Domů     Umíte majonézu?
Umíte majonézu?
20.9.2019

Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda.

Protože opravdová majonéza, taková, co se jen rozplývá na jazyku, to je to pravé pochutnání, a kdo to nezažil, neví, oč přichází. Ale aby se tahle lahůdka povedla, chce to přece jen trochu zkušenosti.

Navíc majonéza je tak trochu svéhlavá a někdy se jí vůbec nechce na svět. Čím víc jí pomáháme, tím je to horší. A aby to nebylo vůbec jednoduché, existuje více způsobů její výroby a jejich zastánci na ten svůj nenechají dopustit. Takže jak na správnou majonézu?

Majonéza podle klasika

Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej. A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.

Prostě vezmete žloutek pokojové teploty, ti opravdoví machři to zvládnou i se studeným, ale vy to raději nezkoušejte. Přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), ale opravdu jen trochu a osolte. Teď přijde ta nejdůležitější fáze.

Vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje. Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá až se bude lepit na metlu.

To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.

Něco o chutích

Stejně jako víme, že co člověk to chuť, i majonézy mohou být různé a v tom je právě ta krása. Vše si vymazlíte, jak chcete. Nejen, že majonézu můžete dělat z různých olejů, ale i různě kořenit.

Samozřejmě pepř je základ, ale někdo ji sladí, jiný přidává bylinky. Nejčastěji se používá olej slunečnicový, ale kdo má rád olivový může jej klidně použít. Fajnšmekři zase přísahají na olej arašídový nebo avokádový. Ale oleje můžete i vhodně nakombinovat. Pěknou vůni dodají hlavně ty zastudena lisované.

Když se nedaří

To se prostě stává, důležité je zjistit, v čem jsme chybovali, aby už byl výsledek perfektní.

Majonéza je řídká – může to být v tom, že jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte šlehejte.

A pamatujte si, že i když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak.

Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? – Srazila se.

Vzali jsme studené vejce, nebo studený olej.

Použili jsme teplou mísu,

Nalili jsme hned na začátku při přípravě majonézy na žloutky mnoho oleje

Žloutek byl špatně zbaven bílku

Přerušili jsme na delší dobu míchání.

Pamatujme si také, že jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíme-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy.

Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, na příklad na ledě, srazí se nám v tom okamžiku, kdy ji přeneseme do teplejší místnosti.

Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tušpatnou vyhodili, chyba. Domácí majonéza, přikrytá alobalem v chladu nějakou dobu vydrží, a proto je mnohem lepší i nepovedenou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové.

Náš tip: Připravenou majonézu necháme vždy odpočinout několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.

Majonéza moderně

Tenhle recept je hotový za 4 minuty. Nevěříte? Zkuste to.

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř

1) Všechny suroviny vložíme do válcovité nádoby, která je většinou příslušenstvím mixéru. Pokud ji nemáme, nevadí. Můžeme klidně použít třeba vyšší sklenici na pivo. Důležité je, aby nádoba byla úzká, protože mixér se tam musí pohybovat jako píst.

2) Tyč spustíme až na dno, zapneme a opravdu velmi pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno.

Naše tipy: Pokud chcete použít olivový olej, dejte ho 200 g.

Milovníci sladší majonézy mohou přidat trochu moučkového cukru.

Zkuste si majonézu připravit z jednoho natvrdo uvařeného vejce. To nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru. Přilijete 1 dl mléka, zapnete mixér a postupně přilévejte olej.

Proč to všechno?

Odpověď je nasnadě. Protože víme, co jsme do své majonézy dali. Protože majonéza není až tak nezdravá, když ji nejíte na kila. Jedna porce je vlastně kus žloutku a lžíce oleje, a protože když se podíváte na etiketu majonézy prodávané, uvidíte třeba toto.

Rostlinný tuk, voda, pasterizované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a. Informace pro alergiky: Obsahuje vejce, hořčici, obsah tuku 67,5.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Štóla bez kynutí
nejsemsama.cz
Štóla bez kynutí
Můžete ji připravit jako jedlý dárek. Těsto rozdělte na 3 díly a připravte malé štóly, které zabalte do celofánu a obvažte stuhou. Ingredience na 1 štólu: ● 500 g polohrubé mouky ● 150 g moučkového cukru ● 200 g másla ● 2 vejce ● 250 g měkkého tvarohu ● 1 prášek do pečiva ● 120 g mandlí ● 250 g rozinek ● 100 g kandovaného ovoce ● špetka soli ● 100 ml rumu ● moučkový cukr na obalení Postup: Mandle krátce svařte
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Pobíhala snad po horách divoženka?
skutecnepribehy.cz
Pobíhala snad po horách divoženka?
Snadno jsme za šera a v mlze zabloudili. Vítr se zvedl a stromy se ohnuly k zemi. Najednou jsme uslyšeli nelidský výkřik. Kamarádka mi nabídla pobyt na své chatě v Krušných horách. S nadšením jsem přijala a těšila se, jak si budu užívat víkend s manželem a vnoučátky. Nasedli jsme do auta a vypravili se za zdravým prostředím.
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
21stoleti.cz
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
Věděli jste, že při tetování nezanecháváte stopu jen na kůži, ale také na imunitním systému? Průlomová mezinárodní studie, na níž se podíleli i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, ukazuje, že
Snídaňová galetka
tisicereceptu.cz
Snídaňová galetka
Galetka je taková palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. Ingredience 250 g hladké pohankové mouky 30 g hladké pšenič
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
nasehvezdy.cz
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
Herečka ze seriálu Ratolesti Beáta Kaňoková (36) přiznala šokující skutečnost. O svém rozchodu s hercem ze seriálu Kamarádi Tomášem Havlínkem (33) neměla dlouho odvahu mluvit. Jen se v tichosti vyro
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
epochaplus.cz
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
Na rok 1824 Charles Dickens (1812–1870) nikdy nezapomene. Je mu teprve 12 let, když otce zavřou kvůli dluhům do vězení. Hoch musí z domu, do noclehárny, a začít pracovat ve fabrice na výrobu černi. Milovanou sbírku knih musí dát do zástavy a o škole si může nechat jen zdát. Otce pustí sice za tři měsíce,
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
enigmaplus.cz
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
Pentagram je notoricky známý symbol, v minulosti měl ale několik jiných významů než s jakými si ho spojujeme dnes. Máme si na něj dávat pozor nebo nás může chránit? [gallery size="full" ids="162339
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
historyplus.cz
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
Přemysl Otakar I. se rozhodl. V probíhající válce o říšský trůn opustí svého dosavadního spojence a přidá se k Otovi Brunšvickému. Tratit na tom určitě nebude. Odměnu přislíbil českému králi i mazaný papež, který ho drží v šachu!   Nebere ohledy na druhé, sleduje jen vlastní zájem. Opakovaně porušuje svoje sliby, a přesto mu to prochází. Dokonce i