Domů     Už žádné zbytky!
Už žádné zbytky!
24.5.2024

Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.

Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či menší míře a také všichni víme, že to není dobře.

A i když nás už od mala učili, že s jídlem se nemá plýtvat, nějak se to nedaří. Všimly si toho i hvězdy gastronomického nebe a začaly ve svých restauracích propagovat co nejudržitelnější přístup.

Dokáží zpracovat téměř všechno a někdy vykouzlí opravdu neotřelé variace. Zkuste to také.

Nejdřív ale na nákup

To, že si máme napsat seznam a nekupovat zbytečnosti, asi víme všichni. Ale často se nám to prostě nedaří. Však také obchodníci vědí, jak na nás, a po cestě nás lákají na nejrůznější nabídky, kterým nelze odolat.

Je to v akci?

Spousta z nás chce ušetřit, a když je něco levné, nakoupí toho hodně. Na tom není vůbec nic špatného. Nakonec mnoho lidí vaří denně a nejen pro sebe, a tak se každá koruna počítá. Než ale koupíte, zamyslete se. Co s danou surovinou budu dělat.

Tedy jak ji zpracuji, jak uchovám přebytek. Jistě, že všichni máme mrazák, ale není malý nebo přeplněný? Spousta surovin se přece před mražením musí nastrouhat, blanšírovat, podusit…

Tím ušetříme nejen prostor, ale můžeme si vyrobit i polotovary, které nám usnadní vaření. Můžete i nakládat a sušit, ale to všechno vyžaduje čas. Máte ho právě teď?

Větší množství se někdy vyplatí

Samozřejmě když si připravujete krabičky do zaměstnání. Další možností je udělat více příloh. Například hotová rýže se dá nejen zmrazit, ale může být základem na další úplně jiné jídlo.

Totéž se týká uvařených brambor, pokrmů z nich je nepočítaně, třeba placky, zapečená jídla s masem i bez, krémová polévka, přidat se dají i do těst. Určitě vykouzlíte další chutná jídla z těstovin. Prostě fantazii a kreativitě se meze nekladou.

Mléko a jogurt

Už dávno nejsou lacinou položkou, a tak je škoda jimi plýtvat. Zbylé čerstvé mléko využijete třeba v krémových polévkách. Kdysi se prostě přebytečné mléko nechávalo zkysnout a zdravá pochoutka byla na světě.

Dnes se vám to nepodaří, ale můžete využít jogurtové kultury ať už na výrobu jogurtu nebo krémového sýru. Zbylé jogurty zase dát do různých těst, do náplní nebo z nich připravit lehkou zmrzlinu či udělat nějaký slaný dip.

Domácí jogurt

1 l plnotučného mléka, 200 g bílého jogurtu s živými kulturami

Mléko nalijte do hrnce a na mírném ohni zahřejte na teplotu 40 °C, ne více. Přidejte jogurt a pořádně zamíchejte.

Naplňte do čistých skleniček, uzavřete víčkem a vložte do jogurtovače. Jogurt bude zrát asi 6 hodin, pak přístroj vypněte a nechte 1 hodinu vychladnout.

Náš tip: Nemáte-li jogurtovač, nevadí, jogurt bude zrát kdekoliv v teple, dřív se nádoba s ním prostě zabalila do deky a dala do postele.

Krém

Hustý jogurt nechte v ubrousku nebo silnější gáze v sítku vykapat 2 hodiny, ale klidně i přes noc. Získáte skvělý jemný a vláčný tvarohový krém. Syrovátku samozřejmě zachycujte, můžete ji přidat do těst nebo vychlazenou vypít.

Máslo

Když je ho víc, než potřebujete, udělejte z něj přepuštěné, o kterém jsme nedávno psali, nebo jako to dělají Francouzi, beurre noisette čili oříškové máslo.

Postup je stejný jako u přepuštěného, jen ho necháte v kastrolu o něco déle, až získá zlatohnědou barvu a začne oříškově vonět. Tohle máslo se už ale nepoužívá na smažení, nýbrž jako jednoduchá omáčka.

Polévat s ním můžete steaky, ale i dušenou zeleninu, použijete-li je třeba do křehkého těsta nebo těsta na cukroví, získáte neopakovatelnou chuť.

Náš tip: Z másla a mouky si můžete udělat takzvané francouzské kuličky. Možná je dobře znáte, jen jste na ně už zapomněli. Smícháte vidličkou změklé máslo s moukou v poměru 1:1 a vytvoříte kuličky.

Moučné máslo uchováte v ledničce, nebo je dáte do mrazáku a použijete k mírnému zahuštění polévek nebo omáček. A pozor, přidává se vždycky studené do horkého pokrmu a nechá se jen rozpustit. Už se nevaří.

Zbytky sýrů

Můžete nastrouhat a použít do polévek a omáček, na těstoviny, do těstíčka na obalování zeleniny nebo přidat do karbanátků, případně nastrouhané zmrazit na pozdější použití.

Zelenina

Patří k těm plodinám, se kterými se plýtvá nejvíce, protože ji buď špatně uskladníme, nebo i když bývá dobře omytá, stejně ji loupeme a slupky a vše, co odkrojíme, skončí v koši.

– Odkrojky nevyhazujte, ale dejte je zmrazit. Připravte si v mrazáku uzavíratelný sáček a do něj je přidávejte. Použít můžete všechno, dokonce i slupky od cibule, košťály od brokolice nebo květákové listy. Až jich budete mít víc, uděláte si zeleninový vývar. Ten pak opět zmrazíte a máte skvělý základ na další vaření.

– Přemýšlejte, jak zeleninu spotřebovat celou. Tedy nejen kořen, ale i nať, kterou jinak často odlomíte už v obchodě nebo doma vyhodíte.

– Kořenovou zeleninu můžete usušit, rozdrtit a používat jako koření.

– Přebytečné bylinky zmrazte. Ale protože některé jsou citlivé na takzvané mrazákové spáleniny, měly by být ponořené ve vodě nebo v troše oleje. Nejlépe se k tomu hodí tvořítka na led.

Maso

Obvykle nám při jeho zpracování zbudou různé odřezky. Nevyhazujte je, zpracovat se dá všechno a nemusí jít jen o jeden druh. Udělejte to jako se zeleninou, to, co zbude, zmrazte a časem použijte na vývar.

Umelte je

I z malého množství masa se dá připravit skvělá pochoutka. Třeba nejrůznější masové placičky nebo kuličky v omáčce. Zdá se vám ho málo?

Vždyť je tolik možností, čím je nastavit, od rýže, brambor, zeleniny, luštěnin, využít můžete i nadrobno nakrájené těstoviny nebo třeba kuskus či bulgur.

Něco pro inspiraci

Řepa

Z bulviček jistě vykouzlíte spoustu skvělých jídel. Ale co listy? I ty zpracujte. Mladé se hodí do salátu, starší na přílohu podobnou špenátu. A když už nevíte, co dalšího, nebo vám zbyde, usušte ji.

Můžete z ní udělat chipsy, které se hodí jako zdravé chroupání.

Nebo ji rozemelete na prášek. S tím budete moci už opravdu kouzlit.

Nejen že se hodí do různých nápojů, třeba limonád nebo řepného latte, ale můžete jím barvit těsto na různé moučníky, třeba tak vytvoříte skvělý dort red velvet, nebo jím zákusky posypat, buď samotným, nebo smíchaným s cukrem, obalovat různé sladké kuličky, … Možností je spousta.

Prášek

Umyjte 3–4 zralé řepy a nakrájejte je na tenké plátky. Ty usušte v sušičce nebo v troubě. Poté plátky rozdrťte na jemný prášek a skladujte v nádobě na chladném a temném místě.

Růžové latte

½ šálku prášku z červené řepy, 150 ml vody, 2 lžíce medu, 600 ml mléka

1) Smíchejte prášek s medem a teplou vodou.

2) Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléčnou pěnu.

3) Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru.

Ihned podávejte.

Náš tip: Přidat můžete trochu skořice nebo vanilky, zajímavý je i kardamom. Výsledný nápoj si pak už vyladíte podle své chuti.

Pesto z natí

Napadlo vás někdy, že můžete udělat pesto nejen z bazalky, ale klidně z natě petržele, mrkve či ředkvičky? Zkuste to. Postup je u všech natí téměř stejný.

Petrželové

Svazek hladkolisté petržele, hrst kešu oříšků, 1 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl

Kešu a slunečnicová semínka opražte na pánvi a nechte je vystydnout.

Omytou a nasekanou nať dejte do mixovací nádoby, přidejte opražená semínka a kešu, oloupaný česnek, parmezán a zlehka osolte.

Zakápněte olivovým olejem a tyčovým mixérem mixujeme do hladka. Podle potřeby postupně přidávejte olivový olej (samozřejmě můžete těsto připravit i v robotu).

Přendejte je do uzavíratelné nádoby, zalijte olejem. V lednici vydrží týden.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
nejsemsama.cz
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
Neznámá dívka mi vrátila důvěru v dnešní mladé lidi. Už dlouhé roky jezdím každý pátek autobusem do města na trh. Mám ráda svoji malou rutinu: koupím čerstvé pečivo, pár kousků ovoce a když mi zbydou nějaké peníze, tak i květiny. Cesta trvá asi půl hodiny, většinou jen tak koukám z okna nebo sleduju lidi kolem
Šest latinských frází, které dodnes používáme
epochaplus.cz
Šest latinských frází, které dodnes používáme
Kdysi má punc jazyka učenců, dnes patří latina především na akademickou půdu univerzit. I mezi obyčejné lidi ale pronikne pár frází, jež dokáží naplno vystihnout aktuální rozpoložení. Alea iacta est Překlad: Kostky jsou vrženy Julius Caesar (100–44 př. n. l.) nezanechává stopu pouze v historii, ovlivní také jazyk. Když 10. ledna roku 49 př. n.
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
21stoleti.cz
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
Drsní a silní bojovníci, tak nějak bývají Keltové zapsáni v obecném povědomí. Tedy, ne že by nebyli, avšak na přelomu věků, kdy nastala zlatá keltská éra, nebyli v tomto ohledu výjimkou. Nové objevy v
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
epochalnisvet.cz
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
Nevypadá ani trochu jako britské královské sídlo. Spíš jako palác z Pohádek tisíce a jedné noci. V anglickém přímořském letovisku Brighton ho nechává zbudovat král Jiří IV., který si v něm chce léčit bolestivou dnu, a navíc potřebuje zázemí pro své milostné eskapády.   Zpočátku stojí na místě této extravagantní stavby letní sídlo pro prince z Walesu,
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Rychlá jahodová tečka
tisicereceptu.cz
Rychlá jahodová tečka
Suroviny 500 g čerstvých jahod 2 lžíce medu nebo javorového sirupu 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) 2 lžičky vanilkového extraktu čerstvá máta Postup Polovinu očištěných jahod nakráj
Na hranici snů a skutečnosti
rezidenceonline.cz
Na hranici snů a skutečnosti
Prosklené stěny a stropy vnášejí do apartmánu plujícího vysoko nad velkoměstem spousty denního světla. Moderní interiér zateplují skulptury organických tvarů a dřevěné artefakty. Stále více lidí si pořizuje byty v Londýně, který je nejenom jedním z nejvýznamnějších světových finančních center, ale také přitažlivou metropolí pro hudebníky, módní návrháře a další umělce. Město na Temži si
Gdaňsk: Město plné zážitků
epochanacestach.cz
Gdaňsk: Město plné zážitků
Navštivte jedno z nejkrásnějších měst severní Evropy a zároveň jedno z nejstarších v Polsku. A až se ho nabažíte, pokračujte za krmením tuleňů a na polskou Saharu. Rádi o dovolené odpočíváte na pláži u moře nebo se procházíte malebnými uličkami plnými kaváren a stylových krámků se suvenýry? Obdivujete kostely, chrámy a historické budovy? Líbí se
Uhořel intrikánský král zaživa?
historyplus.cz
Uhořel intrikánský král zaživa?
Pach spáleného masa je cítit v královské ložnici. Uprostřed oblaku štiplavého dýmu skučí v bolestech Karel II. Navarrský. Sloužící ho obskakují, ale po straně nejeden z nich jedovatě poznamená: „Má, co si zasloužil…“   Vládce maličkého navarrského království, které leží na severu dnešního Španělska, trápí špatné zdraví. Většinu času tráví Karel II. Navarrský (1332–1387) ve
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
enigmaplus.cz
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
Představte si knihu starou stovky let, plnou podivných ilustrací neznámých rostlin, hvězdných map a lidských postav, ale napsanou písmem, které nikdo na světě nedokáže přečíst. Takový je Voynichův ruk
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
skutecnepribehy.cz
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
Nikdy jsem se nesmířila s tím, že nedělám práci, po které jsem už v mládí toužila. Až dnes jsem našla konečně sama sebe a jsem šťastná. Můj život býval jen o tom, že jsem se vždycky někomu podřizovala. Ten, kdo si plnil své sny, byl můj starší bratr Michal. Vystudoval vysokou, všichni mu dělali pomyšlení, aby měl k tomu ty
Nová láska Solaříkové v troskách?
nasehvezdy.cz
Nová láska Solaříkové v troskách?
Herečka Patricie Solaříková (36) ze seriálu Jedna rodina měla ukončit vztah s umělcem Alexem Grigorievem. Blízké okolí herečky tvrdí, že neshod bylo stále víc a už se to stalo neúnosným. Ale smutnit