To kyselo je málo kyselý

Takhle láteřil v Krkonošských pohádkách Trautenberk na svou hospodyni Anče, když mu uvařila oblíbenou polévku krkonošského a podkrkonošského kraje. Zřejmě mu ji uvařila z čerstvého chlebového kvásku. S každým dalším dnem se totiž kvásek, a tedy i kyselo stává kyselejším.

Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. Jídávali kyselo třeba sedmkrát do týdne, protože všechny ingredience měli doma. Kvásek byl stále připravený na pečení chleba, houby si nasbírali v lese, brambory rostly na záhumenku a vajíčka jim snášely slepice (chudé rodiny vajíčka vynechávaly). Víc nepotřebovali.

Dnes, kdy se už doma chléb nepeče, ale těsto na kyselo běžně seženete v místních obchodech.

Jinak musíte zajít do pekárny a kousek si vyprosit.

Jak uvařit kyselo

Receptů na tuhle hustou polévku, která se podává jako hlavní jídlo a v zimě pěkně prohřeje, je spousta. Někdo do ní dává vajíčka a smaženou cibulku, jiný ne. To jsou ale drobnosti. V žádném případě však do ní nepatří mléko či smetana! Tak to pojďte se mnou zkusit. Takhle ho vařívala moje babička.

Potřebujeme: 200 g těsta na kyselo, větší hrst sušených hub (v sezoně můžete použít mix sušených i čerstvých), 3 vejce, vodu, 6 středně velkých brambor, kmín, sůl

Postup

  • Těsto na kyselo neboli chlebový kvásek namočíme na půl až jednu hodinu do asi půl litru vlahé vody.
  • Brambory dáme vařit ve slupce a v dalším hrnci začneme v troše vody vařit sušené houby a kmín. Mezitím na pánvi usmažíme vajíčka (na cibulce nebo bez, podle chuti).
  • Kvásek ve vodě rozkvedláme a přes síto přilijeme k uvařeným houbám.
  • Kyselo za stálého míchání na menším plameni zahříváme, až z původní kalné barvy bílého kafe ztmavne, zesklovatí a zhoustne. Pak ho podle potřeby zředíme vodou na středně hustou konzistenci. Když už se skoro vaří – ode dna stoupají vzhůru drobné bublinky – ještě chvíli mícháme, a je hotovo. Pak do polévky vložíme usmažená vejce a osolíme.
  • Oloupeme brambory a nahrubo je v míse rozšťoucháme.
  • Na talíři kyselo lehce polijeme rozpuštěným máslem (trochu můžeme dát i do brambor) a servírujeme. Brambory si do talíře každý během konzumace přidává sám.

Text: Laura Skrčená, Foto: Český rozhlas, Shutterstock

Štítky: , , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Proč nemá jejich láska žádnou šanci?
nasehvezdy.cz

Proč nemá jejich láska...

Do dalšího vztahu šla...
Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy
epochaplus.cz

Paterčata Dionneova: Život ve...

Yvonne, Cécile, Annette, Émilie a Marie. Narodí...
Manžel se zase učí mluvit
skutecnepribehy.cz

Manžel se zase učí mluvit

Když mi volali z nemocnice, že...
Záhadný kryptid Latinské Ameriky: Co vlastně víme o čupakabře?
enigmaplus.cz

Záhadný kryptid Latinské...

Čupakabra se v posledních letech řadí mezi...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Carevna Alžběta zakázala dvořanům jíst jablka
epochalnisvet.cz

Carevna Alžběta zakázala...

V kuchyni všichni poklimbávají, do postele ale jít...
Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a vodopádů střežící vstup do Čech
epochanacestach.cz

Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a...

Ústí nad Labem má...
Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s největším ciferníkem, observatoří i vědeckým centrem
epochaplus.cz

Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s...

Supermoderní věž se zlatým půlměsícem na vrcholu má...
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Přestává zvládat svoji velkou rodinu
nasehvezdy.cz

Přestává zvládat svoji...

Až příliš dlouho je...
Tereza Salte si splnila svůj sen o bydlení
iluxus.cz

Tereza Salte si splnila svůj...

Autorka blogu Teraza In Oslo, knih...
Plněná jehněčí kýta po anglicku
tisicereceptu.cz

Plněná jehněčí kýta po...

U nás její obliba ještě není tak velká, ale v Anglii patří mezi...
0 shares