Domů     Už žádné zbytky!
Už žádné zbytky!
24.5.2024

Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.

Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či menší míře a také všichni víme, že to není dobře.

A i když nás už od mala učili, že s jídlem se nemá plýtvat, nějak se to nedaří. Všimly si toho i hvězdy gastronomického nebe a začaly ve svých restauracích propagovat co nejudržitelnější přístup.

Dokáží zpracovat téměř všechno a někdy vykouzlí opravdu neotřelé variace. Zkuste to také.

Nejdřív ale na nákup

To, že si máme napsat seznam a nekupovat zbytečnosti, asi víme všichni. Ale často se nám to prostě nedaří. Však také obchodníci vědí, jak na nás, a po cestě nás lákají na nejrůznější nabídky, kterým nelze odolat.

Je to v akci?

Spousta z nás chce ušetřit, a když je něco levné, nakoupí toho hodně. Na tom není vůbec nic špatného. Nakonec mnoho lidí vaří denně a nejen pro sebe, a tak se každá koruna počítá. Než ale koupíte, zamyslete se. Co s danou surovinou budu dělat.

Tedy jak ji zpracuji, jak uchovám přebytek. Jistě, že všichni máme mrazák, ale není malý nebo přeplněný? Spousta surovin se přece před mražením musí nastrouhat, blanšírovat, podusit…

Tím ušetříme nejen prostor, ale můžeme si vyrobit i polotovary, které nám usnadní vaření. Můžete i nakládat a sušit, ale to všechno vyžaduje čas. Máte ho právě teď?

Větší množství se někdy vyplatí

Samozřejmě když si připravujete krabičky do zaměstnání. Další možností je udělat více příloh. Například hotová rýže se dá nejen zmrazit, ale může být základem na další úplně jiné jídlo.

Totéž se týká uvařených brambor, pokrmů z nich je nepočítaně, třeba placky, zapečená jídla s masem i bez, krémová polévka, přidat se dají i do těst. Určitě vykouzlíte další chutná jídla z těstovin. Prostě fantazii a kreativitě se meze nekladou.

Mléko a jogurt

Už dávno nejsou lacinou položkou, a tak je škoda jimi plýtvat. Zbylé čerstvé mléko využijete třeba v krémových polévkách. Kdysi se prostě přebytečné mléko nechávalo zkysnout a zdravá pochoutka byla na světě.

Dnes se vám to nepodaří, ale můžete využít jogurtové kultury ať už na výrobu jogurtu nebo krémového sýru. Zbylé jogurty zase dát do různých těst, do náplní nebo z nich připravit lehkou zmrzlinu či udělat nějaký slaný dip.

Domácí jogurt

1 l plnotučného mléka, 200 g bílého jogurtu s živými kulturami

Mléko nalijte do hrnce a na mírném ohni zahřejte na teplotu 40 °C, ne více. Přidejte jogurt a pořádně zamíchejte.

Naplňte do čistých skleniček, uzavřete víčkem a vložte do jogurtovače. Jogurt bude zrát asi 6 hodin, pak přístroj vypněte a nechte 1 hodinu vychladnout.

Náš tip: Nemáte-li jogurtovač, nevadí, jogurt bude zrát kdekoliv v teple, dřív se nádoba s ním prostě zabalila do deky a dala do postele.

Krém

Hustý jogurt nechte v ubrousku nebo silnější gáze v sítku vykapat 2 hodiny, ale klidně i přes noc. Získáte skvělý jemný a vláčný tvarohový krém. Syrovátku samozřejmě zachycujte, můžete ji přidat do těst nebo vychlazenou vypít.

Máslo

Když je ho víc, než potřebujete, udělejte z něj přepuštěné, o kterém jsme nedávno psali, nebo jako to dělají Francouzi, beurre noisette čili oříškové máslo.

Postup je stejný jako u přepuštěného, jen ho necháte v kastrolu o něco déle, až získá zlatohnědou barvu a začne oříškově vonět. Tohle máslo se už ale nepoužívá na smažení, nýbrž jako jednoduchá omáčka.

Polévat s ním můžete steaky, ale i dušenou zeleninu, použijete-li je třeba do křehkého těsta nebo těsta na cukroví, získáte neopakovatelnou chuť.

Náš tip: Z másla a mouky si můžete udělat takzvané francouzské kuličky. Možná je dobře znáte, jen jste na ně už zapomněli. Smícháte vidličkou změklé máslo s moukou v poměru 1:1 a vytvoříte kuličky.

Moučné máslo uchováte v ledničce, nebo je dáte do mrazáku a použijete k mírnému zahuštění polévek nebo omáček. A pozor, přidává se vždycky studené do horkého pokrmu a nechá se jen rozpustit. Už se nevaří.

Zbytky sýrů

Můžete nastrouhat a použít do polévek a omáček, na těstoviny, do těstíčka na obalování zeleniny nebo přidat do karbanátků, případně nastrouhané zmrazit na pozdější použití.

Zelenina

Patří k těm plodinám, se kterými se plýtvá nejvíce, protože ji buď špatně uskladníme, nebo i když bývá dobře omytá, stejně ji loupeme a slupky a vše, co odkrojíme, skončí v koši.

– Odkrojky nevyhazujte, ale dejte je zmrazit. Připravte si v mrazáku uzavíratelný sáček a do něj je přidávejte. Použít můžete všechno, dokonce i slupky od cibule, košťály od brokolice nebo květákové listy. Až jich budete mít víc, uděláte si zeleninový vývar. Ten pak opět zmrazíte a máte skvělý základ na další vaření.

– Přemýšlejte, jak zeleninu spotřebovat celou. Tedy nejen kořen, ale i nať, kterou jinak často odlomíte už v obchodě nebo doma vyhodíte.

– Kořenovou zeleninu můžete usušit, rozdrtit a používat jako koření.

– Přebytečné bylinky zmrazte. Ale protože některé jsou citlivé na takzvané mrazákové spáleniny, měly by být ponořené ve vodě nebo v troše oleje. Nejlépe se k tomu hodí tvořítka na led.

Maso

Obvykle nám při jeho zpracování zbudou různé odřezky. Nevyhazujte je, zpracovat se dá všechno a nemusí jít jen o jeden druh. Udělejte to jako se zeleninou, to, co zbude, zmrazte a časem použijte na vývar.

Umelte je

I z malého množství masa se dá připravit skvělá pochoutka. Třeba nejrůznější masové placičky nebo kuličky v omáčce. Zdá se vám ho málo?

Vždyť je tolik možností, čím je nastavit, od rýže, brambor, zeleniny, luštěnin, využít můžete i nadrobno nakrájené těstoviny nebo třeba kuskus či bulgur.

Něco pro inspiraci

Řepa

Z bulviček jistě vykouzlíte spoustu skvělých jídel. Ale co listy? I ty zpracujte. Mladé se hodí do salátu, starší na přílohu podobnou špenátu. A když už nevíte, co dalšího, nebo vám zbyde, usušte ji.

Můžete z ní udělat chipsy, které se hodí jako zdravé chroupání.

Nebo ji rozemelete na prášek. S tím budete moci už opravdu kouzlit.

Nejen že se hodí do různých nápojů, třeba limonád nebo řepného latte, ale můžete jím barvit těsto na různé moučníky, třeba tak vytvoříte skvělý dort red velvet, nebo jím zákusky posypat, buď samotným, nebo smíchaným s cukrem, obalovat různé sladké kuličky, … Možností je spousta.

Prášek

Umyjte 3–4 zralé řepy a nakrájejte je na tenké plátky. Ty usušte v sušičce nebo v troubě. Poté plátky rozdrťte na jemný prášek a skladujte v nádobě na chladném a temném místě.

Růžové latte

½ šálku prášku z červené řepy, 150 ml vody, 2 lžíce medu, 600 ml mléka

1) Smíchejte prášek s medem a teplou vodou.

2) Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléčnou pěnu.

3) Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru.

Ihned podávejte.

Náš tip: Přidat můžete trochu skořice nebo vanilky, zajímavý je i kardamom. Výsledný nápoj si pak už vyladíte podle své chuti.

Pesto z natí

Napadlo vás někdy, že můžete udělat pesto nejen z bazalky, ale klidně z natě petržele, mrkve či ředkvičky? Zkuste to. Postup je u všech natí téměř stejný.

Petrželové

Svazek hladkolisté petržele, hrst kešu oříšků, 1 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl

Kešu a slunečnicová semínka opražte na pánvi a nechte je vystydnout.

Omytou a nasekanou nať dejte do mixovací nádoby, přidejte opražená semínka a kešu, oloupaný česnek, parmezán a zlehka osolte.

Zakápněte olivovým olejem a tyčovým mixérem mixujeme do hladka. Podle potřeby postupně přidávejte olivový olej (samozřejmě můžete těsto připravit i v robotu).

Přendejte je do uzavíratelné nádoby, zalijte olejem. V lednici vydrží týden.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
nasehvezdy.cz
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
Není to tak dávno, co zářila štěstím. Dokonce s manželem po 20 letech obnovili manželský slib. Jenže pohádka má zřejmě trhliny. Herečka Regina Řandová (57), známá ze seriálu Kamarádi, prý čelí kruté r
Sladké je prý sprosté slovo!
skutecnepribehy.cz
Sladké je prý sprosté slovo!
Celý život jsem si myslela, že rodina je o lásce, podpoře a sdílení radostí. Teď díky snaše vím, že je to o zdravém jídelníčku a celoživotním odříkání. Poslední roky mi dávají zabrat. Moje snacha Lenka je sice milá žena, ale její posedlost zdravou výživou mě přivádí k šílenství. Nejvíc mi ale láme srdce, když vidím, jak svými striktními názory bere
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
21stoleti.cz
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
Představte si robota, který se sám orientuje v temném podzemí, analyzuje stěny tunelu a rozpozná člověka i nečekanou trhlinu. Ne, to není sci-fi – to je JULBOT. A právě takoví roboti se dnes učí praco
Salát s pečenými meruňkami
nejsemsama.cz
Salát s pečenými meruňkami
Ovoce a salát v kombinaci se sýrem je vždy dokonalá pochoutka. Vyzkoušejte ji i s melounem, broskvemi nebo jahodami. Ingredience na 4 porce: ● 500 g meruněk ● 200 g krémového kozího sýra ● 1 vejce ● 200 g listového salátu ● 1 červená cibule ● sůl ● pepř ● olivový olej ● 2 lžíce medu ● 2 lžíce citronové šťávy ● 200 g sušené šunky Postup: Měkký kozí sýr prošlehejte s vejcem. Směs pak
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
enigmaplus.cz
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
Panovník ithackého království Odysseus odjíždí bojovat do trojské války. „Kdo tady teď bude vládnout?“ ptají se v tu chvíli dvořané. „Já,“ prohlásí rozhodným hlasem Odysseova manželka Pénelopé. Nikdo
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
epochalnisvet.cz
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
Když se fotbalový klub Chelsea rozhodne vstoupit do světa realit, nevznikne z toho jen obyčejný projekt. V Dubaji se právě chystá unikát, který spojuje vášeň pro sport, luxusní životní styl a architektonické ambice. Rezidenční mrakodrapy s výhledem moře nabídnou nejen prvotřídní zázemí pro regeneraci, ale dokonce i střešní fotbalové hřiště. V Dubaji jsme zvyklí na ledacos. Nekonečné skypooly
Praktický půvab ostrůvkových řešení
rezidenceonline.cz
Praktický půvab ostrůvkových řešení
Módní dispozice má své nesporné výhody, spočívající nejen ve výsledném vzhledu kuchyně, ale také z pohledu funkčnosti. Je ale náročná na prostor. Nesporným přínosem takto koncipované plochy je její vstřícnost k ideálnímu uspořádání, jež dbá na snadnou dostupnost a obsluhu všech jednotlivých zón kuchyně. Umožňuje totiž splnění nejdůležitější zásady, a sice minimalizaci počtu kroků a
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
epochaplus.cz
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
Jemné bzučení napovídá, že v okolí se pohybuje hmyz. Květinu zrovna navštívila včela, která po krátké chvílí míří zpět do úlu. Jakmile náklad odevzdá, předvádí zvláštní pohyby, skrze něž dává vědět ostatní, kde sehnat vydatný nektar. Malého živočicha v našich končinách nejvíce zpopularizuje kreslený seriál Včelka Mája, k němuž nazpívá píseň Karel Gott (1939–2019). Včely si pozornost zaslouží
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
historyplus.cz
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
Kdysi šťastná a prosperující obec náhle zeje prázdnotou. Tisíce lidí zanechávají své majetky napospas osudu a prchají ze země, aby splnily nemilosrdný panovníkův rozkaz. Jejich víra se od té povolené příliš liší. Hnutí novokřtěnců působí v církevním světě na počátku 16. století jako blesk z čistého nebe. Humanistický učenec Konrád Grebel (asi 1498–1526) a jeho kolega Felix
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
iluxus.cz
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
Model Phantom je od roku 1925 nejznámějším symbolem úspěchu. Po osm generací provázel královské rodiny, státníky, umělce a průmyslové magnáty, kteří byli přítomni u mnoha z nejvýznamnějších okamžiků m
Zelený ostrov Menorca
epochanacestach.cz
Zelený ostrov Menorca
Pokud nesnášíte velká vedra, nebo vám v létě na dovolenou nezbyl čas, nic není ztraceno. Menorka vám ráda otevře svou náruč. Název pochází z latinského Insula minor (Menší ostrov), který se používal pro odlišení od sousední Mallorky. Oba ostrovy patří k španělskému souostroví Baleáry. Od Mallorky se ostrov liší nejen velikostí, ale také rytmem života.
Grilovaný losos s borůvkami
tisicereceptu.cz
Grilovaný losos s borůvkami
Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb na světě. Přidejte si k němu i omáčku, která ho skvěle doplní. Ingredience 150 až 200 g lososa na porci Marináda sušený česnek sůl a pepř šťáva z 1