Domů     Topinky tak akorát
Topinky tak akorát
27.5.2024

Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná.

Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutné topinky, je víc. A ještě je třeba dodržet pár pravidel.

– Potřebujete vhodný chléb, na topinky se nehodí každý. Nejlepší je tradiční druh, jako třeba šumava. Chleby s různými semínky je potřeba prostě vyzkoušet. Použít můžete starý i čerstvý, ten ale nasákne víc tuku.

– Krajíce musí být ukrojené rovně. Jinak se vám nerovnosti budou připalovat. Pokud jste koupili krájený chléb nebo vlastníte kráječ, máte po starosti. Ale zvládnete to i nožem, použijte raději vroubkovaný. U toustů tahle starost odpadá.

Na pánvi a na tuku

Tak se dělají v mnoha rodinách nejčastěji. A je třeba podotknout, že zejména osobám se slabším zažíváním připadají poněkud hůře stravitelné. Hlavním pravidlem tohoto druhu přípravy je, že topinka musí plavat, tuk by měl tedy být asi na prst vysoko.

Jestli použijete olej nebo sádlo, je na vás, i když se říká, že na sádle jsou topinky voňavější. Důležité je, aby byl tuk dobře rozpálený. Jedině tak ho chléb nasákne méně. Opečené topinky by měly být na povrchu pěkně dorůžova opečené a uvnitř měkké.

Po upečení je vhodné každou topinku nejdřív položit na kuchyňský papír, aby se tuk odsál.

V troubě

Příprava je daleko jednodušší než opékání na pánvi a má své výhody. Tou největší je, že jsou topinky méně tučné. Další výhodou je, že upečete všechny plátky chleba zároveň, takže ušetříte čas a uspokojíte všechny strávníky najednou.

Jak na to?

Troubu rozehřejte na 250 °C, chléb nakrájejte na plátky, ideální je, když jednotlivé krajíce ještě překrojíte na polovinu. Plech vyložte papírem na pečení a položte na něj plátky chleba vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly.

Můžete je pokapat trochou oleje, ale nemusíte. Plech s topinkami vložte do trouby a pečte asi deset minut. Pak topinky otočte a dopečte z druhé strany. Někdo doporučuje ještě před pečením potřít krajíčky rozpuštěným máslem s česnekem a solí.

Nebo můžete rozpálit nejdřív plech a teprve pak na něj naklást krajíčky chleba. Tento způsob je ale technicky nejsložitější a to samé zvládnete klidně i na suché pánvi nebo v topinkovači.

V topinkovači

Topinky či tousty pečené v topinkovači jsou asi nejzdravější. I proto mnozí podlehnou pokušení je po zhotovení alespoň trochu namastit. Proč ne. K tomuto účelu se hodí jak sádlo, tak máslo. Důležitá pro zdraví je jiná věc.

Všechny topinkovače už dnes mají sice nastavitelnou dobu pečení, ale řídit se podle ní úplně nemůžete. Každý druh chleba nebo toustů se opéká jinak dlouho, a i když ho máte vyzkoušený, protože kupujete stále ten samý, roli hraje i čerstvost, tedy jeho vlhkost.

Jiný čas trvá i první a další pečení. Proto je lepší průběh pečení pohlídat, aby topinky byly opravdu do růžova a ne do hněda, nebo dokonce spálené.

Na grilu

Můžete péci krajíčky chleba nasucho, někdo je maže před pečením rozpuštěným sádlem se solí a česnekem, ale to můžete až po upečení, budou tak zdravější.

Něco na namazání

Na topinky můžete použít téměř každou pomazánku, od zeleninových po masové či tvarohové nebo sýrové či s vejci. Máme pro vás dvě zdravé zeleninové pro inspiraci.

Zeleninový ajvar

2 velké lilky, 6–8 červených paprik, 125 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř

1) Lilky nakrájejte na kolečka, osolte a nechte pustit vodu. Otřete je ubrouskem a vložte je společně s paprikami do trouby. Pečte tak dlouho, dokud nezměknou.

2) Změklé oloupejte a rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi.

Tip: Máte-li rádi pomazánky ostřejší, můžete přidat několik feferonek bez semínek.

Sýrová obazda

250 gramů zralého měkkého sýra brie nebo hermelín, 50 gramů změklého másla, ½ cibule, 2 lžičky mleté papriky, sůl, pepř, kmín, pažitka

1) Nakrájejte polovinu cibule na velmi malé kostičky.

2) Poté v misce rozmačkejte sýr nakrájený na kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Podle toho, jak chcete pomazánku krémovou, přidejte více nebo méně másla. Osolte, opepřete a dejte vychladit.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
enigmaplus.cz
Deset bytostí z českého folkloru, o kterých jste možná nikdy neslyšeli
V našich pověstech se to všelijakými strašidly a přízraky jen hemží. V různých formách se vyskytují snad na každém hradě, ale také v lesích, v podzemí či dokonce v ulicích měst. Narazit na ně můžete,
Za tajemnými menhiry po Česku
epochanacestach.cz
Za tajemnými menhiry po Česku
Česká republika je poseta menhiry různého stáří a původu. K některým se pojí temné historické pověsti, jiné jsou vyhlášené pro své energetické působení. Navštivte s námi oblíbené menhiry, jež zdobí naši zem. Zakletý mnich u Drahomyšle Zakletý mnich u Drahomyšle (viz úvodní foto) poblíž Žatce je asi naším nejznámějším menhirem. O tomto kameni také existuje pověst. V
Tajemný africký horoskop
nejsemsama.cz
Tajemný africký horoskop
Pod horkým saharským sluncem vznikla kdysi magická geomantie. Jde o věštecké umění z předmětů, které bylo v dávných dobách důležité pro přežití. Věštilo se z kostí, hlíny, kamenů či písku. Najděte své znamení, a dozvíte se úžasné věci. Víte, jaké jsou vaše šťastné dny a co to o vás všechno vypovídá? Zjistěte podle svého narození, ke kterému magickému znamení patříte. Silný Baobab 4.
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
historyplus.cz
Zesměšnil odvážný Slovák Fridricha Velikého?
Je jich málo, mají jen pár děl, a přesto husaři dokážou nemožné – obsadí Berlín! Bleskovým přepadem ochromí místní vojenskou posádku a šokované pruské královně nezbývá než z města uprchnout. Rakouský vojevůdce Andrej Hadik se brilantní akcí zapíše do dějin.   „Virtuti nihil invium!“ „Udatnost nezná překážek!“ Právě tímto krédem se celý život řídí rakouský maršál
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
iluxus.cz
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
Exkluzivní šampaňské MUMM Cordon Rouge uskutečnilo první piknik v rámci 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Akce, jež proběhla v malebné zahradě hotelu Imperial, přivítala řadu
Ruce, které nezapomínají
skutecnepribehy.cz
Ruce, které nezapomínají
Někdy mám pocit, že se celý život vejde do pár doteků. Do jemného pohlazení po vlasech nebo hrnku, který podáváte druhému, aby ho zahřál. Moje ruce si toho pamatují víc než moje hlava. Prsty mám pokřivené, klouby už dávno nepracují, jak by měly, ale ty staré dlaně… pořád cítí. Je v nich vše: dětství, práce, radosti, pády i ta každodenní
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
epochaplus.cz
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
epochalnisvet.cz
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy. Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
21stoleti.cz
V Belize byla objevena přes 1600 let stará hrobka mayského krále
Hrobka náležela králi jménem Te K’ab Chaak, zakladateli města Caracol, které bylo významným centrem Mayské nížiny během 6. a 7. století. Je to po 40 letech poprvé, kdy byla nalezena identifikovatelná
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
nasehvezdy.cz
Duchovny se tajně podruhé oženil s o 25 let mladší kráskou
Po rozvodu s herečkou Téou Leoni (59) v roce 2014 herec, režisér a scenárista, dobře známý ze seriálu Akta X a Californication, David Duchovny (64), tvrdil, že je příliš starý na to, aby se znovu ožen
Muffiny s jahodami a jogurtem
tisicereceptu.cz
Muffiny s jahodami a jogurtem
Jogurt lze naředit několika kapkami mléka. Suroviny na 12 kusů 100 g hladké mouky 120 g pohankové mouky 80 g cukru krystal 1 lžička skořice 2 lžičky prášku do pečiva 2 lžíce oleje 1 rozmix
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
rezidenceonline.cz
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
To všechno naše domovy získají, pokud je vybavíme některým z moderních typů sedacího nábytku s přiznanou konstrukcí ze dřeva či kovu. Zvolené řešení ovlivňuje samozřejmě jak vzhled, tak funkčnost každé sedací soupravy, a to i v případě, že konstrukční prvky nejsou vidět. Ocelové i dřevěné prvky ovšem bývají kvůli svému vzhledu přiznané, a to ve