To kyselo je málo kyselý

Takhle láteřil v Krkonošských pohádkách Trautenberk na svou hospodyni Anče, když mu uvařila oblíbenou polévku krkonošského a podkrkonošského kraje. Zřejmě mu ji uvařila z čerstvého chlebového kvásku. S každým dalším dnem se totiž kvásek, a tedy i kyselo stává kyselejším.

Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. Jídávali kyselo třeba sedmkrát do týdne, protože všechny ingredience měli doma. Kvásek byl stále připravený na pečení chleba, houby si nasbírali v lese, brambory rostly na záhumenku a vajíčka jim snášely slepice (chudé rodiny vajíčka vynechávaly). Víc nepotřebovali. Dnes, kdy se už doma chléb nepeče, ale těsto na kyselo běžně seženete v místních obchodech. Jinak musíte zajít do pekárny a kousek si vyprosit.

Jak uvařit kyselo

Receptů na tuhle hustou polévku, která se podává jako hlavní jídlo a v zimě pěkně prohřeje, je spousta. Někdo do ní dává vajíčka a smaženou cibulku, jiný ne. To jsou ale drobnosti. V žádném případě však do ní nepatří mléko či smetana! Tak to pojďte se mnou zkusit. Takhle ho vařívala moje babička.

Potřebujeme: 200 g těsta na kyselo, větší hrst sušených hub (v sezoně můžete použít mix sušených i čerstvých), 3 vejce, vodu, 6 středně velkých brambor, kmín, sůl

Postup

  • Těsto na kyselo neboli chlebový kvásek namočíme na půl až jednu hodinu do asi půl litru vlahé vody.
  • Brambory dáme vařit ve slupce a v dalším hrnci začneme v troše vody vařit sušené houby a kmín. Mezitím na pánvi usmažíme vajíčka (na cibulce nebo bez, podle chuti).
  • Kvásek ve vodě rozkvedláme a přes síto přilijeme k uvařeným houbám.
  • Kyselo za stálého míchání na menším plameni zahříváme, až z původní kalné barvy bílého kafe ztmavne, zesklovatí a zhoustne. Pak ho podle potřeby zředíme vodou na středně hustou konzistenci. Když už se skoro vaří – ode dna stoupají vzhůru drobné bublinky – ještě chvíli mícháme, a je hotovo. Pak do polévky vložíme usmažená vejce a osolíme.
  • Oloupeme brambory a nahrubo je v míse rozšťoucháme.
  • Na talíři kyselo lehce polijeme rozpuštěným máslem (trochu můžeme dát i do brambor) a servírujeme. Brambory si do talíře každý během konzumace přidává sám.

Text: Laura Skrčená, Foto: Český rozhlas, Shutterstock

Štítky: , , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Doma se sešli dva generálové
nasehvezdy.cz

Doma se sešli dva generálové

O tom, že to v domácnosti Lucie Benešové...
Stojí za úspěchem Asyřanů i obojek s vodítkem?
epochaplus.cz

Stojí za úspěchem Asyřanů i...

Aššurbanipal právě rozdrtil jedno z mnoha...
Obezita jako rizikový faktor
21stoleti.cz

Obezita jako rizikový faktor

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO)...
Prezident Johnson: Zval si drsňák z Texasu návštěvy na toaletu?
epochalnisvet.cz

Prezident Johnson: Zval si...

Poradce pro národní bezpečnost se cítí nepříjemně....
Kouzlete s avokádem
nasehvezdy.cz

Kouzlete s avokádem

Kvalitní tuky obsažené v avokádu neprospívají...
Záhady zámku Bojnice
enigmaplus.cz

Záhady zámku Bojnice

Slovenský zámek v Bojnici měl podobný vývoj jako...
Narodil se malý hrabáč
epochaplus.cz

Narodil se malý hrabáč

25. února 2021 se v Zoo Praha narodilo dlouho...
Pražský dům U černé matky Boží: Souvisí s temnou madonou tajemné pověsti?
epochanacestach.cz

Pražský dům U černé matky...

Strohé geometrické linky...
Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
0 shares