Domů     Zaostřeno na Mexiko
Zaostřeno na Mexiko
17.10.2019

Máte-li rádi ostřejší, či pikantnější pokrmy, jste zde správně. A pak jsou tu dobře i ti, kteří v kuchyni milují kreativitu. Pro ty je totiž mexická kuchyně ta pravá.

Mexická tortillová polévka (viz úvodní obrázek)

(recept na 4­-6 porcí)

1 sušená chilli paprička, 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička na pokapání, 1 malá cibule nakrájená na kostičky, 1 konzerva pečených rajčat (400 g) nakrájených na kostičky, 4 ½ zeleninového vývaru, 1 sušená paprička jalapeno zbavená semínek a rozemletá, 1 hrnek (170 g) uvařených černých fazolí (pokud jsou z konzervy tak propláchnutých a okapaných), 4 pšeničné tortily, mořská sůl, 1 avokádo, 1 limetka, ¼ hrnku (10g) koriandru, 2 hrnky (60 g) mladého špenátu.

1) Na sušenou papričku nalijte do malé nádoby 1 hrnek (240 ml) vody a odložte stranou.

2) V hrnci nebo na středně velké pánvi zahřívejte při střední teplotě 1 lžíci olivového oleje a pak přidejte cibuli. Smažte asi 5 minut doměkka. Chilli papričku nakrájejte na čtvrtky. Přidejte cibuli a dvě třetiny rajčat z konzervy a zamíchejte. Ponorným mixérem rozmixujte směs do hladka.

3) Přidejte zbylá rajčata, vývar, papričku jalapeno a černé fazole. Zmírněte teplotu a nechte 10 minut probublávat.

4) Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Naskládejte tortilly na sebe a překrojte je na polovinu, pak je nakrájejte na cca 1 cm široké proužky. Položte proužky na pečicí papír a pokapejte lžičkou oleje.

Pečte 8­10 minut, pak vyndejte z trouby a ještě teplé posypte trochou mořské soli.

5) Oloupejte avokádo a nakrájejte na kostky. Nakapejte na ně šťávu z limetky, aby nezhnědly. Zbylou limetku nakrájejte na měsíčky. Koriandr omyjte a osušte.

6) Když jste připraveni polévku podávat, zamíchejte do ní špenát, nechte ho zavadnout a pak polévku nalijte do mělkých misek. Posypte tortillovými proužky, avokádem a koriandrem. Vedle položte plátek limetky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v porci 1246 kJ

Náročnost 2

Chilli s hovězím steakem, nakládanými papričkami jalapeno a máslovou dýní

(recept na 6 porcí)

910 g zadního hovězího masa nakrájeného na kousky velikosti sousta, sůl a pepř, 1 lžíce (15 ml) řepkového oleje, 2 hrnky (320 g) na kostičky nakrájené bílé cibule, 6 nasekaných stroužků česneku, ½ hrnku (65 g) nakládaných papriček jalapeno, 2 bobkové listy, 1 hrnek (250 g) sušených černých fazolí (přebraných a propláchnutých), 3 hrnky (750 ml hovězího vývaru, 1 konzerva drcených rajčat, 2 lžíce melasy, ¼ hrnku kukuřičné mouky, 1 lžíce mletého chilli, 2 lžičky česnekového prášku, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté skořice, 455 g máslové dýně oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta.

1) Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn na stupeň 2)

2) Velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem rozpálíme při vysoké teplotě. Hovězí maso osoléme a opepříme. Do hrnce nalijeme řepkový olej a přidáme nakrájené maso. Opékáme 7­8 minut, až maso zhnědne. Během opékání jednou promícháme.

3) Přidáme cibuli, česnek, nakládané papričky jalapeno, bobkový list, černé fazole, hovězí vývar, rajčata, melasu, kukuřičnou mouku, mleté chilli, česnekový prášek, římský kmín a skořici.

4) Přivedeme k pozvolnému varu, zakryjeme poklicí a hrnec vložíme na 2 ½ hodiny do rozehřáté trouby.

5) Poté přidáme máslovou dýni a dusíme v troubě ještě asi hodinu, nebo tak dlouho, než jsou fazole úplně uvařené a máslová dýně změkne. Odstraníme bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.

Podávat můžeme s tortillami nebo s rýží

Doba přípravy 4 hodiny

Energie v porci 2066 kJ

Náročnost 2

Tip Paní domu: Melasu koupíte v lékárně, nebo v bioprodejnách

Jambalaya

(Recept na 4 porce)

250 g rýže, 500 g uzené klobásy, velkou cibuli, 1 palice česneku, 400 g rajčat, 1 pálivou papričku, 2 zelené papriky, sůl a pepř, 1 lžičku sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžičku dobromysli

1) Na dvou lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, podrcený česnek, přidáme nakrájené papriky, rajčata a pálivou papričku, vše osolíme a podusíme. Mezitím uvaříme rýži.

2) Klobásu nakrájíme, opečeme na lžíci oleje spolu s kořením. Smícháme s dušenou zeleninou a uvařenou rýží a před podáváním necháme 10 minut odstát v teple.

Doba přípravy 60 minut

Energie v porci 1262 kJ

Náročnost 2

Zapečená kolínka po mexicku

(Recept na 4 porce)

1/2 kg vařených těstovin (nejlepší jsou mini kolínka vařená al dente), 4 lžíce másla, 1 šálek zmrazené kukuřice (polozmrazené), 1 střední cibule, nakrájená na kostky (cca půl centimetru), 1 nakrájená červená paprika bez semínek (cca půl centimetru), 4 stroužky oloupaného a rozetřeného česneku, 1 lžíce plus 1 kávová lžička soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky chilli prášku, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/4 hladké mouky, 4 šálky studeného mléka, 2 šálky strouhaného sýru čedar, 1 šálek strouhaného sýru Monterey Jack (polotvrdý sýr), 1/2 šálek jarní cibulky (nadrobno), 1 lžička čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku strouhanky, 1/2 šálku nastrouhaného sýru na ozdobu, 1/4 šálku sekaného koriandru na ozdobu, 1/4 šálku rozemletých, nakládaných jalapeňos na ozdobu

1) Předehřejte troubu na180 °C.

2) Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kukuřici, cibuli, papriky, česnek a 1 lžičku soli a smažíme na středně vysoké teplotě 6–8 minut.

Až cibule zesklovatí, přidáme kmín, chilli prášek, kajenský pepř a mouku a nepřetržitě mícháme dřevěnou vařečkou, dokud nevytvoříme jíšku (asi 3­4 min.). Za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až je směs hladká.

3) Vaříme přibližně 8 až 10 min. na středním ohni, dokud směs nezačne houstnout. Pak snížíme teplotu na středně nízkou a vmícháme sýry čedar a Monterey Jack. Opět ohříváme (asi 4 minuty), až docílíme hladké a krémovité konzistence. Poté přidáme jarní cibulku, pepř a kolínka a dobře promícháme.

4) Nalijeme do skleněné zapékací misky, posypeme rovnoměrně strouhankou a zakryjeme alobalem. Necháme péct 20 minut, pak sundáme folii a pečeme dalších 10 až 15 minut, až je kůrka zlatohnědá a sýr bublá. Vyndáme z trouby a necháme odpočívat 8 až 10 minut.

5) Ozdobíme strouhaným sýrem, jalapeňos papričkami a koriandrem. Podáváme ihned.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1673 kJ

Náročnost 2

Chilli con carne

(Recept na 4 porce)

3 lžíce oleje, 1 velká cibule, nakrájená najemno, 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky, 2 stroužky česneku jemně nasekané, 1 lžička mletého chilli, 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté skořice, sůl, čerstvě namletý pepř, ½ lžičky mletého římského kmínu, 500 g libového mletého hovězího masa, 300 ml hovězího vývaru, loupaná rajčata z konzervy 400 g, ½ lžičky majoránky, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2–3 kostičky hořké čokolády, konzervované červené fazole (400 g).

1) V kastrolu si rozehřejte olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte maso.

2) Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát zamíchejte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

3) Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem.

Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

4) Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit.

Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.

5) Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Doba přípravy 70 minut

Energie v porci 1825 kJ

Náročnost 2

Guacamole

(Pro 4 osoby)

4 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 cibule, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 50 g čerstvé natě koriandru, mořská sůl a citronová šťáva podle chuti, sáček solených totopos (kukuřičné tortillové lupínky)

1) Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 900 kJ

Náročnost 1

Mexická quesadilla se zeleninovou salsou

(Recept pro 4 osoby)

400 g mletého hovězího masa, 8 tortill, 1 plechovka červených fazolí, 1 malá plechovka kukuřice, 1 červená paprika, 250 g čedaru, 2 lžíce rajčatového pyré, 200 ml hovězího vývaru, chilli podle chuti, pepř, sůl, olej

Zeleninová salsa: 2 chilli papričky, 5 stroužků česneku, cibule, 7 rajčat, 4 papriky, olivový olej, vinný ocet, pepř, sůl

1) Na rozpálené pánvi osmažíme mleté maso, které ochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme chilli.

2) Maso podlijeme hovězím vývarem a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme rajčatové pyré a vše promícháme.

3) Fazole a kukuřici zbavíme nálevu. Papriku nakrájíme na kostičky, vše přidáme do masa a promícháme.

4) Sýr nastrouháme nahrubo a připravíme si tortillu. Tortillu vložíme na grilovací pánev, posypeme sýrem, na sýr následuje masová směs, strouhaný čedar a nakonec druhá tortilla. Během smažení vrchní plátek lehce přimáčkneme, aby se spojil se sýrem.

5) Jakmile nám začne spodní tortilla zlátnout, quesadillu obrátíme, opečeme z druhé strany a je hotovo!

Salsa: Rajčata, cibuli, papriky očistíme a nakrájíme na drobno. Přidáme lisovaný česnek, olej, ocet, sůl a pepř podle chuti. Vše promícháme a podle potřeby ochutíme. Podáváme spolu s quesadillou.

Doba přípravy 55 minut

Energie v porci 2266 kJ

Náročnost 3

Text: Eva Hořánková, Bezlepková kuchařka a Zelená kuchyně nakladatelství Synergie, tescorecepty.cz, Food Network

Foto: Synergie, Shutterstock, Food Network, Tescorecepty.cz

Předchozí článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Bitva o Hamburk: Spatřili ji svědci o 11 let dříve?
enigmaplus.cz
Bitva o Hamburk: Spatřili ji svědci o 11 let dříve?
Na německý Hamburk se snáší večer. Zdejší přístav je ovšem stále plný života. Všude se pohybují umounění dělníci, projíždějí nákladní vozy a do řevu racků a hučení lodí, houpajících se na vodě, pokřik
Brzobohatá v šoku!  Dítě s mladou Milfajtovou?
nasehvezdy.cz
Brzobohatá v šoku! Dítě s mladou Milfajtovou?
Poblouzní ho mladá herečka? Už před časem jsme psali o tom, jak hudebník a herec známý z Inkognita, Ondřej Brzobhatý (42), projevil až zarážející náklonnost k herečce ze seriálu ZOO, Sáře Milfajtové (
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Plněné pečené brambory
nejsemsama.cz
Plněné pečené brambory
Jednoduché jídlo, které nabízí spoustu variací. Pečené brambory s mletým masem můžete kombinovat s luštěninami, můžete přidat cuketu nebo jinou zeleninu podle chuti. Nakonec můžete zapéct se sýrem. Ingredience na 4 porce: ● 4 větší brambory ● 300 g mletého hovězího masa ● 4 jarní cibulky ● olej ● 200 g loupaných rajčat ● sůl ● pepř ● 1 chilli paprička Postup: Brambory očistěte kartáčkem. Dejte je do trouby
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
historyplus.cz
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
„Proč jsi přestal psát?“ ptá se vyčítavě mladý Havlíček přítele Jirgla. „Bolí mě ruka,“ zasténá dotázaný a promne si namožené zápěstí. Nato Havlíček pouze obrátí oči v sloup. Snad aspoň druhý kamarád dělá, co má nakázáno. Havlíček ví, že s lajdačením by to daleko nedotáhli, a chce z nich přece vychovat řádné vlastence.   Legenda
Dorotheum připravuje prestižní aukci zbraní: historie, řemeslo i přísná pravidla
iluxus.cz
Dorotheum připravuje prestižní aukci zbraní: historie, řemeslo i přísná pravidla
Dne 26. září proběhne v renomovaném vídeňském aukčním domě Dorotheum online aukce, která přiláká lovce, sběratele i znalce jemného puškařského řemesla. Nabídka bude mimořádně bohatá – od moderních lov
Když název mate. 7 věcí, které se jmenují po někom jiném!
epochaplus.cz
Když název mate. 7 věcí, které se jmenují po někom jiném!
Zdá se to logické. Někdo něco vymyslí, navrhne nebo vytvoří a onen výsledek je pak po něm pojmenován. Jenže vždycky to tak není, občas si tuto poctu vychutná někdo jiný! Jak se to může stát? Důvody mohou být různé. Někdy pravý autor či objevitel není znám, někdy nemá dostatečné postavení, jindy se zkrátka inspiroval někým
Svou nenávist dobře maskovala
skutecnepribehy.cz
Svou nenávist dobře maskovala
Poprvé jsem ji zahlédla u doktora. Seděla v čekárně, klopila oči, vypadala zkroušeně. A já, husa blbá, si řekla: „Chudinka, asi má trápení.“ Měla výraz ženy, které si hodně zažily a teď chtějí jen trochu klidu. Tak jsem se usmála. Podívala se na mě, přikývla, a bylo to. Pomyslné dveře jsem otevřela já. Začátek byl prima Jmenovala se Táňa. Jen tak
Podzimní přesrstění a jak mu zabránit
epochalnisvet.cz
Podzimní přesrstění a jak mu zabránit
Na podzim a na jaře vlasy opravdu nadměrně padají. Do sto vlasů denně si nemusíme dělat starosti.   Vlasy nám denně povyrostou o 0,2 až 0,5 mm, pokud si je nebudeme rok stříhat, budou na jeho konci o 18 cm delší. Staré vlasy vypadávají průběžně a nahrazují je nové. Celá pokrývka hlavy se kompletně obmění
Toasty s guacamole a vejci
tisicereceptu.cz
Toasty s guacamole a vejci
Avokádo obsahuje látky, které pomáhají chránit játra před poškozením alkoholem. Udělejte si z něj tradiční mexickou pomazánku guacamole. Potřebujete 5 plátků toastového chleba 2 avokáda 1 raj
100 pokladů, 100 příběhů: Výjimečná výstava vzácných klenotů císařských sbírek
21stoleti.cz
100 pokladů, 100 příběhů: Výjimečná výstava vzácných klenotů císařských sbírek
V Historické budově Národního muzea je poprvé v Evropě vystaven jeden z největších pokladů čínského umění – nádherná řezba Hlávky zelí s kobylkou a sarančetem z jadeitu. Tento ikonický předmět, přirov