost 2

Zapečená kolínka po mexicku

(Recept na 4 porce)

1/2 kg vařených těstovin (nejlepší jsou mini kolínka vařená al dente), 4 lžíce másla, 1 šálek zmrazené kukuřice (polozmrazené), 1 střední cibule, nakrájená na kostky (cca půl centimetru), 1 nakrájená červená paprika bez semínek (cca půl centimetru), 4 stroužky oloupaného a rozetřeného česneku, 1 lžíce plus 1 kávová lžička soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky chilli prášku, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/4 hladké mouky, 4 šálky studeného mléka, 2 šálky strouhaného sýru čedar, 1 šálek strouhaného sýru Monterey Jack (polotvrdý sýr), 1/2 šálek jarní cibulky (nadrobno), 1 lžička čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku strouhanky, 1/2 šálku nastrouhaného sýru na ozdobu, 1/4 šálku sekaného koriandru na ozdobu, 1/4 šálku rozemletých, nakládaných jalapeňos na ozdobu

1) Předehřejte troubu na180 °C.

2) Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kukuřici, cibuli, papriky, česnek a 1 lžičku soli a smažíme na středně vysoké teplotě 6–8 minut.

Až cibule zesklovatí, přidáme kmín, chilli prášek, kajenský pepř a mouku a nepřetržitě mícháme dřevěnou vařečkou, dokud nevytvoříme jíšku (asi 3­4 min.). Za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až je směs hladká.

3) Vaříme přibližně 8 až 10 min. na středním ohni, dokud směs nezačne houstnout. Pak snížíme teplotu na středně nízkou a vmícháme sýry čedar a Monterey Jack. Opět ohříváme (asi 4 minuty), až docílíme hladké a krémovité konzistence. Poté přidáme jarní cibulku, pepř a kolínka a dobře promícháme.

4) Nalijeme do skleněné zapékací misky, posypeme rovnoměrně strouhankou a zakryjeme alobalem. Necháme péct 20 minut, pak sundáme folii a pečeme dalších 10 až 15 minut, až je kůrka zlatohnědá a sýr bublá. Vyndáme z trouby a necháme odpočívat 8 až 10 minut.

5) Ozdobíme strouhaným sýrem, jalapeňos papričkami a koriandrem. Podáváme ihned.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1673 kJ

Náročnost 2

Chilli con carne

(Recept na 4 porce)

3 lžíce oleje, 1 velká cibule, nakrájená najemno, 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky, 2 stroužky česneku jemně nasekané, 1 lžička mletého chilli, 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté skořice, sůl, čerstvě namletý pepř, ½ lžičky mletého římského kmínu, 500 g libového mletého hovězího masa, 300 ml hovězího vývaru, loupaná rajčata z konzervy 400 g, ½ lžičky majoránky, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2–3 kostičky hořké čokolády, konzervované červené fazole (400 g).

1) V kastrolu si rozehřejte olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte maso.

2) Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát zamíchejte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

3) Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem.

Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

4) Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit.

Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.

5) Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1825 kJ

Náročnost 2

Guacamole

(Pro 4 osoby)

4 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 cibule, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 50 g čerstvé natě koriandru, mořská sůl a citronová šťáva podle chuti, sáček solených totopos (kukuřičné tortillové lupínky)

1) Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 900 kJ

Náročnost 1

Mexická quesadilla se zeleninovou salsou

(Recept pro 4 osoby)

400 g mletého hovězího masa, 8 tortill, 1 plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka kukuřice, 1 červená paprika, 250 g čedaru, 2 lžíce rajčatového pyré, 200 ml hovězího vývaru, chilli podle chuti, pepř, sůl, olej

Zeleninová salsa: 2 chilli papričky, 5 stroužků česneku, cibule, 7 rajčat, 4 papriky, olivový olej, vinný ocet, pepř, sůl

1) Na rozpálené pánvi osmažíme mleté maso, které ochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme chilli.

2) Maso podlijeme hovězím vývarem a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme rajčatové pyré a vše promícháme.

3) Fazole a kukuřici zbavíme nálevu. Papriku nakrájíme na kostičky, vše přidáme do masa a promícháme.

4) Sýr nastrouháme nahrubo a připravíme si tortillu. Tortillu vložíme na grilovací pánev, posypeme sýrem, na sýr následuje masová směs, strouhaný čedar a nakonec druhá tortilla. Během smažení vrchní plátek lehce přimáčkneme, aby se spojil se sýrem.

5) Jakmile nám začne spodní tortilla zlátnout, quesadillu obrátíme, opečeme z druhé strany a je hotovo!

Salsa: Rajčata, cibuli, papriky očistíme a nakrájíme na drobno. Přidáme lisovaný česnek, olej, ocet, sůl a pepř podle chuti. Vše promícháme a podle potřeby ochutíme. Podáváme spolu s quesadillou.

Doba přípravy 55 minut

Energie v porci 2266 kJ

Náročnost 3

Text: Eva Hořánková, Bezlepková kuchařka a Zelená kuchyně nakladatelství Synergie, tescorecepty.cz, Food Network

Foto: Synergie, Shutterstock, Food Network, Tescorecepty.cz

Předchozí článek
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Štóla bez kynutí
nejsemsama.cz
Štóla bez kynutí
Můžete ji připravit jako jedlý dárek. Těsto rozdělte na 3 díly a připravte malé štóly, které zabalte do celofánu a obvažte stuhou. Ingredience na 1 štólu: ● 500 g polohrubé mouky ● 150 g moučkového cukru ● 200 g másla ● 2 vejce ● 250 g měkkého tvarohu ● 1 prášek do pečiva ● 120 g mandlí ● 250 g rozinek ● 100 g kandovaného ovoce ● špetka soli ● 100 ml rumu ● moučkový cukr na obalení Postup: Mandle krátce svařte
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Pobíhala snad po horách divoženka?
skutecnepribehy.cz
Pobíhala snad po horách divoženka?
Snadno jsme za šera a v mlze zabloudili. Vítr se zvedl a stromy se ohnuly k zemi. Najednou jsme uslyšeli nelidský výkřik. Kamarádka mi nabídla pobyt na své chatě v Krušných horách. S nadšením jsem přijala a těšila se, jak si budu užívat víkend s manželem a vnoučátky. Nasedli jsme do auta a vypravili se za zdravým prostředím.
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
21stoleti.cz
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
Věděli jste, že při tetování nezanecháváte stopu jen na kůži, ale také na imunitním systému? Průlomová mezinárodní studie, na níž se podíleli i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, ukazuje, že
Snídaňová galetka
tisicereceptu.cz
Snídaňová galetka
Galetka je taková palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. Ingredience 250 g hladké pohankové mouky 30 g hladké pšenič
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
nasehvezdy.cz
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
Herečka ze seriálu Ratolesti Beáta Kaňoková (36) přiznala šokující skutečnost. O svém rozchodu s hercem ze seriálu Kamarádi Tomášem Havlínkem (33) neměla dlouho odvahu mluvit. Jen se v tichosti vyro
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
epochaplus.cz
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
Na rok 1824 Charles Dickens (1812–1870) nikdy nezapomene. Je mu teprve 12 let, když otce zavřou kvůli dluhům do vězení. Hoch musí z domu, do noclehárny, a začít pracovat ve fabrice na výrobu černi. Milovanou sbírku knih musí dát do zástavy a o škole si může nechat jen zdát. Otce pustí sice za tři měsíce,
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
enigmaplus.cz
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
Pentagram je notoricky známý symbol, v minulosti měl ale několik jiných významů než s jakými si ho spojujeme dnes. Máme si na něj dávat pozor nebo nás může chránit? [gallery size="full" ids="162339
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
historyplus.cz
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
Přemysl Otakar I. se rozhodl. V probíhající válce o říšský trůn opustí svého dosavadního spojence a přidá se k Otovi Brunšvickému. Tratit na tom určitě nebude. Odměnu přislíbil českému králi i mazaný papež, který ho drží v šachu!   Nebere ohledy na druhé, sleduje jen vlastní zájem. Opakovaně porušuje svoje sliby, a přesto mu to prochází. Dokonce i