Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu.
Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu.
Tak pojďme na to!
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-19017476440-768x513.jpg)
Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se připaloval. Můžete ale nahradit 50 g hroznovým cukrem pro krémovější konzistenci.
Cukr nemíchejte, jen hlídejte, jak se rozpouští a vaří.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-7496018110-768x576.jpg)
Připravte si 50 ml smetany ke šlehání a vmíchejte do ní 1 lžičku jedlé sody. Jakmile začne cukrový sirup hnědnout, smetanu do něj pomalu vlijte a důkladně míchejte. Počítejte s tím, že směs začne mohutně pěnit a nabírat na objemu.
Proto je třeba opravdu vysoký hrnec. Tím je těsto na karamely hotové, takže ho nalijte na vymazaný plech a stěrkou rovnoměrně rozetřete. Nechte zcela vychladnout, pak nakrájejte na malé kousky a uskladněte v uzavíratelné nádobě.
3 tipy navíc
Karamely nemusíte připravovat jako plát vcelku, ale přímo jako jednotlivé kousky. Horkou směs můžete lžící nalévat do formiček na muffiny, pralinky nebo želatinové bonbony.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-7829768080-768x1152.jpg)
Pro fajnovější chuť lze přidat pravou vanilku nebo třeba rozemleté ořechy.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock-15564099650-768x883.jpg)
Vychladlé kousky karamelu můžete ještě přelít hořkou čokoládou a posypat ořechy nebo kokosem.
Foto: Shutterstock