To kyselo je málo kyselý

Takhle láteřil v Krkonošských pohádkách Trautenberk na svou hospodyni Anče, když mu uvařila oblíbenou polévku krkonošského a podkrkonošského kraje. Zřejmě mu ji uvařila z čerstvého chlebového kvásku. S každým dalším dnem se totiž kvásek, a tedy i kyselo stává kyselejším.

Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. Jídávali kyselo třeba sedmkrát do týdne, protože všechny ingredience měli doma. Kvásek byl stále připravený na pečení chleba, houby si nasbírali v lese, brambory rostly na záhumenku a vajíčka jim snášely slepice (chudé rodiny vajíčka vynechávaly). Víc nepotřebovali.

Dnes, kdy se už doma chléb nepeče, ale těsto na kyselo běžně seženete v místních obchodech.

Jinak musíte zajít do pekárny a kousek si vyprosit.

Jak uvařit kyselo

Receptů na tuhle hustou polévku, která se podává jako hlavní jídlo a v zimě pěkně prohřeje, je spousta. Někdo do ní dává vajíčka a smaženou cibulku, jiný ne. To jsou ale drobnosti. V žádném případě však do ní nepatří mléko či smetana! Tak to pojďte se mnou zkusit. Takhle ho vařívala moje babička.

Potřebujeme: 200 g těsta na kyselo, větší hrst sušených hub (v sezoně můžete použít mix sušených i čerstvých), 3 vejce, vodu, 6 středně velkých brambor, kmín, sůl

Postup

  • Těsto na kyselo neboli chlebový kvásek namočíme na půl až jednu hodinu do asi půl litru vlahé vody.
  • Brambory dáme vařit ve slupce a v dalším hrnci začneme v troše vody vařit sušené houby a kmín. Mezitím na pánvi usmažíme vajíčka (na cibulce nebo bez, podle chuti).
  • Kvásek ve vodě rozkvedláme a přes síto přilijeme k uvařeným houbám.
  • Kyselo za stálého míchání na menším plameni zahříváme, až z původní kalné barvy bílého kafe ztmavne, zesklovatí a zhoustne. Pak ho podle potřeby zředíme vodou na středně hustou konzistenci. Když už se skoro vaří – ode dna stoupají vzhůru drobné bublinky – ještě chvíli mícháme, a je hotovo. Pak do polévky vložíme usmažená vejce a osolíme.
  • Oloupeme brambory a nahrubo je v míse rozšťoucháme.
  • Na talíři kyselo lehce polijeme rozpuštěným máslem (trochu můžeme dát i do brambor) a servírujeme. Brambory si do talíře každý během konzumace přidává sám.

Text: Laura Skrčená, Foto: Český rozhlas, Shutterstock

Štítky: , , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Hovězí po burgundsku

Tento pokrm je zkrátka klasika všech klasik. Suroviny...
Zlom v asistovaných sebevraždách: Kolumbie schválila eutanazii pacientovi, který netrpěl smrtelnou nemocí
21stoleti.cz

Zlom v asistovaných...

V pátek 7. ledna se v Kolumbii uskutečnila první...
Viděli jsme snad únos mimozemšťany?
skutecnepribehy.cz

Viděli jsme snad únos...

Ta podivná příhoda se mi...
PRU58 lunch menu
iluxus.cz

PRU58 lunch menu

Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je...
Dokonalé útočiště pro popovou princeznu
rezidenceonline.cz

Dokonalé útočiště pro...

Při své dlouhé cestě světem showbyznysu si...
Japonský debakl u Okinawy: Sázka na největší loď světa selhala
epochaplus.cz

Japonský debakl u Okinawy: Sázka...

Když Američané na jaře roku 1945 dobývají...
Hypogeum Hal Saflieni: Skrývá maltské pohřebiště největší tajemství všech dob?
epochalnisvet.cz

Hypogeum Hal Saflieni: Skrývá...

Jde o nejstarší podzemní chrám naší...
Bájná země Lyonesse: Atlantida Britských ostrovů
enigmaplus.cz

Bájná země Lyonesse:...

Odvážný král Artuš, mocný čaroděj Merlin a bájný hrad Camelot,...
Démoni ji dostali do Bohnic
nasehvezdy.cz

Démoni ji dostali do Bohnic

Hrála v Ulici, Ordinaci,...
Sjezdové tratě v Rakousku: Které jsou skvělé?
epochanacestach.cz

Sjezdové tratě v Rakousku:...

Tak třeba Arlberg!...
Obětovala herečka lásku úspěšné kariéře?
nasehvezdy.cz

Obětovala herečka lásku...

Ještě před pár lety EVU...
Kam zmizel D. B. Cooper i s tučným výkupným?
epochaplus.cz

Kam zmizel D. B. Cooper i...

Dne 24. listopadu 2021 uběhlo přesně 50 let...
0 shares