To kyselo je málo kyselý

Takhle láteřil v Krkonošských pohádkách Trautenberk na svou hospodyni Anče, když mu uvařila oblíbenou polévku krkonošského a podkrkonošského kraje. Zřejmě mu ji uvařila z čerstvého chlebového kvásku. S každým dalším dnem se totiž kvásek, a tedy i kyselo stává kyselejším.

Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. Jídávali kyselo třeba sedmkrát do týdne, protože všechny ingredience měli doma. Kvásek byl stále připravený na pečení chleba, houby si nasbírali v lese, brambory rostly na záhumenku a vajíčka jim snášely slepice (chudé rodiny vajíčka vynechávaly). Víc nepotřebovali. Dnes, kdy se už doma chléb nepeče, ale těsto na kyselo běžně seženete v místních obchodech. Jinak musíte zajít do pekárny a kousek si vyprosit.

Jak uvařit kyselo

Receptů na tuhle hustou polévku, která se podává jako hlavní jídlo a v zimě pěkně prohřeje, je spousta. Někdo do ní dává vajíčka a smaženou cibulku, jiný ne. To jsou ale drobnosti. V žádném případě však do ní nepatří mléko či smetana! Tak to pojďte se mnou zkusit. Takhle ho vařívala moje babička.

Potřebujeme: 200 g těsta na kyselo, větší hrst sušených hub (v sezoně můžete použít mix sušených i čerstvých), 3 vejce, vodu, 6 středně velkých brambor, kmín, sůl

Postup

  • Těsto na kyselo neboli chlebový kvásek namočíme na půl až jednu hodinu do asi půl litru vlahé vody.
  • Brambory dáme vařit ve slupce a v dalším hrnci začneme v troše vody vařit sušené houby a kmín. Mezitím na pánvi usmažíme vajíčka (na cibulce nebo bez, podle chuti).
  • Kvásek ve vodě rozkvedláme a přes síto přilijeme k uvařeným houbám.
  • Kyselo za stálého míchání na menším plameni zahříváme, až z původní kalné barvy bílého kafe ztmavne, zesklovatí a zhoustne. Pak ho podle potřeby zředíme vodou na středně hustou konzistenci. Když už se skoro vaří – ode dna stoupají vzhůru drobné bublinky – ještě chvíli mícháme, a je hotovo. Pak do polévky vložíme usmažená vejce a osolíme.
  • Oloupeme brambory a nahrubo je v míse rozšťoucháme.
  • Na talíři kyselo lehce polijeme rozpuštěným máslem (trochu můžeme dát i do brambor) a servírujeme. Brambory si do talíře každý během konzumace přidává sám.

Text: Laura Skrčená, Foto: Český rozhlas, Shutterstock

Štítky: , , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bylinkové čaje na kašel a nachlazení
nasehvezdy.cz

Bylinkové čaje na kašel a...

Ač se to může zdát divné, právě v létě...
Změří každému teplotu
epochalnisvet.cz

Změří každému teplotu

Dvě termovizní kamery, které se na...
Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů
21stoleti.cz

Zkameněliny z Národního muzea...

Díky novým technologiím a novému výzkumu...
Kde hledat nejodlehlejší místa na světě?
epochaplus.cz

Kde hledat nejodlehlejší...

Pokud žijete v rušném městě, kde...
Provence: Kraj tisíce barev
epochanacestach.cz

Provence: Kraj tisíce barev

Dalo by se skoro...
Tipy, aby byl váš koláč dokonalý
nasehvezdy.cz

Tipy, aby byl váš koláč...

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale...
Ozvěny krvavé bitvy o Alamo. Bojiště dodnes navštěvují duše padlých vojáků
enigmaplus.cz

Ozvěny krvavé bitvy o Alamo....

Bitva o Alamo v roce 1836 patřila mezi...
Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní i tajný řád nacistů
epochanacestach.cz

Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní...

Hrad Bouzov leží asi...
Kankán: Skandální tanec, se kterým policie marně bojuje
epochaplus.cz

Kankán: Skandální tanec, se...

Původně to měla být jen rychlá čtverylka, kterou ve...
0 shares