Umíte palačinky? Zkuste je udělat s námi

Máte chuť na něco dobrého, lehkého, ale ani nevíte, jestli sladkého nebo slaného? Pak je na řadě palačinka.

Palačinka pro mlsné jazýčky

Těstíčko na tuto palačinku je bohatší než na palačinky obyčejné, prostě je tam víc vajec a přidává se trochu másla. To s sebou přináší tu výhodu, že můžete dělat palačinky tenounké, skoro takové, jaké se prodávají na ulicích Bretaně. A to přece stojí zato zkusit.

3 vejce, 125 g hladké mouky, 3 dl mléka, 2 lžíce rozpuštěného másla, špetka soli, trocha oleje na smažení

1. V mléce rozmíchejte vejce, sůl a postupně přidávejte mouku a rozpuštěné máslo. Prošlehávejte metlou.

2. Nechte je alespoň půl hodiny, spíš hodinu v chladu odpočívat. Jedině tak vám těsto nebude dál houstnout a vy je nebudete muset ředit.

3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a pohybujte jí, aby se všude rozlil a byl vřelý. Až jím bude pokryté celé dno, přebytečný olej vylijte. Nebo lze také pánev vymazat sádlem.

4. Nalijte do pánve tolik těstíčka, aby pokrylo v tenounké vrstvě celé dno.

5. Rychle smažte, až se na povrchu začnou tvořit bublinky a vespod bude palačinka do zlatohněda. Palačinku rychle obraťte a smažte dozlatova i na druhé straně.

Pak nechte palačinku sklouznout z pánve na talíř, přikryjte utěrkou a udržujte v teple. Stejný proces opakujte, dokud nevypotřebujete všechno těsto. Je-li třeba, přidejte ještě olej. Z uvedeného množství uděláte 12–14 kusů palačinek, které můžete plnit podle své chuti. Jsou dobré nasladko i naslano.

Tip Paní domu: Pokud palačinky nebudete hned podávat, vrstvěte je na sebe, prokládejte pergamenovým papírem nebo fólií. V tomto stavu je můžete také zmrazit.

Aby se vám opravdu povedly

Suroviny na palačinky musí být kvalitní. Mléko kupujte zásadně čerstvé. Má lepší chuť než trvanlivé. Poznáte je podle nápisu na obalu. Většinou bývá v plastových lahvích, někdy ve skleněných.

Mouka: Palačinky můžete dělat z polohrubé nebo hladké mouky. Z polohrubé budou křupavější, z hladké zase vláčnější.

Vejce musí být jen čerstvá.

Zapomeňte na míchání vařečkou a vezměte si raději velkou metlu a těsto našlehejte. Dostane se tak do něj vzduch a těsto bude krásně nadýchané a vláčné. Místo toho, abyste máslo nebo olej dali na pánev a nechávali rozehřát před každou palačinkou zvlášť, přimíchejte jej rovnou do těsta. Přidejte 2 lžíce kvalitního oleje nebo rozehřátého másla promíchejte a můžete smažit.

Palačinky tak nebudou mastné, ale naopak jemné, krásně tenké a nebudou se na pánvi trhat ani připalovat.

Aby palačinky byly opravdu tenounké, musí být těsto dostatečně tekuté a před pečením určitě aspoň půl hodiny odpočívat v chladu. Pokud se vám palačinky trhají, může za to spěch. Na pánev nalijte necelou sběračku těsta, rozprostřete a opékejte, dokud není těsto v celé ploše pevné. Pak teprve můžete obrátit. A časem se je naučíte obracet ve vzduchu jako dáma na obrázku.

Nezapomeňte na to, že musíte mít vhodnou pánev.

Nejlepší je s nepřilnavým povrchem a nižšími okraji určená právě na výrobu palačinek.

Palačinky se dají servírovat na mnoho způsobů. Obložené ovocem, s marmeládou a se šlehačkou, nebo se slanými náplněmi, třeba se špenátem a parmezánem. Určitě i vy máte doma nějaký oblíbený nebo rodinný recept, na který nedáte dopustit. Budeme rádi, když se o něj s námi a ostatními čtenářkami podělíte. Rádi ho zveřejníme a vám pošleme malý dárek.

Víte, že…

V Rakousku jí říkají Palatschinke, na Slovensku palacinka a v Maďarsku palacsinta? Všude jinde na světě se palačinky nazývají jinak… v anglosaských zemích „pancakes“, ve Francii „crepes“, v Itálii „crespelles“, v Německu „Pfannkuchen“… a tak bychom mohli pokračovat.

Samotný původ tohoto oblíbeného jídla bychom pravděpodobně našli ve Francii, konkrétně v Bretani, kde se připravovaly původně z pohankové mouky.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, creperoedelsaphand.com, www.oceanhotels.net

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Významná centra Krkonoš
epochanacestach.cz

Významná centra Krkonoš

V Krkonoších si můžete...
Mrtvý kamarád přišel dohrát partii šachu
skutecnepribehy.cz

Mrtvý kamarád přišel dohrát...

Hráli jsme spolu rádi a dlouho...
Přijde na řadu dítě, nebo rozchod?
nasehvezdy.cz

Přijde na řadu dítě, nebo...

Zdá se, že vztah...
Kosmetika s duší rostlin
iluxus.cz

Kosmetika s duší rostlin

Petra Švábíková, zakladatelka české přírodní...
Chřipka letos bude silnější: Očkování je vhodné už teď
epochalnisvet.cz

Chřipka letos bude silnější:...

Vlna chřipkové epidemie se letos očekává...
Přestává ji Kolečko bavit a touží po Polívkovi?
nasehvezdy.cz

Přestává ji Kolečko bavit a...

Vztah s PETREM KOLEČKEM...
Barevné záhady: Kde se vzalo „stříbrné“ plátno?
epochaplus.cz

Barevné záhady: Kde se vzalo...

Když se řekne „hvězdy stříbrného plátna“, všichni...
Devět křížů: Je masakr svatebního průvodu poblíž dálnice jen báchorka?
epochaplus.cz

Devět křížů: Je masakr...

Novomanželé kráčí po lesní cestě zpět do vesnice, v...
Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
tisicereceptu.cz

Borůvkový koláč s mandlovou...

Recept babiček, ale i babiček našich...
Sestřelil ruské stíhačky nad Kyjevem jediný neznámý hrdina?
enigmaplus.cz

Sestřelil ruské stíhačky nad...

24. února 2022 zahájilo Rusko rozsáhlou...
21. ročník České hlavy: Neprestižnější ocenění české vědy míří i na jih
21stoleti.cz

21. ročník České hlavy:...

Před 20 lety vznikl z iniciativy intelektuálů...
0 shares