Domů     Víno má nespočet vůní
Víno má nespočet vůní
9.12.2024

Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně.

Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí.

Jak správně ochutnávat

Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a když ne naživo, tak alespoň v televizi. A možná jste zatoužili si to sami zkusit.

Můžete se samozřejmě zúčastnit nějaké akce, kde vás vínem provede sommeliér, ale máte-li to z ruky, udělejte si ochutnávku sami s přáteli nebo rodinou. O to napínavější to bude. Je potřeba se ale dobře připravit.

Začněte tím, že vyberete nějaké kvalitní víno a otevřete je několik hodin předem. Musí se pěkně nadechnout, přizpůsobit okolním podmínkám, aby mohlo ze sebe vydat to nejlepší.

S ročníky starými třeba 25 let se pravděpodobně nesetkáte, ale jen tak pro informaci, těm stačí asi jen hodina před ochutnávkou. A jak dál?

* Vybrané víno nalijte do sklenky, a před tím, než s ní zakroužíte, si poprvé přičichněte, abyste zachytili počáteční tóny, které rychle vyprchají.

* Po zakroužení přivoňte k vnitřnímu okraji sklenky, v jejím středu se silněji uvolňuje alkohol, tak ať vás neruší.

* Jednotlivá přičichnutí by měla následovat asi po minutě. Nos si tak na vůni nezvykne a bude ji posuzovat vždycky jako novou a také se víno teprve postupně otevřete.

* A nakonec ochutnejte. Jak? Podle sommeliéra Jana Pánka by do úst měl přijít pouze malý doušek vína, který poválíte na jazyku, abyste zapojili všechny chuťové pohárky. Dohromady by víno nemělo být v ústech déle než několik sekund.

Prozkoumejte chuť i vůni

Většinou objevíte jiné u bílých a červených či růžových, ale rozhoduje i spousta dalších parametrů. V základních tónech bílých vín najdete meloun či ananas, jablko, broskev nebo různé citrusy. Mimo ovoce můžete z vína ucítit vůni květů, listů nebo koření.

U červených vín se nejčastěji hovoří o červených bobulových plodech, třešních nebo švestkách, ale i o spoustě dalších. Této základní paletě se také říká primární aroma a odráží charakter odrůdy a ročníku, ve kterém se hrozny sklízejí. I proto je nejvíce patrné v mladých vínech.

Zkuste vína vyzrálejší

U těch se totiž dostanete až k takzvanému sekundárnímu, nebo dokonce i k terciálnímu aroma. Sekundární aroma odráží kvalitu zpracování i to, jestli vinař své víno opravdu hýčkal a dopřál mu čas. Vzniká totiž během fermentačního a kvasného procesu.

Terciální tóny získává víno až při dlouhém zrání a jsou typické třeba pro archivní vína.

Dobrodružství ve vůních

Chce to trochu snahy a také nějakou tu praxi, ale ochutnávání vína je docela napínavá činnost. A nemá nic společného s bezhlavým popíjením. Poznat můžete zajímavé chutě a ucítit i velmi netradiční tóny.

Budete až překvapeni, kolik jich až doposud před vámi zůstalo skryto. Jaké například?

Ořechy

Oříšková aromata od pražených mandlí přes pečené arašídy až po vlašské ořechy se objevují docela často, protože běžně vznikají při oxidaci alkoholu během dozrávání vína.

Čokoláda

Čokoládovými tóny, které sahají od mléčné čokolády, přes hořkou až ke kakau, se většinou chlubí plná červená vína, která pocházejí z teplejších oblastí a většinou zrají v silně vypálených sudech.

Tabák

Vůně tabáku nejčastěji doplňuje čokoládové aroma. Mívají ji plná červená vína, která zrají v dubových sudech. Třeba skvělá vína z Bordeaux Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Zelená paprika

Otevřete-li si Cabernet Sauvignon a necháte ho pořádně rozvonět, mimo lesního ovoce byste po chvíli měli ucítit i zelené tóny, které se často přirovnávají k zelené paprice, ale třeba i ke chřestu.

Látka, která tuto vůni vyvolává i u dalších vín je opravdu také v paprice přítomná.

Kůže

Tóny kůže najdete v červených vínech, která zrála v dubových sudech, a hledejte za nimi záměr vinaře. Ten totiž zvolil takový způsob výroby a zrání, aby při nich vznikla právě tato oceňovaná vůně.

Včelí vosk

Bílá vína takové tóny získávají díky fermentaci při zrání v sudu nebo dlouhému zrání v láhvi. Najít je můžete třeba v Rulandském bílém, Chardonnay nebo Ryzlinku.

Tráva

Otevřeli jste Sauvignon a ucítili čerstvě posečenou trávu? Ne, ta vůně není z vaší zahrady, mohou za ni látky, které vínu dodávají kromě trávy i vůni po listí nebo bylinkách.

Petrolej

Ve vyzrálém ryzlinku můžete opravdu cítit petrolej, olej nebo gumu. Bát se nemusíte, tyto tóny jsou naopak typické a vznikají ve víně zcela přirozeně během procesu zrání.

Kdy víno nepít

Vůní, které jsme ještě nejmenovali a které signalizují, že pijete dobré a kvalitní víno, je spousta, a vy na ně určitě časem narazíte. Ale jistě se vkrádá otázka, co když je to naopak a víno k pití není a je třeba zkažené.

Napovíme vám, kdy byste měli zpozornět. Vůně připomínající mokrý karton nebo mokrého psa znamenají korkové víno. Tedy víno, jehož chuť zničil vadný korek. To je ostatně také důvod, proč vinaři čím dál častěji sahají po zátkách z jiných materiálů.

Ale jsou tu další. Obloukem se vyhněte vínu, které „voní“ po octu, plísni, laku na nehty, myšině nebo zkažených vejcích. Všechny signalizují, že se víno pít nedá.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: vinoarchiv.cz
Štítky:
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Samotná podstata času v srdci Serpenti
iluxus.cz
Samotná podstata času v srdci Serpenti
Rok 2025, který je podle čínského kalendáře rokem Hada, přináší značce Bulgari jedinečnou příležitost odhalit převratnou reinkarnaci své ikonické legendy Serpenti. Čínský kalendář letos oslavuje tento
Pozor! Neviditelnost je tu!
epochalnisvet.cz
Pozor! Neviditelnost je tu!
Kdo si občas nepřál na chvíli zmizet ze světa, a pak se zase vrátit zpět. Jak ale něco takového zařídit? Jednoduše, stačí se stát neviditelným!   Dlouho to byl jen sen, teď už je skutečností! Neviditelným se může stát úplně každý, stačí si na internetu objednat neviditelný plášť. Nebo přesněji neviditelný štít. Takto jednoduché se
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
epochanacestach.cz
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem z netučného kyselého tvarohu a podle chuti a vůně si je s ničím jiným nespleteme. Vítězí nejen v kuchyních, ale i v diplomacii – Evropská komise je zařadila mezi chráněná zeměpisná označení EU. Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a svým vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli,
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
skutecnepribehy.cz
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
Někdy ten náš život vypadal už beznadějně. Díky soudržnosti a taky notné dávce štěstí se nám ale podařilo všechny nástrahy osudu úspěšně překonat. Moji rodiče se velmi milovali a svoji vzájemnou lásku si dávali denně najevo. Tatínek třeba dal jen tak mamince pusu a ona ho jen letmo pohladila po vlasech. Vždycky jsem si přála, abych i já našla podobnou
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
21stoleti.cz
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
Když se necítíme dobře, často hledáme rychlé řešení, jak se co nejdříve uzdravit. Antibiotika jsou mocným nástrojem moderní medicíny, ale ne vždy jsou tou správnou volbou. Zde jsou nejčastější dotazy
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
nasehvezdy.cz
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
Jedné z našich nejslavnějších modelek vzala vlna tsunami přítele. Jeho křik slyší Petra Němcová (45) dodnes. Ona sama měla na čtyřech místech roztříštěnou pánev, utrpěla i další zranění. Největší
Langoš bez kynutí
nejsemsama.cz
Langoš bez kynutí
Klasický maďarský fastfood si můžete dopřát v různých variantách. Tou nejjednodušší a zároveň velmi chutnou je potřít ho prolisovaným stroužkem česneku, ke kterému zkuste přidat trochu sušeného tymiánu. Ingredience: ● 450 g hladké mouky ● 1 vejce ● 250 ml kefíru ● 1 lžíce cukru ● ½ lžičky jedlé sody ● ½ lžičky soli ● 2 lžíce oleje ● olej na smažení Na dohotovení: ● zakysaná smetana ● nastrouhaný sýr Postup: Do mísy
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
rezidenceonline.cz
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod Jejich historie sahá do sedmnáctého století, kdy francouzští aristokraté včetně samotného krále Ludvíka XIV. měli ve svém mobiliáři umělecky zdobené komody navržené těmi nejlepšími řemeslníky. Tehdy měla tato nábytková klasika podobu modelů s promyšlenými proporcemi, zaoblenými liniemi a ozdobnými nohami, časté bylo zdobení luxusními intarziemi, vyřezávanými detaily
Hovězí na česneku
tisicereceptu.cz
Hovězí na česneku
Vydatný oběd, který má říz, když nešetříte česnekem. Ale buďte bez obav, červené zelí jeho chuť v ústech přirozeně zneutralizuje. Suroviny na 4 porce 800 g hovězí kýty 3 lžíce oleje 2 cibule
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
epochaplus.cz
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
Challenger byl v pořadí druhým raketoplánem NASA, vypuštěným na oběžnou dráhu Země. Na první misi vyrazil 4. dubna 1983, následně vykonal ještě osm dalších vesmírných cest. Po necelých třech letech aktivní služby byl zničen při startu své desáté mise. Lety raketoplánů byly následně až do roku 1988 pozastaveny. Podobný osud jako Challenger, ovšem při návratu,
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
enigmaplus.cz
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
Manželé Sally a Tom Batesovi se na podzim roku 1961 vydávají k jednomu z londýnských domů ve viktoriánském stylu, aby si jej prohlédli a zvážili případnou koupi. Vše vypadá přesně tak, jak si vysnili…
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
historyplus.cz
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
Přezdívají mu Žralok od Prašné brány nebo Kapitán českého průmyslu. Právník Jaroslav Preiss se nikdy nestane ministrem, přesto více než deset let ovládá prvorepublikovou ekonomiku. A Živnobanka díky němu bude vůbec nejvýznamnější čs. bankou. Jaroslav Preiss (1870–1946) pochází z rodiny berního úředníka v Přešticích u Plzně. Rodiče se brzy přestěhují do Domažlic, kde mladík vychodí gymnázium. Absolvuje